Szybkie i świetne danie z jednej patelni. Idealne, gdy nie mamy czasu lub ochoty na spędzanie w kuchni zbyt wiele czasu. Cieniutkie nitki pszennego makaronu
cool and mintyMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Pałeczkami je się w wielu azjatyckich krajach m.in. w Chinach, Japonii, Wietnamie, Korei, Indonezji, na Filipinach, w Tajlandii i Singapurze. …
My Blueberry CornerBardzo proste danie, którego wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Smażony na dużym ogniu kurczak z warzywami i czarnym sezamem, do tego biały
Mango PapajaDziś znów popędzimy w kierunku Azji, a dokładnie do Tajlandii. Co tym razem wymyśliłam? Bua Loi Chi czyli kokosowy deser z pereł tapioki! Tapioka jest skrobią
Ostra na Słodkolekkie, pożywne, zdrowe dania z prostych, naturalnych składników i przypraw. Autorka w swojej kuchni do gotowania używa tylko polskich, łatwo dostępnych składników, ale dania przygotowane są zgodnie ze starożytną chińską filozofią pięciu przemian. Dzisiaj przedstawiam Wam wszystkie książki, a jutro zapraszam na szybki konkurs w którym to będzie można je wygrać :)) 1. Ciastka - książka zawiera(...)zdrowe ciastka. Wszystkie przepisy są to autorskie przepisy pani Beaty. Można tu znaleźć przepisy na nowozelandzkie ciastka hobbitów, pirackie ciastka z Karaibów, inkaskie ciastka z amarantusem, chińskie ciastka z czerwoną fasolą czy księżycowe ciastka z Kapadocji. 2. Święta - Przepisy na świąteczne potrawy są lekkie, zdrowe, pełnowartościowe i smaczne. Łatwe do zrobienia i gotowe w pół
kruche babeczkiPyszne sajgonki na cieplejsze dni. Szybkie w wykonaniu, smaczne, pełne kolorów i znikają zdecydowanie za szybko. Zróbcie sobie dużo bo będą smakowały. Polecam gorąco. Sajgonki w
Moje Małe CzarowanieI kolejne pyszności prosto z Tajlandii. Tym razem zapraszam Was na cielęcinę – niezwykle delikatne i przepyszne mięso. W połączeniu z fantastycznym słodkim sosem pieprzowym i
Ostra na SłodkoJeśli lubicie dania typu chińczyk lub wietnamczyk - to danie na pewno Wam posmakuje. Kurczak z imbirem i słodkim sosem chili w towarzystwie ryżu
Moje Kuchenne RewelacjeKarkówka z warzywami w pięciu smakach Karkówka z warzywami w pięciu smakach, to obiad który zagościł u nas ostatnio i dzieci zażądały, żeby przepis pojawił się
Kuchnia na wzgórzuLubicie kuchnię chińską? Moją polubicie ;-) A jak zrobicie danie sami-to już na pewno! Składniki: pierś z kurczaka cebula marchewki zielona fasola grzybki mun kiełki sojowe parę koszyczków brokuł i kalafiora makaron sojowy parę łyżek sosu sojowego szklanka bulionu 4-5 ząbków czosnku kurkuma imbir pasta curry czerwona papryka sól,pieprz Pokroiłam na cieniutkie kawałki pierś z kurczaka
potrawyregionalneLubicie kuchnię chińską? ja lubię i moja rodzina także lubię też ją ,,doprawiać" pod swój smak. Zapraszam!! Składniki: 50dag piersi zkurczaka 25 dag mieszanki chińskiej
Z Majeczką w kuchniKtóż nie lubi sajgonek, wspaniałej przekąski reprezentującej kuchnię chińską. Niestety na ogół jest to danie ciężkostrawne i smażone na nie wiadomo jakim oleju. Dlatego wspaniałą alternatywą może być przygotowanie ich samodzielnie w domu. Moje sajgonki są rybne, ale zapewniam was, że absolutnie nie czuć w nich ani smaku ani zapachu... Fantastyczne sajgonki rybno-warzywne z ostrym śliwkowym chutneyem
Nie Bo PiekłoDzisiaj bardzo orientalnie, danie to można dostać w każdej chińskiej restauracji a my serwujemy go w domu :) Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu 300 g piersi kurczaka 1 cebula 1 papryka czerwona 30 g kiełków fasoli 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej olej do smażenia sos 1 łyżeczka
Niezły Młyneksmak ich ma pozostać w naszej pamięci na długo. Tak tez było z tym łososiem. Zamiast tradycyjnie zamarynowanego i usmażonego postanowiłam że będzie miał charakter chiński. Zamarynowałam go tylko a resztę dania przygotował i wykonał mąż.. i co? i było pysznie.... Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikFried Noodles czyli makaron smażony z jajkiem. Pyszny zarówno z dodatkiem mięsa, jak i w wersji warzywnej. Szybkie, proste i smaczne danie, idealne kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Makaron smażony z jajkiem po chińsku Składniki: 200-250 g chińskiego makaronu błyskawicznego 1 pierś z kurczaka 1/2 pęczka zielonej cebulki ½ marchewki ½ papryki ½ papryczki chilli 1 cm korzenia imbiru
Mania Gotowanianich sztuki lepienia pierogów nauczyły się ludy stepów, które wiedzę tę rozniosły po szerokim świecie. Pierogi są jednym z ulubionych dań Chińczyków oraz tradycyjną potrawą spożywaną podczas Chińskiego Nowego Roku (szczególnie w północnej części kraju). Lepienie chińskich pierogów, podobnie jak naszych polskich, to praca wymagająca zamiłowania, cierpliwości i praktyki. Pierożki Jiaozi , choć proste w przyrządzeniu, mają zupełnie inny smak(...)używa się niemal tego samego ciasta z mąki pszennej i farszu (najczęściej z mięsa wieprzowo-wolowego). I nie chodzi tu nawet o gotowanie na parze, w Chinach nazywane zheng . Chińskie pierożki są znacznie bardziej wyraziste w smaku od naszych, a to za sprawą drobno posiekanego czosnku dodanego do farszu oraz drobno pokrojonego pora, szczypiorku lub kapusty. Do farszu używa
Smakowity Blog KulinarnyPomysł na szybki i efektowny obiad. Orzechy nerkowca to chrupki dodatek, który spaja całe danie. Potrawę z dodatkiem orzechów nerkowca jadam zawsze w ulubionej chińskiej restauracji w Wielkiej Brytanii, przy okazji odwiedzin mojej rodziny. Jest to jedno z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej, do którego często wracam. Mam nadzieję, że i wam zasmakuje, to jakże proste i aromatyczne
Calzonella.comulicy Meiselsa 14 w Krakowie. Nad głowami klientów wielki chiński smok, na ścianach wiszące tytularne woki, na stolikach zgrabnie wpasowane elementy kojarzone z Dalekim Wschodem. Wszystko bardzo przyjemne, bez przesady i ze smakiem. Obsługa na prawdę profesjonalna, która pełni rolę wszechwiedzących, cierpliwych informatorów na temat podawanych przez restaurację dań. Z menu dowiemy się różnych ciekawostek na temat potraw. Zasmakują(...)również wegetarianie, którzy będą mogli swoje podniebienia uraczyć bardzo dobrą mieszanką smaków w formie przystawek (kapitalna PAD THAI), a także dań głównych. Gorąco polecam! U nas też orientalne. Chow Mein z warzywami. Chińska potrawa, lekko zmodyfikowana ale równie pyszna . Chow Mein z tofu i warzywam i (zamiast tofu można dodać podsmażoną pierś z kurczaka) Składniki
Moja Mama Gotujezapraszam w podróż po dalekim wschodzie. Przygotowałem niezwykle proste danie, które w pełni oddaje smaki orientu. Prosty przepis na kurczaka zamarynowanego w chińskich przyprawach i dużej ilości sosu sojowego podany z ananasem i makaronem chow - mein pozwoli na chwilę przenieść się w przestrzeni i zakosztować azjatyckiej kuchni. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka
Wyprawy kulinarneSajgonki 0,5 kg mięsa mielonego pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej makaron chiński imbir przyprawa 5 smaków sól i pieprz do smaku papier ryżowy Mięso usmażyć
Pieguskowa KuchniaDanie z woka przyrządza się bardzo szybko. Trzeba tylko wcześniej przygotować sobie składniki. Samo smażenie zajmie chwilkę. Można wykorzystać przeróżne,ulubione warzywa i chiński makaron jajeczny. Składniki: 200-300g chudego wołowego mięsa 200g chińskiego makaronu jajecznego Chow Mein 1 szt.marchewki 1 szt.małej pietruszki 3 plasterki selera / patyk selera naciowego
potrawyregionalnemięcha ;) Tym razem postawiłam na wersję przywodzącą na myśl meksykańskie przysmaki. Ostatnio miałam okazję wypróbować fasolkę adzuki i to ona była prowodyrem do tego dania. Fasolka adzuki jest bardzo popularna w kuchni chińskiej i japońskiej , a jej druga nazwa to czerwona soja. Jest idealnym zamiennikiem do mięsa dla wegetarian , gdyż zawiera aż 25% białka i wszystkie aminiokwasy poza
Ostra na SłodkoLubicie szybkie dania? Ja nie kupuję "gotowców" a to danie zawsze ratuje mnie, gdy nie mam czasu lub pomysłu na wymyślanie obiadu :) Nie dość, że szybki, to jeszcze pyszny i zdrowy obiad na dodatek :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja ok.435 kcal) 3 woreczki brązowego ryżu 1 łyżeczka kurkumy 1 cebula 500 g piersi z kurczaka(...)mrożonej mieszanki warzyw po chińsku 3 łyżki sosu sojowego pieprz łyżeczka papryki (wg upodobań słodka lub ostra) 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru 1 łyżka oleju ewentualnie słodko-pikantny sos chili do podania PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem kurkumy. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na dużej patelni lub w woku. Dodajemy pokrojone
Moje Kuchenne Rewelacje