Choroba, choroba i po chorobie. Powoli odzyskuję smak i węch, chociaż katar nie odpuszcza. Nie wiem, dlaczego, ale, gdy źle się czuję najchętniej spożywam tylko dania
Życie zamknięte w smakuPropozycja na połączenie mięsa z warzywami. Składniki 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 1 cebula 300 g porów 250 g pieczarek 50 g masła 7 łyżek
R'n'G KitchenNiedawno brałam udział w konkursie na stronie MniamMniam.pl. Pierwszym etapem było wybranie kategorii dotyczącej rejonu skąd pochodzą przyprawy. Portal dostarczał dwie z nich. Do uczestnika należało
Dzieje kuchennej WiewióryNiedzielę spędziłam w kuchni. I nie ma w tym nic złego, były plany jej dokończenia po remoncie jaki rozpoczęliśmy rok temu, i było mnóstwo pysznego jedzenia
Dzieje kuchennej Wiewiórysię żyłą złota. Na jakie produkty więc uważać, żeby pod przykrywką wielkiego napisu na opakowaniu „FIT” czy „ZDROWE” nie dać się zrobić trąbę? Oto lista: Jogurty owocowe / activie / „mleczne” dania gotowe / danonki / produkty typu „light” za to ostatnie najchętniej urwałabym producentowi głowę gdzieś przy końcu kręgosłupa. Reklamowane jako świetne źródła wapnia, białka i w ogóle dające(...)czynnikiem wywołującym pierwotnego raka wątroby). Same smakołyki, nieprawdaż? W dodatku trudno rozpuszczalne w wodzie i etanolu, samo więc mycie narażonych na zanieczyszczenie produktów wodą nic nam nie da. Rozpuszczają się za to bardzo chętnie w chloroformie i metanolu, których… no cóż… również nie polecam. Jakiś czas temu za to dokopałam się do badań dowodzących, że całkiem skutecznie radzi sobie
Kate's Kitchendania. Jeśli dodacie żeberek, kapusta nabierze świątecznego charakteru. Składniki 1,5 kg kapusty kwaszonej 300 g leśnych suszonych grzybów 2 nieduże cebule 300 ml oleju rzepakowego lub lnianego 500 ml wody szklanka ugotowanego grochu łuskanego Kupiec .U mnie groch jest ugotowany do miękkości i przetarty przyprawy do smaku: sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie kilogram mięsnych
Z Kuchni Do Kuchniminut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Danie występuje pod wieloma szerokościami geograficznymi i pod różnymi nazwami. W Holandii jest to „danie filozofa”, we Francji „tłuczonka Parmentiera”, w Chile „pasta ziemniaczana, ale najbardziej znana jest angielska, czy raczej brytyjska (do potrawy przyznają się też Szkoci i Irlandczycy) wersja(...)występuje w dwóch dwóch odmianach: cottage pie (z mięsem wołowym) i shepard’s pie (z jagnięciną lub baraniną). Niezależnie od nazwy wszędzie chodzi o to samo: trzeba przykryć mięsny sos warstwą tłuczonych ziemniaków i zapiec na złoto w piecu. Skład sosu jest dowolny: marchew, pietruszka, seler, groszek, cebula i mięso, lub w wersji wegetariańskiej cieciorka, soczewica. Całość powinna się
Niedzielny kucharzmięsnego klopsika delikatnie go spłaszczając *** *** Całość zalewamy sosem pomidorowym *** *** Każdego klopsika posypujemy startym żółtym serem *** *** Naczynie żaroodporne przykrywamy (możemy użyć foli aluminiowej ) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 45 minut- po około 30 minutach zdejmujemy przykrycie i dalej zapiekamy już odkryte *** *** SMACZNEG0 *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ DANIA
Blog z Apetytemkażdej karcie dań tego dania. Wiedziałam, że jak wrócę do domu, to muszę przygotować krokiety z mięsem. Te dzisiejsze w większości robił mąż, tym bardziej mi smakowały. Krokiety to idealne danie, wtedy kiedy zostało Wam mięso np. z rosołu (może być kurczak, kaczka czy wołowina). Krokiety to danie również dla dzieci, bo jest chrupiące, składa(...)które są składnikiem farszu. Zapraszam Was do lektury postu i do wspólnego gotowania. JAK ZROBIĆ KROKIETY Z NALEŚNIKIEM? Krokiety z mięsem to nic innego jak wytrawny naleśnik, nadziewany farszem mięsnym, bądź warzywno-mięsnym, czy też z grzybami bądź kapustą, opanierowany i smażony w postaci rolki, do chrupkiej powierzchni o kolorze złotym. Krokiety podajemy z gorącym barszczykiem czerwonym. Kluczem do dobrych
SMYKWKUCHNIzupę dało się zjeść... I już mam zielone światło dla zup :) I inspiruję się, szukam, wymyślam... A każda zupa coraz smaczniejsza :) A łakomczucha najedzona i szczęśliwa... I takim oto sposobem doszłam do zupy gulaszowej. Gdy pogoda taka byle jaka za oknem, to chce się zjeść coś treściwego, gorącego i pysznego... Taka właśnie jest ta zupa! Aromatyczna, paprykowa, mięsna... Pyszności
dobra gospodyni dom wesołym czynidanie obiadowe, które koniecznie musicie wypróbować :) Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej – Składniki: 500g mięsa mielonego (wołowina + łopatka wieprzowa) 2 cebule 1 czerstwa bułka 4 łyżki mleka 1 jajko mąka pszenna (do obtoczenia klopsików) 1 duża czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 mała zielona papryka 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 200ml bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki
Kulinarne Przebojetrzeba kompletować listę potraw, które możemy przygotować na świąteczny stół. Dziś jedna z propozycji mięsnych, czyli pieczona szynka w ziołach, która możemy potem wykorzystać na dwa sposoby: pokroić jak wędlinę i zjeść na zimno z chrzanem lub sosem tatarskim, lub potraktować jak danie obiadowe i podać na ciepło polane sosem, który powstał w trakcie pieczenia. Szynka
Kulinarne przygody GatityPilaw to jedno z tych dań które za każdym razem wychodzą mi trochę inaczej. A to dodam odrobinę nowej przyprawy. A to czegoś nie dodam. Zmienia się bulion na którym go robię z mięsnego na warzywny .Pojawiają sie nowe dodatki. Jedno się nie zmienia - zawsze jest pyszny . I co ciekawe nawet zdeklarowani mięsożercy godzą się z tym , ze mięsa
Buniabaje w kuchnipielęgnowały swoje zwyczaje i dziedzictwo kulturowe. Restrykcyjne przestrzeganie zasad religijnych było jedynym sposobem na zachowanie tożsamości. W kuchni ciężko wyróżnić smaki, które wskazują na to, że danie jest daniem żydowskim. Ważniejsze są reguły koszerności, których należy przestrzegać. Kuchnia koszerna Samo pojęcie koszerności obijało mi się o uszy często, ale w zasadzie nie miałam pojęcia co się(...)mięsnymi. Wynika to ponoć z biblijnego zapisu, żeby nie gotować koźlęcia w mleku matki. Tym samym, po zjedzeniu mięsa należy odczekać kilka godzin, jeśli chcemy zjeść produkt mleczny. W drugą stronę można odczekać krócej. Jeśli gotujemy zupę na wywarze mięsnym nie możemy jej zabielić śmietaną. Co więcej, powinniśmy mieć oddzielne naczynia do przygotowywania i podawania potraw mięsnych i mlecznych
W kuchni wieczoremJedno z najsłynniejszych hiszpańskich dań, które tym razem zrobiliśmy z owocami morza. Smakowało wspaniale. Przepis na paellę z owocami morza Składniki: 250 gramów ryżu krótkoziarnistego do paelli, łącznie około 400 gramów owoców morza – używamy takich, jakie akurat udało nam się kupić. Tym razem była to gotowa mrożona mieszanka, w skład której wchodziły małe krewetki, małże, kałamarnice i omułki(...)także nadały jeszcze więcej morskiego smaku. Fajnie pasowałyby także małże w muszlach. 1 cebula, 2 ząbki czosnku, garść groszku mrożonego, szczypta szafranu, 2,5-3 szklanki gorącego bulionu mięsnego lub warzywnego, ewentualnie osolonej wody, 1 cytryna, natka pietruszki, oliwa, pieprz. Jak zrobić hiszpańską paellę z owocami morza? Do gorącego bulionu dodaj szafran, odstaw na kilka minut i wymieszaj, pięknie się
Kulinarna Polska