dania chińskie - 1156 przepisów (strona:27/78)

Pak Choi na parze z dodatkami 169

zatem spożytkować miejsce, na którym ewentualnie rosłaby kapusta, na inne warzywa. Uprawa kapust chińskich jest o tyle wygodna, że można je wysiać w pierwszej połowie sierpnia na przykład na grządkach po cebulach, a we wrześniu zbiera się plony. Można z nich przyrządzić przeróżne dania. Ważne, by je dobrze przyprawić. Składniki : 2-3 kapusty Pak Choi jajko parmezan(...)stronę. Gotować je aż w zgrubiałe ogonki liściowe da się wbić widelec. Rozdrobnić chili, uprzednio usuwając gniazda nasienne. Ugotowane Pak Choi wyłożyć na talerz, posypać startym parmezanem i mielonym pieprzem. Obok Pak Choi wyłożyć pomidory i jajko obrane ze skorupki i przepołowione. Całość posypać chili i grubą solą. 8 sierpnia mieszanka chińskich kapust i sałat wykiełkowała (siana 3 dni wcześniej

Weekendy w domu i ogrodzie
Modelowanie ciała bańką chińską 115

bańka miała poślizg i łatwo przesuwało się ją po skórze. Jak wykonywać masaż bańką chińską?    Po wmasowaniu oliwki, przykładamy bańkę do skóry i dłonią staramy wcisnąć się ją tak, aby zassała skórę do środka - następnie przesuwamy bańkę w górę i dół danej partii ciała. Intensywnie i z zapałem poruszamy bańką - po chwili skóra powinna zacząć robić się czerwona(...)Jeżeli chodzi o brzuch to pamiętajcie o tym, aby wykonywać masaż w kierunku i zgodnie z ruchem wskazówek zegara . Masaż danej partii ciała powinien trwać najlepiej ok. 15minut lub nawet dłużej. Jakie są przeciwwskazania do wykonywania masażu bańką chińską?     Przede wszystkim żylaki, pękające naczynka, choroby skóry, gorączka, choroby zakaźne, nadciśnienie tętnicze, ciąża, miesiączka, choroby serca i hemofilia

MintTaste
Gulasz z warzywami chińskimi. 157

ProecoPolska   3 łyżki oliwy 1 litr + 600ml ewentualnie do podlania bulionu  mięsnego lub warzywnego Pieczarki Orzech jako dodatek 2 marchewki 1 woreczek warzyw na patelnię po chińsku  Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i dobrze nacieramy wszystkimi przyprawami oraz czosnkiem.Odstawiamy na około 15 minut do przegryzienia mięsa z ziołami. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy mięso, obraną(...)odparowało Wam wywar jeśli dużo to dolejcie więcej bulionu lub wody. Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem a może nawet chili jeśli lubicie ostre dania.  Na talerz nakładamy porcję gulaszu i po kilka konserwowych pieczarek. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU NA OSTRO 143

wiem co to sprawia jesień czy zimno,że zawsze mam chęć na ostrą zupę,która rozgrzeje mnie od wewnątrz i da mi siły do walki z codziennością.Właściwie ta zupa jest ni to chińska ni to polska,ale zawsze można być pewnym że jest zupą.:)   4 szt.skrzydełek kurzych vegeta odrobina trawy cytrynowej posiekana bazylia 2 papryczki chili(...)wodę 1.5 litra.Myjemy skrzydełka i wkładamy do garnka,solimy odrobinę.Gotujemy wywar na małym ogniu.Groszek odcedzamy.Papryczkę chili myjemy i suszymy.Kroimy drobno i wrzucamy do zupy wraz z nasionkami-da to nam ostrość w zupie. Trawę cytrynową siekamy i do dajemy do zupy oraz groszek.Chwilę gotujemy i wsypujemy wiórki kokosowe oraz wlewamy mleko kokosowe i przyprawiamy curry i vegetą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jak prawidłowo spreparować i przygotować węgorza do podania - węgorz na sposób chiński 159

prostu osolony i usmażony na patelni. W Chinach istnieje cała niezliczona ilość przepisów na węgorza. Zanim jednak węgorz trafi na półmisek jako wyśmienite danie powinien przejść 3 etapy preparowania i przygotowywania trwające 72 godziny (chińska szkoła kulinarna) aby był optymalnie wyśmienity i nie smakował mułem: Odmulanie w czystej wodzie (jest wciąż żywy, trwa to 3 dni) Czyszczenie ze śliskiego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Naleśniki po chińsku 158

Zwykłe nasze polskie naleśniki nadziane warzywami przygotowanymi na sposób chiński i podane ze słodkim sosem chilli. Lekko pikantny, orientalny smak.  Danie całkowicie wegetariańskie.  Ciasto naleśnikowe można przygotować wg ulubionego przepisu.  Ja zrobiłam je z mieszanki zwykłej mąki bezglutenowej i mąki gryczanej z pełnego przemiału.  Doskonałe na kolację, obiad jak i do pracy. Składniki: Naleśniki

Ze smakiem bez glutenu
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami 219

Zapraszam na chińszczyznę, makaron chow mein. Chiński smażony makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to szybkie danie typu stir-fry z jednej patelni, a właściwie wok. Jest to idealna potrawa na obiad w tygodniu, którą można przyrządzić w dosłownie 30 minut. Taka wygoda, a i dostępność składników sprawia, że chow mein przyrządzam często. Najczęściej gotuję je z kurczakiem

codojedzenia
Kurczak w sosie sezamowym. Szybki obiad. 141

Cześć Wam, dzisiaj pokazuję Wam pomysł na kurczaka rodem z kuchni chińskiej, która bardzo mi smakuje. Kurczak w sosie sezamowym z warzywami. Danie robi się na prawdę szybko, nie wymaga żadnych większych umiejętności. Mięso kurczka jest mięciutkie, smaczne i aromatyczne a sam sos, co tu dużo gadać paluszkami się woka wylizuje ehheeh. Idealne danie dla tych, którzy wrócili

SMYKWKUCHNI
Smażony ryż z jajkiem po chińsku 173

codziennego menu. Składniki 1 szklanka ryżu 1 marchewka kawałek cukinii 10 dkg pieczarek garść grzybów mun sos sojowy sos teryiaki przyprawa do dań orientalnych 4 jajka … Czytaj dalej Smażony ryż z jajkiem po chińsku

czarrna od kuchni
Udana sałatka z selera naciowego 123

posolonego lekko i wymieszanego z jogurtem greckim lub majonezem i rodzynkami, ale pewnego dnia został bazą do bogatszej wersji sałatki stanowiącej całkiem sycące danie.  Na początek pokroiłam pierś w raczej wąskie paseczki, trochę na chiński sposób, po czym wymieszałam ją z przyprawą do gyrosa i olejem słonecznikowym. Przykryłam i na godzinę odstawiłam do lodówki. W tym czasie pokroiłam

I tu będę miała takie te
Makaron z oliwkową tapenadą 138

zalewamy, kilka minut czekamy. W tym czasie tapenadę z oliwek robimy, a słonecznik na patelni prażymy. Do tapenady makaron dodajemy, słonecznikiem posypujemy i danie ekspresowe w 6 min mamy gotowe. Składniki: 250 g makaronu chińskiego błyskawicznego, 2 łyżki oliwek czarnych, 2 łyżki oliwek zielonych, 1 łyżka kapary, garść świeżej bazylii, 4   łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku

Moniki Smakołyki
Kurczak pieczony po chińsku – kurczak kantoński 216

Kurczak jest jednym z najpopularniejszych składników w kuchni chińskiej. Chińczycy używają wszystkich części kurczaka – również kurzych rapek a nawet grzebieni, aby przygotować naprawdę pyszne dania. Mięso kurczaka najczęściej jest smażone, często duszone i gotowane, rzadziej pieczone. Ten przepis na kurczaka pieczonego w całości pochodzi z Kantonu – miasta w południowo-zachodnich Chinach w prowincji Guangdong. Klucz do sukcesu

Karo in the Kitchen
Sałatki na Sylwestra – przepisy 27147

popularnością cieszą się również wszelkie sałatki z makaronem tortellini oraz z makaronem ryżowym. Swoich zwolenników wciąż ma także sałatka z zupek chińskich , chociaż jej makaron do zdrowych niestety nie należy. Jeśli szukacie również przekąsek i innych dań na Sylwestra to zapraszam też do wpisu tutaj: Przekąski na Sylwestra . Może macie również swoje ‚typy’ na tę imprezę? Jeśli(...)ogórkiem konserwowym Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Sałatka z rukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkami Sałatka z zupek chińskich, z kurczakiem Sałatka meksykańska z kurczakiem i pomidorami Sałatka Gyros Sałatka z pieczarkami marynowanymi, kurczakiem i fasolą Sałatki na Sylwestra z ryżem: Sałatka z wędzonym kurczakiem, ryżem i ananasem Sałatka

Kulinarne Przeboje
Kurczak po seczuańsku 258

marynowane w sosie sojowymi płatkach chili kawałki kurczaka. Słupki chrupiącej cukinii i marchewki, paseczki czerwonej papryki, talarki pora. A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie. Podane z ryżem smażonym po chińsku . Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni. Polecam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych); 2 białe części porów; 1 duża, czerwona papryka(...)wlać wcześniej przygotowany sos. Całość, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Podsmażać, aż sos się zagęści. Gotowe danie przyprawić solą i pieprzem syczuańskim do smaku. Podawać z ryżem (u mnie z ryżem smażonym po chińsku ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Pieprz syczuański można zastąpić zwykłym, czarnym pieprzem, ocet ryżowy - octem z białego wina, a olej z orzeszków ziemnych

Gospodyni Miejska
Sajgonki 229

komponować z ogromnej ilości dodatków, może być zarówno mięsny jak i warzywny, według waszych indywidualnych upodobań. Do sajgonek często dodawany jest również chiński makaron. Sajgonki najlepiej podajemy z sosem   sos słodko-kwaśny. Nazwa tego dania znana na całym świecie to spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wywodzi się od nazwy miasta Sajgon , z którego pochodzi wielu imigrantów wietnamskich(...)wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 5 cm kawałek cebulki dymki 50 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 4 suszone grzyby mun 1 jajko 30 g pędów bambusa 1-2 liście kapusty pekińskiej Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego (2x50g

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania