dania chińskie - 1156 przepisów (strona:54/78)

Obrochtówka w Zakopanem 169

miasto przepiękne, a ten kto kocha góry mógłby godzinami w bezruchu wpatrywać się w postać śpiącego rycerza itd. I chodzi o to aby ta miłość przetrwała pewną tandetę i chińską bylejakość, która zalewa głównie Krupówki. Oscypki akceptuję na tej ulicy, jak najbardziej, ale jaki związek ma to coś, co gra, wydaje dziwne odgłosy, przypomina jakąś kolorową zabawkę mejd in czajna(...)czego górale są dumni, do tradycyjnych polskich dań kuchni podhalańskiej. Taki sens można odnaleźć między innymi w Restauracji Obrochtówka . Mimo iż to była krótka wizyta, to jak najbardziej udana. Wizyta, którą zaliczam do tych, po których wychodząc mówię „tak, tak, smacznie i dobrze wydane pieniądze!” Mimo iż karta jest bogata w dania regionalne, ja pokusiłem się

Right Behind The Kitchen
KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI Z MLEKIEM KOKOSOWYM 403

Kuchnia tajska i chińska totalnie podbiła moje serce! I to tak totalnie! W każdy weekend w domu odbywa się prawdziwa orientalna uczta, która zachwyca zarówno oczy jak i podniebienie. Pomysły czerpię zarówno z internetu, książek, gazet, jak i sama wymyślam ze składników, które dostępne mam w lodówce. Tak było i tym razem! Dziś mam dla Was przepis na fantastycznego, soczystego(...)kurczaka w słodko-ostrym ( ostrym na słodko :p ) sosie z mlekiem kokosowym i chrupiącym, prażonym słonecznikiem. Do tego ugotowany na sypko ryż i świeży szczypiorek. Danie na 5 z plusem! Gorąco polecam! Ps. Taki kurczak w słodko-ostrym sosie jest fantastycznym pomysłem np. na imprezę – gwarantuję, że zrobi furorę wśród gości! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 200g * koncentrat

Ostra na Słodko
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 165

sery! Ich wybór był oszałamiający, a ceny przystępne. Wiecie co to jest?  Trippa to po włosku flaki, produkt ceniony w Toskanii i przyrządzany w wielu restauracjach. Wiele toskańskich dań opartych jest na mięsie i podrobach (np. wątróbce). Ja podrobów nie tykam, ale mój Mąż chętnie próbował tych potraw i był bardzo zadowolony.  Gdy jestem na targu(...)możemy tylko pomarzyć. W Mercado Centrale kupicie niemal wszystko, jak się okazuje, nie tylko produkty włoskie. O to stoisko pytałam się Was na  Facebooku , gdyż rozpoznałam jedynie fasolnik chiński (to te zielone i fioletowe "włosy"), nazywane po Włosku bardzo zabawnie "fasolini serpentini":) Dzięki pomocy  Thiessy  wiem, że jest to stoisko z warzywami azjatyckimi, których nazw nigdy wcześniej

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowa shoarma z kurczaka 210

Domowa shoarma z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań :) Więc jak tylko nadarzy się okazja staram się namówić Madzię aby przygotowała taki obiadek :) Ze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierś z kaczki po Tajsku 200

                             PIERŚ Z KACZKI PO TAJSKU            

Viola cooks with passion
Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi 125

śledzia w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Wszystkie dania z orzechami, gdyż warsztaty odbyły się pod hasłem „smaczny orzech do zgryzienia”. Warsztaty odbyły się w grudniu, w okresie mikołakowym i w związku z tym zostały(...)produkcja przebiega zgodnie z tradycją: bez dodatków wspomagających zapach oraz smak. Powstają w wyniku naturalnej fermentacji soi, ziaren pszenicy, wody i soli z drożdżami. W odróżnieniu do chińskich sosów sojowych dostępnych na polskim rynku nie zawierają żadnych dodatków chemicznych. Produkty Kikkoman od ponad 300 lat dostępne są dla klientów z całego świata. W Polsce produkty Kikkoman dystrybuowane są przez Develey

królestwo garów
Tosty z pastą krewetkową podane z Witbierem 180

Tosty można przygotować w wielu odsłonach, mimo, że zazwyczaj przygotowywane są tradycyjne, np.: z masłem czosnkowym, z owocami , francuskie  czy przekładane serem i warzywami, to

Kraina Miodem Płynąca
Chińskie "Miseczki Buddy" 137

przygotować sos najwygodniej przygotować mały słoiczek, w którym umieszczamy wszystkie podane składniki i mocno potrząsamy do połączenia. Gotowe!   Miseczki Buddy: kurczak w jogurcie 1 opakowanie mieszanki warzyw chińskich (np. Hortex) 1-2 woreczki ugotowanego ryży basmati lub jaśminowego 3 łyżki sezamu sos orzechowy 1 łyżka oleju sezamowego Do miseczek wsypujemy ugotowany ryż. Na patelnie rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy(...)międzyczasie na suchej patelni prażymy sezam przez ok. 2 minutki często potrząsając patelnią, by się nie spalił. Wszystko posypujemy prażonym sezamem i polewamy przygotowanym sosem. Gotowe!   To danie nie sprawia wiele problemów, według niektórych może być nawet półgotowcem, ale najważniejsze, że jest mega pyszne i mega syte. Polecam z całego serduszka, Dominik zresztą też

Cooking Monster
Zupa tajska z klopsikami 226

Niedawno postanowiliśmy odwiedzić jedna z chińskich restauracji w naszym regionie, która podobno uchodzi za bardzo dobra. Zamówiliśmy po zupie tajskiej, ale cóż jeśli ktoś lubi jeść zupę w postaci kostki rosołowej rozpuszczonej w wodzie to może uważa ja za dobra. Ja do tych osób nie nalezę, dlatego następnego dnia postanowiłam zrobić swoja wersje zupy tajskiej z klopsikami, ostra, pachnącą olejem(...)powiem wam ze była pyszna, a do tamtej restauracji już nigdy nie pójdziemy jeść glutaminianu sodu. Przepis dodaje do akcji danie jednogarnkowe, bo chce pokazać ze wok może nam świetnie służyć jako jeden garnek do przygotowania całego dania. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smażony ryż z ośmiornicą i warzywami 98

W zamrażalniku od jakiegoś czasu zalegała mi ośmiornica, bo trochę brakowało mi na nią pomysłu. Jak ją zrobić by nie zepsuć, by była smaczna, prosta w

Bernika - moj kulinarny pamietnik
LENIWE CURRY / LAZY CURRY 115

LENIWE CURRY / LAZY CURRY Curry… Ostre, indyjskie danie z lekkim posmakiem mleka kokosowego, podane z ryżem lub chlebkiem naan – czego chcieć więcej? Dzisiaj curry wersja leniwa – gotowa pasta, mrożona mieszanka warzyw – wszystko gotowe w mniej więcej pół godziny. Curry… Spicy, Indian dish with a coconut milk flavour, served with rice or naan bread(...)paste, frozen mix of vegetables – the dish is ready in more or less half an hour. SKŁADNIKI: 1 puszka mleka kokosowego 400 g piersi kurczaka 350 g mieszanki chińskiej 2 torebki (200 g) ryżu 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, curry, chili INGREDIENTS: 1 can of coconut milk 400 g chicken

Martyna Cooks
LENIWE CURRY / LAZY CURRY 120

LENIWE CURRY / LAZY CURRY Curry… Ostre, indyjskie danie z lekkim posmakiem mleka kokosowego, podane z ryżem lub chlebkiem naan – czego chcieć więcej? Dzisiaj curry wersja leniwa – gotowa pasta, mrożona mieszanka warzyw – wszystko gotowe w mniej więcej pół godziny. Curry… Spicy, Indian dish with a coconut milk flavor, served with rice or naan bread(...)paste, frozen mix of vegetables – the dish is ready in more or less half an hour. SKŁADNIKI: 1 puszka mleka kokosowego 400 g piersi kurczaka 350 g mieszanki chińskiej 2 torebki (200 g) ryżu 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, curry, chili INGREDIENTS: 1 can of coconut milk 400 g chicken

Martyna Cooks
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 375

Zastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia(...)towarzystwie jędrnych, świeżych papryk, słodkich pomidorków, czosnku oraz zielonych szparagów (tych w sezonie nigdy za wiele). W ten nieskomplikowany sposób stworzycie pełne fantastycznego smaku, autentyczne, kolorowe i odżywcze danie, rodem z gorącej Hiszpanii. Olé! Składniki na 2 porcje: 2 kawałki łososia, pozbawione ości i skóry (najlepiej dzikiego) 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 1/2 niedużej czerwonej cebuli 10 zielonych

Even Better Food
Wołowina po azjatycku w pysznym sosie 188

sosie z dania Kurczak Generała Tso. Postanowiłam wykorzystać go innym daniu, ponieważ jest naprawdę wyjątkowy. Moim zdaniem nie ma lepszego sosu do dań azjatyckich. Polecam!!!   Wołowina po azjatycku w pysznym sosie           S kładniki: około 300 g udźca wołowego 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka(...)łyżka mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej ½ szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki octu   ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym) 1 łyżka białego wina chińskiego lub wódki   Przygotowanie: Mięsa najlepiej dzień wcześnie kroimy w cienkie paski i marynujemy. Wkładamy do lodówki na całą noc. Grzyby mun wkładamy do ciepłej wody i moczymy 15 minut. Chilli

Mania Gotowania
CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI 238

Dziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis inspirowany moją ukochaną kuchnią orientalną! Będzie Ostro i będzie Słodko – czyli tak jak lubię najbardziej! Filet z białej

Ostra na Słodko
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 170

galangalu to 1,5 łyżeczki galangalu w proszku. Jajka w wypiekach, farszach i potrawach z mięsa mielonego Jaja można kupić pod każda szerokością geograficzną, ale..... zdarza się, że w danym momencie (zazwyczaj wtedy kiedy są do czegoś bardzo potrzebne) nie mamy ich w lodówce. Jajecznicy na podanych niżej zamiennikach nie usmażymy, ale ciasto lub chleb możemy upiec. Przelicznik(...)zielonymi oliwkami drobno posiekanymi ogórkami konserwowymi Zarówno kapary, jak i ich substytuty dodajemy do potraw w ostatniej chwili Kapusta chińska (bok choy) Kapusta chińska znana jest pod wieloma nazwami, co wielokrotnie utrudniało nam zakupy. Najczęściej spotykane nazwy to: chińska botwina, chińska biała kapusta, pak choi, bok choy. Można zastąpić: botwinką selerem naciowym, który ze zwględu na silny aromat trzeba stosować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowe tahini 155

intensyfikuje aromat). We Wschodniej Azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion, przez co ma bardziej gorzki smak. To główny składnik bliskowschodnich potraw. Pasty sezamowej używa się w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Przygotowanie domowego tahini jest niezwykle proste i zasadniczo potrzebujemy jednego składnika - łyskanych nasion sezamu. Zamiana sezamu w pastę tahini jest nieco żmudna, ale domowa produkcja sprawia wiele frajdy(...)doświaczeń, a sezam po otwarciu torebki tak bosko pachniał chałwą, że pominęłam etap prażenia. Jeśli jednak chcesz podprażyć nasiona sezamu, to bardzo krótko i bardzo ostrożnie. Moje ledwo złote dały bardzo gorzki smak tahini. Składniki: 400 g łuskanych nasion sezamu 1 łyżka oleju sezamowego - opcjonalnie Wykonanie: nasiona sezamu umieścić w kielichu blendera i rozpocząć miksowanie. Początkowo blender zmieli sezam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ramen po mojemu 145

Rosół może wydawać się potrawą bardzo polską, ale różne jego warianty można spotkać w wielu rejonach świata. W Japonii to, co my nazwalibyśmy rosołem, nosi nazwę "ramen" i jest daniem tej kuchni znanym na świecie prawie tak samo jak sushi, choć oryginalnie pochodzi... z Chin. Zanim dotarł do Kraju Kwitnącej Wiśni, jadało się tam głównie zupy na bazie(...)mąką pszenna ze Stanów Zjednoczonych. Zbiegło się to w czasie z powrotem milionów żołnierzy japońskich z drugiej wojny chińsko-japońskiej (1937-1945), którzy przywykli w tym czasie do kuchni chińskiej. Popularność tej potrawy na świecie przypieczętowało wynalezienie makaronu błyskawicznego przez Momofuku Ando w 1958 r. Ramen nie ma jednego, sformalizowanego przepisu - przyrządza się go zarówno na bazie kości lub mięsa

W SMAK