dania mięsne - 13801 przepisów (strona:646/921)

Zraziki ze śliwką. 96

daniem obiadowym. SKŁADNIKI: 05 kg. mięsa mielonego (użyłam wieprzowego, ale następnym razem będzie z indyka-bardziej delikatne) plastry boczku prasowanego śliwki suszone 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek WYKONANIE: mięso doprawiamy przyprawami, cebulkę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej

Kuchnia Beaty
Kopytka z sosem grzybowym 84

gotowanych ziemniaków . Oczywiście tego typu kluski znane są na całym świecie pod różnymi nazwami. Włosi mają swoje gnocchi , które występują w różnych wersjach smakowych. Kopytka są bardzo prostym daniem i szybkim do przygotowania, najlepsze wychodzą z zimnych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Jeśli będziecie gotować je w dniu przygotowywania kopytek, to wystudźcie je bardzo dobrze! Ziemniaki przeciskamy przez praskę(...)Zbyt duża ilość mąki w cieście na kopytka sprawi, że kopytka będą twarde. Kopytka z sosem grzybowym to jedna z propozycji podania, ale nie jedyna. Może to być sos mięsny lub po prostu klarowane masło i cukier tak, jak podawały nasze babcie. Bardzo smaczną wersją jest wersja ze śmietaną, cukrem i malinami lub przypieczoną tartą bułką i parmezanem , możliwości jest

SprawdzonaKuchnia.pl
Chrupiące skrzydełka z kalafiora 227

tego, co teraz ma swój najlepszy czas. Zapraszam zatem na złote skrzydełka z kalafiora! Chrupiące różyczki kremowego warzywa otoczone doprawionym ciastem i oprószone kruszonymi płatkami kukurydzianymi to przepyszny zamiennik mięsnych skrzydełek dla tych, którzy z mięsem są na bakier ale i dla każdego, kto lubi warzywne pyszności. Gdy ostatnio podałam je na balkonowym przyjęciu obok klasycznych skrzydełek i kawałków kurczaka(...)kalafiorowe bezsprzecznie wygrały i zyskały rzesze fanów :) Te złociste kalafiorowe kawałki z chrupiącą koroną i deliktnym wnętrzem wspaniale sprawdzą się na przyjacielskie spotkanie, dodatek do obiadu, czy samodzielne danie, np. na wakacyjną kolację. Do tego jeszcze odrobina zieleni w postaci natki pietruszki i sos czosnkowy lub ketchup dla chętnych, chociaż same w sobie też mają mnóstwo smaku. Rozbierajcie kalafiory

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Domowa zupa grzybowa 71

aromatyczne i bogate w dobry smak. Zupa z naszego przepisu będzie pyszna i posmakuje każdemu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Domowa zupa grzybowa 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 1 godz.  Kalorie 225 kcal Zupa grzybowa kojarzy się przede wszystkim z Wigilią Świąt Bożego Narodzenia(...)przecież nie tylko wtedy. Klasyczna grzybowa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 g grzybów świeżych lub mrożonych albo 7-10 dag suszonych 1 L bulionu (może być warzywny lub mięsny) 1 cebulę 4 ziemniaki 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 garść koperku 2 łyżki oleju 3 łyżki masła klarowanego 3 łyżki śmietany 30% 1 łyżkę mąki pszennej majeranek sól i pieprz

ProstePesto.pl
KROKIETY PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM 168

czym kojarzą się Wam krokiety? Bo mnie ewidentnie z Bożym Narodzeniem i farszem z kapusty i leśnych grzybów, ewentualnie z mięsnym nadzieniem. Podejrzewam, że większość z Was również zna krokiety właśnie pod taką postacią. Dziś chcę Wam udowodnić, że nie musi wcale tak być! Szpinak i suszone pomidory wraz z ciągnącą się, roztopioną mozzarellą to połączenie idealnie włoskie, ale także(...)idealnie pasujące naszym kubkom smakowym. W taki właśnie sposób wypełniliśmy nasze krokiety, które przygotowaliśmy z mąki pełnoziarnistej. A to wszystko dało cudowne krokiety ze szpinakiem , pachnące suszonymi pomidorami i włoskim słońcem pod koniec lata. KROKIETY PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM (7 sztuk) Składniki na ciasto naleśnikowe 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka/wody 1 duże jajko (rozm. L) 1/2 łyżeczki soli

W kuchni Karmel-itki
Udka w miodowo musztardowej marynacie 108

planie dnia, gdzie mam go wypełniony poza normę nawet nie mam czasu na przyrządzanie takich smakołyków. Jednak, gdy nadchodzi weekend i spotkanie rodzinne trzeba wykonać coś pysznego i oczywiście mięsnego. Tym razem padło na udka w słodkiej marynacie. To tak w ramach ciasta, którego nie ma :D Udka cenowo wychodzą tanio, także taki obiad nie wychodzi drogi. Marynatę przygotowujemy najlepiej(...)dzień wcześniej na noc lub chociaż 3 godziny przed pieczeniem mięsa. Im dłużej będzie się marynowało, tym lepszy smak uzyskamy, ale jeśli komuś przyjdzie nagle ochota na takie wspaniałe danie, to parę godzin też wystarczy, aby aromat przeszedł mięso. Tak podane udka świetnie smakują z ryżem i delikatną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ▪ 8 pałek kurczaka ▪ 4 łyżki miodu

Zdrowie i pysznie na talerzu
Udka w miodowo musztardowej marynacie 110

planie dnia, gdzie mam go wypełniony poza normę nawet nie mam czasu na przyrządzanie takich smakołyków. Jednak, gdy nadchodzi weekend i spotkanie rodzinne trzeba wykonać coś pysznego i oczywiście mięsnego. Tym razem padło na udka w słodkiej marynacie. To tak w ramach ciasta, którego nie ma :D Udka cenowo wychodzą tanio, także taki obiad nie wychodzi drogi. Marynatę przygotowujemy najlepiej(...)dzień wcześniej na noc lub chociaż 3 godziny przed pieczeniem mięsa. Im dłużej będzie się marynowało, tym lepszy smak uzyskamy, ale jeśli komuś przyjdzie nagle ochota na takie wspaniałe danie, to parę godzin też wystarczy, aby aromat przeszedł mięso. Tak podane udka świetnie smakują z ryżem i delikatną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ▪ 8 pałek kurczaka ▪ 4 łyżki miodu

zdrowo i aktywnie
PLACKI ZIEMNIACZANE PO MEKSYKAŃSKU + FILMIK 91

mąki pszennej 2 jajka  sól do smaku  PRZYGOTOWANIE :   Mięso przekładamy na patelnię, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy, przecier z kartonika i troszkę danie dusimy. Sos mieszamy co jakiś czas. Następnie dodajemy kukurydzę i fasolkę, przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku. Sos należy odparować aż będzie gęsty. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce(...)dowolnym robocie, następnie dodajemy mąkę, jajka i sól, mieszamy. Smażymy spore placki na rozgrzanym oleju, na złoto z jednej i drugiej strony. Na każdy placek nakładamy porcję sosu mięsnego, posypujemy serem, składamy na pół i znowu posypujemy serem. Placek podgrzewamy w mikrofalówce około 1 minuty aż ser się rozpuści, polewamy ketchupem i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Tatar z czarnym czosnkiem, czarną quinoą i czarną truflą 151

Uwielbiam najróżniejsze wariacje  na tema tatara :) Quinoa jest ciekawym dodatkiem do niego, a ta czarna dodaje trochę chrupiącej tekstury, do tego plasterek czarnej trufli i

Quinoa Raz!
Kotlety mielone z mozzarellą i pomidorkami w orzechowej panierce 162

soczyste w środku. Takie pamiętam z dzieciństwa...moja Babcia robiła najlepsze kotlety mielone na świecie! Teraz do mielonego można wrzucić niemal wszystko, doprawić po swojemu i powstają zupełnie nowe ciekawe dania, do tego dodatki (niekoniecznie ziemniaki z koperkiem, ale takie smakują najbardziej:). Choć w moim rodzinnym domu jadało się klasyczne kotlety mielone to moja ciekawość smaków nie mogła zostać(...)oprócz mielonych z serem, pieczarkami, szpinakiem, papryką, parówkami, kiszoną kapustą powstały mielone z pomidorkiem koktajlowym. Lubię eksperymentować i tak do moich kolejnych mielonych w menu na listę obiadów mięsnych dodałam mielone z pomidorkami, a kotlety dodatkowo wzbogaciłam smakiem tartej mozzarelli. Aby nie było mdło dodałam przyprawę do mielonego i ostrą paprykę. Pieprzu też nie żałowałam. Aaaaa

Zasmakuj Kuchni
klopsiki z twarogiem w sosie pieczarkowym 140

Nietuzinkowy sposób na danie z mięsa mielonego. Nadzienie z twarogu nadaje mu lekkości i niecodziennego smaku. Sos pieczarkowy pasuje znakomicie, podkreśla charakter całości. Uwielbiam pieczarki, szkoda tylko, że w moim domu ja jedyna...dlatego w ostatniej chwili, ale na szczęście zdążyłam z przepisem do pieczarkowej akcji na durszlaku:) U nas z ziemniakami i surówką, myślę, że świetnie smakowałyby również(...)kaszą. składniki: masa mięsna: 500 g mięsa mielonego czerstwa bułka cebula jajko sól, pieprz do smaku nadzienie: 200 g twarogu 1/2 pęczka szczypiorku odrobina soku z cytryny sól, pieprz do smaku ponadto: 300 g pieczarek ok 3 łyżek mąki oliwa do smażenia Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, cebulę pokroić w kostkę, wraz z pozostałymi składnikami dodać do mięsa, wyrobić

6niebo
Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" 157

Dziś post z przepisem, który czekał chyba od października na publikację i ciągle nie było mi z nim po drodze. Teraz pewnie takie danie byłoby

Weekendy w domu i ogrodzie
Wojskowa grochowa 207

Jedna z zup które uwielbiałam, uwielbiam i uwielbiać będę! Świetna na rozgrzanie podczas zimnych jesiennych dni, sprawdza się też fantastycznie na "polu boju", na którym nie

My Culinary Art
Dieta CZTO, dzień siódmy 119

Ewę Matuszczak. Poza listą produktów i podanym przez panią Ewę sposobem przygotowania posiłków przedstawiałam Wam jak wyglądają podane porcje oraz przygotowane danie. Gdy odbiegałam od podanych w jadłospisie produktów lub formy przygotowania – pisałam od tym pod danym posiłkiem. Na koniec oceniałam krótko cały dzień. Dziś pora na podsumowanie. Celem diety była redukcja masy ciała(...)dobre, czułam się najedzona i przestało mi przeszkadzać, że posiłki powtarzają się. Jedyne co mnie naprawdę raziło w jadłospisie to herbatniki. Taka awersja do produktów mocno przetworzonych, ale nie dajmy się zwariować. Co się zmieniło? Do tej pory nie jadałam ani tyle miodu, ani chleba, ani twarogu. W diecie pojawiło się też więcej mięsa, niż jadam w tygodniu. Brakowało

Kucharzyca
Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem 229

warzywami, jajkiem, bułką tartą, rozgniecionymi ząbkami czosnku, jogurtem i przyprawami. Formę o wymiarach 11 x 24 cm, wyłożyć plasterkami boczku, tak aby jedna część zachodziła na drugą. Przełożyć masę mięsną i założyć wierzch boczkiem. Przykryć całość folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę. Po tym czasie usunąć folię, podwyższyć temperaturę(...)Rada: Po usunięciu foli w formie znajdowało się sporo wody z tłuszczem. Zlałam to, zebrałam tłuszcz, a na tej wodzie zrobiłam sos do pieczeni. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad Świąteczny Tagged: boczek , jogurt naturalny , seler , szynka , wieprzowina

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania