dania chińskie - 1156 przepisów (strona:25/78)

Pasta tahini 155

Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush. Sprzedawana bywa w formie świeżej lub suszonej. Pasty sezamowej używa się także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Jest też kluczowym dodatkiem do dań z prowincji Syczuan np. dan dan noodles . Pasta tahini. Składniki: - 300 g sezamu - 1 – 2 łyżki oleju sezamowego (opcjonalnie) Ziarna sezamu porcjami prażymy na suchej

mojewypiekiinietylko
SAJGONKI 148

Sajgonki są klasycznym daniem kuchni azjatyckiej. Są proste w wykonaniu jednak trochę czasochłonne. Drobno posiekaną cebulę i mielone wieprzowe mięso smażę na patelni

potrawyregionalne
Stir-fry z kurczakiem i brokułami 144

    Proste, szybkie i lekkie danie idealne na obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu.  Składniki: 200 gram piersi kurczaka 250 gram brokuł, dzielimy

Mango Papaja
Makaron z grzybami mun po chińsku 183

Makaron z grzybami mun po chińsku Składniki: - mięso z karkówki - 1 cebula - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 20g suszonych grzybów mun - 1/2 opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzyw

Kuchnia co dnia
Kurczak z brokułami po chińsku 560

Kolorowe danie inspirowane kuchnią azjatycką. Pierś z kurczaka, brokuły, orzeszki ziemne, papryka i ryż. Bardzo łatwe do wykonania i trochę pikantne. Smacznego! Składniki: 1 pierś

Pasja Smaku
Papier ryżowy/ awokado/ kapusta pak choi 166

Idealne danie na kolację dla dwojga!  SKŁADNIKI: - papier ryżowy - 3 kapusty pak choi - 4 łyżki sosu sojowego - chili - łyżka sosu z tamaryndowca - ząbek czosnku

SMYKWKUCHNI
Menu sylwestrowe - propozycje 285

wytrawnym farszem  Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym Jajka faszerowane z łososiem   Ruloniki z szynki faszerowane masą jajeczną   Chińskie pierożki Roladki z wędzonego łososia Dipy do mięs, dań z grilla i warzyw Polecam także przejrzenie przepisów na SAŁATKI

Pasja Smaku
Jak zrobić obiady na tydzień w jeden dzień – to prostsze niż myślisz 135

ryż – to daje Ci sporo możliwości. Korzystaj z przypraw – to one decydują jaki charakter będzie miała dana potrawa. W tym menu na tydzień podstawą lub ważnym składnikiem kilku dań były pieczone warzywa. Pieczone brukselki, bataty i dynię (czyli dokładnie ten sam zestaw) wykorzystaliśmy w dwóch potrawach – w pęczotto z polędwiczką i jako dodatek do pieczonego łososia. Pokrojenie podwójnej(...)upieczeniu mieliśmy już dwa obiady w połowie gotowe. Dwa razy w ciągu tygodnia jedliśmy też pieczoną polędwiczkę – trafiła do wspomnianego pęczotto i do chińskiej zupy z noodlami. W ten sposób mieliśmy dwa zupełnie inne dania, choć z tego samego mięsa. 3. Maksymalnie wykorzystaj piekarnik – piecz razem składniki na kilka dni Pieczone jedzenie jest mniej kaloryczne i zdrowsze

Niedzielny kucharz
Gulasz z udka kurczaka po azjatycku 195

specjalistycznego sklepu? Pewnie że tak. Każdy market ma w swojej ofercie półeczkę orientalną :) a tam możemy bez trudu znaleźć podstawowe sosy/przyprawy - głównie chińskie i indyjskie. Ponadto cyklicznie w dyskontach są organizowane azjatyckie tygodnie. Dzisiejsze skromne danie jest ciut na ostro, dobrze wpisuje się w aktualnie panującą aurę , gdzie po powrocie do domu chcemy się porządnie rozgrzać :) Kapsaicyna zawarta

Kuchnia PROzdrowotna
Pieczone mielone z ryżem w sosie fix chińskim 132

ząbki czosnku mogą kosztować kilka groszy dajmy na to że 0.35 zł 2 woreczki ryżu 0.84 zł 1 opakowanie fix do potraw chińskich 1.49 zł 5 g soli 1 pomidor ok 0.49 zł 30 g sera żółtego 0.60 zł 1 łyżka pasty curry jakieś 0.40 zł Całość za danie wyniosła 18,87 zł Przygotowanie: Mięso mielone umieszczamy(...)termoobieg 5 minut.  W garnku gotujemy 2 woreczki ryży wraz z solą. W małym garnuszku gotujemy .33 ml wody i dodajemy do niej  nasz fix do potraw chińskich. Gdy ryż jest ugotowany i opłukany umieszczamy go w misce i mieszamy razem z fixem

ClauditteMissCooking
Chińszczyzna z ryżem basmati 162

tylko wzdłuż, robią się niezwykle długie, cienkie i sypkie. Niezastąpiony do potraw hinduskich – pilawu, ryb, drobiu, mięsa. Choć ryż dawno zawojował kuchnie świata, dla mnie jest nieodłączną częścią kuchni chińskiej. Chińszczyzna z ryżem basmati. Składniki: - 2 piersi drobiowe (bez skóry, pojedyncze) - wytrybowane mięso z 2 udek (bez skóry) - cebula czerwona - 4 szalotki - 1 papryka czerwona - kawałek białej rzepy japońskiej (daikon(...)Podczas przygotowywania ważne jest utrzymywanie bardzo wysokiej temperatury woka. Wszystko smażymy szybko i krótko. Warzywa będą chrupkie, a mięso miękkie. Chińszczyzna z ryżem basmati należy do dań typu stir fry, co oznacza smażenie z intensywnym mieszaniem, smażenie krótkie (chiń.: 炒 chăo; ang. stir-frying). Jego zaletą jest szybkość przygotowania oraz możliwość indywidualnego doboru składników. Może być łagodne, ostre

mojewypiekiinietylko
Stir-fry z makaronem ryżowym i krewetkami 117

akarony w azjatyckim stylu to moja specjalność. Uwielbiam te mieszanki kwaśno-słodko-pikantnych smaków, które wprost eksplodują podczas jedzenia. Najczęściej przygotowuję chiński chow mein lub własnie makaron ryżowy, do którego pasuje niemal wszystko. Zaletą dań typu stir-fry jest ich lekkość, pełnia smaku i zarazem szybkość w przygotowaniu (no może, pomijając trochę pracochłonny etap siekania warzyw). Dzisiejsze danie

Food Square
Ryż smażony po chińsku 408

Kiedyś zamawiałam ryż smażony z chińskiej knajpki. Niestety mimo, że był pyszny, to też dość tłusty. Postanowiłam przygotować danie w wersji odtłuszczonej. W sam raz na obiad lub lunch do pracy. Ja w tym momencie jestem w Jachrance i będę kibicować znajomym blogerom w Finale Blogerchef. Miłego weekendu! Składniki: 2 woreczki białego ryżu 250 g mieszanki chińskiej (mrożona

Pasja Smaku
dorsz w sosie pomidorowym 154

małym ogniu w celu odparowania wody i tym samym zagęszczenia sosu. Taki łatwy sos to również tanie rozwiązanie w wielu innych daniach, można go użyć na przykład do kurczaka zamiast sosu słodko-kwaśnego czy chińskiego. Bardzo dobrze komponuje się także z kaszą jęczmienną. Gdy sos jest gotowy wykładamy na talerz ryż, rybkę i polewamy szczodrze sosem. Koszt

Tanie przepisy studenckie
Domowy Sos Słodko-Kwaśny 380

kwaśny (sweet & sour sauce) używany jest głównie w kuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem.   Domowy Sos Słodko-Kwaśny - Składniki: 2 00 ml syropu spod ananasów 550 ml wody 1/3 szklanki cukru (lub mniej

Słodka Strona
Chińszczyzna z makaronem ryżowym 176

Makaron ryżowy otrzymuje się z mąki ryżowej, czyli pośrednio – z ryżu. Składa się głównie ze skrobi, nie zawiera glutenu i tłuszczu. Łatwo go przyrządzić, wystarczy zalać

mojewypiekiinietylko
Potrawka warzywna z woka 173

Czasem człowiek tak się obje, czy też raczej obeżre w weekend, że potrzebuje czegoś lekkiego na start tygodnia. I tu idealnie wpasowuje się przepis na potrawkę

slodkokwasnapl
Sos Słodko-Kwaśny 127

kwaśny (sweet & sour sauce) używany jest głównie w kuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem. Sos Słodko-Kwaśny -  Składniki: pomidory z puszki duża cebula połowa papryki      (używam konserwowej) 150 g kukurydzy

Słodka Strona
Chińska Improwizacja- Kurczak w cieście 143

Dziś trochę eksperymentów kuchennych...chińszczyzna....kocham ją  jeść ale nie wiele wiem o tej kuchni...niestety ;( Miałam za zadanie zrobić kurczaka w panierce bo takie

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania