dania chińskie - 1156 przepisów (strona:13/78)

Makaron chiński z kurczakiem i warzywami 137

Dzisiaj kolejna podróż kulinarna. Tym razem kierunek to Azja… a konkretnie Chiny. Kuchnia chińska niewątpliwe jest jedną z moich ulubionych kuchni. W szczególności uwielbiam różnego rodzaju dania z makaronami. przygotowywane w woku. W sklepach coraz częściej możemy znaleźć produkty z Azji. Mało tego coraz częściej produkty te są w bardzo przystępnej cenie. Więc kiedy widzę w sklepach różnego(...)zatrzymuję się przed tą półką na dłużej. Kiedy tylko w sklepach rozpoczyna się tzn. „tydzień azjatycki” mój koszyk jest wypełniony po brzegi (w szczególności makaronami) Jeśli jeszcze nie próbowaliście chińskich makaronów, to jest to najwyższy czas. Uwierzcie nie pożałujecie Makaron chiński z kurczakiem i warzywami Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczak 1 średnia marchewka połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki

PatiGotuje
Kurczak w sosie karmelowym 143

Danie popularne w chińskich restauracjach. Kurczak w sosie karmelowym, zwany również kurczakiem po wietnamsku zawsze bardzo Nam smakował. Dlatego postanowiłam odtworzyć to danie w domu i udało mi się w 100%. Aromatyczne mięso pokryte gęstym, słodkim sosem, smak wyostrzony cebulą i chili. Tajemnicą przepisu jest karmel, w którym smażymy kawałki mięsa. Przepis nie jest skomplikowany, jednak ważne jest

Smak mojej kuchni
Sajgonki 170

Opis: Sajgonki to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej. Najbardziej popularne są sajgonki z mięsem wołowym, rzadziej z kurczakiem. Coraz większą popularnością cieszą się również sajgonki wegetariańskie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Smażony makaron z kurczakiem – na szybko 582

próbowaliśmy robić tego dania na zupkach. Kupujemy makaron Chow Mein w markecie. Często są organizowane tygodnie różnych kultur w marketach i wtedy można taki makaron dostać bardzo tanio. Dzisiaj makaron z kurczakiem i chińskimi warzywami. Przepis Składniki:   Filet z piersi kurczaka ok. 0,5 kg Pieczarki 300 g Makaron Chow Mein 250 g Chińska mieszanka warzywna(...)łyżki oleju (może być zwykły rzepakowy, czy słonecznikowy) 1 łyżka oleju sezamowego pół łyżeczki kurkumy (doda ładny kolor) suszona papryka trawa cytrynowa mieszanka przypraw chińskich wegeta Oczywiście przyprawić można inaczej, według uznania, całemu daniu smak nada makaron. Tak zamarynowane mięso odstawiamy przynajmniej na 10 minut. Smażenie: Pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy, niezbyt długo, żeby nie zrobiły się bardzo

KasiaiKrzysiu.pl
Sałatka z tuńczyka i makaronu instant 163

freakshake, które albo są nietypowe, albo kojarzą się nam z latami ‘ 90, kiedy pokochaliśmy półprodukty, warzywa z puszki i szalone sałatki. Wtedy też na salony wkroczyły tzw. zupki chińskie, czyli gotowe dania z makaronem, które wystarczyło zalać wrzątkiem. Natychmiast stały się przebojem wśród osób stosujących dietę studencką. Trafiły też do sałatek.   Typowy przepis zakładał połamanie makaronu(...)makaronu z dań typu yakinoodles tego producenta – będą miały bardziej zdecydowany smak.   Składniki: 5 jajek na twardo – osobno białka i żółtka 150 g sera żółtego startego na tarce puszka kukurydzy odsączona pół puszki ananasa odsączonego i pokrojonego na kawałki (opcjonalnie) puszka tuńczyka odsączonego pół małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 2 opakowania zupek chińskich listek bazylii

Ugotowane pozamiatane
Ryż smażony z wieprzowiną i warzywami 188

patelnia, dzięki której możemy szybko przygotować smażone dania. Powyższe naczynie najczęściej jest używane do przyrządzania dań z kuchni chińskiej. Dzisiaj, przygotuje ryż smażony z wieprzowiną i warzywami. Polecam użyć tylko i wyłącznie ryżu basmati, ponieważ uważam, że jest to najlepsza odmiana ryżu do przygotowania przesmażanych dań. Warto dodać, iż ryż basmati charakteryzuje się

Ugotować
Żeberka z ananasem po chińsku 147

dodałem czerwonego pieprzu prosto z AleDobre.pl . A już chyba ze 100 razy pisałem, że ich przyprawy po prostu miażdżą, są genialne. A żeby naprawdę było "po chińsku" to przed przygotowaniem tego dania przeprowadziłem konsultacje z Cai, moją chińską kumpelą. No i powiedziała mi co i jak. Więc uzbrojony w chińską wiedzę zabrałem się do działania. 1 kg żeberek

Marder&Marder Manufacture
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 112

ochoty, raz na jakiś czas, na danie z szeroko rozumianej kuchni chińskiej? Nie wiem jak Was, ale mnie zapachy rozchodzące się wokół „chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna(...)dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska”, ale (jak wiecie) ja wolę robić wszystko sama! I Wam też to polecam. Chinese food! Who doesn’t have, from time to time, a desire to eat something from widely understood Chinese

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 135

ochoty, raz na jakiś czas, na danie z szeroko rozumianej kuchni chińskiej? Nie wiem jak Was, ale mnie zapachy rozchodzące się wokół „chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna(...)dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska”, ale (jak wiecie) ja wolę robić wszystko sama! I Wam też to polecam. Chinese food! Who doesn’t have, from time to time, a desire to eat something from widely understood Chinese

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 131

ochoty, raz na jakiś czas, na danie z szeroko rozumianej kuchni chińskiej? Nie wiem jak Was, ale mnie zapachy rozchodzące się wokół „chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna(...)dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska”, ale (jak wiecie) ja wolę robić wszystko sama! I Wam też to polecam. Chinese food! Who doesn’t have, from time to time, a desire to eat something from widely understood Chinese

Martyna Cooks
Menu na tydzień – makarony warzywne 159

rzeczywiście wyglądają w misce zupy jak lwie głowy) są lekkie i bardzo aromatyczne. Bulion, jak każdy bulion chiński, doprawiony sosem sojowym i olejem sezamowym, z mnóstwem zieleniny, jak zawsze jest pyszny. Danie jest wzorowane na przepisie z Seriouseats . Przepis na to danie na blogu już w czwartek. Piątek – Spaghetti z dyni Każdy wie co to jest squash(...)dynia sama w sobie jest raczej mdła w smaku. My proponujemy squash w formie makaronu aglio e eglio. Smażony czosnek pięknie aromatyzują danie, papryczka wyostrza smak, a parmezan dodaje słoności. Przepis na to danie na blogu już w piątek. W tym miejscu musimy się Wam do czegoś przyznać. Planowanie menu na cały tydzień jest zadaniem niełatwym, bo trudno

Niedzielny kucharz
Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym, czyli nasze danie a'la chińskie 162

bary z chińskim jedzeniem nie mają zupełnie nic wspólnego. A na blogu znalazło się właściwie tylko z jednego powodu. Należę na Facebooku do wielu grup kulinarnych. I często, właściwie codziennie niemal, przewijają się tam pytania w stylu: "Słuchajcie, macie jakiś pomysł na dzisiejszy obiad?" . Tak, mamy pomysł :) Będziemy więc zamieszczać tutaj takie proste i szybkie dania, pewnie(...)octem balsamicznym, pieprzem i połową orzechów utłuczonych w moździerzu. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie gotujemy makaron i odcedzamy. My użyliśmy chińskiego makaronu do dań z woka, nazywa się "Wok Egg Noodels". Marchew i seler naciowy obieramy i kroimy w kostkę. W multicookerze ustawiamy program MULTICOOK, temperaturę 160 stopni i czas

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z zupką chińską 1074

Czasami coś by się zjadło niezdrowego w sumie bardzo niezdrowego i do takich produktów zdecydowanie należy zupka chińska. Ale nie da się ukryć, że taki makaron z takiej zupki jest całkiem dobry i nadaje się idealnie do wszelkiego rodzaju sałatek. W sałatce wyczuć można delikatnie chrupiący makaron, bo nigdy nie zdąży zmięknąć. Składniki: 2 zupki chińskie 2 piersi kurczaka mała

Pysznie & Pięknie
Wołowina z warzywami na ostro 152

Kolejne danie z kuchni chińskiej. Tym razem bardziej klasyczne. Jeśli macie ochotę na szybki i pyszny obiadek to zapraszam do wypróbowania. Wołowina z warzywami na ostro   Składniki: ·          300 g dobrej jakości wołowiny (ja używam polędwicy) ·          ½ marchewki(...)papryki ·          ½ papryczki chilli (można użyć więcej w zależności od tego jak ostre dania lubicie) ·          4-5 grzybów mun pociętych w paski ·          około 4 plastry ananasa ·          kilka

Mania Gotowania
Jianbing guozi 170

okazji zbliżającej się wiosny, co da się odczuć dzięki podwyższonej temperaturze, kolejne naleśniki, Tym razem chińskie.  Legenda głosi, że danie pochodzi z czasu Epoki Trzech Królestw. To taki okres najbardziej znany przez graczy gier video. W każdym razie żołnierze stracili woki podczas bitwy, a jeść było trzeba. Dowódca wymyślił, że zrobi się ciasto z mąki i wody

Kryzysowa Książka Kucharska