da nam konsystencję zupy, mniejsza - makaronu z warzywami :) Może przepis brzmi skomplikowanie, ale tylko tak to wygląda :) potrawę robi się szybko i śmiało można zaliczyć ją do tych błyskawicznych, które robimy mając do dyspozycji niewiele czasu. Nie jestem zwolenniczka tzw. chińskich zupek, ale czasem można je wykorzystać do stworzenia ciekawego dania
Codzienna kuchnia niecodziennastało, że nie wrzucałam tego dania jeszcze na blog? Robię je dość często, ale zawsze znika nim się obejrzę. Wszyscy bardzo lubimy tak przygotowaną chińszczyznę. Jest szybko - danie da się zrobić spokojnie w 30 minut. Jest smacznie. Jest także zdrowo. To danie to moja wersja, taka "spolszczona" - nie ma tu chińskich grzybów ani bambusa. Jest(...)dokładam według uznania troszkę więcej któregoś z poniższych: słodka papryka ostra papryka pieprz ziołowy kmin rzymski (tego daję kilka szczypt) imbir sól Można skorzystać z gotowej mieszanki do kuchni chińskiej, pilnować tylko by nie zawierała konserwantów itp. Wykonanie: Ugotować ryż według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli. Mięso pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski, przeciąć
Poezja Smaków - blog kulinarnymacie pomysłu na szybki obiad w azjatyckim stylu to spróbujcie zrobić to szybkie danie Obiecuje wam że nie zajmie wam to więcej czasu niż zamówienie chińskiego jedzenia w knajpce, a różnica będzie ewidentna.. smacznie, rodzinnie, zdrowo no i taniej przede wszystkim. Wystarczy makaron azjatycki np soba, mięso, w moim przypadku indyk i mieszanka chińska, u mnie bukiet chiński
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszna, kolorowa i szybka w przygotowaniu sałatka z zupek chińskich to świetna przekąska w sam raz dla niespodziewanych gości. Najlepiej smakuje gdy postoi godzinę w lodówce
Smakowite Daniakilka grzybów mun pół szkl fasoli mung 300 g mięsa z udźca indyka pół cebuli 3 ząbki czosnku pół brokuła sól pieprz pół łyżeczki imbiru przprawa
Gotowanie jest łatweobiecałam, tak zrobiłam. Przygotowałam dla Was przepis na danie, w którym wykorzystujemy sos z przepisu na perliczkę ( tutaj link do wpisu ). Chińską kuchnie przybliżył mi Gok Wan, którego uwielbiałam w programie How to Look Good Naked . To co najbardziej spodobało mi się w jego daniach to ekspresowe tempo przygotowania. Kiedy mamy już posiekane składniki, a i tych
W kuchni wieczoremjedzą z tendencja do robienia raczej więcej jedzenia niż mniej -niektórzy są dziećmi czasów braków i niedoborów w handlu uspołecznionym:), dzięki czemu w zamrażalniku zawsze czekają na rozmrożenie gotowe dania własnej roboty) Podwójna pierś z kurczaka 250 g filetu z indyka (lub z kurczaka jeśli ktoś woli, ale indyk jest lepszy) 500 g mrożonej ryby (dorsz lub morszczuk(...)dodaliśmy brokuł. Fundamentalna zmiana polega na tym, że zamiast z sałatą (tak jak było w oryginale) pieczone warzywa i krewetki podaliśmy z makaronem chińskim. Całość jest skomponowana jak klasyczny stir fry, tyle, że niczego nie smażyliśmy. Danie nazwaliśmy stir free , bo jest to potrawa absolutnie w stylu wolnym: do makaronu można dodać rozmaite składniki i różne wschodnie przyprawy
Niedzielny kucharzczas pieczenia warzyw i krewetek) Poziom trudności: Łatwy W tym daniu wszystko jest jak w klasycznym stir fry, z tą różnicą, że obyło się bez smażenia – składniki są pieczone. Dzięki temu jest zdrowiej. No i zapach w kuchni zupełni inny:) Na pomysł takiego przyrządzenia chińskiego makaronu wpadliśmy przeglądając profil goodful na Facebooku, gdzie jest mnóstwo prostych przepisów(...)brokuł. Fundamentalna zmiana polega na tym, że zamiast z sałatą (tak jak było w oryginale) pieczone warzywa i krewetki podaliśmy z makaronem chińskim. Całość jest skomponowana jak klasyczny stir fry, tyle, że niczego nie smażyliśmy. Danie nazwaliśmy stir free, bo jest to potrawa absolutnie w stylu wolnym: do makaronu można dodać rozmaite składniki i różne wschodnie przyprawy, co czyni
Niedzielny kucharzniedrogie. Od kilku tygodni żyję w totalnym kołowrotku, więc posiłki muszą być szybkie i proste. W grę nie wchodzą tzw. zupki chińskie czy podrzędne mrożonki. Zamawiać jedzenia też nie za bardzo lubię. Pozostają więc dania szybkie, lecz domowe. I tu z pomocą przychodzą właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw
Codzienna kuchnia niecodziennamiałam przyjemność przygotowywać Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili i marakui a podaliśmy je na smażonych warzywach chińskich. Bardzo miło współgotowało mi się z Anną-Marią autorka bloga Kucharnia . Dzięki!!! Wszystkie dania bardzo mi smakowały, jednak deser pobił wszystkie potrawy na głowę! był cudowny!!! Najmniej smakowała mi nasza kaczka, która okazała(...)buraka, gorzkiej czekolady i pomarańczy Zupa - Krem z kalafiora, z serem gorgonzola z chipsami z gorzkiej czekolady Danie główne - Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili i marakui a podaliśmy je na smażonych warzywach chińskich Deser - Wytrawny brownie z czekolady, w polaczeniu z kasza gryczana, podawany z musem czekoladowym i cytrynowa smietana (kosztowaliśmy dwóch wersji
Dzieje kuchennej Wiewiórysmacznie zjeść? ;) Przecież nawet zupki chińskie kiedyś się przejadają :P Moim zdaniem, warto pomyśleć o tych daniach, bo pomogą Wam zaoszczędzić dużo czasu i będziecie mogli cieszyć się wymarzonym urlopem, nie spędzając go w kuchni ;) Do tej pory wypróbowałam kilka produktów i jestem bardzo zadowolona, bo przygotowanie jest bajecznie proste a dania bardzo smaczne. Jedyną
Czerwona PorzeczkaWonton pierożki zrób je sam :) Wonton zrób je sam, czyli jak zrobić pyszne chińskie pierożki w domu. Wonton to
Kuchnia na wzgórzudzisiejszy przepis to polecam go sprawdzić. Serek topiony naprawdę robi robotę zwłaszcza typu „ementaler”. Wiem nie jest to najlżejsze danie, ale od czasu do czasu to nawet zupkę chińską wolno Podany poniżej przepis krok po kroku, możecie dowolnie modyfikować. Pasta jajeczna z wędzoną makrelą. Składniki: 1 wędzona makrela
kuron.com.plTahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush. Sprzedawana bywa w formie świeżej lub suszonej. Pasty sezamowej używa się także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Jest też kluczowym dodatkiem do dań z prowincji Syczuan np. dan dan noodles . Pasta tahini. Składniki: - 300 g sezamu - 1 – 2 łyżki oleju sezamowego (opcjonalnie) Ziarna sezamu porcjami prażymy na suchej
mojewypiekiinietylkoSajgonki są klasycznym daniem kuchni azjatyckiej. Są proste w wykonaniu jednak trochę czasochłonne. Drobno posiekaną cebulę i mielone wieprzowe mięso smażę na patelni
potrawyregionalne