Dawno nie robiłam roladek mięsnych a bardzo je lubimy. Tym razem farsz zrobiłam z zebranych na Orawie kominków - lejkowców dętych. Ich ciemny kolor i wyraźny smak
Smaczna Pyzaprzypomnieć. Na tradycyjne pulpety w sosie pomidorowym nie miałam ochoty, więc trochę pokombinowałam i zrobiłam coś w stylu dania jednogarnkowego. Oprócz pulpetów znalazły się w nim warzywa takie jak marchewka, pietruszka, cebula i pora, oraz makaron. Danie w miarę lekkie, dobre dla dzieci i dorosłych. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pulpety: ok. 500g mięsa wieprzowego(...)przygotowania: Mięso wieprzowe zmieliłam razem z jedną cebulą w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam serek topiony, musztardę oraz przyprawy do smaku. Wszystko wymieszałam ręką na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam porcje mięsa i formowałam z nich pulpety. Pulpety obtaczałam w mące pszennej i odkładałam na talerz. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i obsmażyłam na niej pulpety
Waniliowe Improwizacjeznane jest na całym świecie. Restauracje, które serwują to danie prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni, rozlokowane są niemal w każdym zakątku globu. Japoński przysmak podbija serca fanów orientalnych dań, a mistrzów sushi przybywa – wielu kucharzy pragnie osiągnąć bowiem najlepszy poziom w przygotowywaniu popularnej potrawy od Japończyków. Na sushi składają się surowe ryby, owoce morza, warzywa i ryż – wszystko(...)wodorostów. W przygotowaniu sushi bardzo istotna jest technika – dlatego nie każdy potrafi sporządzić je właściwie. Ramen – tradycyjna japońska zupa Inną popularną potrawą japońską, jest ramen – tradycyjna zupa, bazująca na mięsnym wywarze, przypominającym w smaku polski rosół, jednak bardziej aromatycznym. Bulion urozmaicany jest dodatkiem warzyw, mięs lub ryb i owoców morza. Sekretem ramenu jest jednak wyjątkowy makaron produkowany z mąki pszennej
Tradycyjna KuchniaKotlety mielone z pieczarkami to inna, ciekawa i bardzo smaczna wersja takich kotlecików. Takie kotleciki podane z ziemniakami i surówką stanowią pyszne oraz pożywne danie obiadowe, mielone z pieczarkami polecam wszystkim, którym znudziła się tradycyjna wersja kotleta mielonego. składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 300 g pieczarek 2 cebule 1 jajko 3 łyżki bułki(...)starannie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Mielone smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy kolor a po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Artykuł Kotlety mielone z pieczarkami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniamłodej kapusty można przygotować wiele smacznych dań. Pomysłów nie brakuje. Do tego dochodzą jeszcze stare, sprawdzone przepisy, tak zwane „żelazne”, znalezione w zapiskach naszych babć, mam, cioć... Mój dzisiejszy przepis pochodzi właśnie z takich zapisków mojej Mamy. Pamiętam te kotlety z kapusty, które były odmianą do mięsnych kotletów, albo do kapusty zasmażanej. Wprowadziłam trochę zmian i wyszły(...)sposób usmażyłam 15 kotletów. Teraz można podawać na stół. Pysznie smakowały z młodymi ziemniaczkami Mam nadzieję, że Was zachęciłam do zrobienia takich kotletów. Może na jutro, na piątek, zamiast dania z rybą? Pomyślcie. Zachęcam, polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Wiele innych dań z kapustą znajdziecie w moim MENU: DANIA Z KAPUST
Kuchnia u KrysiSkładniki gotowego dania powinny być miękkie i delikatne, o dość ciemnym kolorze, natomiast o niewielkiej zawartości płynu. Bigos możemy bez obaw przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrażać, a odgrzewany uchodzi za nawet lepszy. Ponieważ odgrzanie może wymagać dodania nieco płynu, możemy w tym celu użyć dodatkowej niewielkiej porcji czerwonego wina. Bigos to danie dość wszechstronne(...)samodzielnym daniem. Zwłaszcza w tym drugim przypadku warto podać go pełnoziarnistym pieczywem, choć można i z ziemniakami lub kluskami. Ambitniejsi mogą również spróbować podania w wydrążonym bochenku chleba – jednak prawdziwym wyzwaniem może wówczas okazać się samo spożycie niezwykle sycącego w takiej konfiguracji posiłku. Bigos 2016-05-03 17:12:49 Bigos, czyli polskie danie narodowe w wersji możliwie
Kulinarna Pokusagołąbki, to często plany odkładamy, bo przecież na ich przygotowanie ciągle czasu nie mamy. Ja jednak znalazłam wspaniałe rozwiązanie na ich szybkie przygotowanie. Nie są to tradycyjne gołąbki mięsne, ryżowe, ale przyznam się są bardzo wyjątkowe. Czasu wiele nie potrzebujemy, bo w niecałe 15 min (bez pieczenia) je przygotujemy. Matka Natura swój udział tu miała, z świeżymi ziołami(...)doprawione, takie inne niebanalne. Często z kaszą kuskus na szybko gołąbki przygotowuję, ale z rożnymi warzywami kombinuję. Mrożonki warto mieć zamrożone, bo można szybko z nich przygotować danie ulubione. Można kombinować, kulinarnie czarować, bo są świeże, zdrowe, i kolorowe. Matka Natura zadbała znakomicie, by warzywa smakowały wyśmienicie. Składniki: 1 główka młodej kapusty, 1 opakowanie
Moniki Smakołykimielonym to przepyszne i aromatyczne danie, które możecie podać na sycący obiad dla całej rodziny. Jeśli macie gotowe gnocchi to przygotowanie potrawy zajmie wam mniej więcej pół godziny. Pyszne, mięciutkie kluseczki w pomidorowym sosie z mięsem mielonym i szpinakiem, zapieczone razem z mozzarellą to danie, które posmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Do dania zamiast gnocchi możecie(...)Połowę sosu mięsnego wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na nim układamy gnocchi i zalewamy drugą połową sosu. Mozzarellę rwiemy na małe kawałki i układamy na wierzchu. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 15 minut z termoobiegiem. Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym – pyszny obiad w kilka chwil Zobacz inne przepisy na dania
e-PrzepisyKulinarnewiecie, co zrobić dziś na obiad? Najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Z pełnoziarnistym makaronem Lubella będzie strzałem w dziesiątkę! Zmodyfikowane spaghetti według Gordona Ramsay’a wykonaniu mojego mężczyzny. Najlepsze, jakie jadłam. Składniki: opakowanie makaronu spaghetti Lubella 70- 80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 2 marchewki 2 puszki pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)powstały grube mięsne kulki, podduszamy. Dodajemy wino, gotujemy kilka minut, aby alkohol mógł odparować. Pomidory z puszki rozdrabniamy, dodajemy je do mięsa. Całość gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy go z sosem i dekorujemy bazylią. Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Słodki ZakątekKotlety z jajek – kuchnia podkarpacka Ugotowane jajka zmielone z podsmażoną cebulką, aromatyzowane posiekanym koperkiem i natką pietruszki, to świetna alternatywa dla kotletów mięsnych. Przepis jest prosty
Trzeci talerzCzarne bułki to pomysł na żart w prima aprilis lub “mroczne pieczywko” na wieczór z duchami, czyli hallowen. Bułki na hamburgery nadziewamy mięsnym kotletem
Tajemnice Smakupieczarek oraz papryki, w sosie pomidorowym. To smaczna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Taki gulasz, oprócz tego, że świetnie smakuje, jest lżejszy i zdrowszy od gulaszu z mięsa czerwonego, a także jego przygotowanie jest dużo szybsze - wystarczy niecałe 40 minut! Zaletą jest również duża ilość warzyw, dzięki temu danie jest pożywne i wartościowe. Składniki: 500 g filetów z dorsza
Kuchnia MagdaLenypieczarek oraz papryki, w sosie pomidorowym. To smaczna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Taki gulasz, oprócz tego, że świetnie smakuje, jest lżejszy i zdrowszy od gulaszu z mięsa czerwonego, a także jego przygotowanie jest dużo szybsze - wystarczy niecałe 40 minut! Zaletą jest również duża ilość warzyw, dzięki temu danie jest pożywne i wartościowe. Składniki: 500 g filetów z dorsza
Kuchnia MagdaLenyGrzybowo-mięsna uczta. Gulasze uwielbiamy prawie wszyscy, jako dodatek do wszelkiego rodzaju sypkich kasz czy ewentualnie ziemniaków. Można zrobić cały gar i na drugi dzień odgrzać, będzie jeszcze lepszy. Borowiki, maślaki czy podgrzybki wspaniale podkręcą smak tego dania, korzystajmy bo sezon jest krótki, dla mnie zdecydowanie za krótki. Doceńmy je bo choć są ciężkostrawne to dają mnóstwo
Wanilia i Kardamon