dania mięsne - 13801 przepisów (strona:647/921)

Fałszywy pasztet – wegański pasztet smarowny, z soczewicy 140

Stała sobie miska na blacie. – Kiedy zdążyłaś zmielić mięso? – (w tym momencie rozlega się mlaskanie przy oblizywaniu łyżki) – Mmm ten pasztet taki dooobry… No i

Karo in the Kitchen
Kurczak Zagrodowy - co z ciebie za typ 122

zwrócić uwagę? - o tym sprzedawcy nie mówią, a jeśli już, to niezwykle rzadko. W ubiegły piątek miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych marki Zagrodowy. Oprócz świetnych dań, które przygotowaliśmy na podstawie receptur i pod czujnym okiem Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, mieliśmy też okazję dowiedzieć się co nieco o kurczaku Zagrodowym(...)naturalną karmą roślinną bez GMO, jego dieta opiera się na zbożach i słoneczniku, czyli tym co kurczaki lubią najbardziej rośnie wolno, bo aż 56 dni, dla porównania - drób ras mięsnych, intensywnie tuczonych przed ubojem rośnie zaledwie 42 dni. chowany jest w naturalnych warunkach, w małych, rodzinnych gospodarstwach zlokalizowanych na Podlasiu, z dala od dużych miast i  ma dostęp

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Klopsy + film 122

zrumienioną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko, wsypujemy bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku szczyptą chili, solą oraz czarnym pieprzem a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki. Klopsy smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy kolor. Następnie do klopsików wlewamy gorący bulion i wszystko gotujemy około(...)całość mieszamy i zagotowujemy. Sos można jeszcze doprawić według uznania. Tak przygotowane klopsiki podajemy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.   Artykuł Klopsy + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Gołąbki ziemniaczane z mięsem – kuchnia podkarpacka 75

Gołąbki ziemniaczane z mięsem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Przysieki, gmina Skołyszyn, powiat jasielski Gołąbki z ziemniakami to jedno z dań, które są typowe dla naszej podkarpackiej kuchni. Zwykle przygotowuje się je z doprawionych surowych ziemniaków zawiniętych w liście kapusty, jednak w niektórych zakątkach regionu gospodynie farsz ziemniaczany wzbogacają mięsem. W miejscowości Przysieki do surowych ziemniaków dodaje się podsmażoną cebulę(...)zmielone ugotowane mięso wieprzowe. Po upieczeniu gołąbków ziemniaki łączą się z mięsem w takim stopniu, że farsz wydaje się czysto mięsny, choć smak pozostaje bogaty, a gołąbki są miękkie i wilgotne. Choć dla wielu osób przygotowanie gołąbków jest proste i oczywiste, pozwolę sobie podać kilka wskazówek, które mogą przydać się początkującym :) Do gołąbków wybieramy kapustę, której zewnętrzne liście są cieniutkie

Trzeci talerz
Zupa pieczarkowa krem 101

Pieczarki to bardzo smaczne grzyby – są świetnym dodatkiem do wielu dań np. gulaszy, sosów, zapiekanek. Tym razem pieczarkowych smakoszy zapraszam na zupę-krem Gęsta… sycąca… pyszna… – zupa w sam raz na obiad, kolację, a nawet rodzinne uroczystości Dodałam do niej aromatyczne zioła prowansalskie, dzięki którym ma bardzo apetyczny zapach .   Smaczne zupy… ** Zupa(...)krem z cukinii ** Klasyczny krupnik z ziemniakami ** Barszcz biały bez zakwasu ** Zupa ogórkowa klasyczna   Składniki: 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego 400 g pieczarek 1 cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki masła zioła prowansalskie lub włoskie przyprawy: sól i pieprz (lub inne ulubione) gęsta śmietana do podania   W rondlu rozgrzej masło, podsmaż pokrojoną cebulę, a po chwili

Kulinarne S.O.S.
Zupa pieczarkowa krem 101

Pieczarki to bardzo smaczne grzyby – są świetnym dodatkiem do wielu dań np. gulaszy, sosów, zapiekanek. Tym razem pieczarkowych smakoszy zapraszam na zupę-krem Gęsta… sycąca… pyszna… – zupa w sam raz na obiad, kolację, a nawet rodzinne uroczystości Dodałam do niej aromatyczne zioła prowansalskie, dzięki którym ma bardzo apetyczny zapach .   Smaczne zupy… ** Zupa(...)krem z cukinii ** Klasyczny krupnik z ziemniakami ** Barszcz biały bez zakwasu ** Zupa ogórkowa klasyczna   Składniki: 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego 400 g pieczarek 1 cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki masła zioła prowansalskie lub włoskie przyprawy: sól i pieprz (lub inne ulubione) gęsta śmietana do podania   W rondlu rozgrzej masło, podsmaż pokrojoną cebulę, a po chwili

Kulinarny S.O.S.
Pieczeń z marchewką i groszkiem 157

Kolejna wersja domowej wędlinki. Kolorowa pieczeń z dodatkiem marchewki i groszku. Oczywiście pieczeń można podać też na ciepło jako danie obiadowe. składniki: 1,2 karkówki 250 g mrożonej marchewki z groszkiem 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka tymianku sól,pieprz Marchewkę z groszkiem ugotować al'dente. Wystudzić i dobrze osączyć. Karkówkę zmielić na drobnych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać(...)marchewkę z groszkiem, bułkę tartą, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze wyrobić. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem i przełożyć mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1 godzinę, funkcja góra-dół. Podawać na ciepło lub na zimno jako wędlinę

Monia miesza i gotuje
Klasyczna lazania z mięsem mielonym 119

farszem. Klasyczna włoska lazania z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu. Najlepsze jest to, że po odgrzaniu smakuje równie dobrze albo jeszcze lepiej, jest bardzo podzielna. Przepis(...)Jadłam jego lazanię i okazała się lepsza od mojej. Składniki na dużą blaszkę : • 1 opakowanie płatów lazanii • 300 g sera żółtego w kostce Sos pomidorowy mięsny • 800 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe • 2 puszki krojonych pomidorów • 1 cebula • 2-3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 3 łyżki oleju

To co kocham
Gołąbki – przepisy na gołąbki 859

pomidorowy lub sos kurkowy. Czasami podaję gołąbki z dżemem z czerwonej borówki. Tak jedzą gołąbki Szwedzi . A jak już zdecyduję się na białą kapustę to przyrządzam kålpudding czyli szwedzkie danie z kapusty, które smakiem przypomina gołąbki. Gołąbki z sosem kurkowym Składniki: ok. 20 sztuk 1 główka włoskiej kapusty, ok. 2 kilogramów 1 kg mielonego mięsa, u mnie wieprzowo(...)cebula 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki 1 jajko 5 szklanek ugotowanego ryżu, gruboziarnistego sól i pieprz do smaku 30 g masła 300 ml mięsnego bulionu sos kurkowy, tutaj przepis Umieść kapustę w dużym garnku i napełnij wodą. Lekko posól i blanszuj przez 30 minut. Odcedź kapustę i pozostaw do ostygnięcia. W między czasie zalej

codojedzenia
Tajine z wołowiny 125

Mięsny wtorek Dziś dobiega końca Festiwal Kuchni Arabskiej (na jakiś czas uwolnię was od przepisów z tej części świata, jednak nie opuszczę z Azji, ponieważ rozpoczęła się inna akcja kulinarna - kuchnia indyjska, w związku z czym w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów z Półwyspu Indyjskiego;)). Na zakończenie arabskiego gotowania postanowiłyśmy wraz z Panną Malwinną i Mirabelką przygotować tajine(...)czyli danie gotowane w charakterystycznym, glinianym naczyniu o tej samej nazwie.  Więcej o tajine pisałam w zeszłym roku przy okazji wegetariańskiego tajine z ciecierzycy . W ubiegłym roku zrobiłam także wyborne tajine z baraniny , tym razem , głownie ze względu na K. postanowiłam wykonać to danie z wołowiny, która jak wiadomo idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju gulaszy

Codzienne Gotowanie
Stek wołowy po filipińsku z laurową cebulą i sosem z limonki 146

filipińsku jest bardzo wytrawny w smaku, ale jednocześnie niezwykle lekki i świeży. Cebulka podsmażona i krótko podduszana z liśćmi laurowymi (najlepiej świeżymi, także ze względu na kolor i estetykę dania) nabiera niezwykłego aromatu, które wieńczy szybko zgrillowane mięso. Stek wołowy po filipińsku jest dodatkowo okraszony sosem z soku limonki i sosu sojowego. Kuchnia filipińska jako taka(...)sosu sojowego jasnego ok. 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki oleju sól Wykonanie: Każdy stek przeciąć na pół, a następnie w paski o grubości ok. 3-4mm wzdłuż mięśni. Szalotkę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić pokrojoną szalotkę oraz liście laurowe. Podsmażać krótko aż zaczną delikatnie brązowieć na brzegach. Delikatnie posolić, wlać wodę i dusić

Pociąg Do Kuchni
PLACUSZKI Z CUKINII I MARCHEWKI 168

Pyszne, proste, mimo, że smażone to zdecydowanie bardziej lżejsze niż te tradycyjne - ziemniaczane. Delikatne w smaku, dlatego super smakowały  podane z  dipem czosnkowym i

Walijskie Pichcenie
Obiadowa miska pełna zdrowia z kurczakiem 101

Od jakiegoś czasu są dostępne w sklepach różnego rodzaju mieszanki kasz z ziarnami, z warzywami, z ryżem czy z makaronem. To bardzo fajny pomysł na zróżnicowany

Kulinarne przygody Gatity
Klopsiki w zalewie octowej 415

Klopsiki w zalewie octowej to przekąska na słono idealna na imprezę. Klopsiki są lekko kwaśne, a zarazem wyraziste w smaku. Pamiętajcie o tym, aby mięso na

Ugotować

Proponowane wyszukiwania