Kapusta chińska, czyli bok choy albo pak choi ma pyszne, grubsze, bardziej mięsiste łodygi i liście. Jest delikatnie gorzkawa w smaku i doskonale pasuje do zup i dań z woka, ale najlepsza jest po prostu podsmażona z czosnkiem. To jedno z warzyw, które chciałabym posadzić kiedyś na działce, bo podobno jest dość łatwa w uprawie i ma dobry(...)pachnieć dodajemy pak choi i smażymy kilka minut (dosłownie 2-3) aż zielone liście zwiedna a łodygi przejda sosem. Podajemy ciepłe, pyszne i skropione łyżką oleju sezamowego. Artykuł Kapusta chińska pak choi pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiatane1stycznia 2017! Nowy Rok trzeba uczcić pysznym obiadem . Pieczona kaczka z sosem marsala to danie, które miałam okazję spróbować w poznańskiej restauracji. Muszę przyznać, że długo nie mogłam się przekonać do kaczki. Teraz pieczona kaczka to dla mnie rarytas. Postanowiłam upiec ją w całości z dodatkiem pomarańczy. Pyszny sos, który się wytworzył podczas pieczenia doprawiłam winem marsala. Marsala(...)był gotowy. Szczęśliwego Nowego Roku 2017…Rozpoczęłam go naprawdę szczęśliwie! Pieczona kaczka Składniki: 6-8 porcji 2,2 kg oczyszczonej kaczki 1 pomarańcza 4 liście laurowe 2 łyżki chińskiej przyprawy 1 łyżeczka czarnego pieprzu sól do smaku Przyprawa chińska ok. 100 ml 2 łyżeczki całych goździków 6 gwiazdek anyżu 5 łyżeczek nasion białego pieprzu lub pieprzu szechuan 4 łyżeczki
codojedzeniaSzybkie, proste i smaczne danie... lubię takie! Łosoś, warzywa i mleczko kokosowe! Pycha! Najlepiej smakuje z ryżem. 200 g surowego łososia 1 opakowanie mrożonych warzyw (najlepiej mieszanki chińskiej) 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka masła 5-6 łyżek sosu słodkiego Chili Tao Tao sól, pieprz Łososia pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i podsmażyć na maśle. Mieszankę warzywną
Jadło i czytadłotylko. Kurczak teriyaki z makaronem udon: ok. 400g filetu z udźca kurczaka 200g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 200g makaronu świeżego udon (dla jednej osoby) 4 + 2 łyżek sosu teriyaki 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżeczka przyprawy do kuchni chińskiej sezam do posypania sól i pieprz Kurczaka dzień lub kilka godzin wcześniej umieszczamy w pudełku i zalewamy 4 łyżkami sosu teriyaki(...)łyżką oleju sezamowego, aby się zamarynował. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego, wsypujemy mieszankę warzyw i dodajemy przyprawę do kuchni chińskiej. Wszystko podsmażamy ok 8-10 minut aż warzywa zmiękną, a woda odparuje. Warzywa odkładamy na bok. Czyścimy patelnię, rozgrzewamy ją i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka bez marynaty, dodajemy sól i pieprz. Podsmażamy do uzyskania ładnego koloru
Cooking Monsterkoreański (z naleciałościami japońskimi i chińskimi) sposób na kiszoną kapustę (ale też na kiszone ogórki i rzepę). Warzywo kisi się i fermentuje z dodatkiem przypraw – mnóstwa papryki chili (zarówno surowej, sproszkowanej jak i płatków), świeżego imbiru, czosnku i dymki, soli. Używane samo, jako dodatek do potraw, lub jako jeden ze składników dania. Ma bardzo charakterystyczny smak
Karo in the KitchenZakupiłam cudne sprężyny makaronu z algami morskimi. Dołożyłam kilka składników i danie iście królewskie powstało. Chcecie spróbować jak smakuje? nic trudnego, trzeba sobie ugotować. Mało
Moje Małe CzarowanieWitajcie :) dzisiaj tak na szybko zapraszam na pyszną sałatkę z zupkami chińskimi. Składniki : 2 piersi z kurczka 4 zupki chińskie o smaku kurczaka 1/2 kapusty
Sama słodycz i szczypta chiliPrezentuję Wam dziś smaczny i prosty do przygotowania obiad. Przyrządzony z makaronem z zupek chińskich i drobno pokrojoną piersią z kurczaka, z dodatkiem aromatycznego czosnku. Szybkie
Podróż w kulinariaknajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony Steak House Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a nabrałem ostatnio ochoty na " chińszczyznę " W Polsce przygotowywaliśmy ją w sposób, który podaję poniżej. W Arabii Saudyjskiej , nie da się tego tak przyrządzić, bo tutaj alkohol jest całkowicie zabroniony , a jego posiadanie kończy(...)szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSKŁADNIKI: 600-800 g wołowiny na gulasz 1 opakowanie 450 g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 50 g grzybów mun TaoTao 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao
ClauditteMissCookingpołączeniu z przyprawami oraz kurczakiem, krewetkami, przysmażonym tofu i makaronem tworzą niepowtarzalne i wyjątkowo smaczne danie. Pomysł na zupę zaczerpnęłam z programu Masterchef Australia. Polecam Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 500 g) 250 g mrożonych krewetek 300 g chińskiego makaronu jajecznego 200 g tofu 1,75 l bulionu drobiowego 300 ml mleka kokosowego 1/2 słoiczka czerwonej pasty curry
Oryginalny smakDosyć szybki i nie bardzo skomplikowany sposób na chińszczyznę w domowym zaciszu :) Raczej rzadko używam owoców do dań obiadowych (może zbyt rzadko?), ale ananas w
Kraina Tysiąca Smakówwoli w daniach zarówno wytrawnych jak i w deserach. Tu widać, że podałam kuskus pełnoziarnisty przełożony na przemian z warzywami z kawałkami duszonego schabu. Obiad niby prosty i taki zwyczajny, podanie w taki sposób stworzyło ład na talerzu. Tak lubię i tak mi się podoba. Składniki: ok. 200 g schabu kuskus pełnoziarnisty Skworcu 1/2 opakowania chińskiej mieszanki warzywnej mrożonej(...)najwięcej czasu. jeśli pędy są już chrupiące i al dente, wtedy mam pewność, że i pozostałe warzywa są gotowe. Pod koniec duszenia doprawiłam całość papryką słodką, pieprzem i solą. Danie zaserwowałam jak widać w taki sposób, że kuskus przełożyłam warstwami. Obok ułożyłam mięsko i sałatkę. Podczas jedzenia i tak to wszystko wymieszałam, jak widać na zdjęciu na dole
Blondynka GotujeZachęcam do kreatywności i przeglądania tego, co macie w kuchni zanim wybierzecie się na zakupy. Danie robi się szybko, można je przygotować jako dwudniowy obiad – sprawdzałam Składniki /4 porcje/: 3-4 plastry schabu 300 g makaronu soba 300 g mieszkanki chińskiej sos Czytaj dalej... Artykuł Makaron soba z wieprzowiną pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuMakaron po chińsku z warzywami i polędwiczką wieprzową w sosie słodko kwaśnym Jestem miłośniczką "chińczyka" pod różnymi postaciami i niedługo zacznie na blogu pojawiać się coraz więcej dań z tej kuchni. Nie zabraknie też kuchni tajskiej i indyjskie, moc przypraw i różnorodność smaków tych kuchni zdecydowanie przemawia do moich kubeczków smakowych. Dzisiaj postawiłam na chińszczyznę w wersji mięsnej(...)widać niestety ma problemy z ostrzeniem i domaga się wymiany) ... i ledwo dałam radę zanim rzuciłam się jak sęp i wciągałam makaron niemalże nosem. Dobrze że zrobiłam dużą porcję bo dla męża by zabrakło jakby było mniej taki ze mnie obżatuch. ps. nie róbcie tego dania na maksymalnym głodzie tak jak, ja bo za szybkie jedzenie nie jest
W kuchennej krainie