napływ robiących interesy Europejczyków do tego miasta jest ogromny. To danie właśnie – obok wołowego stir fry z pomidorami, wołowiny stir fry w żółtym curry z groszkiem i kantońskiej mielonej wołowiny w sosie pomidorowym do złudzenia przypominającej bolognese –jest jednym z takich przepysznych, kulturowych miksów. Chińska kuchnia jest szybka pod jednym warunkiem – wcześniej trzeba poświęcić dłuższą chwilę czasu(...)odmierzenie, odważenie, naszykowanie i pokrojenie wszystkich składników. To odpowiednio przygotowane, pokrojone i w odpowiedniej chwili dodane do woka elementy budują konsystencję i niesamowicie przyjemny smak tego naprawdę prostego dania. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i rozcieramy nożem na desce, łączymy ze startym na drobnej tarce imbirem. Szczypior drobno kroimy – białe części szczypioru odkładamy do miseczki z imbirem
Karo in the KitchenSmażona pierś z kaczki 5 smaków to pomysł na chiński obiad w mniej niż pół godziny. Oprócz kaczki danie tworzą dwa główne składniki – aromatyczna przyprawa „5 smaków” oraz sos ostrygowy. Obie rzeczy dostaniemy w większości supermarketów. Kaczka przygotowana w ten sposób jest korzenna w smaku, dość dobrze wysmażona – ale nadal soczysta i świetnie komponująca się(...)mniej wysmażoną, smażcie ją ok. 5 minut z drugiej strony. Plastry kaczki można wymieszać z makaronem, podać je na nim, lub obok. Pyszne danie, a jak proste! Smażona pierś z kaczki 5 smaków: 250 g chińskiego makaronu pszennego np. udon 2 piersi z kaczki (o wadze ok. 180 – 200 g każda) ok. 2 łyżeczki przyprawy „5 smaków
Poezja smakurobiłem już kilkukrotnie i w różnych wariantach. Tym razem użyłem klasycznej przyprawy do kurczaka, chociaż zazwyczaj robiłem go z curry. Jeżeli lubicie kuchnie chińską to gorąco polecam sprawdzić ten przepis, ponieważ przygotowanie takiego dania zajmuje zaledwie pół godziny. Z podanych składników otrzymałem jedną solidną porcję, którą ledwo dałem radę zjeść. Oczywiście możecie zamienić podane w przepisie warzywa
Programista w kuchnityle!!! I właśnie przez ostatnie kilka tygodni to właśnie chyba to okropne lenistwo mnie dopadło. Ale już powoli z tego wychodzę. Trzymajcie za mnie kciuki SZPARAGÓWKA PO CHIŃSKU Łatwe dla 2-3 osób ok 1h Składniki 0,5 kg fasolki szparagowej (może być mrożona, zielona, żółta, maślana - KAŻDA) 2 świeże czerwone papryczki chili (że nie chciałam aby wyszło bardzo(...)całą żółtą paprykę) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków 1 ząbek czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki miodu (ja dałam 1) 1/2 łyżeczki oleju sezamowego (nie dałam bo nie miałam - dałam słonecznikowy) Do dzieła!!! Fasolkę umyć obciąć końcówki i ugotować al dente. Odcedzić. Pokroić paprykę w paseczki, czosnek w drobną kosteczkę. Sos sojowy, miód i olej
sierotka maRysia w kuchniPyszne i banalnie proste danie. Wystarczy wcześniej wszystko przygotować. Pokroić warzywa i mięso, a makaron ugotować. Potem to już z górki Usmażyć w woku lub
Oryginalny smakUlubione danie moich dzieci, czyli kurczak w kokosowym cieście. Smakuje dokładnie tak jak w budkach z chińskim Fast foodem. Nie jest to z pewnością danie light, ale raz na jakiś czas można przecież zaszaleć. Łatwy w przygotowaniu i nie spędzisz w kuchni długich godzin. Do dzieła! Składniki: 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka mąki pszennej
Wielki apetytszybki i bardzo smaczny obiad. Do tego dania polecam użyć patelni wok, która świetnie się nagrzewa i skraca proces smażenia. Poniższe danie najlepiej smakuje podane w ryżem basmati lub brązowym. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki chińskich warzyw (wagowo 450 g) (papryka, por, kiełki fasoli Mung
UgotowaćDzisiaj na obiad pomysł na lekko pikantnego kurczaka po chińsku, aromatycznego który wspaniale komponuje się z makaronem i warzywami. Danie bardzo smaczne, polecam. Składniki(...)piersi z kurczaka 1 mrożonka, warzywna chińska 450 g 3 łyżki oleju 1 szklanka bulionu warzywnego 1 czerwona papryka 1 marchew, pokrojona w słupki kawałek pora, pokrojonego w słupki sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku imbir, czosnek, pieprz w proszku do smaku 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 opakowanie chińskiego makarony chow mein 1 brokuł ( nie koniecznie
Kulinarne Fantazje Marioli300 g karkówki 2 woreczki ciemnego ryżu garść fasolek chińskich 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek papryki czerwonej listek pora listek selera sól pieprz pieprz ziołowy
Gotowanie jest łatwewspinaczki górskiej - dania Lyo Food to doskonały wybór - smakują jak domowe! Jakie są najważniejsze zalety żywności liofilizowanej Lyo Food? niska gramatura: przed uwodnieniem to około 80-100 gram, czyli bardzo malutko. Dzięki temu nie stanowią dodatkowego balastu w plecaku. wysoka wartość odżywcza: w przeciwieństwie do dań typu instant jak np. zupka chińska, potrawy(...)przygotowanie długi okres przydatności do spożycia brak konieczności posiadania naczyń naturalny smak brak dodatku sztucznych barwników, konserwantów, polepszaczy smaku kompaktowe wymiary ... a wady? Chyba tylko jedna - cena. Jedna porcja dania głównego to koszt około 20-30 zł. *** Podsumowując, produkty marki Lyo Food to idealne rozwiązanie dla osób, które mają ochotę na pełnowartościowy i naturalny posiłek, a nie mają
Poranek na słodkochwile przeniosłam się do Chin, a to za przyczyną akcji zorganizowanej przez Darię pod tytułem Wspólne gotowanie z Formułą - Chiny . Oto pyszne, proste, aromatyczne i bardzo szybkie danie obiadowe inspirowane Grand Prix Chin. Inspiracja Filozofia smaku . Wieprzowina smażona z brokułami Składniki: 1 brokuł podzielony na różyczki 1 łyżka oleju arachidowego 1 łyżeczka(...)wieprzowiny (u mnie schab) 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/4 szklanki bulionu 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej do sosu 1 łyżka cukru makaron ryżowy lub chiński Wykonanie: Brokuły blanszujemy (zalewamy wrzątkiem) przez minutę, odcedzamy na sitku. Mięso kroimy w centymetrowe plastry, a następnie w podłużne paski. Przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy
Kulinarne przygody GatityMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Chińskie pierożki wonton z wieprzowiną cieszą się na moim blogu największym zainteresowaniem. Tym razem przygotowałam pierożki wonton z krewetkami. Nadzienie
My Blueberry CornerPomysł na warzywne zapiekane doniczki zrodził się spontanicznie, był wynikiem braku czasu i ogromnej chęci na przekąszenie ciepłego skondensowanego warzywnego czegoś podczas nasiadówki ze znajomymi ;) Co
upichconachińszczyznę, taką na szybko, bez specjalnych dodatków. Przyznaję, sięgam wtedy po mrożonkę i nie kryję się z tym. Plus ryż i kurczak, przyprawy i danie gotowe. Składniki: pierś kurczaka opakowanie mieszanki chińskiej (mrożonej) szczypta chili sól, pieprz 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 400 ml wody Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski
Pasja SmakuSkładniki: 6 papryk czerwonych 5 ząbków czosnku 1 duża cebula 1 cytryna 2 opakowania zupki chińskiej VIFON Kurczak Curry 3 łyżki przyprawy do dań Curry 2 łyżeczki przyprawy - ostra papryka sól i pieprz do smaku 1.5 szklanki wody natka pietruszki 3 łyżki bardzo ostrego sosu piri piri - lub tabasco Przygotowanie: Papryki dokładnie myjemy i oczyszczamy z pestek(...)plasterki ząbki czosnku i posiekaną cebulę wraz z natką pietruszki. Wszystko razem mieszamy i dalej dusimy pod przykryciem na średnim ogniu. W osobnym naczyniu umieszczamy makaron z zupek chińskich wraz z przyprawami i zalewamy wrzątkiem tak aby makaron wchłonął całą wodę. do makaronu dodajemy 2 łyżeczki ostrej papryki i i 3 łyżki sosu piri piri
ClauditteMissCooking