Nie wiem jak w Waszych miastach, ale w Krakowie na każdym kroku można spotkać przeróżne burgerownie. Każda z nich oferuje co najmniej kilkanaście propozycji na pyszne
Ostra na SłodkoPrzygotowane przeze mnie ostatnio “ Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą ” zainspirowały mnie do stworzenia burgerów, w których zamiast typowej mięsnej wkładki jest właśnie wcześniejszy
Moja DelicjaWysokie temperatury nie sprzyjają gotowaniu i staniu przy kuchence czy płycie. Dlatego ja wybieram pieczenie całej potrawy w jednej formie. Danie jest bardziej aromatyczne i
Weekendy w domu i ogrodzieDziś zapraszam Was na proste, pyszne i naprawdę sycące danie. Młoda kapusta z kiełbasą jałowcową, papryką i pieczarkami , to idealny majowy obiad. Osobiście uwielbiam takie
Słodkie okruszkiKiedyś już podawałam przepis na aromatyczną pieczoną szynkę . Dziś proponuję inne wykorzystanie kulki szynki. Przepis nie jest zbyt skomplikowany, a dzięki niemu dostajemy danie, które
Weekendy w domu i ogrodzieMeksykański kurczak w paprykowo-czekoladowym sosie poblano mole – ostry i słodki. Ten przepis powstał na konkurs BlogerChef jako danie z
To co kochamW moim domu wszyscy lubią żeberka i dlatego dość często je przygotowuję. Na blogu najbardziej popularne są pieczone żeberka, które cały czas znajdują
To co kochamKolejna odsłona Maminkowych zapiekanek. Tym razem w dwóch wersjach: dla tych, którzy lubią mięsko i dla tych, którzy za nim nie przepadają. Składniki: -1
Maminek kulinarnyTa zupa powstała w ramach projektu "Gotuj tylko z tego, co masz w kuchni" . Zużyłam otwarte puszki fasoli i kukurydzy oraz usmażonego do sałatki kurczaka
Czerwień i błękitMam dla Was ciekawą alternatywę dla standardowych koreczków o wiele zdrowszą i smaczniejszą. Fasola "Piękny Jaś" zastąpi mięsne dodatki, dodamy nasz tradycyjny ser roladę ustrzycką, oliwki
Kuchnia PROzdrowotnaubóstwiam smak pieczonych pomidorów i fig, prawdziwych czarnych greckich oliwek z oliwek, wszystko oprószone i otulone mieszaniną ziół, dobrej jakości oliwą z oliwek i pełnoziarnistym makaronem. Cały sekret tego dania tkwi w smaku pieczonych warzyw, pomidory powinny być jak najlepszej jakości, dojrzałe i bardzo aromatyczne, najlepiej wybrać sprzedawane bezpośrednio od rolników na targach... WIĘCEJ PLACUSZKI ZIEMNIACZANE(...)ziemniaczane robiła mi kiedyś moja babcia, zresztą nie raz i nie dwa, podawała je z kwaśną wiejską śmietaną, której smaku nie lubiłam, i podawała z cukrem albo z jakimś mięsnym, lub grzybowym sosem. Moja ulubiona wersja to te z cukrem! Potem im człowiek starszy się zrobił, to znowu jakoś te wytrawne smaki mu bliższe, tak więc placuszki jadam teraz albo
SMYKWKUCHNIpożywna i wystarczy za pełne danie obiadowe. Do zupy często dodaje się też podroby, ale ja zrezygnowałam z tego dodatku. Jeśli lubicie tradycyjną zupę ogórkową , koniecznie spróbujcie również tej ciekawej wersji. Rassolnik jest sycący, rozgrzewający i pyszny. Polecam, smacznego:) Przepis na zupę ogórkową po rosyjsku (Rassolnik): ok. 2 -2.5 l domowego bulionu mięsnego (u mnie drobiowy), mięso z bulionu
Lekcje w kuchnidaję inspirację na pyszne danie. Szakszuka pojawia się u nas z reguły podczas weekendowych śniadań, kiedy to jest czas, aby celebrować posiłki, niespiesznie pokrzątać się po kuchni, a potem wspólnie usiąść do stołu. Rodzajów szakszuki jest całe mnóstwo, wszystko tak naprawdę zależy od Waszej kulinarnej wyobraźni. Tym razem moja szakszuka jest mięsna, ponieważ dodałam do niej plasterki kindziuka
Kulinarne przygody GatityPrzepis na to danie dostałam od czytelniczki- Pani Ani. Jak tylko rzuciłam na niego okiem to już wiedziałam, że to będzie strzał w dziesiątkę i na pewno nam zasmakuje. Zrobiłam je trochę inaczej (gotowane mięso zamieniłam na smażone w przyprawach) ale jestem przekonana, że wersja pierwotna także byłaby pyszna. Te mięsne babeczki są niezwykle delikatne, niczym suflet. Przepysznie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagotujecie ziemniaki specjalnie do tego dania, pamiętajcie o ich dokładnym wystudzeniu przed formowaniem. Zimne i zbite puree zagwarantuje odpowiednią strukturę kotletów. Sprawi, że nie będą rozpadały się podczas smażenia i przewracania na patelni. Udadzą się nawet bez dodawania jajka. Najlepiej smakują podane z sosem pieczarkowym lub grzybowym . Pasują też jako dodatek do mięsnego obiadu lub po prostu
cool and minty