Uwielbiam kuchnię hinduską, a curry w różnorakiej postaci mogłabym jeść nawet codziennie. Jednak na moim blogu wszystkie curry do tej pory były mięsne, postanowiłam więc przygotować
karmelowypapryki z pieczarkami to szybkie do zrobienia i bardzo smaczne jednogarnkowe danie obiadowe. W sezonie papryka jest bardzo mięsista i pełna smaku, dlatego więc warto z niej korzystać. Szybki, zdrowy i smaczny obiad, a do tego bardzo aromatyczny. Leczo z papryki z pieczarkami można przygotować w wersji mięsnej z kiełbasą lub bez mięsa z samymi pieczarkami. Stopień pikantności należy
Kuchcik gotujePieczeń z łopatki, peklowana i upieczona z odrobiną przypraw jest bardzo delikatna i smaczna. Można ją pokroić w plastry, podać na ciepło jako danie
Kulinarne Fantazje MarioliZa kilka dni ten magiczny wieczór. Moment spokoju, radości, miły czas spędzony w gronie rodzinnym. Zanim rozsiądziemy się do suto zastawionych mięsnych stołów świątecznych, przeżyć musimy
Z Majeczką w kuchniNie jestem fanką nudnych panierowanych schabowych, które stały się świętym kanonem kuchni polskiej. Moja sypialnia jest położona zaraz nad sklepem mięsnym. Uwierzcie mi, ilość pobudek zaserwowanych
Karo in the Kitchenpowstał ten przepis ha ha....a że byłam głodna jak " Wilk" danie musiało być no może nie szybkie , ale bez nakładów jakiekolwiek pracy z mojej strony.Zajadałam się nim , aż mi fruwała grzywa wkoło głowy ....Zapraszam Was więc po przepis. 4 kotlety z karkówki 1 litr bulionu mięsnego 15 dag.pieczarek 1 cebula ok.3/4 szkl.kaszy jęczmiennej( sypać troszkę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiporobiło, że uważa się, że pierś jest idealna do każdego dania - wcale nie... Ma ona mało wyrazisty smak i gdy dodamy do niej np intensywne hinduskie przyprawy to nie czujemy w ogóle smaku mięsa. Z udkami tak nie jest. Doskonale przechodzą smakiem przypraw zachowując jednocześnie swój mięsny smak. Naprawdę wspaniałe - polecam! Kurczak tikka masala 4 filetowane udka
sierotka maRysia w kuchniDo Jamiego O. mam taka sama słabość jak do bułeczek cynamonowych i wołowiny :) tym razem połączyłam dwie miłości czyli przygotowałam danie z wołu wg przepisu
Dzieje kuchennej WiewióryKrem z dyni jest rewelacyjny na chłodne, deszczowe dni. Poniższe danie jest dosyć tanie, a także szybkie do przygotowania. Przyznam się, że dynia nigdy mi nie smakowała, ponieważ wydawało mi się, że jest bez smaku i mdła. Jednak, gdy przygotowałam krem na bazie wywaru warzywno-mięsnego to od razu zmieniłam zdanie. Krem z dyni jest idealny dla osób, które
UgotowaćMało nie kosztują, a jak dziecko nie chce danej porcji z danego słoiczka to na siłę obiadu nie podamy i wtedy słoiczek sruuuuuu do śmieci (ja zresztą na samą myśl o zjedzeniu tej papki mam odruch wymiotny). Zrób to sam Gotowałam głównie zupki typu krem. W dobrym mięsnym kupowałam kawałek mięsa – kaczka, królik, indyk – plus minus
ClauditteMissCookingFaszerowane warzywa to świetny pomysł na obiady w czasie lata i jesieni, kiedy możemy korzystać z dobroci natury. Przygotowuję je w wersji mięsnej oraz bezmięsnej
Fabryka pomysłówZ okazji Dnia Matki, a przy okazji również moich imienin postanowiłam się zmobilizować i dodać nowy przepis. To kolejny pomysł na zdrowy, względnie dietetyczny obiad, którego
Ratunku obiadfasoli do ugotowanego ryżu i danie gotowe. Ale jeśli oczekujecie od potraw czegoś więcej, jak satysfakcji po spożytym posiłku i wrażeń smakowych, to postarajcie się o odpowiednie przyprawienie dania. Doprawianie zajmuje tylko chwilkę, więc nie żałujcie czasu na dopieszczenie swej potrawy odpowiednią ilością przypraw, kwaskowym posmakiem soku z cytryny czy świeżym, ‘zielonym’ aromatem natki pietruszki. Przyprawy(...)stan zapalny stawów, przeciwdziała reumatyzmowi i skurczom mięśni. Ponadto pobudza krążenie krwi, usuwa toksyny z organizmu, oczyszcza jelita oraz nerki i odżywia skórę. Te przyprawy trzymam w pojemniczkach, gdyż najczęściej ich używam. Te rzadziej stosowane przechowuję w szczelnie zamykanych woreczkach foliowych (takich na zacisk). Są to m.in.: - KARDAMON: używany zarówno do dań ostrych, jak i kawy czy aromatyzowania ryżu
Wegańska kuchnia orientalnanich – podstawowe – można znaleźć w sklepie SklepAgnex . Techniki i produkty znane z kuchni molekularnej W kuchni kreatywnej wykorzystuje się technikę dekonstrukcji. Polega ona na przyrządzeniu i zaprezentowaniu danego dania, często nam znanego, ale w takiej postaci, by wizualnie w żaden sposób nie przypominało ono pierwotnej wersji. Tę zaś ma zdradzać jedynie smak. W kolejnej technice – sous vide – stawia(...)kąpiel wodną bądź parową produktów, które zostają zamknięte w torebce próżniowej. Do ich przygotowania niezbędna jest znacznie niższa temperatura niż w przypadku klasycznych technik gotowania, dlatego finalne wersje dań potrzebują znacznie więcej czasu na powstanie. Dzięki sous vide produkty spożywcze zachowują maksimum swoich właściwości i są równomiernie ugotowane. Jest jedna taka metoda, którą znamy, bo sami z niej korzystamy
Smaki Na Talerzu