Magda Taki sos na pewno przypadnie do gusty nie tylko wegetarianom – jego sekret to zbiór pysznych zielonych warzyw, które na długo nasycą i zachwycą nawet zagorzałych zwolenników mięsnych obiadów. Do tego kremowy, łagodny serek i zielone pesto, któremu sos zapewnia swój wyjątkowy smak – wszystko to tworzy udaną smakową kompozycję do podania z ulubioną kaszą lub makaronem. Składniki(...)upływie tego czasu dodajemy na patelnię pesto, kremowy serek, sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy do całkowitego rozprowadzenia serka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie jest gotowe do podania. Świetnie smakuje z kaszą jaglaną lub innym ulubionym dodatkiem. Powrót na górę
Smaczna Stronaulubione potrawy na wyższy poziom? Idealnym sposobem, aby nadać im jakości jest stosowanie przypraw, które uchodzą za szczególnie cenne i wyjątkowo zdrowe. To dzięki nim nie tylko wzbogacisz ulubione dania o intensywne aromaty, ale także zadbasz o organizm „od środka”. W ramach kulinarnych i prozdrowotnych inspiracji - przygotowaliśmy listę trzech niezawodnych przypraw, które warto trzymać w kuchennej szafce. Cynamon(...)klasycznym, meksykańskim taco; tajskich zupach; mięsnym Chili Corn Carne i ostrych sosach do nachosów. Curry - żółta mieszanka na anemię Curry to mieszanka korzennych przypraw, za podstawę której stanowi kurkuma, czarny pieprz, imbir, kolendra, kardamon i anyż. Żółta, aromatyczna kompozycja jest popularna zwłaszcza w kuchni azjatyckiej – jako dodatek do sosów lub dań z ryżem. Jedząc curry nie tylko zyskujesz wyrazisty
Kuchcik gotujeChyba każdy z nas lubi rosół. Jest dobry na chorobę, złe samopoczucie czy po prostu gorszy dzień :). Rosół wegetariański to mówiąc prościej rosół bez dodatku mięsna
greengoodiesChyba każdy z nas lubi rosół. Jest dobry na chorobę, złe samopoczucie czy po prostu gorszy dzień :). Rosół wegetariański to mówiąc prościej rosół bez dodatku mięsna
greengoodiesbyły. Moim zdaniem zastosowano ciasto półkruche i takie postaram się odtworzyć. W restauracji podano nam po dwa takie kibiny, do których zaserwowano dość tłusty bulion (podejrzewam na baraninie). Ogólnie danie było niezwykle sycące, prawdopodobnie ze względu na ilość zawartego w nim tłuszczu. Przez to nie mogłam w pełni docenić ich smaku. Jednak kibinai tak mnie zafascynowały, że postanowiłam zrobić(...)dwie części. Rozwałkować ciasto na podłużny placek o grubości do pół centymetra. Wykroić z niego koła o średnicy 15 cm (robiłam to miseczką). Na środku placka ułożyć solidną łyżkę mięsnej masy. Brzegi ciasta skleić ze sobą, tworząc sklejenie wysokie na około centymetr. Potem zawinąć sklejenie (patrz zdjęcie obok). Powtarzać czynności 10-12 do wykończenia ciasta. Ostatni placek rozwałkować
Weekendy w domu i ogrodziejest dużo łatwiej nabyć takie szczęśliwe kurki, które żywią się znacznie lepiej i nie dostają serii ulepszaczy pod skórę. Nie jestem fanką drobiu, na ogół coraz częściej rezygnujemy z mięsnych obiadów na korzyść ryb, czy nabiałów, ale kiedy można zjeść mięso wiadomego pochodzenia, to zawsze staram się zrobić coś fajnego, co zachęci zwłaszcza moje dzieci do zjedzenia pełnowartościowego posiłku(...)prostoty. Składniki na 6 osób: 3 woreczki ryżu parabolicznego 300 g (nie zamieniajcie go na zwykły biały, bo nie będzie sypki) mrożone warzywa - ulubiona mieszanka 750 g (ja dałam groszek zielony plus mieszankę grecką bez przypraw) 3 szklanki bulionu (lub w ostateczności przegotowanej wody z dodatkiem soli, pieprzu) tłuszcz do posmarowania formy, np masło pałki z kurczaka
Poezja Smaków - blog kulinarnyLasagne to najprostsze danie pod słońcem,pachnące oliwą czosnkiem i pomidorami,smakowity zapach rozchodzący się po kuchni sprawia ze czujemy się przez chwilę jak byśmy byli w słonecznej Toskanii..... Składniki 30 dag płatów lasagne 45 dag mięsa mielonego 2 cebule 1 papryka czerwona 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 puszka krojonych pomidorów 50 ml czerwonego wytrawnego wina(...)formie warstwami przełożone masą mięsną. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło,wsypać mąkę i zasmażyć wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje,doprawić do smaku . Zalać zapiekankę ułożyć na wierzchu ser mozzarella pokrojony w cienkie plastry,zapiec w nagrzanym do 190*c 15-20 minut. Podawać gorące danie
Wanilia i KardamonSzybka sałatka z kabanosem i oscypkiem na kolacje lub przyjęcie. Jedna z moich ulubionych sałatek na kolację. Sałatka posypana jest solonym
KuchniaWeDwoje.plwięc brzuchy nasze nie dałyby rady nawet połowie. Zamówiliśmy więc najpopularniejszą potrawę bieszczadzkiej kuchni, czyli PLACKI PO BIESZCZADZKU. PLACKI PO BIESZCZADZKU to po prostu placki ziemniaczane podane z mięsnym gulaszem i kwaśną śmietaną oraz czerwoną kapustą. Do wyboru były gulasze: wieprzowy, z sarny bądź z dzika. Wybrałam więc dzika, aby jeszcze bardziej poczuć się jak bieszczadzki juhas wracający(...)zastrzeżeń. Jedyne co, panuje w lokalu samoobsługa. Zamawiając danie, dostajemy numerek w postaci małego druczku jak paragon, a po przygotowaniu zostajemy wywołani przez mikrofon. Naczynia po skończonym daniu także musimy odnieś sami do okienka znajdującego się przy kasie. Poza tym, standardy na wysokim poziomie. Ocena lokalu: 7,5/10 Ocena dania: 9/10 ZAJAZD POD CARYŃSKĄ Leszek Skórka
W kuchni Karmel-itkiwersja jest bez gotowanych jajek w środku, czyli pewnie to bardziej klops niż pieczeń rzymska, ale myślę, że z tego przepisu można spokojnie przygotować także wersję tradycyjną. W przygotowaniu dania inspirowałam się przepisem z programu ABC Gotowania w Kuchni+. Dziś zrobiłam go pierwszy raz i wyszedł pyszny. A jutro pewnie będziemy jeść kanapki z klopsem na zimno(...)szczelnie napełnić masą mięsną. Trzeba dobrze dociskać, aby pozbyć się powietrza ze środka. Wierzch przykryć szczelnie plastrami boczku. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok godzinę. Na początek warto przykryć boczek kawałkiem papieru do pieczenia, aby za bardzo nie wysechł. Po ok 20 minutach zdejmujemy papier i pieczemy bez przykrycia. Po wyjęciu z piekarnika dobrze dać klopsowi odpocząć przez
Kulinarne Inspiracjecheese – makaron z serem Mac and cheese to popularne danie z makaronem i serem, które zyskało popularność na całym świecie. Jednak mało kto wie, jakie jest pochodzenie tego dania i jakie jest jego miejsce w historii kuchni. Początki dania. Początki mac and cheese datują się na XIII wiek we Włoszech, gdzie ser i makaron(...)pojawił się na rynku pierwszy serek do zapiekania, który miał za zadanie ułatwić przygotowanie dania. Mac and cheese na całym świecie. Od tego czasu danie to stał się popularnym daniem na całym świecie, a każdy kraj ma swoją wersję tego dania. We Francji serowy makaron nazywa się gratin, w Niemczech Käsespätzle, a w Kanadzie
RafalCookLubię ostro przyprawione jedzenie, dlatego raczej nie stronię od kuchni meksykańskiej. Dzisiaj na obiad jest u mnie wołowina po meksykańsku - danie nie dość, że pyszne
Z notatnika dietetykaZimową porą kapuśniak smakuje najbardziej. Ja chcę Wam pokazać jego wersję podkręconą szczyptą wędzonej papryki. Zapach wędzonki trochę podobny do wywaru na wędzonych żeberkach. Kapuściane danie
Czerwień i błękitJakiś czas temu odkryłam fajny pomysł na ciasto pierogowe , które idealnie nadaje się do smażenia jak ciastka. W wersji na ostro ( np. z nadzieniem mięsnym lub
Ostra na Słodkonaszym stole. Pojawiają się na nim nasz tradycyjne dania i potrawy, ale od czasu do czasu lubię wprowadzić jakiś nowy element do świątecznego menu. Też tak macie ? 😊 Pewnie tak, każdy z nas lubi nieco urozmaicenia. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować - obok oczywiście klasycznej terriny i pasztetu mięsnego - terrinę z rzodkiewką i zielonym ogórkiem. Pięknie będzie
Kulinarne przygody Gatity