dania mięsne - 13801 przepisów (strona:638/921)

Tradycyjny mięsny sos 153

Pyszny, aromatyczny, z dużą ilością mięsa. Przepis na ten sos jest w mojej rodzinie od dawna. Wspaniale smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną ale również z makaronem

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pizza z bryndza, cebula i kaszanka, Lucznicy i Rycerze 153

Pizza. W sobotę nie pojawiła się na naszym stole jak co tydzień ponieważ balowaliśmy w Czemiernikach na Festiwalu Łuczniczym. Było niesamowicie! oprócz możliwości zobaczenia walk rycerskich

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cynaderki wieprzowe w sosie z czerwoną cebulą 180

Pokrojone w kostkę, ze względu na to, że w sklepie, w którym je kupowałam, niestety nadkrojono je zewnątrz zbyt mocno i po prostu i tak by

Kuchenna Kontrrewolucya
Jaglanka z warzywami po meksykansku, z indykiem 182

Na fb głosy były podzielone. Część z Was miała chęć na kaszankę, druga na jaglankę. Kaszanka na blogu już jest. Pora na jaglankę.Bardzo smaczne i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klopsiki alla Norma czyli Niedzielne Mielenie odc.27 179

Zaburzyło się mi wszystko w kuchni. Były zupy we wtorek, rybki w środę i takie tam... Zaburzyło się... Najbardziej trzymam się niedzielnego mielenia. Dwie niedziele temu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paszteciki, kapuśniaczki, w cieście drożdżowym 151

Przepis od mojej kuzynki Betti, sprawdzony, modyfikowany i dopieszczony do granic smaku!. Ciasto...bajka..., a nadzienie to już inna sprawa :). Wegetarianie zrobią farsz z kapusty i

Apetyczna babeczka
Kurczak w miodzie i cytrynie skąpany:) 178

Ostatnio zdecydowanie więcej w moim menu mięsa niż poprzednio, kiedy to miałam okres prawie wegetariański.Opieram się głównie na przepisach, które już znam i rzadko teraz

Zdrowa Kuchnia Sowy
Podsumowanie akcji kulinarnej - kuchnia szkocka 2019 152

Dlatego też na gotowanie zostały tylko weekendy, a wiadomo że jednorazowo nie można zbyt wiele przygotować, bo nie ma tyle miejsca w żołądkach ;) Mimo tego przygotowałam kilka ciekawych i ładnych dań z których jestem bardzo zadowolona. Jednocześnie myślę, że udało mi się udowodnić, że kuchnia szkocka jest niezwykle smaczna i może być wyrafinowana. W końcu jednymi ze słynniejszych kucharzy(...)niesmaczna. Tym razem w moich przepisach dominowały ryby. Potrawy z łupaczem tak mnie zafascynowały, że nie potrafiłam mu się oprzeć. W kolejnej edycji postaram się przyrządzić więcej potraw mięsnych. W końcu Szkocja słynie z wołowiny i baraniny ;) Kuchnia szkocka słynie także z deserów, te jednak nie są moją mocną stroną i ograniczyłam się jedynie do przygotowania słynnych szkockich ciasteczek maślanych

Codzienne Gotowanie
Zbilansowana dieta 93

tygodniu mamy dla Ciebie menu złożone z prostych w przygotowaniu dań, które jednak dostarczą wszystkich potrzebnych składników! Zanim zabierzesz się za gotowanie przeczytaj, dlaczego tak ważna jest zbilansowana dieta! Na końcu wpisu mamy dla Ciebie gotową listę składników, potrzebną by przygotować wszystkie proponowane przepisy dla dwóch osób. Składniki możesz zamówić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl (bez żadnej prowizji(...)zbilansowana diet przekonałam się jakiś czas temu podczas wizyty na siłowni po dłuższej przerwie, kiedy zrobiłam sobie pomiar składu masy ciała. Jest to badanie, które pokazuje ile masz mięśni, a ile tłuszczu oraz jak jest rozłożony, czy twoje narządy wewnętrzne są otłuszczone (tłuszcz trzewny) i jaki masz wiek metaboliczny. Pomiar zajmuje tylko chwilę i jest zupełnie nieinwazyjny. Za to dzięki

Niedzielny kucharz
kotlety ze schabu z kurkami 157

ulubionych dań. Uważam bowiem iż kurki,  soczysty schab i gęsta słodka śmietana tworzą razem kompozycję wręcz idealną.   Składniki dla  czterech osób 300-400 g kurek 4 kotlety wykrojone ze schabu (każdy o wadze ok 200 g) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 250 ml słodkiej śmietany 30% 1 ząbek czosnku sól,pieprz dodatkowo do mięsnej marynaty

Miód i pieprz
Wołowe kofty w curry 164

klosiki mięsne w kuchni Bliskiego Wschodu, Bałkanów i Azji Środkowej kuchni. Głównie wykorzystywane jest wo łow in a, b araniny , jagnięci na lub k urczak i łączone jest z miksem egzotycznych, korzennych przypraw. Kofty w Indiach są zwykle gotowane w pikantnym curry i spożywane z ryżem lub indyjskim pieczyw em . I ja właśnie takie danie zrobiłam. Proste, pyszne, aromatyczne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Cytrynowa saltimbocca z kurczaka 252

Przygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam się włoską potrawą pochodzącą z Rzymu, saltimbocca alla romana, która tradycyjnie składa się z cienkich sznycli cielęcych zawiniętych w roladkę z plasterkiem prosciutto i listkami szałwii. Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost na patelnię, zmiesza się z mięsnymi sokami tworząc apetyczny

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z indyka i shitake 158

wypróbowania a ile radości i przyjemności " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bezcenne . Shitake mają fajny mięsny smak więc idealnie współgrają z indykiem. Dobrze , ale coś też trzeba z nich zrobić , były już smażone , duszone , a’la schabowy itp . Czas na lekką i pyszną zupę " class(...)Składniki dla 4 osób : 2 golonki indycze 0,6 kg shitake 2 marchewki 1 pietruszka-korzeń 1 cebula 2 kostki rosołowe drobiowe 50 ml słodkiej śmietanki 30 % ( można dać chudą ale ta smakuje lepiej ) 1 łyżka masła sól , pieprz do smaku Cebulkę siekamy , podsmażamy na maśle na złoty kolor , przekładamy do garnka . Shitake , tniemy w paseczki ,również podsmażamy – ważne

Ogrodnik w podróży
Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym 187

chłodne dni. Dodatek ostrej papryki w sosie i klopsikach wspaniale rozgrzewa i poprawia nasz metabolizm. Mięso z indyka najlepiej mielić samemu. Wówczas wiemy, co jemy :) Można podawać, jako odrębne danie lub w towarzystwie makaronu, ryżu lub kaszy (polecam kaszę jaglaną). Składniki: 500g zmielonego mięsa z udźca indyka 1 żółtko spora garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki utartego sera żółtego(...)przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Do szerokiego rondla wlać 250ml wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Do gotującej się wody włożyć uformowane mięsne kulki (woda będzie sięgać do połowy ich wysokości), przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wlać przecier pomidorowy, wsypać oregano, ostrą paprykę. Doprawić dobrze solą

Moja Delicja
Mięso czerwone, mięso białe. A może indyk? 89

okolicach dzisiejszego miasta Meksyk, polowano na pierwsze dzikie indyki. Z czasem zaczęto je również hodować. Z biegiem lat pieczony indyk stał się niemalże symbolem Stanów Zjednoczonych Ameryki. Daniem łączącym wszystkich mieszkańców tego wielkiego kraju i tradycyjnie podawanym na Święto Dziękczynienia już od XVII wieku. Co jednak z resztą świata? Dzięki wyprawom kolonialnym, indyki sprowadzono na kontynent europejski pod koniec(...)Pomagają również w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. potas – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi fosfor – pomaga w utrzymaniu zdrowych kości oraz zębów i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego cynk – pomaga w utrzymaniu prawidłowych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania