bardziej tradycyjnych przepisów . Moja babcia robiła go zawsze latem z tak zwanych spadów czyli jabłek, które same spadały drzewa. Takie jabłka zazwyczaj nie są pełnowartościowe , często mają także mięsną wkładkę lub są nadgniłe . Wszystkie takie bonusy , dokładnie trzeba powycinać i oczyścić , zanim wrzucimy jabłka do garnka . Dużą zaletą jest fakt ,iż te jabłka są też bardzo dojrzałe i aromatyczne(...)Mój tegoroczny mus jest z odmiany Discovery , małe , słodkie jabłuszka o cudownym zapachu z czerwonym rumieńcem. Niestety nie mogą długo leżeć ,a rodzą bardzo obficie, więc na świeżo nie da się przejeść . Polecam , stare sprawdzone receptury zawsze znajdą amatorów , na kanapkach w naleśnikach lub w pysznej szarlotce Składniki na garnek 10 l , około 7-8 szt , 0,5 l słoików
Ogrodnik w podróżyDziś druga wersja pysznego pasztetu z kaszy jaglanej. I jak to w życiu bywa gdy coś zmieniamy, to staramy się by była to zmiana na lepsze, by danie było jeszcze smaczniejsze. Ten pasztet to dopiero strzał w dziesiątkę, jest wprost genialny. Zamieniłam pieczarki na boczniaki, dodałam także zamiast fasoli (nie wszystkim ona u mnie pasowała smakowo) soczewicę gotowaną(...)okazał się przepyszny i jeszcze dodatkowo jest bardzo zdrowy. Nic tylko polecać dalej, robić i zajadać. Piekłam w formie 24x10cm.Idealnie sprawdzi się również w Święta jako alternatywa dla pasztetów mięsnych.Składniki:- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej na sypko- 0,5kg boczniaków- 3 cebule- 2-3 ząbki czosnku- 1 pęczek natki pietruszki (pokrojony)- 1 puszka soczewicy gotowanej na parze- ok.60g mąki
Smaczne Zdrowetylko jedną potrawę, którą będziemy jeść do końca życia, dzień w dzień, to na liście dylematów mocno ulokowałyby się pierogi. To danie, które nigdy nam się nie przejada. Danie, na które zawsze mamy ochotę. Co prawda nie popadamy w rutynę i w pierogowym temacie kombinujemy jak koń pod górę - tworzymy całkiem nowe smaki lub urozmaicamy te w których(...)poszły pierogi z mięsem. Typowe dla nas połączenie indyka, kaczki i warzyw + dużej ilości przypraw postanowiłyśmy lekko wzbogacić by wydobyć inną głębię smaku. Od wielu lat pierogi mięsne robimy na ten sam sposób - łączymy indyka z kaczką i z dużą ilością warzyw - wszystko razem ugotowane i przepuszczone przez maszynkę. Do tego ogromna ilość cebuli i moc przypraw (pieprz
Wypisz WymalujPasztety ostatnio ubóstwiam. Jest to najlepsze danie jakie można zabrać do pracy wraz z kromką razowego pieczywa, które również robię sama. Nie ma nic lepszego niż plaster pasztetu, do tego świeże warzywa i mam zdrowy obiad w pracy o godzinie 15:00... Tyle ile domów, tyle przepisów na pyszny pasztet. Ja ostatnio sporo kombinuję i staram się(...)najwięcej potraw "wcisnąć" dynię, ponieważ mam jej pod dostatkiem. Polecam pasztety, te warzywne, te mięsne, te z soczewicą, ciecierzycą i kaszą... Wszystkie. Są zdrowe, sycące a przede wszystkim pyszne! Składniki (na keksówkę o długości 30 cm): 200 gram soczewicy zielonej 100 gram kaszy gryczanej 500 gram dyni, ważona po obraniu 10 suszonych moreli 7-8 połówek orzechów włoskich sól
Mango PapajaBardzo prosta w przygotowaniu, treściwa, przepyszna zupa fasolowa z wykorzystaniem fasoli w puszce. Robi się ją bardzo szybko, swoim smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji. Serdecznie
Blog kulinarny S9.PLSłońce się zmieniło, ma to ciepłe przygaszone światło jesieni. Nie wiem, czy Wy też to widzicie i czujecie, ale ja zawsze o tej porze
Quinoa Raz!Macie w domu warzywnych niejadków? Jeżeli tak, to zapewne dobrze wiecie, jak trudnym zadaniem bywa przemycenie warzyw w posiłku. Często trzeba uruchomić wyobraźnię i stworzyć pingwinka
PichceniomaniaTen przepis został stworzony przez mojego przyjaciela, a zmodyfikowany przeze mnie. Powstał podczas pewnego leniwego wieczora, kiedy to tak długo zastanawialiśmy się gdzie udać się na
PichceniomaniaKleftiko - twór na pewno efektowny, ale czy wart włożonej w niego pracy, tego już pewna nie jestem. Wiele źródeł podaje, że mięso (które powinno być
Kuchenna KontrrewolucyaSzparagi pobudzają pracę nerek i... odchudzają. Są niskokaloryczne – mają tylko 18 kcal w 100 g, są przy tym pożywne - zawierają sporo białka. Szparagi są cennym źródłem
Tradycyjna KuchniaWszyscy dzisiaj publikują smakowite i tłuściutkie pączki nadziane marmolada albo chrupiące faworki. Ja tego nie zrobię. I wcale nie dlatego, że sama nie robiłam pączków
Dzieje kuchennej WiewióryOwocowy Raj obdarował mnie pyszną fasolą, więc powstała gorąca, sycąca grochówka :)Składniki: 50 dag fasoli karłowej Jasia 2 ząbki czosnku 1-2 marchewki kawałek
Apetyczna babeczkaWarto wiedzieć robiąc szpik wołowy. Szpik wołowy możecie piec w całości bądź przekrojony wzdłuż na pół. W domu samemu ciężko Wam będzie przełamać szpik więc najlepiej jeśli w sklepie mięsnym mogą Wam to zrobić. Ja zdecydowałam się na upieczenie szpiku w całych kawałkach, gdyż taki szpik zazwyczaj kupuję. Z czym podawać pieczony szpik kostny? Szpik kostny najlepiej smakuje podany(...)Zarówno lekki dressing na bazie oliwy, natki pietruszki oraz czosnku jak nasolona biała lub czerwona cebula świetnie sprawdzą się jako dodatek do tak podanego szpiku kostnego. Szukasz przepisów na dania przygotowane na wywarze z kości? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Krupnik . The post Pieczony szpik wołowy appeared first on MeCooks Blog
MeCooksPrawdą jest, że zawsze zaczynam od jednego przepisu, a w trakcie jego przyrządzania już wpadam na kolejne pomysły… Tak i było w przypadku klopsików. Miały to być mięsne klopsiki w sosie do ryżu na sypko. Gdzieś między obieraniem imbiru, a przeciskaniem czosnku przez praskę zaczęłam wątpić w ryż. Doszłam do wniosku, że klopsiki w sosie będą ciekawsze z noodles(...)zaczęłam szukać mojego weggie twister …O dziwo małżonek włożył go na właściwe miejsce…Jedyną wadą sprzątającego męża jest to, że zdarza się mu często zmienić miejsce przechowania danej rzeczy. Poszukuję ją potem jak zwariowana. Otwieram na oścież szafki, szuflady… No gdzie, no gdzie ty jesteś moje kochane cudo…Po dniu pełnym kuchennych przygód nabieram wtedy ochoty
codojedzeniadość powszechnie wykorzystywany jako substytut mięsa w tradycyjnej indyjskiej kuchni wegetariańskiej. Szczególnie często używany jest w potrawach typu curry. Używany do wyrobu słodyczy i dodawany do wielu indyjskich potraw mięsnych i warzywnych, może być opiekany na grillu i smażony. Paneer jest zwykle podawany pokrojony w kostkę i smażony ze szpinakiem i wieloma innymi składnikami, takimi jak czosnek i cebula(...)warzywne curry z paneer. Na pewno pojawi się częściej w naszych przepisach i chętnie podzielimy się z Wami kolejnymi pomysłami, jak go wykorzystać. A teraz lecimy do gotowania kolejnych dań, a Wy poznajcie pierwszy przepis. Paneer z curry i warzywami (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie serka Paneer 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kiełków stir fry 1 puszka mleczka
vegetanie