średniowieczu przez Arabów ryżu do Włoch i początkami jego uprawy- klimat basenu Morza Śródziemnego okazał się idealny do hodowania ryżu o krótkich, okrągłych ziarnach. W czym przebija inne ryżowe dania? Zaczynamy od wyboru specjalnego odpowiedniego ryżu- Arborio, Carnaroli lub Vialone Nano (ryż klasy extra, najwyższej jakości, uprawiany tylko w okolicach Verony). Te odmiany ryżu mają krótkie, okrągłe ziarna(...)bulion, wytrawne białe wino, cebula, parmezan- to podstawy każdego risotto. A reszta to już inwencja kucharza, sezonowe produkty, własny dobór smaków i przypraw. Do risotto może być użyty bulion mięsny, rybny lub warzywny. Najważniejsze, żeby cały czas był bardzo, bardzo gorący, na granicy lekkiego wrzenia. Podczas robienia risotto trzymajcie swój bulion na niskim ogniu, obok. Dolewanie zbyt ochłodzonego bulionu będzie
Karo in the Kitchenpić lecz popijać małymi łyczkami co jakiś czas. Wtedy nasz organizm wykorzysta najlepiej każdą porcję wody, jaką mu dostarczymy. Pijąc rzadko ale w dużych ilościach nie damy mu takiej możliwości, gdyż woda po prostu "przeleci" przez nas. Ile wody potrzebuje nasz organizm? Trudno jest dokładnie wyliczyć ile powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi wody. Średnio(...)napojach jak i również w jedzeniu. Za dużo wody wypijać też nie ma sensu, gdyż na zapas nie nawodnimy się, a niepotrzebnie możemy obciążyć nerki, zaburzyć pracę serca czy mięśni. Obserwujmy więc nasze organizmy i wypijajmy tyle, żeby dobrze się czuć. Co powinniśmy pić? Na pewno napoje gazowane, obficie słodzone i nafaszerowane chemią nie będą odpowiednie. Mało prawdopodobne, że pijąc
Codzienna kuchnia niecodziennaMuszę przyznać, że wolę jednak mięso, które ma nieco więcej tłuszczyku. Nie dlatego, że jestem fanką tycia i niezdrowego jedzenia... Mięso takie po prostu bardziej mi
Kuchenna Kontrrewolucyazawijałam w pekińską :) Wyszły takie malutkie, na jeden kęs :)Zwieńczeniem gołąbka jest sos. Tutaj też możemy zaszaleć i podać pomidorowy, koperkowy, śmietanowy (lub zwyczajną dobrą, gęstą śmietanę), grzybowy, mięsny (z pieczonego mięsa) i tak dalej... Gołąbki dają pole do popisu naszej kreatywności :)Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami takim moim najprostszym, podstawowym przepisem.Nie mam sztywnych proporcji, gdyż gotuję najczęściej(...)środku soczyste zawsze dodaję około pół szklanki zimnej wody.Odstawić do lodówki i przygotować kapustę.Jeśli robimy gołąbki tradycyjne, z białej kapusty, to musimy ją dobrze wybrać, żeby liście dały się łatwo oddzielić. Najlepsza kapusta to taka bardziej płaska lub wręcz przeciwnie - szpiczasta, z czubkiem. Ja zawsze w ten sposób wybieram i nie zawiodłam się nigdy :)Pierwsze liście odrzucam
Codzienna kuchnia niecodziennaszwedzkich klopsikach słyszał prawie każdy i niejeden miał okazję próbować ich w popularnym sklepie z wyposażeniem wnętrz ;) Te smakowite, małe, mięsne kuleczki otoczone gęstym sosem są prawdziwym przysmakiem. Obowiązkowo podawane z borówkowym dżemem lub (jak u mnie) z żurawinową konfiturą. Już od dawna za mną chodziły i nie raz myślałam, żeby przygotować je w domu. Przepis na szwedzkie klopsiki znalazłam(...)łatwo formuje się w kulki, nie rozpadają się, a po usmażeniu wciąż pozostają miękkie i soczyste w środku. Mój sosik pasuje do nich znakomicie, nie wspominając już o żurawince :) Danie jest bardzo smaczne i pożywne, a na dodatek robi się je dosyć szybko :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): Klopsiki: ok. 550 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 pełne
MyCookBook.plłyżeczka majonezu duża szczypta suszonego oregano 3 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz czarny Sos: 800 ml wody lub lekkiego wywaru mięsnego lub warzywnego 4-5 łyżek musztardy stołowej (ja użyłem musztardy Roleskiego ) 100 ml śmietanki 30% UHT 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz czarny Przygotowanie: Do mięsa dodaj jajko, musztardę(...)solą i pieprzem. Idealny smak Jak widzicie przygotowanie pulpetów w sosie musztardowym nie jest jakoś wyjątkowo skomplikowane. Jako dodatki do tego dania sugeruję ziemniaki pieczone lub puree oraz surówkę z ogórka i rzodkiewki ze śmietaną. W taki sam sposób możecie przygotować pulpety z innego mięsa
kuron.com.plKopytka tradycyjne to ulubione danie, które często pojawia się na polskich stołach. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jest to proste, szybkie i lekkie danie, które będzie idealne na obiad. Kluski z ziemniaków są miękkie i wręcz rozpływają się w ustach. Nazwa kopytek pochodzi od ich formowanego kształtu. Z ciasta wykonuje się wałeczki, które następnie krojone(...)się, jak zrobić kopytka, które posmakują każdemu. Prosty i smaczny przepis na kopytka tradycyjne Kopytka tradycyjne są rewelacyjnym pomysłem na obiad. Możesz podać je z sosami warzywnymi, jak i mięsnymi. Smakują pysznie odsmażone na maśle i na boczku. Niektórzy również przygotowują je z sosem grzybowym i z suszonymi leśnymi grzybami, co jest również świetnym zestawieniem. Miłośnicy mięsa z pewnością skuszą
RozdomowionaPolędwica z dorsza smażona na maśle z ziołami to świetny pomysł na zdrowe danie obiadowe. Polędwica z dorsza w tym wydaniu jest smażona bez panierki, niezwykle delikatna i smaczna, doprawiona ziołami. Rybę możesz podać z puree ziemniaczanym , puree z batatów i dyni lub selera, kaszą, makaronem. To ryby smażonej na maśle bez panierki pasuje nie tylko surówka z kiszonej(...)także warzywa duszone, np. kalafior, brokuły, surówka z marchewki. Polędwica z dorsza to świetny pomysł na uroczysty obiad dla całej rodziny. Serwowana w tygodniu to super smaczna alternatywa dla mięsnych kotletów do ziemniaków lub kaszy. Zapraszam po mój szybki i sprawdzony przepis na polędwicę z dorsza smażoną na maśle. Polędwica z dorsza smażona na maśle SKŁADNIKI: 3 kawałki polędwicy
Zasmakuj Kuchniaromatu. Trzęsąca się przekąska jest od wieków popularna w Polsce. Wystarczy wspomnieć, że już w 1518 roku na uczcie weselnej Zygmunta Starego i Bony Sforzy goście zajadali się „galaretą mięsną z sałatą”. Przez wiele lat najbardziej lubianą formą tej potrawy był zylc, często nazywany po prostu zimnymi nóżkami. W czasach PRL-u galareta w towarzystwie kieliszka wódki to był prawdziwy(...)również drobiu lub ryb. Na wygląd oraz smak przekąski wpływają także dodatki. Bardzo ważne wartości odżywcze ma również popularna galareta. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 1 wieprzowa golonka ( ok. 1 i 1/3 kg.), 2 wieprzowe nóżki, 2 łyżki soli, szczypta pieprzu, 50 ml. octu, 100 g. salami lub szynki, 100 g. mrożonej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneChciałam Wam dzisiaj polecić Zakład przetwórstwa mięsnego Hańderek dzieki któremu mam możliwość testowania wspaniałych wędlin. Zakład Przetwórstwa Mięsnego Hańderek mieści sie w Buczkowicach k/ Bielska-Białej w pięknej okolicy, u stóp Góry Skrzyczne i jeziora Żywieckiego. Zakład jest firmą rodzinną prowadzoną przez Wojciecha i Pawła Hańderek. W tej formie prawnej obecny jest na rynku wędliniarskim już od 1992 roku(...)sięgają o całe pokolenie wstecz. Stąd nie bez przyczyny chwalą się tradycyjnymi recepturami produkowanych wędlin. W historii zakładu przełomowym momentem było przystąpienie Polski do Uni Europejskiej, które to dało firmie duży bodziec do rozwoju zarówno w obszarze modernizacji produkcji jak i poszerzenia rynków zbytu. W chwili obecnej firma zatrudnia około 250 osób i dostarcza mięso i wędliny do klientów
Sama słodycz i szczypta chilibyły użyte do wypieku pasztetu, takie jak liście laurowe , ziele angielskie , a przeważnie przyprawa Pasztet - typ kogutek i właśnie ta przyprawa, dała pasztetowi bardzo fajny smak. Polecam firmę TRADISMAK mają bardzo dobre produkty i bogatą ofertę , myślę że każdy znajdzie coś dla siebie(...)ziele angielskie - 4 ziarenka sól i pieprz do podsmażenia boczek surowy - 450 g wątróbka wieprzowa - 300 g cebula -- 1 szt tłuszcz do smażenia do masy mięsnej jajka - 4 szt bułka kajzerka - 2 szt mleko - 2 szkl przyprawa 15 g „Turbo Smak FN Pasztet - typ kogutek” Dodatkowo : foremki aluminiowe - Przygotowanie : Warzywa obrać, opłukać. Królika
Kuchnia Danusidość szybko. Szukałem kaszy jaglanej u mnie w Al-Khobar , na chwilę obecną bez efektów. Podobno można ją kupić na souku. W LuLu znalazłem natomiast mąkę jaglaną, więc da się upiec chleb oraz zagęszczać zupy i sosy. Poniżej przepis na ogórkową zupę - krem mojej Szacownej Małżonki Niestety ogórków kiszonych Ola nie potrafi sobie odmówić, więc neutralizuje to kaszą jaglaną(...)nieduże ziemniaki pokrojone w kostkę 1 średniej wielkości cebula drobno posiekana opcjonalnie - 1 marchewka i 1 mała pietruszka starte na tarce lub pokrojone w cienkie słupki woda lub wywar mięsny - ok. 2,5 litra (można troszkę więcej, jeśli ktoś nie lubi gęstych zup) 1 liść laurowy ( wyjąć przed zmiksowaniem zupy ) pieprz, sól ewentualnie koperek lub natka pietruszki i inne przyprawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataniebo (inaczej Schlesisches Himmelreich, śląski raj, śląski przysmak) to tradycyjna mięsna potrawa regionalna kuchni śląskiej, przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje, wywodząca się ze Śląska Opolskiego i Dolnego Śląska, rzadziej wykonywana na Śląsku Górnym. Kiedyś podawana jako zapłata za pomoc przy skubaniu pierza czy pracy przy kądzieli. Obecnie danie wpisane jest na listę produktów tradycyjnych. Głównym składnikiem potrawy jest
Bernika - moj kulinarny pamietnikZawsze jest czas, by zacząć coś nowego w w swojej kuchni. Taką nowością u mnie będzie zupa tajska. Rozsmakowaliśmy się w niej, więc na pewno
W kuchennym oknie EwyPiersi kurczaka w ostrym sosie paprykowym i pieprzowym – kilka dni temu zakupiłam sporą ilość piersi kurczaka i co drugi dzień jemy białe mięso. Zaczęło brakować
Magiczny Garnek