Pyszne, proste, mimo, że smażone to zdecydowanie bardziej lżejsze niż te tradycyjne - ziemniaczane. Delikatne w smaku, dlatego super smakowały podane z dipem czosnkowym i
Walijskie PichcenieOd jakiegoś czasu są dostępne w sklepach różnego rodzaju mieszanki kasz z ziarnami, z warzywami, z ryżem czy z makaronem. To bardzo fajny pomysł na zróżnicowany
Kulinarne przygody GatityKlopsiki w zalewie octowej to przekąska na słono idealna na imprezę. Klopsiki są lekko kwaśne, a zarazem wyraziste w smaku. Pamiętajcie o tym, aby mięso na
UgotowaćLato lubię najbardziej z racji dostępu do świeżych owoców i warzyw. O tej porze roku smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Wariacji na naleśniki możemy
Kuchnia Pełna PasjiW moim warzywniku jedną z tegorocznych nowości jest okrągła cukinia, która świetnie nadaje się do faszerowania. Jeden z okazów miał wrośnięty z boku kwiat, co wzbudziło
Weekendy w domu i ogrodzieNie ma to jak domowej roboty wędlina, mięsożercy dobrze to wiedzą. Pod tym względem zostałam rozpieszczona przez rodziców. Na stole w moim domu często gościły i
PichceniomaniaRobiąc te odchudzone kotlety schabowe nie nastawiałam się na wielkie "wow". Chciałam zmniejszyć kaloryczność obiadu, kotlet z patelni zdecydowanie odpadłam , c hciałam zrobić go bez tłuszczu
Szefowa kuchniCoś nas tknęło na połączenie otrąb i mięsa mielonego...wyszło smaczne połączenie. Składniki 250 g karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szkl otrębów pszennych 1/2
R'n'G KitchenByły żeberka w musztardzie, a teraz będą takie w marynacie - po prostu :) Pieczone w piekarniku. Podałam z ogórkiem kiszonym i pieczonymi ziemniakami pokrojonymi w plasterki. Pyyycha
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiaj poniedziałek, więc u nas coś fit. Gotowanie na parze w ostatnich czasach zyskało wielu zwolenników, a ja dołączyłam do ich grona. Często przygotowuję w ten
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: pałki z kurczaka 8 sztuk, czubrica zielona Royal Brand 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku
W Mojej Kuchni Lubięktórej korzysta się całą rodziną. Od Aten do Salonik, przejeżdżając przez Mykonos, kuchnia grecka to wybuch smaków i aromatów. Fava dip (puree z żółtego groszku) popularne danie na wyspie Santorini To danie warzywne z żółtego groszku, które jest świetną przystawką na zimowe miesiące. Trafiło na wiele innych greckich wysp . Kremowy, bogaty i wyjątkowo smaczny krem. Zamów to jako(...)sadzonek winorośli używanych do produkcji wina po bakłażany zabarwione na biało przez wulkaniczną glebę. Spróbuj sera chloro, tradycyjnie przygotowywanego na świeżo przez miejscowe kobiety, lub tomatokeftedes czuli „kulki mięsne” zrobione po prostu z ziół, pomidorów i masła. Mykonos — najlepsza kiełbasa i kozi ser Mykonos, położone w samym sercu Cyklad, słynie z życia nocnego, ultramaryny i uroczych białych plaż. Zrób sobie
codojedzeniapieczywem, z makaronem, ziemniakami albo z tymi frytkami , w zapiekance, w cieście drożdżowym i właściwie co tylko wymyślicie. A jeśli okaże się, że zrobiliście podwójną porcję i nie dacie rady zjeść wszystkich, możecie śmiało je zamrozić i wyjąć, kiedy będą potrzebne. Pulpety przygotujecie w 10 minut , później już robota robi się za Was . Nie trzeba nic pilnować ani sprawdzać(...)pulpety powinny być gotowe – te większe po 30 minutach. Pokochacie te rumiane kulki za ich wszechstronne zastosowanie. Ciekawe przepisy z wykorzystaniem mięsa mielonego znajdziesz tutaj: Pieczone ziemniaki z mięsnym farszem Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ Makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w sosie pomidorowym Zupa Meksykańska Jesienna zupa z mięsem mielonym i kluskami Artykuł Pieczone
Słodkie Gotowaniepozostawia ich bez środków na zdrowe posiłki. Nadużywanie alkoholu i narkotyków wraz z brakiem pożywienia prowadzi do niedożywienia, co objawia się: Depresja Niska temperatura ciała Niespójne tętno Zwyrodnienie mięśni Upośledzenie funkcji poznawczych Tłumiony układ odpornościowy Znaczenie odżywiania Ciało i mózg muszą być odpowiednio karmione, aby mogły normalnie funkcjonować. Jedzenie jest tym, co napędza ciało przez cały dzień, ponieważ rozkłada(...)Glukoza jest następnie wypuszczana do krwioobiegu w celu wykorzystania jej jako energii lub do przechowywania w ciele do późniejszego wykorzystania. Aby się rozwijać, ciało potrzebuje różnorodnych pokarmów. Węglowodany dadzą mu krótkotrwały zastrzyk energii. Potrzebuje także zdrowych tłuszczów i białka, które mógłby wykorzystać później. Kluczem do zdrowego organizmu oraz regeneracji jest zrównoważona dieta. Potrzeba ta kładzie duży nacisk
jakszef.plpizzą? Do pizzy z ostrymi dodatkami, takimi jak pikantne wędliny czy mięsa dobrze sprawdzi się subtelne, choć niestety niezbyt jeszcze u nas popularne carmenere. Do pizzy mięsnej, ale o „normalnym” poziomie ostrości świetne będzie primitivo lub 100% tempranillo. W przypadku placków z dodatkami drobiowymi sprawdzi się wspomniany również wyżej pinot noir, z win białych poleciłabym natomiast np. rieslinga z Doliny(...)Wachau – lekko cytrusowego z przyjemnie zaznaczoną mineralnością, bez zbyt nachalnych, charakterystycznych dla tego szczepu nut kwiatowych (Toni Zohrer). 3. Tłuszcz nośnikiem smaku – quattro fromaggi Wysoka zawartość tłuszczu w daniu sprawia, że wina o bardzo wysokiej kwasowości łagodnieją. Co więcej sprawia ona, że czujemy więcej smaku. Dlatego w tym przypadku warto sięgnąć np. aromatyczne rieslingi, nawet pokusiłabym się
Kate's Kitchendyniowa krem z kukurydzą, która przypomina mi słoneczne lato. Ma ona jeszcze jedną zaletę - jest bardzo prosta do przygotowania i przede wszystkim smaczna. Podaję więc Wam przepis na idealne danie na poprawę nastroju i odrobinę słońca w szarobure listopadowe dni. Zupa dyniowa krem z kukurydzą sprawi, że spojrzycie na na otaczającą rzeczywistość nieco bardziej optymistycznie. Zupa dyniowa krem(...)dyni (waga po wypestkowaniu) 2 średniej wielkości ziemniaków 1 puszka kukurydzy (można zastąpić mrożoną) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku około 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 1 łyżeczka wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej) sól i pieprz do smaku grubo mielony czarny pieprz do dekoracji 2 łyżki oleju do smażenia kilka łyżek śmietany 18% do dekoracji P rzepis
Cztery FajeryDziś ekspresowe danie obiadowe-filet z kurczaka owinięty w szynkę parmeńską z fasolką duszony w kremowym sosie, to jedno z dań które często robię w sezonie letnim gdy fasolki na ogrodzie jest dość, w tym połączeniu smakuje wybornie. Robi się szybko a za naczynie służy jedna głębsza patelnia. Polecam podawać z młodymi ziemniaczkami. Pysznie J Składniki(...)porcji: 5 pojedynczych jednakowej wielkości filetów z kurczaka 15 dag szynki parmeńskiej w cieniutkich plastrach 1 cebula 30 dag fasolki szparagowej żółtej ¾ szklanki bulionu mięsnego lub domowego rosołu ¾ szklanki śmietanki 30% 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oliwy Sól himalajska lub jarzynka do smaku Biały pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Filet z kurczaka umyć pod bieżącą
Wanilia i Kardamonposiadówkę ze znajomymi! Co więcej, w tej restauracji możecie skosztować prawdziwych czeskich pyszności! Na początek zaserwowano nam przystawki w postaci: PLZENSKÁ BULHARKA (19 zł) Lekko pikantna mięsna pasta (120g), czosnek, ogórek kiszony, cebula czerwona, czeskie grzanki – obłęd! NAKLÁDANY HERMELIN (22 zł) Marynowany ser na ostro Camembert (120g), pieczywo, pyszny! TATARÁK Z TOPINKU (42 zł) Siekana polędwica wołowa (130g), czeskie(...)dodatki, mogłabym go jeść codziennie… Później na stół wjechała ČESNEČKA (15 zł), czyli tradycyjna zupa czosnkowa z serem i grzankami z pieczywa. Bardzo rozgrzewająca. Następnie nadeszła pora na danie główne i ja wybrałam dla siebie VEPRO KNEDLO ZELO (32 zł), czyli karkówka wieprzowa (150g) confit duszona z kapustą i kminkiem, knedlik karlowarski. Bardzo przyjemne i sycące danie
karmelowydyniowa krem z kukurydzą, która przypomina mi słoneczne lato. Ma ona jeszcze jedną zaletę - jest bardzo prosta do przygotowania i przede wszystkim smaczna. Podaję więc Wam przepis na idealne danie na poprawę nastroju i odrobinę słońca w szarobure listopadowe dni. Zupa dyniowa krem z kukurydzą sprawi, że spojrzycie na na otaczającą rzeczywistość nieco bardziej optymistycznie. Zupa dyniowa krem(...)dyni (waga po wypestkowaniu) 2 średniej wielkości ziemniaków 1 puszka kukurydzy (można zastąpić mrożoną) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku około 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 1 łyżeczka wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej) sól i pieprz do smaku grubo mielony czarny pieprz do dekoracji 2 łyżki oleju do smażenia kilka łyżek śmietany 18% do dekoracji P rzepis
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJesień powoli nas dopada, do lasu iść wypada, grzybów pozbierać i za przyrządzania dań, z nich się zabierać. Kto o świcie do lasu wyruszy, ten z pewnością więcej znajdzie grzybowych kapeluszy, a jeśli jeszcze, wie gdzie się chowają, to szybko koszyki nimi zapełniają. A kto las ma nie po drodze, to może na bazar skoczyć na jednej nodze(...)kupić swoje ulubione, świeżo z lasu przyniesione. Ja kurki w sosie śmietanowym przygotowałam, do których roladki mięsne dodałam. Grzyby z kaszą gryczaną świetnie się zgrały i jeszcze lepiej smakowały. Składniki na ok 4-5 porcji : roladki: 0,5 kg schabu, ok. 150 g serka śmietankowego z papryką capresi, 2-3 ogórki konserwowe np. o smaku chili, 100 % oleju rzepakowego
Moniki SmakołykiTortelloni czy tortellini? mogłoby się wydawać , że w jednym z tych wyrazów z pewnością jest błąd. Otóż nie! tortellini to małe włoskie pierożki nadziane farszem mięsnym lub serowym na bazie parmezanu. Tortelloni natomiast to nieco większe pierożki niż tortellini nadziewane zazwyczaj farszem szpinakowym z dodatkiem sera ricotta. I te drugie pierożki miałam okazję wypróbować dzięki firmie HILCONA(...)ofercie znajdziemy wiele wariantów pierożków tortelloni z przeróżnymi farszami, ravioli, gnocchi, gotowy makaron fetuccine , sosy a także warzywne burgery idealne dla wegan. Każdy znajdzie coś dla siebie! Plusem tych dań jest to, że są gotowe do spożycia. Wystarczy podgrzać, przygotować szybki sos i gotowe! Szczerze mówiąc ja unikam takich gotowych dań ponieważ ich skład nieco mnie przeraża
Radość kipiąca uśmiechem.moja dieta byłaby bardzo uboga i niedoborowa. Tak więc przynajmniej na razie mięso wraca na mój talerz, ale do lubienia go jest mi bardzo daleko, dlatego mało prawdopodobne by mięsne przepisy pojawiły się na tym blogu ;) Jeśli chodzi o ryby to je lubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków(...)grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka i bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie jest to co prawda danie w 5 minut, bo troszkę się musi pogotować, ale nie ma przy tym dużo roboty. Jest to danie low FODMAP pod warunkiem, że nie doda się cebuli
pyszne zdrowościjest to najzdrowszy przysmak. Z tęsknoty za chipsami postanowiłam upiec młode, marynowane uprzednio w occie ziemniaki. Wyszły pyszne! Moje ziemniaki były miękkie już po 20 minutach pieczenia. Kolejne 15 dałam im aby zyskać ładniejsze przyrumienienie. Czas zależy od wielkości i gatunku naszych ziemniaczków. Można użyć octu winnego 5% lub octu 10% rozcieńczonego wodą w proporcjach 1:1. Ziemniaki mają zdecydowany(...)Jeżeli nie przepadacie za octem, lepiej jego ilość w zalewie zmniejszyć zastępując 1 szklankę octu wodą i krócej trzymać ziemniaki w marynacie. Tak upieczone ziemniaki znakomicie pasują do wszelkich mięsnych pieczeni i mięs z grilla. Polecam. inspiracją był przepis z tej strony składniki 500 g młodych drobnych, nie rozpadających się ziemniaków (moje były wielkości orzecha włoskiego
Stare Gary