sporadycznie je wyrzucam, ale z tym ogórkiem nie dało się nic zrobić. Był gorzki. I nawet to nie to, że nie miał smaku prawdziwego ogórka. Miał smak nie wiem czego, ale to coś było ohydnego. No, więc sałata… Jeżeli znudził Wam się schab w sosie własnym lub inne typowe mięsne potrawy, pokombinujcie z ajvarem. To naprawdę nie jest głupi
Kardamonovynajczęściej sięgam właśnie po ten rodzaj drobiu przygotowując mięsne posiłki. Najczęściej piersi kurczaka jemy w postaci smażonych kotletów, ponieważ jest to najprostszy i najszybszy sposób na ich przygotowanie. Warto jednak pokusić się o to, by zamiast kotletów przygotować coś innego. Ja dziś postawiłam na drobiowy gulasz pomidorowy. Jest to danie bardzo proste i szybkie do zrobienia, które można podawać
Z notatnika dietetykaSuper smakują jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Polecam Składniki: 125 g ugotowanego ryżu 200 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich Przygotowanie: Do miski wkładamy wszystkie składniki na kuleczki mięsne i wyrabiamy masę mięsną. następnie formujemy kuleczki wielkości
słodkie i nie tylko historie kulinarnespożyte produkty stanowią budulec dla naszych tkanek, w tym mięśni. Dlatego robiąc sobie cheat meal day – dzień, w którym zwiększamy swój bilans kaloryczny, zastępując zwyczajowo spożywany posiłek lub dodając nadprogramowy, powinniśmy mieć to zawsze na uwadze. Nie jedzmy więc śmieciowego żarcia. Pozwólmy sobie na ulubione potrawy, czy większą ilość kalorii danego dnia, ale niech to będę pełnowartościowe posiłki, po których
Food Squaresmaż jeszcze chwilkę- gotowe! Smacznego! ps. Za to danie dostałam od Miśki 8/10, ale wcześniej jadła pomidrówę u babci, więc nie była głodna aż tak bardzo, a poza tym, stwierdziła, że skoro ona już nie je mięsa od dawna to nawet wege parkówki jej nie smakują, bo przypominają je mięsne wyglądem. Artykuł Pieczona fasola w pomidorach z suszonymi
greenscarfWstyd się przyznać, że to jedno z najpopularniejszych dań wegańskich odkryłam dopiero kilka miesięcy temu. Bardzo mi posmakowały i często przygotuje je na obiad lub jako przekąskę. Moja wersja tych uroczych kotlecików zawiera szpinak i marchewkę, odróżniając się tymi składnikami od tradycyjnych falafli. Mogą one uchodzić za roślinny substytut mięsnych pulpecików. Są idealne dla tęskniących za smakiem smażonego
Jeść, by żyć w zdrowiupodawane jeszcze ciepłe jako dodatek do różnych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić do smaku kolendrą, czarnuszką, pieprzem czy czosnkiem. Naan wspaniale komponuje się z curry, esencjonalnymi i gęstymi warzywnymi sosami oraz mięsnymi potrawkami. Składniki: 250 g mąki 100 ml mleka
Smakowity Blog KulinarnyRoladki z naleśników możemy traktować jako samodzielne danie lub podać, tak jak ja to zrobiłam, pokrojone na plastry jako przekąskę. U mnie taka przekąska sprawdziła się na imprezie, zainteresowanie nią było duże i zniknęła jako pierwsza ze stołu. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno . Roladki mięsne z naleśników SKŁADNIKI (na 5 roladek): 10 gotowych naleśników
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNie miałam pomysłu na rybę więc przygotowałam szybką pastę. Przepis pochodzi z "Nigellissimy" i poddałam go małemu tuningowi. Danie robi się w 15 minut, jest
Dzieje kuchennej Wiewióryspożycie mięsa, ale właśnie przede wszystkich tych, którzy od mięsa nie stronią. Jest to przepyszna alternatywa tradycyjnego bigosu. Sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnych potraw, ale i jako samodzielne danie. Pełnia smaku bez grama mięsa . Mniam Składniki: · ½ kg kiszonej kapusty · 1 czerwona(...)mięsnym, sam czy z pieczywem. Ta duszona kapustka o orientalnej nucie za każdym razem wychodzi odrobinę inna, ale niezmiennie pyszna. Polecam wszystkim fanom bigosu, zdrowego odżywiania i aromatycznej kuchni. Sprawdzi się w Wielki Piątek, na niedzielny obiad, na smaczną kolację Przepis z repertuaru mojej Mamusi. Kolejne dzieło spod Jej ręki. Uwielbiam to jak potrafi "dosmaczyć" każde danie
Kuchnia po mojemuPasztet jaglany z pieczarkami to wyjątkowo delikatne, aromatyczne i pyszne danie wegańskie, które zasmakuje nawet wielbicielom mięsa, gdyż jest ba rdzo smaczne, zdrowe i wolne od konserwantów . Najlepiej smakuje mi pokrojony w plastry na kanapkach z dodatkiem pomidorów lub kiszonych ogórków. Można go również odgrzać w plastrach na drugi dzień na patelni i podać z ulubioną surówką lub sosem(...)Bardzo polecam! Pasztet jaglany z pieczarkami jest lżejszą alternatywą dla wszelkiego rodzaju mięsnych pasztetów, a do tego jest o wiele zdrowszy. Kasza jaglana posiada funkcje oczyszczające organizm z toksyn oraz obniża poziom cholesterolu, jest lekkostrawna i wyróżnia się dużą zawartością żelaza, cynku, miedzi oraz witamin takich jak B1, B2, B6. Ponadto jest produktem zasadowym, a ponieważ codzienna dieta człowieka jest
e-PrzepisyKulinarnedania i wyszedł mi taki pyszny torcik naleśnikowy. Jak dla mnie to ten torcik jest dużo smaczniejszy od lazanii. składniki: naleśniki 3 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 duża szczypta soli 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju + olej do smażenia farsz mięsny 700 g mięsa mielonego(...)piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut aż ser się rozpuści. Z podanych składników wyszło mi 9 naleśników, do torcika zużyłam 7. Aby zużyć wszystkie można dać troszkę więcej mięsa lub zbędne naleśniki zjeść. Polecam też: Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną
Monia miesza i gotujewydaniu - smakowity poczęstunek dla niespodziewanych gości albo szybki, codzienny obiad. Mięso ma delikatny smak z lekko wyczuwalnym aromatem pietruszki i orzechów laskowych. Polecam, wypróbujcie to danie :) SKŁADNIKI: na 4 porcje 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych 1 łyżeczka nasion kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki startego parmezanu kilka kropel soku z cytryny sól(...)świeżo zmielony pieprz 1-2 łyżki oliwy z oliwek 8 kotlecików jagnięcych ok. 1 szklanka mrożonego groszku 2 duże ziemniaki ok. 2 łyżki masła gałązka rozmarynu 1 szklanka wywaru mięsnego (najlepiej z jagnięciny) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mieszamy orzechy laskowe, nasiona kolendry, natkę pietruszki, parmezan, dodajemy tyle oliwy, żeby powstała w miarę gęsta pasta, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem- smarujemy
Moja Książka Kucharskawspomaga pracę mięśni i wzmacnia naczynia krwionośne oraz odporność całego organizmu. Unikalne połączenie charakterystycznych nut brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem jarmużu daje zbalansowany, delikatny i jedyny w swoim rodzaju efekt. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Dosyć(...)wyjątkowy smak i liczne właściwości zdrowotne można sięgnąć od listopada do marca. Dziś proponuję kalerosse w pysznej parmezanowej śmietance z czosnkiem, jako pyszny i bardzo uniwersalny dodatek do każdego dania głównego. Doskonale komponuje się z mięsami i rybami, świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole. Polecam, bo to samo zdrowie! Scroll down for recipe in English Kalerosse
karmelowyDania jednogarnkowe mają wiele zalet. Mało pracy,szybkie w przygotowaniu,bardzo smaczne,mniej naczyń do zmywania.... Tak można jeszcze wymieniać wiele innych zalet. Dzisiaj polecam Wam garnek warzyw z pulpecikami. Danie możecie podać solo lub z pieczywem. Czasami warto ułatwiać sobie pracę i mieć więcej czasu na inne czynności. Pulpety 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego(...)namoczyć w wodzie i odcisnąć. Wszystko dodać do mięsa, wbić jajko i wyrobić na gładką masę mięsną. Z mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie obsmażyć na patelni. 2 cebule 1 duży por 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka 2 l bulionu mięsnego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki lubczyku
O kuchni z uczuciemobiad wielkanocny, znajdziecie tutaj 100 przepisów na mięsny obiad z wieprzowiny i kurczaka: – 50 przepisów z wieprzowiny – 50 przepisów z kurczaka , do którego można podać pyszne domowe surówki lub sałatki , które można również podać na kolację. ŻYCZYMY wszystkim czytelnikom SMACZNYCH i WESOŁYCH ŚWIĄT! Jeśli skorzystacie z naszych przepisów to dajcie znać w komentarzu co przygotowaliście
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasłem i cukrem, ze śmietaną, jogurtem, czy mięsnymi, gęstymi sosami. Na każdy mój przyjazd do dziadków moja babcia szykowała mi solidną ich porcję. Teraz jednak, kiedy przyjdzie mi ochota przygotowuję je sama w domu. Czasem w wersji z glutenem, dzisiaj jednak bez niego. Spróbujcie i porównajcie z podstawową wersją – dajcie znać która lepsza Składniki na 4-6 porcji
Be Fit Be Strongpogoda dopisuje nadzwyczajnie , racząc nas upałami , takie dania szczególnie schłodzone podane prosto z lodówki są na pewno dużo lepszym pomysłem niż pieczeń czy gorący gulasz składniki : 4 ziemniaki średniej wielkości 6 jajek 2 marchewki , również średnie kawałek , białej części pora wędzona szynka około 200 – 300 g zależy jak bardzo mięsną chcecie 3 ogórki konserwowe 2 ząbki czosnku
Ogrodnik w podróżyPierwszy i drugi dzień świąt nie są już postne jak kolacja wigilijna – w tym wpisie znajdziecie moje sprawdzone przepisy na mięsne potrawy, które warto wykorzystać jako
Karo in the Kitchenbigos to obowiązkowy punkt w menu. O ile mięsna wersja warzona jest zawsze z wielkim namaszczeniem, o tyle ten wigilijny przeważnie był, bo był, bo w końcu 12 potraw być musi! Co roku myśl o nim nie dawała mi spokoju, nie mogłam się pogodzić z faktem, że nie jest wyjątkowym daniem, jak większość, które serwujemy w ten szczególny dzień(...)Zawzięłam się na niego ;) I po wielu próbach, mniej lub bardziej udanych, powstał poniższy przepis. Moja ulubiona wersja tego kapuścianego dania. Czytaj więcej
Pichceniomaniasosie pomidorowym, inspirowanym włoską Marinarą ;) Malutkie mięsne kuleczki kryją w sobie mnóstwo smaku i ziołowego aromatu, a ponadto są niezwykle soczyste dzięki wmieszanym pieczarkom. Całość skąpana w pysznym sosie pomidorowym z dodatkiem pachnących ziół- pysznie, łatwo i szybko! Do klopsików podałam makaron, tworząc tym samym wariację na temat dania Meatball pasta , najlepiej znanego w Ameryce i Wielkiej Brytanii
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPulpeciki cieszą się u nas dużym powodzeniem więc przygotowałam ich kolejną wersję, tym razem w piekarniku. Pulpety zrobiłam z mięska mielonego z dodatkiem szpinaku. Małe mięsne
Monia miesza i gotujesię, że od czasu do czasu robię coś mięsnego (tylko indyk lub jakaś ryba). Ale staram się pomimo wszystko, aby w mojej kuchni było mięsa jak najmniej. Dlaczego? Są dwa powody. Po pierwsze, szkoda mi po prostu zwierząt… uważam, że w dzisiejszym świecie napędzonym konsumpcjonizmem tak, że bardziej się nie da, idea ograniczania popytu na mięso jest bardzo istotna(...)mięso i czy rzeczywiście musimy je jeść. Już od roku staram się tak odżywiać i oczywiście umieszczać tutaj przepisy, dzięki którym również możecie urozmaicić swoje jadłospisy o dania bezmięsne. W tym wpisie znajdziecie parę wskazówek, pomocnych linków, z których możecie skorzystać, jeśli szukacie ciekawych przepisów na dania wegetariańskie. I nieważne, czy po prostu chcecie wprowadzić więcej
rabarbarowoczasu i pracy nowe, doskonałe i zdrowe danie gotowe - składniki trzeba tylko zmiksować i zapiec :) Taki pasztet świetnie nadaje się na śniadanie, kolację czy przekąskę na świąteczny/imprezowy stół. Dzięki warstwie z nitek makaronu spaghetti i nie wmieszanej w masę żurawiny jest znacznie ciekawszy dla oka, oryginalny. Do masy mięsnej można dodać też pozostałe warzywa z rosołu - pietruszkę
Kolorowy PrzepisownikPotrawa kuchni greckiej. Pieczone klopsiki doprawione miętą, podane z dobrze schłodzonym sosem tzatziki. Świetne na obiad, podane np. z pitą, ale też jako przekąska na przyjęcie
Szefowa kuchnigotowe, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy, mieszamy. Sos pomidorowo-mięsny gotowy. Ostatni etap: układamy warstwy (w mojej wersji mam trzy warstwy, więc na tyle dzielę makaron, sosy i starty ser) - najpierw makaron, na to sos beszamelowy, potem sos mięsno-pomidorowy i ser. Każda warstwa tak samo, na koniec sera można dać więcej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
dobra gospodyni dom wesołym czyni