dania mięsne - 13801 przepisów (strona:657/921)

Monopoli – włoskie miasteczko, które rozkochało mnie w sobie bez granic! 46

knajpki, ławeczki i zegarowa wieża. Drugi główny plac miasteczka to Largo Palmieri z pięknym Palazzo Palmieri. Tam też zajrzyj koniecznie! GDZIE ZJEŚĆ W MONOPOLII GUSTAVO GALATERIA IL CAPRICCIO MANINPASTA Da Marcella Sapori Mediterranei – pyszne owoce morza, makarony i zestaw przekąsek Gelateria Artigianal – świetna lodziarnia, w której dostaniesz pyszne lody w cenie 1,50 € za dwie gałki, a do tego pyszną(...)brudzić (zwykle jest to niemal niemożliwe). Do wyboru również ciasto pełnoziarniste. Adres: Via Orazio Comes 19 Piadineria Artigianale Romagnola “La Jolanda” przy Piazza Garibaldi – sklep spożywczy z lokalnymi produktami, daniami na ciepło (na szybko, do podgrzania), a także miejsce, gdzie na zamówienie panie robią kanapki ze wszystkiego, co dostępne w lodówce (prosciutto, formaggio, suszone pomidory, oliwki, mozzarella

Ostra na Słodko
Polędwiczki wieprzowe w sosie z żurawiną, malinami i rozmarynem- na Święta Bożego Narodzenia. Najlepsze! 50

Polędwiczki wieprzowe w obłędnym zimowym słodko- kwaśnym sosie na bazie malin, żurawiny, porzeczki... i sprawdź sama przepis poniżej. To danie łączy w sobie wszystko to co najlepsze: pyszne, mięciutkie zdrowe ekologiczne mięso wieprzowe, słodkie i kwaskowate nuty owoców domknięte zimowym smakiem rozmarynu i pomarańczy. Bez dwóch zdań ten posiłek mogę Wam zarekomendować na bożonarodzeniowy obiad z najbliższymi Wam osobami(...)ważne, nigdy bym nie wpadła na pomysł, aby namawiać Cię w ten magiczny i wyjątkowy czas, do długiego stania w kuchni. To danie przygotujesz maksymalnie w 20 minut, możesz przy jego realizacji zaprosić dzieciaki czy rodzinę, chociażby do pokrojenia jabłek, bo na tym w gruncie rzeczy, kończy się "cała brudna" robota ;-).    #reklama #materiałsponorowany @miesnapaczka.pl Czyste, ekologiczne mięso

SMYKWKUCHNI
Aromatyczna zupa kalafiorowa 143

zdrowotnych, co powoduje, że nie dość że jest pyszna, to jeszcze pozytywnie wpływa na stan naszego organizmu. Zupę kalafiorową można podawać na dwa różne sposoby m. in.: na bulionie mięsnym lub warzywnym. Ponadto jest delikatna w smaku i łatwa w przygotowaniu. Warto wiedzieć, że w niektórych regionach Polski zupę kalafiorową podaje się z makaronem lub ryżem. Jest też dobrym rozwiązaniem(...)możesz też spróbować surówkę z surowego kalafiora i koperku lub wiosenną lekką sałatkę z kalafiorem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Aromatyczna zupa kalafiorowa 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 250 kcal Zupa kalafiorowa jest to jedna z najpopularniejszych zup, które goszczą na polskich

ProstePesto.pl
Domowy sos ze świeżych pomidorów 122

domowy sos pomidorowy, przygotowany na bazie świeżych pomidorów i bazylii. Danie zdrowe a jakie szybkie w przygotowaniu. Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów to uniwersalny składnik takich popularnych dań jak lasagne czy spaghetti. Można go dodawać także do gołąbków, do klusek, zapiec z nim inne warzywa jak bakłażan, no… do wyboru do koloru. Oczywiście domowy sos pomidorowy jest(...)jest zdrowy, bo bez konserwantów. Przekonajcie się sami! Dla miłośników sosów (nie tylko pomidorowych) polecam: Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto Trudność Początkujący Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 15 min. Całkowity czas 25 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ

A to pestka
Kostki drobiowe 138

Bardzo szybkie, proste i smaczne danie obiadowe. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki sera żółtego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano odrobina chili sól pieprz olej do wysmarowania blaszki Bułkę tartą mieszamy z serem i przyprawami. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy(...)roztrzepanym jajku i gotowej mieszance. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy opanierowane kostki mięsne. Pieczemy w piekarniku około 25-30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z ryżem i sałatką ze szpinaku, suszonych pomidorów i serem feta. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Najbrzydszy obiad świata 137

wątróbki nie robiłam. Aż pewnego dnia, wracając ze szkoły weszłyśmy do sklepu po drobne zakupy. Byłyśmy tam oczywiście sto razy wcześniej, ale nigdy Hania nie wypatrzyła na stoisku mięsnym wątróbki. I stojąc przed ladą chłodniczą mówi błagalnym głosem: - Mamusiu, kup proszę wątróbkę. Ja na to: - Haneczko, ale wiesz, że wątróbkę to u babci zjesz dobrą... I tu włączyła się pani(...)pani powiem. Pokroi pani na paski... To ja mówię:  - Wiem w sumie jak przyrządzić, ale mam problem, że tak powiem, z jej obróbką. Po prostu nie dam rady jej surowej dotknąć ;)  Na co pani ekspedientka: - To ja pani wybiorę takie wątróbeczki, że nie będzie pani miała z nimi za wiele roboty :) I tak zagościła u nas w domu

bistro mama
Moussaka (musaka) 167

grecką moussakę (musaka) był już na blogu, jednak z powodu niezbyt satysfakcjonujących mnie zdjęć musiałam go usunąć i wiedziałam, że pojawi się na mojej liście rzeczy do przygotowanie, to danie, ponownie. W tym czasie zdążyłam kilkukrotnie odwiedzić miejsca w których podawano powyższą zapiekankę. To doświadczenie pomogło mi zweryfikować wcześniejsze błędy w jej wykonaniu i dokonać nowego przepisu, udanego(...)czuć w tej zapiekance. Jedna z bardzo wybrednych osób jakie znam jadła tą zapiekankę aż jej się uszy trzęsły. To chyba najlepsza rekomendacja. Składniki (na 6-8 porcji): Sos mięsny pomidorowy: 750 gram mielonej wołowiny 250 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona szczypta soli i pieprzu lampka czerwonego wina szczypta kuminu i wędzonej papryki 2 łyżki

Mango Papaja
Kluski śląskie 163

Kluski śląskie to bardzo znany i popularny dodatek do głównych dań. Robi się je z wcześniej ugotowanych i rozgniecionych kartofli z dodatkiem mąki i jajek. Są więc świetnym sposobem na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z wczorajszego obiadu. Rozpoznawalną cechą tych klusek jest charakterystyczne wgłębienie. Odpowiednio przygotowane są bardzo miękkie i delikatne, dlatego aby nie zepsuć ich struktury należy uważać(...)dosypywaniem zbyt dużej ilości mąki. Najlepiej smakują same(z okrasą) lub z różnego rodzaju gulaszami, kiedy to możemy obtoczyć je w pysznym, mięsnym sosiku :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2-4 czubate łyżki mąki pszennej* 2-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej* 2-3 jajka (w zależności od wielkości) 1 łyżka oleju sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości

MyCookBook.pl
Boeuf bourguignon ( Wołowina po burgundzku) 179

kolejny spisek kuchenny (jak to trafnie kiedyś nazwała koleżanka Saratelka ) wybrałam klasyczne danie kuchni francuskiej. Nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować tej potrawy, a że miałam przepis z mojej niezawodnej książki, postanowiłam zaproponować na wspólne gotowanie właśnie beouf bourguignon. Nie zawiodłam się ani na przepisie, ani na smaku. Uważam tę potrawę za genialną, doskonałą. Już samo jej przygotowywanie(...)jest wielką frajdą i nie nastręcza żadnych problemów.  Z mojej strony dodam jeszcze tylko tyle, że z  pewnością zastąpi ona niejeden boef stroganov tudzież inne  mięsne "eintopfy" na niejednym przyjęciu czy imprezie. Jeżeli jeszcze nie jedliście/nie robiliście, po prostu musicie spróbować! I nie zamierzam opisywać smaku boeuf bourguignon, bo każdy za Was będzie miał odmienne doznania

Kuchnia Prezydentowej
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 326

Gnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde(...)smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą

codojedzenia
Grochówka na wędzonych kościach 167

peklowaliśmy, sami wieszaliśmy w wędzarni. No, to nie pozostało nic innego niż ugotować grochówkę na wędzonych kościach. Wyszła pyszna. Moje poprzednie doświadczenia z kośćmi, podobno wędzonymi, kupionymi w pobliskim sklepie mięsnym, były takie, że cała zupa na nich ugotowana wylądowała w toalecie. Tylko do tego się nadawała. Nigdy więcej sklepowych pseudo wędzonek!  Składniki: wywar: 900 g kości wieprzowych wędzonych(...)ziarenek angielskiego ziela kilka ziarenek pieprzu do zupy: 230  g  grochu łuskanego   100 g boczku pokrojonego w kostkę 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 100 g kiełbasy - dałam domową wędzoną 1/2 cebuli pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku majeranek olej przygotowanie Groch opłukać, zalać zimna wodą i odstawić. Kości zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę, liście laurowe, pieprz, ziele

Stare Gary
Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana z mielonym mięsem i serem. Walentynki moim okiem. 188

przestudzenia. Bułkę namoczyć, najlepiej w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa wraz z jajkiem i przyprawami. Masę mięsną dobrze wyrobić. Na zgrillowane plastry bakłażana nakładać po (mniej więcej) łyżce mięsnej masy, na to plasterek sera i zwijać wzdłuż dłuższego boku. Nie martwić się jeśli będzie wychodziło krzywo czy rozjeżdżało się :) Roladki układać w natłuszczonym lekko naczyniu do zapiekania. Wielbiciele żółtego(...)częściowo przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Pod koniec zapiekania można odkryć naczynie, żeby przyrumienić ser. Taki bakłażan świetnie sprawdza się jako danie obiadowe na gorąco... ...lub na zimno, jako przystawka na przykład z keczupem czy ostrym pomidorowym sosem. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka góralska DELUXE 377

Hej! Kontynuujemy sałatkowy maraton ale tym razem w wersji piękniejszej :). Gdy chcemy zaskoczyć czy też zrobić dobre wrażenie wizualne ta sałatka jest strzałem w 10!. Rolada

Kuchnia PROzdrowotna
Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 190

kurczaka i ziemniaków, a smalec to w zasadzie tak naprawdę jedyny tłuszcz, który pomaga w wydobyciu smaku kiszonej kapuście. Jeśli nie możecie znaleźć gęsiego smalcu (spytajcie w swoich sklepach mięsnych, zerknijcie w Piotrze i Pawle), wystarczy i zwykły smalec wieprzowy – jednak to gęsi tłuszcz w dalszym ciągu zostaje lepszym, bardziej aromatycznym i wyrazistym wyborem. Kurczaka oczyszczamy ze zbędnych kawałków tłuszczu(...)piekarnika. Pieczemy w 200⁰C przez 30 minut. Po tym czasie ściągamy z wierzchu pokrywkę z folii, temperaturę pieczenia zmniejszamy do 180⁰C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Danie podajemy gorące. Jeśli macie ochotę na dobre wino, to do tego obiadu świetnie pasują białe wina oparte na szczepie Gewürztraminer (np. Gewürztraminer Zinnkoepflé Grand Cru) albo pinot gris. SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania