Mieszamy całość delikatnie, gotujemy nie dłużej niż kwadrans. 5 . Do gotowego dania dodajemy ugotowany bób pozbawiony łupinek. Sałatkę skrapiamy oliwą. Użyłam oliwy cytrynowej, więc bardzo przyjemnie wzmocniła smak całej sałatki. 6. Sałatkę posypujemy natką. 7. Cieszcie się smakiem! Sałatkę można podać jako propozycję do obiadu mięsnego lub do letniej kolacji ze świeżym pieczywem. Artykuł Sałatka z pęczakiem, kurkami
Raj dla Podniebienia5 / 5 ( 7 votes ) Serowe kieszonki z piersi kurczaka Serowe kieszonki z piersi kurczaka to prosta i szybka potrawa. Lubię takie przepisy szczególnie w ciągu tygodnia
Ogrodnik w podróżypodać chłodnik z ugotowanym jajkiem na twardo, drugiego z puree ziemniaczanym. Takie danie to pyszna i orzeźwiająca przystawka na letnim przyjęciu, a podane dla odmiany z przepiórczym jajkiem będzie się wykwintnie prezentował. Składniki 1 duży pęczek botwinki lub 2 małe 200-300 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) lub wody 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewki
Tajemnice Smakuprzeciętny smak i trzeba go fajnie doprawić lub połączyć z czymś w daniu, by wyciągnąć z niego smak. Dlatego ja polecam zrobić curry, bo w curry ze wschodnimi przyprawami on świetnie smakuje, ładnie wygląda i idealnie pasuje. Do tego z tego przepisu można stworzyć zarówno wersję mięsną jak i wegetariańską. I wszyscy będą zadowoleni. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMieszamy całość delikatnie, gotujemy nie dłużej niż kwadrans. 5 . Do gotowego dania dodajemy ugotowany bób pozbawiony łupinek. Sałatkę skrapiamy oliwą. Użyłam oliwy cytrynowej, więc bardzo przyjemnie wzmocniła smak całej sałatki. 6. Sałatkę posypujemy natką. 7. Cieszcie się smakiem! Sałatkę można podać jako propozycję do obiadu mięsnego lub do letniej kolacji ze świeżym pieczywem. Artykuł Sałatka z pęczakiem, kurkami
Raj dla Podniebieniatradycyjne ruskie pierogi, wypróbujcie te z poniższego przepisu, z farszem mięsnym z dodatkiem szpinaku. Podałam je na pysznym sosie z suszonych grzybów i słodkiej śmietanki, ale dobrze smakują także prosto z wody lub podsmażone, posypane skwarkami i podane z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany. Przygotowanie dania można rozłożyć w czasie i np. farsz zrobić dzień wcześniej
cool and mintyTrwa sezon na śliwki, więc korzystajmy ile się da. Polecam na przykład te oto knedle doprawione odrobiną cynamonu tak jak ja lubię. Można go oczywiście nie dodawać, jeśli ktoś nie przepada. Zrobione na słono, czyli bez dodatku cukru są znakomitym dodatkiem do mięsnych sosów. Polecam. Składniki na ok. 20szt: 60dkg ziemniaków ugotowanych z płaską łyżeczką soli 30dkg mąki pszennej
Maślane ciasteczkoprzez moją babcię czy mamę. Kiedy miałam kilka lat, obiady w moim domu robiła babcia, często w kuchni panowały takie dania popisowe jak pierogi z truskawkami, jagodami, serem czy też mięsem, "goły"- czyli kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, kluski śląskie, niezapomniane oponki i faworki, pączki robione przez cały dzień, różnego rodzaju zupy jak: Rosół z cielęciną, barszcz biały
SMYKWKUCHNIktórzy chcieliby przygotować coś efektownego i pysznego. Nie ma tu żadnego marynowania, skomplikowanych instrukcji pieczenia czy smażenia, ani trudno dostępnych przypraw. Prościej się nie da! POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Kaczka pekin czy barbarie? Aby danie wyszło jak najsmaczniejsze warto zwrócić uwagę na gatunek kupowanej kaczki. W polskich sklepach najczęściej można spotkać dwa rodzaje: pekin i barbarie . Na pierwszy rzut(...)możemy zauważyć. Kaczka pekin jest zazwyczaj tańsza, ale wiąże się to też z niższą jakością mięsa. Ten gatunek jest bardziej otłuszczony i ma mniej mięśni. Lepszym wyborem będzie kaczka barbarie – ma mniej tłuszczu, więcej mięśni i zdecydowanie bogatsze walory smakowe. Wyrazisty, głębszy smak mięsa kaczka barbarie zawdzięcza m.in. dzikiemu pochodzeniu gatunku. Z czym podawać pieczone udka z kaczki
Na-talerzu.plProste wskazówki na chrupkość i smak. Odkryj najlepsze techniki smażenia boczku i ciesz się aromatem CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do Smażenia Boczku Smażony boczek – przysmak wielu kulinarnych entuzjastów, to danie, które potrafi skusić swoim aromatem i chrupkością. W tym rozdziale przyjrzymy się bliżej fenomenowi smażonego boczku, zrozumiemy, co sprawia, że jest tak uwielbiany, i jakie korzyści kulinarne niesie(...)wiele odmian tego mięsnego przysmaku, z różnym stopniem wędzenia, przyprawiania i przetwarzania. W tym rozdziale poznamy różnorodność rodzajów boczku i dowiecie się, który z nich będzie idealny do smażenia. Zacznijmy od klasycznego boczku wędzonego, który dzięki procesowi wędzenia zyskuje intensywny smak i zapach. Jest to popularny wybór, który świetnie sprawdza się w roli dodatku do wielu dań. Jeśli preferujesz
Podstawy GotowaniaZupa ogórkowa z ziemniakami to jedna z pyszniejszych zup kuchni polskiej. Można ugotować ja na wywarze mięsnym a można na wywarze warzywnym. Osobiście poza rosołem nie
Dorota SmakujeIdealny pomysł na pyszny obiad bez mięsa, idealny z kilku powodów. Steki z selera będą dużo lżejszą potrawą niż praktycznie każdy mięsny odpowiednik. Dodatkowo to też
nietylkopasta.plChoć kapusta czerwona jest nadal mniej popularna niż kapusta biała, z pewnością kojarzymy ją z widokiem klusek śląskich i mięsnej rolady, sowicie polanych sosem bądź jako
kurkanielotka.plPolędwiczka wieprzowa to jedno z najdelikatniejszych mięs, doskonałe w smaku, mało pracochłonne, ponieważ szybko się smaży. Doskonałe na szybkie ale też wykwintne danie Co potrzeba
Bułka z ChlebemDziś na obiad były pulpety w sosie chrzanowym. Przepis jak zawsze banalnie prosty i szybki do wykonania. Moje małe kulki mięsne podałam
magiczna kuchnia KasiKolejny pomysł na tartę na słono dla całej rodziny – tym razem z dodatkiem mięsnym i warzywnym oraz sosem koperkowym. Czas
KuchniaWeDwoje.plPulpety z kapustą to kolejna w miarę szybka propozycja na obiad, który można przygotować na dwa dni. U nas te mięsne kulki w sosie jednego
Simply FoodNadciąga czas młodych ziemniaków. Na razie tych z zagranicy a już niebawem naszych, polskich. Jeśli lubicie ziemniaki i jesteście kiełbasożercami to danie mogę Wam polecić
Dzieje kuchennej WiewióryBURGERY WEGETARIAŃSKIE Z FASOLI CZERWONEJ I CIECIERZYCY - KOTLETY MIELONE BEZ MIĘSA Burgery z fasoli i ciecierzycy to fajna alternatywa dla mięsnych kotletów mielonych. Te są delikatniejsze
Calzonella.comRyż z warzywami (w podobny sposób można zrobić kaszę jęczmienną, gryczaną, jaglaną czy kuskus) stanowi pyszny, kolorowy dodatek do obiadu - szczególnie mięsnego. Fajnie smakuje
Walijskie Pichcenie