dania chińskie - 1156 przepisów (strona:12/78)

Chińskie wegetariańskie danie 114

Wegetariański przysmak z serem tofu. Składniki 250 g tofu (u mnie naturalne bio ) 250 g groszku papryki kolorowe, po połówce 200 g makaronu sojowego ( może być

R'n'G Kitchen
Kurczak Coca-Cola a.k.a. Hong Kong Chicken 124

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Sajgonki z warzywami 187

Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów   Azji Południowo- Wschodniej. Małe krokieciki smażone na głębokim tłuszczu podawane z sosem.  Moja propozycja dzisiejsza to sajgonki z warzywami, które świetnie się sprawdzą  na szybki obiad czy przystawkę w czasie imprezy. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego   2   marchewki 1 czerwona papryka

magiczna kuchnia Kasi
Owocowe koktajle na bazie różowego wina 170

wina wyczujecie także nuty mandarynek z dodatkiem jaśminu… dodatkowa porcja wiśni, malin i granatu… i mamy pełną kompozycję! To wszechstronne wino, które pasuje do potraw pikantnych, dań kuchni chińskiej, owoców… idealne także na piknik, grilla czy randkę! Jego smak doskonale oddaje letni klimat, dlatego właśnie wybrałam go do moich koktajli Dobraliśmy do Barefoot Pink Moscato odpowiednie

Kuchnia Bazylii
Polędwica z czosnkiem po chińsku 165

Jedzenie. Jednocześnie tylko i aż. Jedni jedzą tylko dlatego, żeby zaspokoić głód. Drudzy jedzą, żeby się najeść. Ale gdy najedzą się smacznie, wtedy czerpią z tego

gotować!
Risotto ze szparagami 217

To danie to mój największy sukces kulinarny w życiu! Mówię tak na podstawie miny mojego Marcina, gdy spróbował pierwszy kęs. Ostatnio często prawi mi komplementy

Ania i Marcin gotują
Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym 181

  W piątek zjawił się kurier w wielką paką produktów od Josepha "Józka" Seeletso (pewnie widzieliście zdjęcia na fb;). Było w niej kilka rodzajów ryżu, sosy

Obiad gotowy
TAJSKA UCZTA NA GRILLU TOMYANG BBQ ( tuńczyk, krewetki, dorsz, zupa Tom Yum ) 263

Dziś zabieram Was w podróż tam, gdzie sama marzę, by pojechać – i pojadę! Kierunek Tajlandia . Na razie będzie to tylko kulinarna podróż po tajskich smakach

Ostra na Słodko
Orientalna surówka marchewkowa z wasabi 152

surówka jest świetna jako dodatek do obiadowych dań kuchni chińskiej i japońskiej. Ostra w smaku, wyrazista, pyszna. Dodatek prażonego sezamu nadaje jej orzechowy posmak. 4 duże marchewki 3 łyżeczki sosu chrzanowego wasabi 2 łyżki sezamu, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia sól 1. Marchew obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. 2. Sezam podprażamy na suchej patelni do momentu

Szefowa kuchni
Sajgonki z kurczakiem curry (spring rolls) 160

promyczków.. oj brakowało. Pewnie część z Was nie wie nic (albo mało) o sajgonkach. Więc pare słów.  Sajgonki - inaczej krokiety wiosenne (ha! ale trafiłam) czyli popularne danie kuchni chińskiej/wietnamskiej.  Mogą być spożywane na zimno, smażone itd.  Nazwa angielska "spring rolls" jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa "sajgonki" odnosi się raczej do bardziej

Czarnawisienka
Potrawka chińska z kurczakiem i makaronem ryżowym 179

Wyjątkowo pyszna potrawa w chińskim stylu, serwowana z makaronem ryżowym. Jeżeli macie problem z zakupem takiego makaronu, to można go zastąpić z powodzeniem ryżem ;-) Porcja na

Passions hobbies life
Danie chińskie 279

Składniki:  2 podwójne piersi z kurczaka 1,5 szklanki ryżu dwie garście rodzynek kapusta pekińska tłuszcz do smażenia marynata: 2 jajka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Pobite gary Barbary
Polędwiczka pieczona z warzywami po chińsku i makaronem 134

Moja propozycja na zimowy obiad - rozgrzewające i aromatyczne danie w chińskiej nucie. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 1 opakowanie warzyw - mieszanki chińskiej 1 polędwiczka wieprzowa 4 łyżki oleju suszony imbir słodka papryka w proszku 2 ząbki czosnku szczypta papryki chilli 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki słodkiego sosu chili sól, pieprz Polędwiczkę umyć, natrzeć olejem, przyprawić solą, pieprzem, imbirem

Czerwień i błękit
Sajgonki 169

Popularne danie kuchni chińskiej i krajów Azji Południowo-Wschodniej. Najczęściej mają postać naleśników lub krokietów z nadzieniem mięsno-warzywnym, albo krewetkowym. Podawane z sosami i dipami jako przekąska. Do zawijania służy specjalne ciasto, czy też wykorzystany w moim przepisie papier ryżowy. Pojawiają się w niezliczonej ilości odmian, zależnie od kraju, czy regionu w którym możemy je zjeść. Poniższy przepis

Gotuj z Rumcajsem
Sajgonki 2396

papier ryżowy 100 g makaronu ryżowego 250 g mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 20 g grzybów mun sos sojowy sól pieprz cukier chili

Gotowanie jest łatwe
Kurczak z brzoskwiniami i papryką 170

Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka, puszka brzoskwiń, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, zielona papryka, czerwona papryka, 1 kostka rosołowa, łyżka estragonu, 1 łyżka ziół

Pobite gary Barbary
Kurczak z mango i papryczką chilli 154

Składniki: 2 duże piersi z kurczaka, łyżka kurkumy, imbiru i chili, tłuszcz do smażenia, mango w puszcze, 2 cebule, 1 papryczka chili, 2 łyżki żółtej pasty

Pobite gary Barbary
Karkówka na sposób chiński 141

Smaczna wieprzowina "otulona" smakami Dalekiego Wschodu Składniki 500 g karkówki wieprzowej 450 g porów 1duża zielona papryka 200 g kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 łyżka

R'n'G Kitchen
Chiński makaron z krewetkami 154

Uwielbiamy krewetki ,w wersji z chow mein w asyście zmielonych nasion kopru włoskiego ,szalotki i masła ,smakuje wybornie. Sos pikantny nadaje potrawie charakteru. Składniki 150 g

R'n'G Kitchen
Kurczak generała Tso 129

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Od dawna miałam chęć na to danie. Nie wymaga zbyt wielu umiejętności, nie jest trudne do wykonania. Swoim smakiem na

My Blueberry Corner
Kurczak w kokosowym cieście 291

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Gdy robię kurczaka w kokosowym cieście moi najbliżsi są bardzo zadowoleni. Kulki podaję ze słodkim sosem chili i ryżem. Można …

My Blueberry Corner
Kaczka po chińsku 261

Dzisiaj znów orientalnie. Piersi kaczki w marynacie z sosu sojowego, czosnku i imbiru z dodatkiem aromatycznych warzyw i ryżem, słowem prosta klasyka kuchni chińskiej. Przygotowanie dania (poza zamarynowaniem mięsa) zajmuje nie więcej, niż godzinę, a rezultat jest rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kaczki, 200 gram białego ryżu długoziarnistego, 1 marchewki, 1/4 korzenia selera

Wyprawy kulinarne
Surówka z tzw. ' Chińczyka ' 272

Chyba w każdej chińskiej restauracji do każdego dania jest podawana tzw. ' CHIŃSKA ' surówka. Fakt, faktem z Chinami to ona ma bardzo mało wspólnego,a mogę nawet powiedzieć, że nic. Nie ma się co dalej w to wgłębiać. Mnie ona bardzo smakuje i postanowiłam zrobić ją w domu. Wyszła inna w smaku, ale równie dobra :) Składniki: 1/2 główki

ClauditteMissCooking
Zupa Wonton 340

Kolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai , nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie

Tajskie smaki
Nietypowo. I kurczak. 295

Czasami mam ochotę zjeść coś typowego dla jakiegoś kraju. Może po meksykańsku? Albo nie, jakieś danie indyjskie. Chińskie sushi? A może niemiecka sałatka? Przeglądam strony, gdzie występują potrawy różnych narodów, ale jakoś nigdy mi nie wychodzi, by to co ugotuję, mogło wpisać się w jeden styl. Tak, na przykład, z dzisiejszym kurczakiem. Jest tu tyle, że głowa mała

W kuchni Karmel-itki
Chow mein z mięsem mielonym i warzywami 213

Dziś zapraszam na chow mein Danie pochodzi z kuchni chińskiej i oznacza smażony makaron.   Danie składa się z samego makaronu z przyprawami lub z dodatkiem warzyw albo mięsa. Wariacji tego dania jest wiele, a ja poniżej przedstawiam swoją na bazie mięsa mielonego oraz marchewki i kukurydzy. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego papryka mielona 2 marchewki(...)proszku, sól i pieprz.  Do mięsa dodajemy marchewkę, zalewamy wodą, przykrywamy danie i pozostawiamy na małym ogniu.  W międzyczasie gotujemy makaron. Mieszamy sos sojowy z octem ryżowym, olejem i cukrem/miodem. Wyciskamy czosnek oraz imbir, dodajemy przyprawy i całość mieszamy. Wlewamy sos do dania, mieszamy i dusimy do momentu, aż marchewka zrobi się chrupiąca

Zofiana
Wieprzowina po chińsku 139

chciałam to danie nazwać stir fry, jednak przecież nawet nie mam woka, więc nawet na patelni nie uzyskam takiego samego efektu, zatem zostaje po prostu - wieprzowina po chińsku. Super aromatyczne danie, tak jak za kuchnią orientalną wcześniej nie przepadałam, to teraz zaczynam się powoli w niej zakochiwać :-) Nieco słodkie, nieco kwaśne, dobrze że się załapało na zdjęcie

Pora coś zjeść
Ramen w 3 minuty – OYAKATA Kurczak po japońsku 238

dłuższych wyjazdów, przygotowując najszybsze i najbardziej rozpoznawalne danie Kraju Kwitnącej Wiśni – ramen. Do Japonii ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Samo słowo ‘ramen’ jest japońskim zapożyczeniem chińskiego słowa ‘lamian’. Do końca lat 50-tych XX wieku ramen nazywany był ‘shina soba’ – dosłownie „kluski/makaron po chińsku”. Podstawą tego dania był i jest wywar mięsny lub rybny(...)Światowej Japonię dosłownie zalał import taniej mąki pszennej ze Stanów Zjednoczonych. Jednocześnie z Chin i Azji Kontynentalnej zaczęli powracać japońscy żołnierze – wielu z nich, zaznajomionych z kuchnią chińską, otwierało w całej Japonii chińskie knajpki i restauracje. Ramen stał się bardzo popularnym pożywieniem, a taniej mąki na makaron nie mogło zabraknąć.   Każdy region Japonii ma swój sposób przyrządzania wywaru zależny

Karo in the Kitchen
Fasola szparagowa po chińsku 197

jednym daniu tak olbrzymia ilość smaków i aromatów możliwa jest tylko w chinach. Coś wspaniałego! Szparagówka sama w sobie słodka, mięso z dodatkiem świeżego imbiru i sosu sojowego - delikatnie słono pikantne. I ten zapach... Do tego już totalne pomieszanie bo kasza kus kus z odrobiną garam masali! Pomieszanie z poplątaniem ale smak - cudowny! Fasola szparagowa po chińsku(...)łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru * 1 łyżka masła * 4 łyżki mielonego mięsa wołowego - nie miałam więc drobno pokroiłam ugotowaną kaczkę - smakowało super więc mięso dowolne * 1 łyżka sosu sojowego - dałam ciemnego * 1 łyżka sosu hoisin - nie miałam dałam ząbek czosnku * 1 łyżka wódki * 1 łyżeczka cukru * sól i pieprz Jako dodatek ryż lub kasza kus kus Do dzieła!!! Fasolkę oczyścić

sierotka maRysia w kuchni
Kurczak Generała Tso 676

Jest to jedno z najbardziej   popularnych dań serwowanych w chińskich restauracjach w Stanach Zjednoczonych.   Kurczaka Generała Tso spróbowałam właśnie podczas pobytu w USA i od tej pory jest to moje ulubione danie. Po prostu nie można się nim znudzić J Potrafiliśmy zamawiać je co drugi dzień przez 4 miesiące i dalej   nie mieliśmy dość(...)najbardziej brakowało po powrocie J Nie wiem czemu w Polskich knajpach serwujących „chińskie” jedzenie nie mają pojęcia o tej potrawie.   Właśnie dlatego spróbowałam sama odtworzyć ten smak. Korzystałam z różnych przepisów na Youtube i po kilku nieudanych próbach udało mi się osiągnąć zamierzony efekt.   Danie jest naprawdę wyśmienite i   warto go spróbować . Kurczak Generała

Mania Gotowania
Zapiekanka z makaronu z zupek chińskich 213

Zupek chińskich nie ja dam, ale makaron z zupek można wykorzystać na kilka sposobów.  Sałatka z zupek chińskich już dawno przypa dła Wam do gustu. Ciekawe jak bę dzie z zapiekanką :) Spróbujcie :) Skła dniki: Makaron z 2 zupek chińskich 1/2 puszka kukury dzy duża marchewka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka 1 cebula 20 g parmezanu 20 dag żółtego sera(...)przez 8 minut. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy drobno w kostkę wraz z obraną cebulą. Przestu dzony makaron, o dce d zone warzywa, paprykę i kukury dzę wkła damy do naczynia żaroo dpornego. Ścieramy żółty ser, do dajemy śmietanę, przyprawy i dokła dnie mieszamy. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Posypujemy parmezanem i ponownie

ChilliJemy
Makaron "po chińsku". 224

dzień, że nie mam czasu lub ochoty na długie stanie przy "garach" i w takich chwilach przygotowuję właśnie takie danie. Jest to makaron ryżowy z warzywami, mięskiem, a wszystko to skąpane w sosiku na "chińską nutę". Lubię takie dania nie tylko ze względu na ich niesamowity smak, ale również dlatego, że pełnią one funkcję wymiatacza resztek(...)został mi kawałek wieprzowiny, gotowanej w ziołach i przyprawach, ale równie dobrze możemy użyć każdego innego gotowanego mięsa, albo podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Danie jest sycące, aromatyczne i pyszne!!! Składniki na makaron "po chińsku" 100 g makaronu ryżowego typ: wstążki około 30 dkg gotowanego lub smażonego, lub pieczonego mięsa 2 cebule pokrojone w kostkę 1 marchewka starta

Rozpustne gotowanie
Makaron ryżowy z warzywami 165

ustach parmezan na gotowym daniu i chrupiący sezam. W kilka chwil! Warzywa można podać także z ryżem. Składniki: ok. 300 g makaronu ryżowego warzywa na patelnię, gotowa mieszanka warzyw chińskich połowa papryczki chili ząbek czosnku 1 cebula sól, pieprz papryka ostra i słodka, szczypta imbiru tarty parmezan i sezam do posypania gotowego dania opcjonalnie: kolendra

Zasmakuj Kuchni
Piątek: Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami 114

Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami. To danie wygląda jak wypracowane w pocie czoła przez szefa kuchni. Tymczasem poradzi sobie z nim każdy niedzielny kucharz i to w pół godziny. Jest niezwykle aromatyczne, pyszne i efektowne, a jego jedzenie może stanowić prawdziwą ceremonię i dobrą zabawę. . Czas : 35 minut Poziom trudności : Łatwy Facet zrobił oszałamiającą karierę jako bloger kulinarny, specjalizujący(...)całym zamieszaniem, to kawał pakera. Od dawna obserwujemy poczynania Fitmena i co jakiś czas sięgamy po jego przepisy, które charakteryzuje niezwykła prostota wykonania. Taki jest też chiński rosół z pulpetami krewetkowymi. Danie wygląda jakby poświecono na nie sporo czasu, a w rzeczywistości jest gotowe w pół godziny. Smakuje przy tym naprawdę pysznie. Polecamy, spróbujcie. Składniki: Podane składniki wystarczą

Niedzielny kucharz
Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami 117

Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami. To danie wygląda jak wypracowane w pocie czoła przez szefa kuchni. Tymczasem poradzi sobie z nim każdy niedzielny kucharz i to w pół godziny. Jest niezwykle aromatyczne, pyszne i efektowne, a jego jedzenie może stanowić prawdziwą ceremonię i dobrą zabawę. . Czas : 35 minut Poziom trudności : Łatwy Facet zrobił oszałamiającą karierę jako bloger kulinarny, specjalizujący(...)całym zamieszaniem, to kawał pakera. Od dawna obserwujemy poczynania Fitmena i co jakiś czas sięgamy po jego przepisy, które charakteryzuje niezwykła prostota wykonania. Taki jest też chiński rosół z pulpetami krewetkowymi. Danie wygląda jakby poświecono na nie sporo czasu, a w rzeczywistości jest gotowe w pół godziny. Smakuje przy tym naprawdę pysznie. Polecamy, spróbujcie. Składniki: Podane składniki wystarczą

Niedzielny kucharz
CHIŃSKI KURCZAK KUNG PAO 186

KURCZAK KUNG PAO to bardzo popularne danie pochodzące z chińskiej... Artykuł CHIŃSKI KURCZAK KUNG PAO pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Sajgonki 303

Ryżowe naleśniki zawijane z mięsem i warzywami, smażone w głębokim tłuszczu. W daniu wykorzystałam gotową mieszankę chińskich warzyw dzięki czemu nie musiałam osobno kupować np. chińskich grzybów mun, pędów bambusa czy marchewki. Danie jest proste w wykonaniu a dodatki można zmieniać i dodawać wg gustu. Sajgonki polubiła cała moja

Marta Gotuje
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 158

Smażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i potrawy kuchni europejskiej. Jest to doskonała metoda do przyrządzania owoców morza. Do smażenia używa się niewielkiej ilości  mocno rozgrzanego oleju. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia, najlepszy jest olej arachidowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania