dania chińskie - 1156 przepisów (strona:3/78)

Chińskie danie z makaronem chow mein 183

przyprawy do dań chińskich łyżka sezamu 2 młode dymki ze szczypiorem sól, pieprz Schab pokroić w cienkie paski, oprószyć solą i pieprzem. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso na rumiano. Dodać pokrojone w paseczki papryki, posiekane cebulki, wlać sos sojowy i przyprawę, chwilę smażyć. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Do dania

Smakołyki Asi
Środa: Chiński makaron długowieczności na Rok Psa 154

był obchodzony specjalnie uroczyście ze względu na Luleczka – czyli my zjedliśmy chiński makaron długowieczności – longevity noodles, a Lulek kawał wołowiny (i nikt nie zjadł Luleczka). Makaron długowieczności jest tradycyjną potrawą jedzoną w w Chinach w Nowy Rok. Długi makaron ma zapewnić długie i pomyślne życie. Danie robi się z makaronu ryżowego albo pszennego, z grzybami shitake(...)niczym nie ustępują shitake, a są o połowę tańsze. Polecamy Wam ten przepis, bardzo prosty do zrobienia i nadzwyczaj smaczny. Zresztą jak wszystkie dania stir fry. Przepis podpatrzyliśmy na cooking.nytimes.com Składniki: Makaron chiński lub tagliarini (trudne do kupienia), albo linguini 400 g Podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe polędwiczki wieprzowe 400 g grzybów shitake, albo boczniaków pokrojonych

Niedzielny kucharz
Ostry Makaron z Woka 154

piersi z kurczaka pędy fasoli- ja użyłam świeżych 1 zielona papryka 1/3 cebuli 2 ząbki czosnku Słodki sos chilli Fix Smażony Makaron po Chińsku Pasta pikantna do dań Chińskich   Olej do smażenia Kucharek przyprawy:sól, pieprz,czosnek  250 ml zimnej wody Sposób Przygotowania Makaron ok 200 g zalewam gorącą wodą. Czekam ok 4 min aż zmięknie(...)szklance zimnej wody.  Do woka dodaję makaron. Mieszam szybkim ruchem. Całość polewam fixem. Mieszam i duszę ok 5 minut. Wykładam do miski albo talerzyk. Jem gorące.  Danie dla ok 4 osób.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Sajgonki z polędwiczkami i warzywami 191

duże znaczenie do odpowiedniego doboru przypraw. Zdają sobie sprawę, że w sztuce kulinarnej dużą rolę odgrywa także kolor i dbają, by wygląd potrawy współgrał ze smakiem. Za najpopularniejsze chińskie danie uznaje się wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym. Dużym uznaniem cieszą się w Chinach potrawy kuchni wschodniej z okolic Szanghaju. Świeże ryby, krewetki, kraby i owoce morza podaje się(...)podawane są gumowe rękawiczki). Posiłek kończy nie deser, tylko zupa. W Chinach nawet alkohol produkuje się z ryżu - do wyboru: wódka ryżowa, wino ryżowe i piwo ryżowe. Zgodnie z chińską tradycją w każdym domu powinna znajdować się piwniczka z winami.  Choć w naszym domu jeszcze piwniczki z różnymi trunkami nie ma, za to sajgonki chrupiące z polędwiczkami

Zasmakuj Kuchni
Sajgonki z kurczakiem i warzywami 268

można bardzo szybko przygotować smaczny i wartościowy posiłek.  A sajgonki wyszły przepyszne :) op. papieru ryżowego Farsz: filet z kurczaka op. mrożonej mieszanki chińskiej Hortex łyżka przyprawy do dań chińskich łyżka sosu sojowego łyżka słodkiego sosu chili sól, pieprz łyżka oleju dymka olej do głębokiego smażenia Fileta umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Przyprawić do smaku solą

Smakołyki Asi
Piersi kurczaka chop suey 176

Kiedy pierwszy raz przeglądałam książkę "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska" od razu przypadł mi do gustu poniższy przepis. Oczywiście danie lekko zmodyfikowałam, np. w oryginalnym przepisie nie ma w ogóle kukurydzy, a zamiast szczypiorku dodajemy por. Chop suey to pomysł na chińskie danie - połączenie piersi kurczaka, kiełków fasoli mung, kukurydzy i lekko zagęszczonego sojowego sosu. Poniższe danie

Ugotować
Kurczak w pięciu smakach 135

Danie kuchni chińskiej - kurczak w pięciu smakach. Idealne połączenie gorzkiego, kwaśnego, słonego, słodkiego i ostrego smaku. Post Kurczak w pięciu smakach pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne

Pancook
Szybkie danie chińskie 163

wielbicieli chińszczyzny będzie znakomite. Ja tutaj dodałam mięso z podudzi kurcząt bez kości ale znakomicie nada się również filet z piersi kurczaka. Polecam danie bardzo serdecznie. Szybkie danie chińskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chińszczyzna 456

Jedno z popularniejszych dań. Prawie każdy je próbował, a kto nie, to na pewno o nim słyszał. Dania chińskie słynne są na całym świecie ze swoich smaków, oryginalnych przypraw i sposobów przygotowywania. Chińszczyzna – prosta, pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu.   Składniki: - 2 filety drobiowe (ok.600g) Marynata: - olej sezamowy - sos sojowy - sok z cytryny - sól, pieprz

mojewypiekiinietylko
Dania dwudniowe - domowa chińszczyzna 242

sobą kolory, faktury i smaki. Spróbujcie sami! Kuchnia chińska Tak naprawdę określenie to jest bardzo obszerne, bo zależnie od regionu te same potrawy przygotowywane są w inny sposób. Dania chińskie bazują na pięciu fundamentalnych smakach (słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i cierpkim), idealnych proporcjach i specyficznych metodach przyrządzania. Stosuje się szybkie podsmażanie w woku, gotowanie na parze, czy duszenie(...)ostrą i sosem teriyaki (ilość spoza składników). Możesz podawać z poszatkowanym szczypiorkiem. Wskazówki: Jeśli przygotowujesz to danie na dwa dni, to do lodówki schowaj tylko warzywa z kurczakiem. Następnego dnia ugotuj makaron na świeżo i przesmaż go jeszcze chwilę z resztą dania i orzeszkami. A Wy, którą kuchnię świata lubicie najbardziej? Chętnie poczytam o nieznanych

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Orientalna surówka 191

Bardzo lekka surówka z ogólnodostępnych składników. Swój smak zawdzięcza głównie dressingowi, który nadaje jej egzotycznego charakteru. Surówka nie tylko pasuje do dań chińskich, ale też dobrze współgra z tradycyjnymi daniami mięsnymi kuchni polskiej.  4-6 porcji   średnia/duża kapusta pekińska 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki

Simple Dish
Kurczak sezamowo-cytrusowy 259

Sambal Oelek (lub inny ulubiony sos o ostrym i kwaśno-słonym smaku) 1 łyżka keczupu 2 łyżeczki cukru szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków 2 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej Już od dawna nosiłam się z zamiarem wykonania tego dania. I akurat dobrze się złożyło, ponieważ dostałam do wypróbowania olej sezamowy tłoczony na zimno firmy OlVita .  Olej(...)obniżające ciśnienie i zmniejszające ilość cukru we krwi. Kurczak sezamowo-cytrusowy to potrawka z piersi kurczaka o bardzo intensywnym smaku pomarańczy z cytryną. Baza dania jest praktycznie identyczna jak w klasycznych daniach chińskich z tym, że tutaj jest mocno wzbogacana o smak soku i skórki cytrusowej. Idealne danie do serwowania z ryżem. Mięso pokroić w paseczki

Świat Domowej Kuchni
Pędy bambusa, grzyby shitake i... Zobacz przepisy na typowego "chińczyka" z ryżem 178

Środka. Kuchnia chińska zachwyca fuzją wielu aromatów i pozwala odkryć szósty smak, umami. A jak przygotować typowe danie chińskie z ryżem? Sposobów jest wiele. My przedstawimy Ci te najlepsze. Gdy mówimy o typowym „chińczyku” z ryżem, mamy na myśli głównie dania kuchni kantońskiej. Bo to właśnie w tym regionie Państwa Środka dominują potrawy powstające z drobno posiekanych(...)Warszawie od środka – na palnikach zobaczyłbyś co najmniej kilka takich garnków. A co powinno trafić do wewnątrz, by powstała pyszna potrawka? Jeśli ryż, to jaki? Ryż jest podstawą kuchni chińskiej. Sięga się przede wszystkim po ten klasyczny, długoziarnisty. Możesz jednak również sięgnąć po ryż jaśminowy, a w ostateczności basmati. Ten ostatni jednak jest właściwy przede wszystkim kuchni tajskiej oraz hinduskiej

Kuchcik gotuje
Kurczak Kung Pao 323

smaczna potrawa kuchni syczuańskiej. Niezwykła, bo nie znajdziemy w niej tak charakterystycznego dla kuchni chińskiej sosu, to potrawa raczej sucha; natomiast doskonale oddaje klimat i mistrzostwo łączenia smaków w chińskiej tradycji kulinarnej, a w szczególności prowincji Szechuan. Znajdziemy w niej ciepłe przyprawy, ostrą papryczkę, czosnek i orzeszki. Chociaż zawiera dość sporą ilość pikantnych przypraw, tak naprawdę nie jest przeraźliwie ostra(...)mąki kukurydzianej, która nie tylko ładnie się zarumieniła, ale przez cały czas smażenia ani odrobinę nie odkleiła się od mięsa. A smak wspaniały, harmonijny, całkiem inny niż wszystkie dania chińskie, jaki do tej pory jadłam. I jest to danie doskonałe na zimne, wietrzne dni... :) Podczas gotowania pomogłam sobie wiadomościami z Wikipedii oraz niezwykle cennymi radami

Kuchnia Prezydentowej