dania chińskie - 1156 przepisów (strona:32/78)

Pstrąg zapiekany 93

. Pstrągi możemy zamarynować i upiec na grillu, a jeżeli pogoda wytnie psikusa możemy zapiec w piekarniku :). Za każdym razem danie wychodzi pysznie :) Potrzebne składniki:  2 pstrągi  8 pomidorków koktajlowych 1 pęczek koperku 6 ziaren cytrynowca chińskiego 0,5 łyżeczki rozmarynu sól ziołowa, pieprz cytrynowy kilka plastrów cytryny i limonki Przygotowanie: Pstrągi dokładnie myjemy, następnie nacieramy

Łycha smaków
Gulasz z indyka w warzywach 157

obiad Zapraszam na gulasz Składniki - 60 dg piersi z indyka - 1 cebula - 1 marchewka - 1/2 szklanki groszku zielonego - przyprawa do potraw chińskich - kurkuma - pieprz - olej - 1 czubata łyżka mąki Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w dużą kostkę Dać na patelnię dodać  troszkę oleju smażyć  - Mięso pokroić w dużą kostkę dodać do cebuli obsmażyć  aż się zrumieni dodać

W królestwie smaków Beaty
Pierś z warzywami 367

zapomniałam zrobić..a taką pierś z warzywami zrobiłam dla córki..zawekowałam w słoiczki..Taki słoiczek wystarczy otworzyć, podgrzać..ugotować ryż i danie gotowe. 1-2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka Knorr 1 paczka mieszanki warzyw po chińsku  sos Salsa Mexicana Develey listek, ziele sól do smaku  olej do duszenia  Piersi umyć, pokroić w kawałki małe

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki z mięsem mielonym i pęczakiem 161

kasza jednak zdecydowanie służy i powinniśmy ją jeść, bo PĘCZAK JEST BARDZO ZDROWY! Powtarzam to pewnie w każdym przepisie na danie z tą kaszą i będę jeszcze powtarzać :) Bo wszyscy jemy gołąbki z ryżem, a w chińskim ryżu niekoniecznie tyle dobrego, co w naszej kaszy. Wszyscy jemy makarony, a o kaszach potrafimy zapomnieć na długi czas. I sama

Kraina Tysiąca Smaków
Kurczak po wietnamsku 162

aromatyczną emulsję pokrywającą połyskliwą bejcą podpieczone w wysokiej temperaturze mięso, które wymieszane ze zwykłym chińskim makaronem zapewnia chwilę przyjemności czerpaną z jedzenia najprostszej z prostych potraw, ale o niecodziennym orientalnym smaku z wyczuwalną lekko dymną nutą. To właśnie karmel, który stanowi tyko tło dla dania, a w gruncie rzeczy gra pierwsze skrzypce. Jeśli macie czas i ochotę oraz(...)Smażymy kolejne kilka minut. Krok 4 Teraz dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, mocno podkręcamy ogień pod patelnią i smażymy, aż płyn niemal zupełnie odparuje. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego! Artykuł Kurczak po wietnamsku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Ciekawostki kulinarne: kasza jaglana 186

znane było już w neolicie. Pierwsze wzmianki o niej pojawiły się w 2800 r.p.n.e. w chińskich dokumentach. To właśnie z Chin trafiła do Europy. Oto kasza jaglana. Oprócz smaku kasza jaglana wyróżnia się wszechstronnym zastosowaniem w kuchni – od dodatków do dań mięsnych po wypieki i słodkości. Jest bogata w składniki odżywcze i ma właściwości lecznicze. Kasza jaglana jest kaszą(...)właściwości zdrowotne, polecam książkę Marka Zaremby "Jaglany detoks". To rewelacyjne kompendium wiedzy na temat kaszy jaglanej i jej wartości odżywczych. Książka zawiera także wiele ciekawych i smacznych przepisów na dania z tej kaszy. Poniżej moje przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej (kliknij w tytuł przepisu, aby poznać przepis): Placek jaglany z borówkami Pieczone klopsiki z kaszą jaglaną

My Chcemy Jeść
Makaron z pulpetami w sosie chińskim 182

Obiad w 30 minut? Proszę bardzo! Pyszne pulpeciki w sosie chińskim podane z makaronem spaghetti. Oczywiście rodzaj makaronu może być tutaj zależny od Waszego wyboru, wydaję

Klasyka Gotowania
Sałatka z zupek chińskich 1591

Nasza wersja znanej chyba wszystkim sałatki z makaronu "chińskiego". Przyrządzamy ją prawie na każdą okazję, a zwłaszcza dla niezapowiedzianych gości, bo wbrew pozorom szybko się ją

Kolorowy Przepisownik
Sajgonki z kurczakiem 456

Klasyka gatunku - sajgonki. Świetne jako przekąska, a nawet obiad. Kolejne danie, za pomocą którego możemy wykorzystać resztki gotowanego mięsa. Zawsze warto mieć w szafce papier

W kuchni wieczorem
Smażony makaron z kurczakiem po chińsku 427

Pyszne, sycące i bardzo szybkie w przygotowaniu danie przywołujące orientalne Chiny. Z chrupiącymi grzybami mun, miękkim kurczakiem i ciągnącym się makaronem. Składniki: 15 g suszonych

Pyry na Gaz
SAJGONKI Z PIEKARNIKA 166

SKŁADNIKI: 50 g papieru ryżowego ok 12 szt 1 filet z kurczaka 20 dag mrożonki chińskiej 2 łyzki sosu sojowego 5 grzybów mun Przyprawy: 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka soli ja dałam czarną, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka czerwonej peperoni Olej do smażenia i smarowania sajgonek PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka kroję w kostkę. Do rondelka wlewam łyżeczkę oleju

Gotowanie Patki
Konkurs "Szybkie i zdrowe śniadanie dla dzieci" 120

jednak może zdobyć tylko 1 nagrodę 9) Organizatorem konkursu jest blog http://kolorowyprzepisownik.blogspot.com/ 10) Nagrody: "Dieta kobiety pracującej", "Małe Dania. 300 najlepszych przepisów kuchni polskiej i światowej",  "Dziennik diety. Szczuplej dzień po dniu!", "Kuchnie świata - kuchnia chińska" 11) Nagrody wysyłam wyłącznie na terytorium Polski Serdecznie zapraszam do wspólnej zabawy :) Czas start

Kolorowy Przepisownik
Szaszłyki drobiowe z orientalnym akcentem 168

Ulubione danie z grilla Składniki 2 filety z kurczaka marynata: 2 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 łyżka sosu teryiaki   1/2 cukinii … Czytaj dalej Szaszłyki drobiowe z orientalnym akcentem

czarrna od kuchni
Brownie z masłem sezamowym tahini 130

lekko podprażonych nasion sezamu. Jest to ciekawy "wynalazek" używany głównie do hummusu (pasta na bazie ciecierzycy) ale także do dań na słodko lub nawet surówek. Najczęściej używa jej się w krajach arabskich ale także w kuchni chińskiej, japońskiej oraz koreańskiej. W innych krajach jest stosowana głównie przez wegetarian. Poniższy przepis nie do końca jest wegetariański, gdyż użyłam do niego

Pyza i Surówka
Sajgonki 930

Okazuje się, że zrobienie sajgonek jest banalnie proste. Nie wiem czemu wydawało mi się, że z tym daniem jest więcej zachodu. W moim osiedlowym sklepie nie było grzybów mun, więc zamiast nich kupiłem mieszankę chińską:) Polecam wszystkim domowe sajgonki. Składniki papier ryżowy 200 gram piersi z kurczaka mieszanka chińska mrożona – 1 opakowanie 6 liści kapusty pekińskiej 1 jajko

Gotuj z Misiem