Dziś pomysł spontaniczny - w zasadzie miałam zrobić szybką, najprostszą "chińszczyznę", ale w trakcie przypomniało mi się o kupionej dawno temu i zapomnianej puszce mleka kokosowego. Tak z dania poniekąd chińskiego wyszło poniekąd tajskie. Lekko fusion, lekko orientalnie, słodko i ostro równocześnie. Wspaniałe połączenie, które warto wypróbować w swojej kuchni :) Składniki: - 500 g mięsa z kurczaka - opakowanie mrożonych chińskich(...)całkowicie stałą, dlatego warto przed otwarciem zanurzyć puszkę na kilka minut w gorącej wodzie, wtedy wróci do formy płynnej. Gdy mleko jest już na patelni, gotujemy wszystko razem, dajmy mu też lekko odparować. Doprawiamy do smaku wszystkim tym, czego używaliśmy do marynaty, a dodatkowo chilli i opcjonalnie imbirem - według uznania. Moim zdaniem chilli nie warto żałować, oczywiście w granicach zdrowego
Kulinarne zapędy KokosaWitajcie w nowym tygodniu! Dziś, na pozytywne rozpoczęcie tygodnia, postanowiłam przygotować curry z kurczaka w stylu indyjskim. Smak słodko-kwaśny może bardziej kojarzy się z daniami kuchni chińskiej, jednak w Indiach jest równie popularny, a połączenie kwaśnych pomidorów ze słodkim chatneyem z mango jest po prostu fantastyczne! To indyjskie curry z kurczaka , ma wspaniały, delikatny, kremowy sos, który(...)pokryło się sosem, dodać wodę i gotować do czasu aż kurczak będzie usmażony. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w cienkie plasterki chilli (opcjonalnie, w zależności od tego jak ostre danie chcemy uzyskać), świeżą kolendrę i śmietanę. Zamieszać, gotować na niewielkim ogniu jeszcze 2-3 minuty i natychmiast podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego
Codzienne GotowanieJeśli chcę zrobić obiad na szybko, zawsze wybieram makaron lub chińszczyznę. Tym razem padło na to drugie i na talerzu zagościł pomarańczowy kurczak stir fry (stir fry czyli danie smażone na patelni/woku). Pomarańczowy aromat bardzo pasuje do drobiu i chrupiących warzyw. Prosto, szybko, smacznie. Zrobione w 20 minut. Składniki na sos: 2 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki jasnego sosu(...)jakiś czas mieszając, po czym dodajemy paprykę. Po minucie dorzucamy fasolkę i brokuły. Dolewamy resztę sosu. Mieszamy, aby wszystkie warzywa dokładnie wchłonęły sos. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Danie posypujemy skórką startą z pomarańczy. Post Pomarańczowy kurczak stir fry pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakunigdy nie będziesz miała takich jak aniołki Victoria's Secret. Nie porównuj się do innych, każda z nas ma inne proporcje i nie warto dążyć do konkretnego obrazu. Daj z siebie wszystko, by mieć najlepsze ciało jakie możesz uzyskać. 2) Ustal zbilansowaną i racjonalną dietę Słowo dieta nie koniecznie musi oznaczać odchudzanie, dieta to także sposób odżywiania się(...)bardziej przetworzony produkt, tym mniej wartości odżywczych. Słodycze sklepowe to źródło pustych kalorii, łatwo przyswajalnego cukru i tłuszczów trans powodujących miażdżycę. Z kolei słone przekąski, zupki chińskie i dania gotowe zasypują nas solą, glutaminianem sodu, a często też rakotwórczym. 6) Wyznacz sobie realny cel Może najpierw 5 kg do zrzucenia zamiast 50? Wyznaczaj sobie krótkie terminy
Fit & Healthy LifeSajgonki , krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone(...)służy specjalne ciasto lub papier ryżowy. W Europie, szczególnie w Holandii i Belgii, sajgonki znane są pod nazwą loempia..Nazwa angielska „spring rolls” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa „sajgonki” odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej. Składniki: - papier ryżowy – 22 arkusze o śr. 22,5cm - pierś
mojewypiekiinietylkobardzo często na studiach. Między zajęciami trzeba było coś ciepłego, szybkiego i niedrogiego zjeść, niekoniecznie zdrowego. Ja postanowiłam przygotować danie z makaronu, który można teraz kupić nie tylko w zupkach chińskich, ale oddzielnie pakowany. Połączyłam go z pieczarkami, kabanosami, dodałam serka śmietankowego i sałaty, aby danie było nie tylko szybkie(...)smaczne i zdrowsze od zupek chińskich. Składniki: 10 małych pieczarek, 100 g makaronu chińskiego instant, 1 łyżka kapary, 1 łyżka masła, 2 łyżki serka śmietankowego, 2 małe laski kabanosów, świeża bazylia, sałata np. karbowana, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Jak najmniejsze pieczarki w całości podsmażamy na maśle, dodajemy do nich kabanosy pokrojone w plasterki i kapary. Całość doprawiamy
Moniki SmakołykiWegetariański przysmak z serem tofu. Składniki 250 g tofu (u mnie naturalne bio ) 250 g groszku papryki kolorowe, po połówce 200 g makaronu sojowego ( może być
R'n'G KitchenNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenSajgonki to popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo- Wschodniej. Małe krokieciki smażone na głębokim tłuszczu podawane z sosem. Moja propozycja dzisiejsza to sajgonki z warzywami, które świetnie się sprawdzą na szybki obiad czy przystawkę w czasie imprezy. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego 2 marchewki 1 czerwona papryka
magiczna kuchnia Kasiwina wyczujecie także nuty mandarynek z dodatkiem jaśminu… dodatkowa porcja wiśni, malin i granatu… i mamy pełną kompozycję! To wszechstronne wino, które pasuje do potraw pikantnych, dań kuchni chińskiej, owoców… idealne także na piknik, grilla czy randkę! Jego smak doskonale oddaje letni klimat, dlatego właśnie wybrałam go do moich koktajli Dobraliśmy do Barefoot Pink Moscato odpowiednie
Kuchnia BazyliiJedzenie. Jednocześnie tylko i aż. Jedni jedzą tylko dlatego, żeby zaspokoić głód. Drudzy jedzą, żeby się najeść. Ale gdy najedzą się smacznie, wtedy czerpią z tego
gotować!To danie to mój największy sukces kulinarny w życiu! Mówię tak na podstawie miny mojego Marcina, gdy spróbował pierwszy kęs. Ostatnio często prawi mi komplementy
Ania i Marcin gotująW piątek zjawił się kurier w wielką paką produktów od Josepha "Józka" Seeletso (pewnie widzieliście zdjęcia na fb;). Było w niej kilka rodzajów ryżu, sosy
Obiad gotowyDziś zabieram Was w podróż tam, gdzie sama marzę, by pojechać – i pojadę! Kierunek Tajlandia . Na razie będzie to tylko kulinarna podróż po tajskich smakach
Ostra na Słodko