dania chińskie - 1156 przepisów (strona:10/78)

Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka 188

Sajgonki , krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone(...)służy specjalne ciasto lub papier ryżowy. W Europie, szczególnie w Holandii i Belgii, sajgonki znane są pod nazwą loempia..Nazwa angielska „spring rolls” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa „sajgonki” odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej.     Składniki: - papier ryżowy – 22 arkusze o śr. 22,5cm - pierś

mojewypiekiinietylko
Makaron chiński z pieczarkami na sałacie 246

bardzo często na studiach. Między zajęciami  trzeba było coś ciepłego, szybkiego i niedrogiego zjeść, niekoniecznie zdrowego.  Ja postanowiłam przygotować danie z makaronu, który można teraz kupić nie tylko w zupkach chińskich, ale oddzielnie pakowany.  Połączyłam go z pieczarkami, kabanosami, dodałam serka śmietankowego i sałaty, aby danie było nie tylko szybkie(...)smaczne i zdrowsze od zupek chińskich. Składniki: 10 małych pieczarek, 100 g makaronu chińskiego instant, 1 łyżka kapary, 1 łyżka masła, 2 łyżki serka śmietankowego, 2   małe laski kabanosów, świeża bazylia, sałata np. karbowana, sól, pieprz do smaku.   Przygotowanie: Jak najmniejsze pieczarki w całości podsmażamy na maśle, dodajemy do nich kabanosy pokrojone w plasterki i kapary. Całość doprawiamy

Moniki Smakołyki
Chińskie wegetariańskie danie 140

Wegetariański przysmak z serem tofu. Składniki 250 g tofu (u mnie naturalne bio ) 250 g groszku papryki kolorowe, po połówce 200 g makaronu sojowego ( może być

R'n'G Kitchen
Kurczak Coca-Cola a.k.a. Hong Kong Chicken 153

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Sajgonki z warzywami 220

Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów   Azji Południowo- Wschodniej. Małe krokieciki smażone na głębokim tłuszczu podawane z sosem.  Moja propozycja dzisiejsza to sajgonki z warzywami, które świetnie się sprawdzą  na szybki obiad czy przystawkę w czasie imprezy. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego   2   marchewki 1 czerwona papryka

magiczna kuchnia Kasi
Owocowe koktajle na bazie różowego wina 210

wina wyczujecie także nuty mandarynek z dodatkiem jaśminu… dodatkowa porcja wiśni, malin i granatu… i mamy pełną kompozycję! To wszechstronne wino, które pasuje do potraw pikantnych, dań kuchni chińskiej, owoców… idealne także na piknik, grilla czy randkę! Jego smak doskonale oddaje letni klimat, dlatego właśnie wybrałam go do moich koktajli Dobraliśmy do Barefoot Pink Moscato odpowiednie

Kuchnia Bazylii
Polędwica z czosnkiem po chińsku 202

Jedzenie. Jednocześnie tylko i aż. Jedni jedzą tylko dlatego, żeby zaspokoić głód. Drudzy jedzą, żeby się najeść. Ale gdy najedzą się smacznie, wtedy czerpią z tego

gotować!
Risotto ze szparagami 245

To danie to mój największy sukces kulinarny w życiu! Mówię tak na podstawie miny mojego Marcina, gdy spróbował pierwszy kęs. Ostatnio często prawi mi komplementy

Ania i Marcin gotują
Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym 221

  W piątek zjawił się kurier w wielką paką produktów od Josepha "Józka" Seeletso (pewnie widzieliście zdjęcia na fb;). Było w niej kilka rodzajów ryżu, sosy

Obiad gotowy
TAJSKA UCZTA NA GRILLU TOMYANG BBQ ( tuńczyk, krewetki, dorsz, zupa Tom Yum ) 311

Dziś zabieram Was w podróż tam, gdzie sama marzę, by pojechać – i pojadę! Kierunek Tajlandia . Na razie będzie to tylko kulinarna podróż po tajskich smakach

Ostra na Słodko
Orientalna surówka marchewkowa z wasabi 187

surówka jest świetna jako dodatek do obiadowych dań kuchni chińskiej i japońskiej. Ostra w smaku, wyrazista, pyszna. Dodatek prażonego sezamu nadaje jej orzechowy posmak. 4 duże marchewki 3 łyżeczki sosu chrzanowego wasabi 2 łyżki sezamu, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia sól 1. Marchew obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. 2. Sezam podprażamy na suchej patelni do momentu

Szefowa kuchni
Sajgonki z kurczakiem curry (spring rolls) 186

promyczków.. oj brakowało. Pewnie część z Was nie wie nic (albo mało) o sajgonkach. Więc pare słów.  Sajgonki - inaczej krokiety wiosenne (ha! ale trafiłam) czyli popularne danie kuchni chińskiej/wietnamskiej.  Mogą być spożywane na zimno, smażone itd.  Nazwa angielska "spring rolls" jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa "sajgonki" odnosi się raczej do bardziej

Czarnawisienka
Potrawka chińska z kurczakiem i makaronem ryżowym 215

Wyjątkowo pyszna potrawa w chińskim stylu, serwowana z makaronem ryżowym. Jeżeli macie problem z zakupem takiego makaronu, to można go zastąpić z powodzeniem ryżem ;-) Porcja na

Passions hobbies life
Danie chińskie 308

Składniki:  2 podwójne piersi z kurczaka 1,5 szklanki ryżu dwie garście rodzynek kapusta pekińska tłuszcz do smażenia marynata: 2 jajka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Pobite gary Barbary