dania chińskie - 1156 przepisów (strona:11/78)

Sajgonki 213

Popularne danie kuchni chińskiej i krajów Azji Południowo-Wschodniej. Najczęściej mają postać naleśników lub krokietów z nadzieniem mięsno-warzywnym, albo krewetkowym. Podawane z sosami i dipami jako przekąska. Do zawijania służy specjalne ciasto, czy też wykorzystany w moim przepisie papier ryżowy. Pojawiają się w niezliczonej ilości odmian, zależnie od kraju, czy regionu w którym możemy je zjeść. Poniższy przepis

Gotuj z Rumcajsem
Sajgonki 2427

papier ryżowy 100 g makaronu ryżowego 250 g mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 20 g grzybów mun sos sojowy sól pieprz cukier chili

Gotowanie jest łatwe
Kurczak z brzoskwiniami i papryką 199

Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka, puszka brzoskwiń, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, zielona papryka, czerwona papryka, 1 kostka rosołowa, łyżka estragonu, 1 łyżka ziół

Pobite gary Barbary
Kurczak z mango i papryczką chilli 184

Składniki: 2 duże piersi z kurczaka, łyżka kurkumy, imbiru i chili, tłuszcz do smażenia, mango w puszcze, 2 cebule, 1 papryczka chili, 2 łyżki żółtej pasty

Pobite gary Barbary
Karkówka na sposób chiński 187

Smaczna wieprzowina "otulona" smakami Dalekiego Wschodu Składniki 500 g karkówki wieprzowej 450 g porów 1duża zielona papryka 200 g kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 łyżka

R'n'G Kitchen
Chiński makaron z krewetkami 193

Uwielbiamy krewetki ,w wersji z chow mein w asyście zmielonych nasion kopru włoskiego ,szalotki i masła ,smakuje wybornie. Sos pikantny nadaje potrawie charakteru. Składniki 150 g

R'n'G Kitchen
Kurczak generała Tso 163

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Od dawna miałam chęć na to danie. Nie wymaga zbyt wielu umiejętności, nie jest trudne do wykonania. Swoim smakiem na

My Blueberry Corner
Kurczak w kokosowym cieście 334

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Gdy robię kurczaka w kokosowym cieście moi najbliżsi są bardzo zadowoleni. Kulki podaję ze słodkim sosem chili i ryżem. Można …

My Blueberry Corner
Kaczka po chińsku 293

Dzisiaj znów orientalnie. Piersi kaczki w marynacie z sosu sojowego, czosnku i imbiru z dodatkiem aromatycznych warzyw i ryżem, słowem prosta klasyka kuchni chińskiej. Przygotowanie dania (poza zamarynowaniem mięsa) zajmuje nie więcej, niż godzinę, a rezultat jest rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kaczki, 200 gram białego ryżu długoziarnistego, 1 marchewki, 1/4 korzenia selera

Wyprawy kulinarne
Surówka z tzw. ' Chińczyka ' 308

Chyba w każdej chińskiej restauracji do każdego dania jest podawana tzw. ' CHIŃSKA ' surówka. Fakt, faktem z Chinami to ona ma bardzo mało wspólnego,a mogę nawet powiedzieć, że nic. Nie ma się co dalej w to wgłębiać. Mnie ona bardzo smakuje i postanowiłam zrobić ją w domu. Wyszła inna w smaku, ale równie dobra :) Składniki: 1/2 główki

ClauditteMissCooking
Zupa Wonton 383

Kolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai , nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie

Tajskie smaki
Nietypowo. I kurczak. 335

Czasami mam ochotę zjeść coś typowego dla jakiegoś kraju. Może po meksykańsku? Albo nie, jakieś danie indyjskie. Chińskie sushi? A może niemiecka sałatka? Przeglądam strony, gdzie występują potrawy różnych narodów, ale jakoś nigdy mi nie wychodzi, by to co ugotuję, mogło wpisać się w jeden styl. Tak, na przykład, z dzisiejszym kurczakiem. Jest tu tyle, że głowa mała

W kuchni Karmel-itki
Chow mein z mięsem mielonym i warzywami 256

Dziś zapraszam na chow mein Danie pochodzi z kuchni chińskiej i oznacza smażony makaron.   Danie składa się z samego makaronu z przyprawami lub z dodatkiem warzyw albo mięsa. Wariacji tego dania jest wiele, a ja poniżej przedstawiam swoją na bazie mięsa mielonego oraz marchewki i kukurydzy. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego papryka mielona 2 marchewki(...)proszku, sól i pieprz.  Do mięsa dodajemy marchewkę, zalewamy wodą, przykrywamy danie i pozostawiamy na małym ogniu.  W międzyczasie gotujemy makaron. Mieszamy sos sojowy z octem ryżowym, olejem i cukrem/miodem. Wyciskamy czosnek oraz imbir, dodajemy przyprawy i całość mieszamy. Wlewamy sos do dania, mieszamy i dusimy do momentu, aż marchewka zrobi się chrupiąca

Zofiana
Wieprzowina po chińsku 183

chciałam to danie nazwać stir fry, jednak przecież nawet nie mam woka, więc nawet na patelni nie uzyskam takiego samego efektu, zatem zostaje po prostu - wieprzowina po chińsku. Super aromatyczne danie, tak jak za kuchnią orientalną wcześniej nie przepadałam, to teraz zaczynam się powoli w niej zakochiwać :-) Nieco słodkie, nieco kwaśne, dobrze że się załapało na zdjęcie

Pora coś zjeść
Ramen w 3 minuty – OYAKATA Kurczak po japońsku 301

dłuższych wyjazdów, przygotowując najszybsze i najbardziej rozpoznawalne danie Kraju Kwitnącej Wiśni – ramen. Do Japonii ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Samo słowo ‘ramen’ jest japońskim zapożyczeniem chińskiego słowa ‘lamian’. Do końca lat 50-tych XX wieku ramen nazywany był ‘shina soba’ – dosłownie „kluski/makaron po chińsku”. Podstawą tego dania był i jest wywar mięsny lub rybny(...)Światowej Japonię dosłownie zalał import taniej mąki pszennej ze Stanów Zjednoczonych. Jednocześnie z Chin i Azji Kontynentalnej zaczęli powracać japońscy żołnierze – wielu z nich, zaznajomionych z kuchnią chińską, otwierało w całej Japonii chińskie knajpki i restauracje. Ramen stał się bardzo popularnym pożywieniem, a taniej mąki na makaron nie mogło zabraknąć.   Każdy region Japonii ma swój sposób przyrządzania wywaru zależny

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania