dania chińskie - 1156 przepisów (strona:57/78)

Chrupiące wontony z krewetkami - łatwizna 201

jest również i w tym przepisie. Nie ma się czego bać. W zdrowym żywieniu chodzi przede wszystkim o rozsądny umiar, a nie całkowite obsesyjne eliminowanie wszystkiego czego się da, bo wszyscy mówią, że nie zdrowe. Ok, dla nie przekonanych lub nie sporzywających produktów odzwierzęcych można słoninkę zastąpić roślinnym dobrym tłuszczem. Zobacz przepis na Chrupiące wontony z mięsem- klik. SKŁADNIKI(...)łyżeczki cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżeczki oleju ostrygowego 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzu. sól do smaku 24 mrożone kwadratowe cienkie arkusze z ciasta na chińskie wontony Wykonanie: Arkusze ciasta na wontony wyjąć kilka godzin wcześniej z zamrażarki by odmroziły się w zamkniętym opakowaniu w pokojowej temperaturze. Krewetki drobno posiekać, wrzucić do miski i dodać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chutney z mango 149

Jeśli tak jak ja, zawsze macie na kuchennej półce sos słodko-pikantny (nie ważne – chiński, tajski, czy inny – wszystkie bardzo lubię), przepis na chutney z mango jest dla Was! Tego rodzaju sosy zwykle kupuję gotowe i używam ich bardzo często, głównie do zielonych sałat lub do mięsa. Tym razem sos przygotowałam sama i jestem nim zachwycona. Jest gęsty, słodki(...)łyżka soli 300 ml wody 200 g cukru 225 ml octu 1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno posiekanego) 1 łyżeczka czosnku (przeciśniętego przez praskę) 1 łyżeczka chilli w proszku (dałam mniej) 2 laseczki cynamonu (lub pół łyżeczki) 40 g rodzynek 50 g suszonych daktyli bez pestek Mango obieramy, usuwamy pestki i kroimy w niewielką kostkę. Wkładamy do miski, zalewamy wodą

Trzeci talerz
Wieprzowina słodko-kwaśna 291

smaczny sposób na wykorzystanie naszego domowego sosu słodko-kwaśnego . Składniki: - 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) - sos słodko-kwaśny (ilość taka jak w przepisie) - mrożona mieszanka chińskich warzyw - sos sojowy - pieprz - tłuszcz do smażenia Jak łatwo się domyślić, przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane - najlepiej zacząć od sosu, w którym ważne jest, by wszystkie smaki się przegryzły, dlatego(...)Następnie po zmięknięciu warzyw na patelni ląduje nasz sos. Teraz czas na doprawienie według uznania większą ilością pieprzu i sosu sojowego, choć moim zdaniem nie jest to konieczne ;) Gotowe danie najlepiej podawać z ryżem, u mnie był klasyczny biały, ale jeśli macie ochotę, można przygotować go na sypko z kurkumą bądź smażony z curry ;) Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Chleb gryczany bez jajek bez glutenu 143

Miasto, w którym stykają się kultury i kuchnie z całego świata, dosłownie z całego. Można tu spotkać ogromną ilość dobrego jedzenia. Znajdziecie tu mnóstwo hinduskich restauracji, libańskich, pakistańskich, tajskich, chińskich, streetfoodu. Zjeść można w stylu amerykańskim, kuchni arabskiej i azjatyckiej, kuchnię europejską. Mają tu swoje knajpy wszyscy topowi szefowie i kucharze: Gordon Ramsay, Pierre Gagnaire, Jamie Oliver, itd. Naprawdę jest(...)pamięć takie wspomnienia z dzieciństwa, grube pajdy chleba ze smalcem ze skwarkami i własnoręcznie ukiszonym ogórkiem. Na smalec pewnie każdy ma swój domowy przepis ( jakbyście chcieli nasz to dajcie znać w komentarzach). Ale wróćmy do chleba, jeden przepis na chleb gryczany, który nadaje się do smalcu na blogu już był ( TUTAJ ), ale tam w przepisie były jajka, które dla niektórych

PaleoLife
Recenzja książki "W piekarni Pięciu Przemian" Anna Czelej 130

najbardziej! To piąta książka z serii traktującej o tej niezwykle magicznej metodzie przygotowywania posiłków. Ale co to właściwie jest tych 5 przemian? Jest to tradycja wywodząca się z medycyny chińskiej, ściśle mówiąca o przynależności człowieka do natury. Kuchnia ta mówi o odpowiednim przygotowywaniu posiłków, tak by czerpać z nich jak najwięcej energii. Dlatego posiłki komponuje się zgodnie z odpowiednią kolejnością(...)nową dla nas metodą gotowania. Jest jeszcze jeden zbieg okoliczności, o którym chcieliśmy wam opowiedzieć. Dosłownie kilka dni wcześniej podjęliśmy decyzję o wprowadzeniu do naszej diety produktów i dań bezglutenowych. I nagle dostajemy propozycję zapoznania się z tą książką. Cóż za wspaniały zbieg okoliczności, lepiej nie można było trafić. Ale wróćmy do tematu. Książka zawiera około 80 przepisów

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z makaronem 344

Ostatnio robiłam sałatkę warzywną i z zupkami chińskimi  , zbliżał się Sylwester więc trzeba było znowu coś przygotować :) postanowiła dla odmiany zrobić sałatkę z makaronem :) wyszła naprawdę pyszna(...)smaku pieprzem , vegetą i usmażyć na oliwie. Kukurydzę odsączyć z wody na sitku. Wszystkie składniki ze sobą połączyć i przyprawić do smaku , dodać majonez ( ja na tą porcję dałam duży ) .Wszystko dobrze wymieszać. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Orientalne pieczarki z mleczkiem kokosowym 235

Wydawałoby się, ze pieczarki nie są w stanie nas niczym zaskoczyć. A jednak! W pikantnej odsłonie z mleczkiem kokosowym i pietruszką są po prostu przepyszne. Możemy serwować je jako danie główne z ryżem lub makaronem różowym bądź jako dodatek np. do sajgonek.   Składniki: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek biała cebula olej sezamowy do smażenia(...)stężeje doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Posypujemy obficie posiekaną natka pietruszki. Serwujemy z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego lub jako dodatek do potraw kuchni chińskiej np. sajgonek

Pyry na Gaz
Kurczak z warzywami po chińsku 143

się i ryż za bardzo rozgotował się, ale i tak było pyszne. Przepis jest na 4-5 porcji. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonki warzyw po chiński 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 szklanki wody(...)Gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Posolić i doprawić pieprzem wedle uznania. Podawać ułożone na ryżu lub wymieszać z ryżem na taki miszmasz. Uwaga: Jeśli planujemy zrobić to danie dobrze jest wcześniej wymieszać kurczaka z przyprawami, ponieważ ma wtedy intensywniejszy smak. Smacznego

talerz przyjemności
Kurczak w sosie sojowo imbirowym 271

Pyszne, proste, szybkie i lekkie :) Takie właśnie jest to danie. Jeśli lubicie orientalne smaki to z pewnością jest to idealna propozycja na obiad :) Kawałki kurczaka i warzywa w pysznym słodko- kwaśnym imbirowym sosie ze świeżą kolendrą i ryżem jaśminowym. Pycha! ;) SKŁADNIKI 1 podówójna pierś z kurczaka marynata 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżęczka słodkiej papryki 1 łyżeczka(...)limonki lub 1 łyżeczka pasty z tamarynowca dodatkowo 1 cebula 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 cebulka dymka 10 grzybków shitake ( lub mrożona mieszanka warzyw do potraw chińskich) świeża kolendra czarny sezam 2 woreczki ryżu jaśminowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W miseczcze umieścić wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Kurczaka pokroić w niewielką kostę i dokładnie wymieszać z marynatą. Odstawić na całą

DefinicjaSmaku
Kurczak na sposób chiński z warzywami na ostro 168

Kolejna odsłona z typu "moja fascynacja kuchnią chińską" :) Kurczak z warzywami na ostro SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula pół czerwonej papryki garść grzybków mun 1 marchewka 2 ostre papryczki chili sos sojowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej KROK 1 Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę Paprykę i papryczki chili oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić(...)ziemniaczaną rozrobić z około 6 łyżkami wody i wymieszać (naturalne jest, że po kilku minutach powstanie osad i mąka zacznie się oddzielać od wody, tuż przed dodaniem do dania należy po prostu znowu rozmieszać) KROK 2 Na rozgrzanego woka wlać około 4 łyżki oleju i poczekać aż osiągnie dostatecznie wysoką temperaturę (gdy zaczyna się dymić jest już BARDZO

smacznieinatemat
Pieczona polędwica wieprzowa w sezamie 149

Wieprzowina potrafi być niewdzięczna jeśli chodzi o przygotowanie. Zazwyczaj wychodzi zbyt sucha i gumowa. Tak przygotowana jest naprawdę soczysta, a słono-słodka marynata smakuje wyśmienicie. Żeby

Tajskie smaki
Słodko-kwaśna pierś z indyka po chińsku 283

limonki, soli i pieprzu. Pierś indyka w marynacie umieszczamy w lodówce na około godzinę. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek piersi indyka w tempurze (najlepiej specjalnej do potraw chińskich) i smażymy w Woku na bardzo dobrze nagrzanym oleju sezamowym po kilka minut z każdej strony. Wyciągamy pierś z indyka na talerz. Wylewamy stary olej z Woka i ponownie na zimny(...)jeszcze łyżką sosu sojowego dla pogłębienia smaku. Teraz czas aby wrzucić naszego indyka w tempurze. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, lecz na bardzo dużym ogniu. Teraz nasze danie jest już gotowe. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Smacznego

Mango Papaja
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 172

podnoszących temperaturę ciała. Jak dodamy do tego trochę korzennych przypraw i pikantnych dodatków możemy ciepło myśleć o nadchodzących chłodach. „J edzenie jest lekarstwem, a lek pożywieniem” głosi stare chińskie przysłowie i zwraca uwagę na to, że prawidłowa dieta pozwoli nam zachować lub odzyskać zdrowi. Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku jest przygotowany z mięsa wieprzowego(...)chrupiącym w ustach i  przyjemnie łechcącym powonienie aromatem wędzonki oraz zadziornymi płatki suszonej papryczki. Choć lista składników wydaje się dość długa przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste. Danie może być serwowane jako szybka przekąska lub danie obiadowe z dowolnymi dodatkami, choć najbardziej odpowiednie będą tu kasze i brązowy ryż, lub na szybko wiejski chleb na zakwasie

SzczyptaSmaQ
Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 156

znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników, wykorzystane techniki(...)czekać w lodówce 24 godziny zanim zajmiecie się jego obróbką. Podzielcie ciasto na 2-3 porcje i wywałkujcie bardzo cienko na podsypanym mąką blacie lub w maszynie do makaronu. Dajcie płatom podeschnąć. Moment, w którym makaron można zacząć kroić jest łatwy do wyczucia – ciasto zaczyna wtedy przypominać w dotyku skórę a po złożeniu płata na płat – nie klei się

Karo in the Kitchen
Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi : Konferencja + Warsztaty 187

zabraliśmy się za gotowanie. W menu znalazły się zupa chrzanowa / karp z Byliny / deser truskawkowy. Wszystkie dania były pyszne i na pewno przyrządzę je w domu A teraz kilka ważnych informacji na temat Festiwalu Dobrego Smaku: – Temat: Smaki dzieciństwa. – Danie festiwalowe kosztuje 13 zł, deser + napój – 9 zł. – 26 restauracji(...)Niedzielny Obiad u Babci Loni 9. Otwarte Drzwi / Piotrkowska 120 / In-Flam-Dyk 10. Paleta Bieli / Piotrkowska 89 / Paletowa Układanka 11. Restauracja Bułgarska / Piotrkowska 69 / Smokiniowa RaysTopka 12. Restauracja chińska Złoty Imbir / Sienkiewicza 39 / Śliwkowe Czary-Mary Babci Fong 13. Restauracja Galicja / Manufaktura / Prehipster Burgera 14. Restauracja Lavash / Piotrkowska 69 / Kufte Babci z Baraniny 15. Restauracja Nienażarty / Rojna 92 / Zraz

Moja pasja smaku