Gdy zobaczyłam przepis na tę zupę na stronie ' Ulubione Przepisy ', od razu wiedziałam, że w najbliższych dniach musi ona znaleźć się na moim stole :) Jest przepyszna
My Culinary Artmalały. Zadzwoniłam do jednego z lepszych sklepów mięsnych w mieście, sam pan rzeźnik przekonywał mnie, że ma dla mnie wyśmienitą łopatkę cielęcą. Wysłałam więc szybko po te zakupy męża, który już po wszystkim chciał mnie udusić za całą akcję, za cenę tego mięsa i za obiad, którego praktycznie nie było, bo nie dało się wykroić sensownego nieprzerośniętego kawałka.Czytaj więcej
bistro mamaOj, działo się u nas przez ostatni miesiąc... Najpierw moje przeziębienie, potem dwa razy przeziębienie Skarbka, roczek Skarbka, roczek jego koleżanki, paskudny wirus komputera, którego za
chwile dla mnieWracając do tematyki śniadaniowo - kolacjowej przedstawiam kolejną propozycję walki z kanapkową rutyną. Otóż moi drodzy - dla chcącego nic trudnego. Kanapki DA SIĘ zastąpić. I to w bardzo smaczny sposób i bez żadnych wybitnych zabiegów. Moje ukochane tortille doskonale się do tego nadadzą. Oto idealna propozycja zamiast pospolitej bułki z wędliną ;) Składniki (na 1 kolację dla dwóch osób): 2 tortille pszenne(...)ożywienia smaku. Zawijamy ścisło w roladkę i ciasno owijamy folią spożywczą. Odkładamy na 15-20 minut by placek zmiękł. Zdejmujemy folię. Kroimy w plastry. Tortilla łososiowa gotowa Tortilla łososiowo - mięsna: placek smarujemy cienko serkiem Philadelphia, na to cieniutko musztardą. Następnie równomiernie rozkładamy dodatki: odrobinę łososia w kawałkach, korniszony w plastrach, ogórka zielonego pokrojonego w kostkę, ser żółty w kawałkach, rozdrobnioną
Kuchnia po mojemuZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Pomysł na prosty, pyszny i niedrogi obiad. Wyśmienite danie z piekarnika, które łatwo przygotujemy na rodzinny posiłek. Polecam! Składniki: ok 1 kg ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 200 g pieczarek 15 dkg żółtego sera(...)Wystudzone ziemniaki kroimy w talarki. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła (1 łyżka) i na dnie wykładamy połowę ziemniaków, tak by trochę na siebie nachodziły *** *** Na ziemniaki wykładamy masę mięsną *** *** Na wierzch wykładamy resztę ziemniaków, na których następnie układamy kawałki masła *** *** Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i zapiekamy przez ok 20 minut
Blog z ApetytemKlasyczny sos napoli można zaserwować w nieco innym wydaniu. Potrzebować do tego będzie makaron canneloni, naczynie żaroodporne i trochę wyobraźni. Wystarczy tylko nafaszerować makaron i go
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!warzyw są doskonałe, jako samodzielne danie, a także jako dodatek do mięs, szczególnie tych z sosami. Bardzo lubię je przygotowywać, szczególnie późnym latem czy wczesną jesienią, kiedy trwa sezon na warzywa nadające się na placki. Najczęściej placuszki warzywne podaje z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym, jednak wspaniale także smakują z sosami mięsnymi, jak chociażby w przepisie Polędwiczki w kremowym
Kuchnia Bazyliiktóre nie rozpadają się na patelni i posiadają mięsną wkładkę w postaci kurczaka, aby nie było smutno mięsnym amatorom. Lekka wersja obiadu, z której szkoda nie skorzystać w okresie lata i wczesnej jesieni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. STARCIE CUKINII (3 min): cukinię dobrze myjemy, jeśli ma jakieś skazy na skórce – ścinamy
Nerds Kitchenpłynie który nadał jej kolor i zapach wędzenia (tylko smaku nie dał, no bo i się nie da). Nie ma więc wyjścia. Trzeba samemu dusić, parzyć, gotować i wędzić. Wszyscy boją się parówek ale w domowych warunkach można stworzyć prawdziwe mięsne wieprzowe czy cielęce parówki. Nie musimy więc rezygnować z hot-dogów czy parówek na śniadanie. Tak to wymaga trochę
OstryKęsMięso na kiełbasy doprawiliśmy i daliśmy mu 2 dni by przeszło smakiem. Szynki przeleżały w doprawionej solance 5 dni. Wszystko jest już przygotowane do wędzenia. Jelita wypełniliśmy farszem mięsnym, a szynkę i karkówkę wcisnęliśmy w siatkę wędzarniczą. Teraz wiszą w garażu i czekają na Wielkie Wędzenie. JAK PRZYGOTOWALIŚMY KIEŁBASY? Mięso: 3 kg łopatki 1,5 kg karkówki
OstryKęsCzasami wystarczy szczypta przyprawy by zmienić smak całego dania…” – zdecydowanie się z tym zgadzam. Przyprawy są dla mnie totalnym „must have” w kuchni. To dzięki nim nasza potrawa zyskuje smaku i charakteru, dlatego warto wybierać aromatyczne a jednocześnie dobre jakościowo przyprawy. Nie jest obojętny także kraj pochodzenia danej przyprawy co ma duże znaczenie dla smaku i aromatu(...)przyprawiania mięs, bigosu czy ciast i deserów – na przykład świątecznych pierników. Papryka słodka z Hiszpanii Papryka nadaje potrawom charakterystycznego smaku, dlatego jest chętnie wykorzystywana do wielu potraw mięsnych, bez mięsnych zup czy marynat. Dojrzewa w słońcu pięknej Hiszpanii co nadaje jej wyjątkowy smak. Tymianek z Polski Przyprawa, która przybyła do Polski za czasów królowej Bony gdzie znalazł idealne
Health-Fit-LifeRobiłam już kotlety z cukinii, wszelakich kasz, ziemniaczane, mnóstwo cudownych smaków i pomysłów. Przyszedł czas na te z kalafiora, przepyszne i idealne na ciekawy obiad jako
nietylkopasta.plJeżeli szukacie pomysłów na wielkanocne przekąski na zimno to zachęcam do przygotowania jajek na słono. Wystarczy wydmuszki nadziać kukurydzą, groszkiem, papryką, natką pietruszki i szynką oraz
Ugotować