ciasto 1 szkl mąki jaglanej 0,5 szkl mąki pszennej 1 jajko 125 g masła sól nadzienie 500 g fasolki szparagowej lub chińskiej 250 g sera
Gotowanie jest łatweskróty i przygotować wszystkie dania samodzielnie. W odpowiednim rozplanowaniu pracy pomoże na pewno poniższy kalendarz przygotowań Świątecznych. Oczywiście, znam osoby, które przygotowują wieczerze wigilijną zaczynając od zamówienia wszystkich potraw dzień przed. Chętnie opisałbym także ich wigilijny kalendarz z uwzględnieniem czasu potrzebnego zaparzenia chińskiej zupki o smaku barszczu z uszkami oraz(...)przed wigilią) Moczkę poznałem stosunkowo niedawno, za sprawą teściowej, która jako pierwsza poczęstowała mnie tym deserem. Wtedy brunatno-brązowa barwa i rzadka konsystencja dania nasunęła mi zupełnie niekulinarne i raczej nieciekawe skojarzenia. Nie byłem pewien, czy teściowa chce mnie otruć, czy tylko nastraszyć. Moje obawy skończyły się
kuron.com.plwarsztat bierzemy tofu przez jednych uwielbiane, przez innych nienawidzone, tak na prawdę jest produktem bardzo plastycznym, bo dobrze komponuje się niemal z każdym daniem dzięki swojej właściwości czyli "przejmowaniu" smaku potrawy :) Zatem smakuje w dobrze przyprawionym i wyrazistym posiłku :) Ważne jest, by się nie zrażać się po pierwszej nieudanej próbie, tylko trening i konsekwencja czynią mistrza :) Dzisiaj przepis(...)makaron z warzywami i tofu. Składniki: dowolne warzywa, Wasze ulubione - świeże lub z mrożonki 200 g serka tofu makaron, najlepiej typu spaghetti, długie, cienkie nitki, np. chiński, soba, razowy,.. sos sojowy, sos rybny sezam, ew. siemię lniane chilli szczypior Wykonanie: Na patelnie przekładamy pokrojone warzywa, dolewamy trochę wody i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut. Gdy odrobinę zmiękną, jednak
Taste Of My DayChińska kuchnia wydaje się prosta, ale wymaga koordynacji ruchów i mocno rozwiniętego zmysłu planowania. Mimo, że wszystko robi się szybko, najczęściej w woku – chińska kuchnia wcale
Karo in the Kitchenabsolutnych podstawach, zawiera bardzo dokładne instrukcje, informacje o produktach i kuchenne triki. Żeby dobrze dobrze gotować włoskie dania, trzeba mieć dobre włoskie geny, albo “Kuchnię Dantego”. Nie wiedzieliście, że można napisać całą stronę o gotowaniu makaronu i że da się to potem czytać? Przekonajcie się sami! Autorzy: Alfredo Boscolo, Leonardo Masi Wydawnictwo: Nisza “Diabelski owoc” Czytaliście kiedyś(...)błyskawicznych zupek chińskich. Autorka: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Wydawnictwo: Hanami “Pysznie dla rodziny i przyjaciół” Książka opowiada nie tylko o pasji do jedzenia, ale też pasji do gotowania dla innych i urządzania domowych przyjęć. Po przeczytaniu “Pysznie…” sztuka ta będzie prostsza niż myślisz. Wystarczy, że zamiast 12 dań jak na Wigilię przygotujesz przystawkę, danie główne i deser
Ugotowane pozamiatanetydzień robię coś z kuchni orientalnej i bardzo lubię te smaki. Do zainteresowania tą kuchnią, skłoniła mnie, dwukrotna podróż mojej szwagierki do Chin. Po powrocie poczęstowała Nas kilkoma daniami przygotowanymi, tak jak w Chinach i muszę Wam powiedzieć, że były to cudowne smaki. I od tego momentu pomału, zaczynałam poznawać smaki tamtej kuchni. Są składniki których po prostu(...)mojej kuchni nigdy nie brakuje takie jak: sos sojowy ciemny i jasny, sos sojowy grzybowy, olej sezamowy, mleczko kokosowe, ryżowy makaron i kilka różnych gotowych marynat. Bo kuchnia chińska, jest tak na prawdę dość prosto kuchnią, bardzo aromatyczną, bardzo ciekawą i o wielu, wielu smakach i zapachach. Dzisiaj podsuwam Wam pomysł na pyszne warzywa z ryżowym makaronem w tajskim
SMYKWKUCHNIprzygotowania białej kiełbasy : 3 metry jelit naturalnych wieprzowych 2.1/2 łyżki soli morskiej 3 łyżki majeranku " Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ). W czasach Imperium Rzymskiego majeranku używano do "odkochania" się dla nieszczęśliwie zakochanych." 3 łyżeczki przyprawy " Kiełbasa - biała parzona (Turbo Smak(...)mielona / łupana a 120 g - Kolendra zwana także "Chińską pietruszką" to roślina często mylona z nacią pietruszki. Suszone owoce kolendry, w odróżnieniu do świeżych liści mają ciekawy aromat i smak przechodzący z łagodnego, poprzez ostry i na koniec korzenny. 1 szt. Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ). W czasach
Różowa kuchniaCzęstujcie się Kochani przepisami Mam nadzieję, że znajdziecie swojego faworyta i dacie znać, jak smakowało. Korzystajcie z przepisów i bawcie się świetnie na swoich imprezkach Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą Sałatka z makaronem z zupek chińskich i brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami
Kuchnia BazyliiChow Mein jest to rodzaj makaronu używanego w kuchni chińskiej, gotuje się go tylko 3 minuty. Cała potrawa jest w stylu stir-fry (smaż i mieszaj). I tak po kolei smażymy wszystkie składniki przez około 2 minuty. Na koniec doprawiamy sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Danie przygotowuje się szybko, więc jest idealne kiedy mamy mało czasu. Składniki
Moja Galeria Smakustylu Korbaczy, opakowanie), - cebula, 3-4 białe (ale warto dać pół na pół z czerwoną) - papryka żółta, pół - papryka czerwona, pół. - pieprz czarny, do smaku - domowa przyprawa typu Vegeta, do smaku - łyżka, dwie oliwy z oliwek - majonez (najlepiej domowy), łyżka, dwie. - czosnek, 2 główki (byle nie chiński - nie będziemy obrzydzać i nie powiemy dlaczego) WYKONANIE: Szpinak i papryki myjemy
Wypisz WymalujBakłażan przygotowany po chińsku zyskuje nowy wymiar – jest miękki i delikatny w teksturze, nie nasiąka tłuszczem podczas smażenia. Smaku i wigoru dodają mu pasta chili, ocet
Karo in the KitchenDeser z północno-zachodnich Chin, z prowincji Guangdong. Wyważony i nie bardzo słodki, bo Chińczycy nie mają tak zabójczych ciągot do cukru jak my w Europie
Karo in the KitchenTen sos to kwintesencja prostoty – zarówno w doborze składników jak i techniki wykonania. Tylko pięć komponentów i… lekko odwrócone myślenie o gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos
Karo in the KitchenNa 4 osoby: 1 szklanka ryżu do risotto 2 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki) 2 łyżki masła 1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej 500
Jadło i czytadłoZ dzisiejszego obiadu najbardziej zadowolony jest mój P., bo nie dość, że jest mięso, to na dodatek w Jego ulubionej wersji- po chińsku :) Udka są
Kraina Miodem Płynąca