dania mięsne - 13801 przepisów (strona:627/921)

WEGETARIAŃSKIE NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z SEREM 202

piekarniku to proste, choć trochę pracochłonne danie, ze względu na smażenie naleśników 😉 Jednak jest ono tak dobre, że opłaca się poświęcić trochę czasu zwłaszcza, że z podanej ilości wychodzi jedzenia na 2 dni (u mnie wyszły 2 naczynia żaroodporne). Do nadzienia możemy dodać warzywa jakie tylko chcemy, a w wersji mięsnej można dodać filet z kurczaka. Idealna propozycja zarówno

Kuchnia MagdaLeny
Łazanki na żeberkach mięsnych z kapustą kwaszoną , suszoną śliwką i z parmezanem 202

samej potrawy o identycznym smaku. Smak dania zależy od mojego humoru i potrzeby. Dziś zrobię łazanki, troszkę inne niż tradycyjne. Aromatyczne i wykwintne. Składniki kapusta kwaszona z marchewką, taka domowa najlepiej cebula i czosnek 2 cm kłącza świeżego imbiru pół łyżeczki curry olej kokosowy do smażenia, oliwa z oliwek mocno mięsne żeberka łazanki suszona śliwka pieprz i sól

Z Kuchni Do Kuchni
KRUPNIK 136

wersji mięsnej: 2-3 skrzydełka drobiowe / 4 żołądki / żeberka / kość np.ze schabu  Ja użyłam    kaszy jęczmiennej pęczak.    Kasza jęczmienna    Należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych.  Jest produkowana z najwyższej jakości ziarna jęczmienia.  Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, może być spożywana jako samodzielne danie  lub jako składnik

potrawyregionalne
Pieczone pieczarki z wołowiną i boczkiem 269

farszem mięsnym. Wygładzić powierzchnię i na wierzchu położyć plasterki boczku. Żeby było ładniej można zrobić z boczku krateczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 40 min. W trakcie pieczenia wypłynie sporo wody z pieczarek, którą zlewałam. Gdyby boczek za mocno się przypiekał można przykryć folią aluminiową. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z grzybami

https:KKuchniaMniam
Faszerowana Kalarepka 238

zaczęła pojawiać się kalarepka ;) Strasznie na nią czekałam, bo bardzo lubię to warzywo, najczęściej na surowo, ale w wersji gotowanej też jest super! :) Jeśli lubicie smak gołąbków, to to danie powinno przypaść Wam do gustu. Składniki: 4 szt. kalarepek 400g mięsa mielonego cebula papryka czerwona 500g przecieru pomidorowego 1 torebka ryżu  (u mnie brązowy, ale biały też się(...)Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Można też dodać odrobinę ketchupu, ale nie jest to konieczne. Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż jest podane na opakowaniu i mieszamy z mięsnym sosem. Jeśli jest potrzeba, doprawiamy. Kalarepki obieramy i wydrążamy środek. Nakładamy farsz i układamy na blasze.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. 10 minut przed końcem

Czerwona Porzeczka
Grillowane boczniaki. Grzanki z boczniakami, serkiem i podsuszaną wędliną 175

Bardzo lubię grzyby i korzystam z nich w kuchni sezonowo, używając tych, które akurat są dostępne. Boczniaki są delikatne w smaku, a przygotowane w ten sposób

Karo in the Kitchen
Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną 104

przepis autorstwa Jagny Niedzielskiej, który został przez nas nieco zmodyfikowany. Jest to śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną. Zaskakujące połączenia? Tak, ale baaaardzo pyszne! Danie to przygotowaliśmy podczas warsztatów kulinarnych, które poprowadziła właśnie Jagna. Warsztaty odbyły się  pod hasłem "Jak cieszyć się zdrowym świętowaniem z bliskimi?" i zostały zorganizowane przez Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej(...)zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i - częściowo - serem. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami

Kulinarne przygody Gatity
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 284

uzyskać spoistość i kleistość masy mięsnej. Jak to jest w burgerach?   Im dłużej będzie wyrabiane mielone mięso tym bardziej będzie sztywne, spoiste i twarde. A niezupełnie o to nam chodzi, burger ma być miękki i kruchy. Mięso trzeba po zmieleniu wymieszać razem i wyrobić ręką, ale krótko, około minuty – tylko do momentu, aż da się łatwo uformować , nie porozpada

Karo in the Kitchen
Pieczeń wołowa wolno pieczona – wołowina slow-low 208

Rostbef bez kości (ang. Striploin) zawiera mięsień najdłuższy grzbietu. To bardzo delikatne i smaczne mięso wołowe. Ma czerwoną barwę, a jego tłuszcz – białą. Mięśnie są drobnowłókniste, delikatne, tkanka mięsna soczysta i wyjątkowo smaczna.” (opis za „Wielką księgą wołowiny”, 2015). Mięso wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby zdążyło się ogrzać do temperatury otoczenia – nie może być bardzo zimne! Osuszamy wołowinę(...)ewentualne kawałki tłuszczu. Sznurkiem bawełnianym obwiązujemy kawałek mięsa tak, żeby jak najbardziej go wyrównać i uformować – dzięki temu mięso równomiernie będzie się ogrzewało i równomiernie piekło, a potem da się łatwo pokroić na zgrabne kawałki (poszukajcie na youtube filmu „wiązanie beleronu”). Mocno i solimy i pieprzymy związane mięso. Nie obawiajcie się, że tak użyta sól w jakikolwiek sposób wysuszy mięso

Karo in the Kitchen
Pieczarki faszerowane - mała przekąska na każdą okazję 73

szukania sztućców. Pierwsze podobne jadłam przygotowane przez prawdziwą kucharkę na imprezę z okazji 40 mojego męża. Jednak nie dostałam przepisu i takie wyszły według mojego pomysłu na to danie. Do  przygotowania około 30 sztuk  potrzeba tylu właśnie pieczarek, raczej nie za wielkich. Zatem konkretnie: - 30 pieczarek  - 400g dowolnego mięsa mielonego  - 1 cebula drobniutko pokrojona(...)mięso, posiekaną cebulę i trzonki pieczarek oraz 1 jajko i dodatkowo oczywiście sól i pieprz. Można i z innymi przyprawami poeksperymentować.   Następnie każdy kapelusz napełniam dobrze wymieszaną masą mięsną formując rodzaj kuleczki. Gdy wszystkie są gotowe, szykują zestaw do panierowania, czyli trzy naczynia, z mąką, roztrzepanym jajkiem (1 może nie wystarczyć) i bułką tartą. Używam dwóch łyżek i obtaczamy

I tu będę miała takie te
Risotto z buraczkami 65

wywodzące się z Włoch danie, którego głównym składnikiem jest ryż. Nie z każdego typu ryżu zrobimy risotto, potrzebny jest nam jeden konkretny rodzaj, a mianowicie ryż arborio . Ten rodzaj ryżu ma okrągłe ziarna, które w trakcie gotowania stają się lepkie, klejące i nie rozpadają się. Ryż gotujemy z dodatkiem wywaru, najczęściej warzywnego, ale wywar mięsny, rybny oraz woda(...)starsze. Młode i małe sztuki pieką się szybciej, po godzinie powinny być już miękkie. Jeśli wywar warzywny , którego używacie jest doprawiony solą, zredukujcie ilość soli, którą doprawiacie risotto. Lubisz dania z burakami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kuskusu z burakiem. Risotto The post Risotto z buraczkami appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Rolada drobiowa z kaparami i sos pieczeniowy 159

łyżka mąki Udka umyć, zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości. Mięso zemleć razem z chlebem, dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawy i jajko, kapary można przekroić na pół. Wymieszać masę mięsną, wyłożyć na folię spożywczą i zawinąć dość gruby rulon. Obwiązać nitką. Parzyć w wolno gotującej się wodzie przez 45-50 min. Wyjąć i przestudzić. Wywar z pod pieczeni wlać(...)śmietana nam się nie zważyła. Mieszać energicznie rózgą. Kiedy sos jest już ładnie połączony, gotować jeszcze przez minutę ciągle mieszając. Mięso wyjąć z folii, kroić ukośne plastry, polać sosem. Danie podawać z ziemniakami z wody

Gotowanie jest łatwe
Mięsne kulki w occie 58

Tradycja przygotowywania zakąsek jest prawie tak stara jak tradycja spożywania napojów wyskokowych. Śledzik i ogórek stale towarzyszą co bardziej udanym spotkaniom. Do tak zacnego grona warto

Kulinarna Patilogia
Flaczki z kotletów sojowych 67

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 To jedno z nielicznych dań, po które sięgnąłem po wielu, wielu latach. Coś, co zwie się, jak się zwie, wcale nie musi tak smakować. Na szczęście spróbowałem i pokochałem to danie. Niestety, jak to w życiu bywa, nie długo cieszyłem się delektowaniem się tej zupy. Postanowiłem więc, poszukać alternatyw, które(...)jakiś sposób pozwolą zastąpić, nie tracąc zbyt wiele z niesamowitego aromatu. O konsystencję można sprzeczać się. Jednak dla kogoś, kto musi uważać na produkty mięsne lub z wyboru zrezygnował z jego spożywania, jest to przepis na miarę „złota”.   <AG>             Składniki:       100 g kotletów sojowych 2 marchewki 2 pietruszki

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania