dania chińskie - 1156 przepisów

Makaron chow mein z wołowiną 219

wiecie jak zrobić w domu „danie chińskie”? Jeśli nie, to w tym wpisie znajdziecie podpowiedź… przygotujemy makaron chow mein z wołowiną . Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle szybkie, a smak… no cóż znacznie lepszy niż w popularnym chińczyku. Większość składników kupicie w każdym supermarkecie, ale też polujcie na promocje bo dużo z nich jest dostępnych podczas

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron chow mein z kurczakiem 176

Makaron chow mein z kurczakiem to nasza azjatycka propozycja na pyszny obiad. Makaron jest bardzo prosty w przygotowaniu ale ma oryginalny smak dzięki połączeniu odpowiednich przypraw

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak po chińsku 267

niecałe 30 minut. Mnóstwo w nim smaku i aromatu a jeśli ktoś nie lubi zdecydowanej, chińskiej mieszanki przypraw - można pominąć ją w przepisie, uzyskamy wtedy pysznego kurczaka z chińskimi warzywami. :-) 2 filety z kurczaka 700g mrożonej chińskiej mieszanki 2-3 łyżeczki przyprawy do dań chińskich sól, pieprz olej sezamowy (można zastąpić rzepakowym) 1 łyżka sezamu, u mnie od Przyprawy(...)Świata Gdynia 1. Filety kroimy w cienkie paski. Obsypujemy obficie przyprawą do dań chińskich i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. 2. Kiedy filety się zarumienią dodajemy warzywa (nie trzeba ich uprzednio rozmrażać). Smażymy aż rozmrożą się i zmiękną a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy sezamem. 3. Podajemy z makaronem lub ryżem

Szefowa kuchni
Chińskie danie – „Jīròu mógū” 504

Chińskie danie – „Jīròu mógū” To danie wyszperał w którejś z naszych starszych książek kucharskich „Smaki Chin” , mój starszy syn , który jest ogromnym miłośnikiem dań z wok-a . Samodzielnie , także próbuje kucharzyć , co mnie niezmiernie cieszy .. już oczami wyobraźni widzę jak siedzę wygodnie w fotelu , a dzieci serwują mi obiad(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No ,a wracając do przepisu , całkiem sympatyczne danie i nawet udało się zgromadzić wszelakie potrzebne składniki , a to już spory sukces . Jeśli chodzi o smak .. no cóż jak to dania chińskie , smaczne ale jak dla mnie, to wszystkie są jednak nieco do siebie podobne . Młodzież wtrząchnęła

Ogrodnik w podróży
Przystawki na Sylwestra – wykwintne i niebanalne 567

wariacja na temat tradycyjnej sałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie, tatar z łososia z gorczycą i Cremefine Fraiche – to kolejny pomysł na znane już danie w nowej odsłonie. Przekąski sylwestrowe na ciepło Oprócz przekąsek na zimno i gorących dań głównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło(...)wariacja na temat tradycyjnej sałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie, tatar z łososia z gorczycą i Cremefine Fraiche – to kolejny pomysł na znane już danie w nowej odsłonie. Przekąski sylwestrowe na ciepło Oprócz przekąsek na zimno i gorących dań głównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kurczak w warzywami podany na chińskim makaronie (wonton) 169

Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 1 biała część pora 1/4 brokułu sól, pieprz czarny przyprawa do dań chińskich* makaron wonton błyskawiczny sos sojowy olej do smażenia   1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy (marchewkę w słupki, pora w talarki, a brokuł dzielimy na mniejsze części ). 2. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy(...)solą, pieprzem, a także przyprawą do dań chińskich. 3. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, chwilę poczekać, aż uzyskamy odpowiednią temperaturę. Następnie dodajemy pierś z kurczaka. Smażymy na złoty kolor. Przygotowane mięso umieścić do innego naczynia (np. do miseczki), aby na tej samej patelni przesmażyć warzywa (polecam, aby najpierw przesmażyć marchewkę, a gdy uzyska minimalnie bladszy kolor dodać pokrojonego pora

Ugotować
Ryż po chińsku z wieprzowiną 120

Ryż po chińsku to bardzo szybkie danie dla miłośników orientalnych smaków:). Możemy dozować ilość przyprawy do dań chińskich, decydując w ten sposób o intensywności smaku dania.  200g łopatki lub szynki wieprzowej 200g ryżu 1 duży por 2 papryki czerwone 2 marchewki 50g grzybków mun mieszanka przypraw do dań chińskich  sól, pieprz olej sezamowy

Szefowa kuchni
DANIA Z WOKA - kurczak w mleczku kokosowym, brokuły z krewetkami, kapusta pekińska po chińsku, warzywa po azjatycku! 263

przygotowany w woku. Uczta kuchni dalekiego- wschodu. Wszystkie dania podajemy w osobnych miseczkach. 1. Kurczak w mleczku kokosowym z sezamem dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu 2. Brokuły z krewetkami i sezamem dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu 3. Kapusta pekińska po chińsku dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu(...)długie słupki, smażymy w woku, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, chili, sos sojowy ciemny, łyżeczkę octu ryżowego, przyprawę - "KOTANYI -Przyprawa do WOK dań Kuchni Azjatyckiej", pod sam koniec dodajcie odrobinę oleju sezamowego. 5. Makaron typu chińskiego (zamieszczam opakowanie)  Wszystkie potrawy podajemy w gorących naczyniach, jemy z makaronem.   Smacznego!   Prawdziwa uczta dla wielbicieli tej kuchni

SMYKWKUCHNI
Szybkie chińskie danie 187

osób): - mieszanka chińska (mrożona), - 1/2 żółtej papryki, - 1 cebula czerwona, - 2 pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 podwójna, - 5 kropel sosu sojowego jasnego, - 5 łyżek oleju rzepakowego, - przyprawa chińska 5 smaków, - szczypta soli morskiej, - szczypta pieprzu cayenne, - szczypta słodkiej papryki, - szczypta majeranku,  - nitki chilli, - opakowanie makaronu ryżowego. Sposób przygotowania: - mieszankę warzyw chińskich wsypujemy na rozgrzaną patelnię, na którą wcześniej(...)instrukcją na opakowaniu - gotowy i ugotowany dodajemy do warzyw i kurczaka oraz mieszamy - najlepiej na patelni dodatkowo wszystko razem podgrzewając. Całość podajemy z natką pietruszki.  Z moim chińskim daniem doskonale komponuje się chińska surówka - przepis znajdziesz -> tutaj .  SMACZNEGO

MintTaste
Ryż smażony po chińsku 323

Ryż smażony po chińsku... Ziarenka ryżu podsmażone z jajkami i sosem sojowym. Z dodatkiem grubo krojonego szczypiorku. Smażone na rozgrzanym oleju. Pyszny dodatek do dań chińskich i nie tylko. Polecam! Składniki: 4 szklanki ugotowanego na sypko i wystudzonego białego ryżu; 2 jaja; 2 łyżki oleju; 2 łyżki jasnego sosu sojowego; 1/2 szklanki grubo pokrojonego szczypiorku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)Ryż widoczny na zdjęciach został przygotowany z 1,5 porcji tj. 6 szklanek ugotowanego ryżu (400 g surowego). 1 szklanka = 250 ml. Ryż idelanie smakuje jako dodatek do dań chińskich oraz jako samodzielne, tanie danie. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Marzec - kuchnia chińska 179

ryżowe, czyli sake sos hoisin Ponadto warto zawsze mieć pod ręką: miód i cukier imbir dymkę czosnek olej arachidowy olej sezamowy Jest wiele ciekawych dodatków, które czynią chińskie dania bardzo egzotycznymi, na przykład sfermentowana czarna fasola, suszone krewetki czy wodne kasztany. Nie są jednak one u nas powszechnie dostępne, dlatego postaram się ograniczyć przepisy do takich(...)Jedyne czego w kuchni chińskiej nie uświadczymy to pieczywo. Pojawiają się tam jednak ciasta w różnych innych postaciach - wspomniane wcześniej pierogi, chińskie naleśniki, a nawet gotowane na parze bułeczki - boazi. W tym momencie dodam jeszcze tylko, że warto w swojej kuchni posiadać 2 sprzęty, które pozwolą nam się w pełni cieszyć przygotowywaniem chińskich dań - wok i bambusowy parnik

W kuchni wieczorem
Cukinia faszerowana w sosie pomidorowym 166

Mój ulubiony obiad Składniki - 4 cukinie - 1 woreczek ryżu - 0.5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g sera żółtego - mieszanka przypraw do dań chińskich - 2 puszki pomidorów krojonych w sosie własnym  (miałam swoje przepis w mojej kolekcji ) - 2 łyżki mąki - 2 łyżki masła lub margaryny - 1 łyżka papryki słodkiej - świeże zioła : - pęczek pietruszki(...)dodać mięso podsmażyć mięso  - Dodać posiekane świeże zioła miąższ z cukinii i słoik  pomidorów  starty czosnek dusić wszystko razem doprawić mieszanką  przypraw  do dań chińskich solą i pieprzem  smażyć  do  odparowania wody  - Farsz mięsny wymieszać z ryżem 2. - Wydrążone cukinie oprószyć solą i pieprzem Nadziać farszem  włożyć na blachę

W królestwie smaków Beaty
Kurczak z ryżem i warzywami 319

piersi kurczaka 200 g fasolki szparagowej zielonej 1/3 czerwonej papryki 200 g pieczarek 150 g kukurydzy 1 marchewka Sól Pieprz Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki przyprawy do dań chińskich 200 ml bulionu drobiowego Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na patelni. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy(...)pół plasterki, paprykę w kosteczkę,  marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa dokładamy do kurczaka, podlewamy bulionem, przyprawiamy przyprawą do dań chińskich, solą , pieprzem i dusimy do miękkości. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, podajemy z mięsem

VioletoweKucharzenie
Omlet po chińsku 270

jajka (osobno białka i żółtka) 0,5 szklanki fasolki mung Skworcu  (tu kupisz) 10 g grzybów mun Skworcu (tu kupisz)   0,5 łyżeczki przyprawy do dań chińskich - do kurczaka po chińsku Rafex  30 dag filetu z piersi kurczaka 1 duża cebula 3 pieczarki Sól Pieprz Dzień wcześniej przygotowujemy fasolkę. Zalewamy ją ok. 1,5 szklanki wrzątku(...)wolnym). Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na około 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i kroimy w drobne paseczki. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do dań chińskich. Cebulę oraz pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa (cebulę, pieczarki, fasolkę i grzyby) oraz kurczaka mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy

VioletoweKucharzenie
Przysmaki chińskiej kuchni w pigułce 173

każdy z nas. Nie brak przecież specjalistycznych stron internetowych oraz książek kucharskich, na których znajdziemy przepisy na najwspanialsze dania kuchni chińskiej. O tym, jakie ciekawe i różnorodne są potrawy tego kraju, możemy się też przekonać w wielu lokalach gastronomicznych. Chińskie restauracje już od lat są obecne w polskich miastach. Z jakimi przysmakami można się z nich spotkać(...)których główną rolę odgrywają ryby oraz owoce morza. Restauracje chińskie mogą się jednocześnie pochwalić ciekawym asortymentem dań, w których główną rolę odgrywa mięso. Największą popularnością cieszy się wieprzowina, jednak i wołowina, i baranina mogą także często pojawiają się na chińskich stołach. Szczególnym powodzeniem cieszą się przepisy na dania, w których pojawia się mięso smażone z warzywami

Codogara

Proponowane wyszukiwania