Zalegała i zalegała u nas młoda marchewka (to tu ,to tam się kupi ;)) ,więc powstały te oto placuszki z dodatkiem chrzanu. Do tego uwielbiana przez nas
R'n'G Kitchenmożemy popadać w paranoję bo zwariujemy przez dietę i nasze już spore ograniczenie :) Łatwo jest znaleźć takie produkty, które nawet śladowych ilości zawierać nie mogą gdyż w danym zakładzie takich nie ma. Jeśli chodzi o sklepy w których mu się zaopatrujemy i narzekać nigdy nie możemy - polecamy SKWORCU i PIĄTNICĘ . Przyprawy z tych miejsc są dla nas bezpieczne(...)uprawianego w Azji Południowo-Wschodniej. Cynamon ma przyjemny, słodkawo-korzenny, lekko piekący smak oraz charakterystyczny, intensywny zapach. Jest to jedna z najstarszych przypraw, wykorzystywana głównie w kuchni indyjskiej i chińskiej. " (Opis: Skworcu), Cynamon Cejloński: " Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Najcenniejsza jej odmiana rośnie na Ceylonie. Dlaczego jest tak cenny? Otóż zawiera onzdecydowanie niższą zawartość kumaryny niż inne odmiany
Wypisz Wymalujbyle nie chiński) - serek naturalny, kremowy, (u nas tym razem szczypiorkowy), opakowanie - majonez (najlepiej domowy), 4 spore łyżki Przyprawy: pieprz czarny, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, kurkuma, przyprawa domowa typu vegeta, bazylia, ( Oczywiście ilość konkretnych składników jest zależna od tego jaki smak chcemy uzyskać. My dając nasz polski czosnek dodajemy go sporo bo okolice 6 główek. Tym razem dałyśmy czosnek portugalski
Wypisz Wymalujdanie, a produkty do nich znajdziecie w sklepie naSushi . Warto naszą kuchnie wzbogacać nowymi smakami i nowymi pysznymi produktami. Składniki na 4 porcje: 40-50 dag wieprzowiny, łopatki, karkówki lub mięsa z golonki 2 pory - tylko biała część 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku orzeszki piniowe od sprawdzonego dostawcy Skworcu.pl 3 łyżki chińskiego
Apetyczna babeczkaTING) Dzisiaj mam dla Was coś błyskawicznego. Domową i prostą, lecz niezwykle aromatyczną potrawę prosto z Syczuanu. Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek dotyczących kuchni chińskiej. Nie jest to najnowsza pozycja (gdy książka się ukazała gotowałam jeszcze piasek i liście na podwórku), ale przepisy w niej zawarte są ponadczasowe i pozwalają w kilka chwil przybliżyć smaki dalekiego orientu(...)Dodać mięso, dokładnie wymieszać. Orzeszki grubo posiekać. W miseczce wymieszać wodę, cukier, ocet, sos sojowy, sól. Cebulę dymkę pokroić skośnie na 2 cm kawałki. Trochę odłożyć do posypania gotowego dania, resztę wymieszać z sosem. Odstawić na bok. W głębokim rondlu mocno rozgrzać olej (180°C). W 2-3 partiach smażyć kurczaka przez 40-45 sekund. Osączyć na ręczniku
Pełny talerzoczach chiński kucharz..... bajka! Podobno można złożyć zamówienie z dowozem do domu, z czego przy okazji wizyty u koleżanki chętnie skorzystam. Koniec gadania. Rzuć okiem na menu i nie zastanawiaj się zbyt długo, bo wróżę temu miejscu wielki sukces i boję się, że za krótką chwilę, będzie się w tym miejscu zamawiać stoliki. Życzę smacznego! Ps. koniecznie daj znać
Wielki apetytWygrałam patelnię do paello ..no i musiałam ją wypróbować, w sumie to nie było paello, tylko raczej risotto..ale paello jeszcze zrobię. 250 g ryżu pierś
Moje domowe kucharzeniePłynne czwartki Zimą warto sięgnąć po dynię, która idealnie nadaje się do przygotowania wspaniałej, gęstej i aromatycznej zupy. Przeglądając książkę "Smaczne Zupy" natknęłam się na ciekawy
Codzienne Gotowaniechińska to jedna z tych, które najbardziej trafiają w mój gust dlatego często przyrządzamy chińszczyznę na różne sposoby. Zazwyczaj wybieram smaki słodko- kwaśne, które świetnie komponują się z drobiem i orzechami. Tym razem postanowiłam przygotować kurczaka z zieloną fasolką szparagową, ananasem, kukurydzą i dużą ilością orzeszków ziemnych. Gotową potrawę podałam z imbirowym ryżem, który jest bardzo orzeźwiający. Danie jest
Mango Papajadaniu, a rzepa jest wręcz niezbędna, gdyż jest fajnym akcentem w jego delikatności. Posmakuje z pewnością nawet wrogom kuchni azjatyckiej (a są tacy...? :D). P.S. Wybaczcie mi proszę, że tak rzadko zaglądam na Wasze blogi; postaram się nadrobić wszystkie zaległości w (nareszcie!) wolny weekend. Pozdrowienia od Prezydentowej! :) Składniki na 2 porcje: 150 - 200 g ugotowanego szerokiego makaronu chińskiego
Kuchnia Prezydentowejazjatycka restauracja UKIM. Mieści się ona na Woli przy ulicy Chłodnej, tuż przy Alei Jana Pawła II i nieopodal Hali Mirowskiej. „U” po wietnamsku znaczy mama, a przepisy na dania pochodzą z kuchni mamy Kim, właścicielki lokalu, sympatycznej Wietnamki, która - notabene - w czasie naszej wizyty przyszła do naszego stolika dopytać, czy wszystko jest w porządku(...)ciepło. Dużą uwagę zwraca piękny malunek na jednej ze ścian przedstawiający wietnamską dziewczynę wśród zieleni. Z sufitu zwisają jasne papierowe lampiony. W menu UKIM spróbujemy kuchni wietnamskiej, tajskiej i chińskiej. Na naszym stole pojawiają się kolejno: Spring Rolls wołowina - sezam, makaron ryżowy, warzywa, papier ryżowy, 5,90 zł/szt Spring Rolls łosoś - awokado, makaron ryżowy, warzywa, papier ryżowy
Kulinarne przygody GatityJest to mała porcja, jeśli chcesz większą trzeba podwoić składniki. Bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo prosta. Makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na kilka minut
Kuchnia Pokoleńjest prosty, nie skomplikowany, szybki i nie wymaga wielu magicznych składników i każdy zapewne sobie z nim poradzi. Magiczne składniki... :) Wino Shaoxing jest jednym z najbardziej znanych odmian chińskiego żółtego ryżowego wina. Swoją nazwę zawdzięcza miastu Shaoxing, z którego też pochodzi. Wino Shaoxing ma kolor bursztynowy, smak delikatnie cierpki z wyczuwalnymi nutami karmelu, smakiem zbliżony do wytrawnego sherry(...)marynowania mięs. Jeżeli go nie posiadasz, możesz go spokojnie zastąpić sherry. dodatkowe składniki Orzechy nerkowca ja je uwielbiam i dodaje je do każdego możliwego dania do, którego pasują. dlatego i wcisnęłam je do tego przepisu. oczywiście możesz je pominąć. Będziesz potrzebować 4 porcje marynata Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka Sól - 1 łyżeczka Wino Shaoxing
Wylizany Rondel