spirytusowe). Jest to ocet w 100% ryżowy, bez żadnych dodatków. Niektórzy sprzedawcy polecają wszystkie octy ryżowe jako octy do sushi – nie jest to prawidłowe, octy używane w kuchni chińskiej są ostrzejsze w smaku, nadają się do doprawiania innych azjatyckich potraw, ale nie sushi. Najostrzejsze są zwykłe octy spirytusowe dostępne w polskich sklepach – takie nie nadają się zarówno(...)dostępne są w Sklepie Internetowym z azjatycką żywnością i akcesoriami SlodkoKwasny.com . Właścicielom Sklepu dziękuję za piękną ceramikę, wspaniałe noże oraz wysokiej jakości produkty do przygotowania sushi, dzięki czemu przygotowanie dań orientalnych jest w zasięgu ręki każdego smakosza… i nie tylko. Wydrukuj przepis The post Sushi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkopojęcia ile ta potrawa ma wspólnego z kuchnią chińską, ale u nas w domu nazywamy ją " wołowiną po chińsku ". lub " wołowiną imbirową " Jest to kolejny przepis z serii " proste jak konstrukcja młotka ", a przy tym szybki w przygotowaniu. Składniki - proporcje dla dwóch dorosłych bardzo głodnych osób 40 - 50 dag wołowiny 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 małe chili 1 papryka (zielona(...)łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony wołowinę pokroić na jak najcieńsze plasterki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawiem jak na nie odpowiedzieć. Nic mi nie przychodzi do głowy. Próbuję sobie przypomnieć, ale chyba naprawdę nic egzotycznego i orientalnego nie jadłem. Do głowy przychodzą mi tylko chińskie cukierki kukurydziane, które na zawsze pozostaną w moich myślach (zresztą Madzia też je uwielbiała). Niestety koleżanka doniosła mi, że ponoć już nie są produkowane i raczej nigdy więcej już(...)statystyka na blogu ma jakieś znaczenie? Prowadzimy bloga czysto hobbistycznie, nie czerpiemy z tego zysków. Więc statystyka jest rzeczą drugorzędną. Oczywiście lubimy być miło połechtani, gdy widzimy, że danego dnia na blogu było kilka czy kilkanaście tysięcy osób. Jasne, to miłe. Ale o wiele milsze i wartościowe są komentarze, które zostawiają czytelnicy. Wtedy realnie widzimy, że nasza praca komuś się
Marder&Marder ManufactureTo jest Supercombo i jeżeli nawet napiszę z dużej litery – nie będzie w tym żadnej przesady. Cytryna, imbir, cynamon, miód i kurkuma. Wszystko, co najlepsze z
Karo in the KitchenSą takie zupy, których jedzenie po prostu wciąga. Taki jest ten ramen w tajskim stylu. Esencjonalny wywar i mięso z kurczaka w roli sporej dawki białka
Karo in the Kitchengdzie można codziennie od poniedziałku do soboty kupić oryginalne, delikatesowe produkty z różnych regionów Niemiec i niemal całego świata, posiedzieć przy piwku w licznych malutkich knajpkach, spróbować lokalnych gorących dań i przekąsek, zjeść prawdziwe precle czy bułkę z Leberkäs. Tłumy turystów i tubylców w centrum Monachium na deptaku Marienplatz - Karlsplatz(...)pewno zamieszczę, bo naprawdę warte jest powtórki. Na obiad uzgodniono kluski śląskie, które bardzo lubi Zuzia, ale jak się okazało - nie tylko jeść! Zuzia, "dziurkująca" chińską pałeczką kluski śląskie :) Nie uwierzylibyście, jak szybko i profesjonalnie powstawały z jej rąk malutkie, niezwykle kształtne
Kuchnia Prezydentowejgofry rodem z amerykańskich czasopism kulinarnych! A więc: czy najnowszy model jest lepszy od poprzedniego i czy warto go kupić? O tym dowiecie się z tego wpisu :) Zacznijmy od danych technicznych. Model 301.6 PROFI posiada moc 1300 W, a wymiary gofra to 9,5 × 15 cm - tak jak w poprzednich modelach. Unowocześnieniem jest lampka kontrolna z łącznikiem oraz prostokątna(...)prawda większy niż standardowych gofrownic, ale według mnie lepiej zainwestować w porządny sprzęt, niż co rusz wymieniać jedną tanią gofrownicę na drugą... prawdopodobnie trując się chemikaliami stosowanymi w chińskich produktach. Osobiście miałam do tej pory dwie takie po 100 - 150 zł. W jednej podczas otwierania oderwała się forma od plastikowej pokrywy. Tak więc sami widzicie, że nie warto inwestować
Poranek na słodkoSkładniki: 200 gram piersi kurczaka 250 gram brokuła, dzielimy na różyczki 100 gram makaronu sojowego 1/2 puszki kukurydzy 1/2 bulwy kopru włoskiego cebula dymka
Mango Papajatrochę jak coś z pogranicza mini-bułeczek i ciastek :) Wiecie dlaczego warto jeść jagody goji ? Nie tylko dlatego, ze są smaczne... ;) Jagody goji to nazwa handlowa owoców kolcowoju chińskiego oraz kolcowoju pospolitego. Tradycyjnie przypisuje się jagodom goji następujące korzyści zdrowotne: ~spowolnienie procesów starzenia ~wygładzanie cery ~wzrost siły i wigoru ~wzmocnienie odporności organizmu ~poprawa pamięci i koncentracji ~ochrona przed nowotworami(...)autorski // ok. 15 ciastek ~155g mąki pszennej + ew. do podsypania ~55g jagód goji ViVio ~60g miękkiego masła ~1/2 szklanki cukru trzcinowego (ciastka są mało słodkie przy tej ilości, można dać więcej jeśli wolicie słodsze) ~jajko ~15g świeżych drożdży ~40ml mleka (u mnie ryżowe) Mleko podgrzewamy do "letniej" temperatury. Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżeczką cukru i mąki, zalewamy mlekiem i mieszamy
chili & sugarwbrew powszechnie panującej opinii "zepsuty". Unikajcie jak ognia tych, które mają na etykiecie napis "mieszanka miodów z UE i spoza UE". Jest prawie pewne, że zawierają miód chiński, nafaszerowany antybiotykami. NIGDY nie kupujcie też miodu sztucznego - to po prostu woda z cukrem. Miód w wysokiej temperaturze traci część swoich zdrowotnych właściwości. Miód ma mniej kalorii niż cukier(...)cukru (również tych dla dzieci), napojach typu light, napojach energetyzujących, większości produktów z napisem "light", "zero", "fit", "bez cukru". Cukier brązowy, nie zawierający na etykiecie określenia "nierafinowany" Nie dajcie się na to złapać, to najczęściej oszustwo - zwykły biały cukier barwiony np. karmelem. Cukier nierafinowany brązowy Produkowany najczęściej z trzciny cukrowej, czasem z buraków . Można powiedzieć, że ze względu
Powiedz dietom nieZamiast klasycznego schabowego zachęcamy, by od czasu do czasu przygotować sobie schab w pięciu smakach. Dzięki klasycznej chińskiej marynacie pozostaje on soczysty i miękki, a dodatek makaronu sprawia, że cały posiłek bez problemu zastąpi klasyczny obiad. SKŁADNIKI: 300 g schabu 1 papryka 1 marchewka seler - tyle ile marchewki 2 małe cebulki 100 g mrożonej fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku(...)pół szklanki wody z gotowania makaronu lub bulionu. W międzyczasie gotujemy makaron i kiedy będzie aldente, odcedzamy, nie przelewamy wodą i od razu dodajemy do woka. Mieszamy i podajemy. Danie smakuje zarówno samo, jak i z surówką z białej kapusty. Smacznego
Kuchnia od dwojgaCzęsto brakuje mi pomysłów na obiad, i muszę posiłkować się internetem. Szczególnie, jeśli nie bardzo chce mi się gotować – ma być szybko, tanio i smacznie
Jak gotować i nie zwariowaćStroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!było się zdecydować! W końcu stanęło na herbacie czarnej Prażone Kasztany (cejlońska z cząstkami jabłek, wyciągiem z pieczonych kasztanów i płatkami ostu) oraz herbacie zielonej Sencha Truskawki w Śmietanie (chińska z dodatkiem owoców, płatków róży i rokitnikiem). Mogę tu wracać dla samej herbaty - doświadczenie było wspaniałe! ______________________~~~~~~~~~~~~~~~~~______________________ Kawiarnia "W starym Kadrze" - ul.Grobla I 3/4, Gdańsk Urokliwy klimat filmowej kawiarni retro . Karta(...)Pokazy kulinarne (wraz z przesmaczną degustacją) przygotowywane były przez MAKRO - Dobre bo Polskie . Szczęśliwiec, który poprawnie odpowiedział na jedno z pytań konkursowych , rozkoszował się potem takim oto wykwintnym daniem Dodatkową atrakcją był pokaz jak przygotować zdrowy koktajl zgodnie z ideą "Slow Food" Dziewczyny z pietyzmem podchodziły do odtworzenia koktajlu idealnego z niespotykanymi składnikami - te kwiecie na pierwszym planie miało
Grunt to przepis!Składniki: 250 ml bulionu 1 opakowanie makaronu Chow Mein (dostępny w Lidlu- tydzień chiński) 2 piersi kurczaka 3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki 3 dymki, pokrojone w piórka, razem ze szczypiorkiem 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej 50g pędów bambusa ze słoika, pokrojonych w słupki 100g fasolki szparagowej, drobno pokrojonej 2 marchewki, umyte, obrane i pokrojone(...)patelnię dodajemy posiekany szczypiorek z dymki, makaron, całość mieszamy i chwilę podsmażamy. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, posypujemy uprażonym sezamem i możemy serwować nasze danie
Smakowity Blog Kulinarny