dania chińskie - 1156 przepisów (strona:63/78)

Ajurweda, a z czym to się je? 195

względu na to, że na amen pokochałam jogę, to ajurweda jest jej naturalnym dopełnieniem. Ale od początku. Ajurweda jest najstarszym na świecie indyjskim systemem medycznym i filozoficznym, tak, tak, chińska medycyna przy tym to berbeć. Ajurweda traktuje ciało i umysł jako całość, a zdrowie jest jest naturalnym stanem człowieka, który właśnie ten system pozwala utrzymać. Etymologicznie, to dwa wyrazy(...)wody . Jednakże określając jakieś produkty jako posiadające element wody, nie ma się samej wody bezpośrednio na myśli, tylko to, że zachowują się tak jak woda. Rzadko jest tak, że dany składnik przejawia tylko jedną cechę, zazwyczaj idą w parze. I tak, elementy wody i ziemi są ciężkie i poruszają się w dół, a zatem smak słodki wychładza dolne części ciała

greenscarf
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 279

nabiera powoli rozpędu. Pojawiają się chińskie horoskopy, które rok obecny kreślą rokiem dobrobytu i ogólnej szczęśliwości. Pojawiają się wytwory astrofizyki typu Wróżbita Maciej, które wieszczą co tylko chcesz za jedyne 20 zł za minutę. Youtube wypluwa z siebie kolejne ofiary gotowania przed obiektywem kamery i kolejny raz udowadnia, że niektórzy powinny się oddać zajęciu innemu niż do tej pory(...)tego taki, że wreszcie doceniono kości wołowe. Przykre, że mamy coraz więcej specjalistów od ramenu a o swojski, wspaniały rosół coraz trudniej. Zapytacie co to jest bibimbap? To takie danie koreańskie oznaczające dosłownie „wymieszany ryż”. Ryż miesza się z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej

ladykitchen
Shots from USA: DC & NYC 161

cały mój wolny czas spędzam na zwiedzaniu Stanów. Za tydzień już wracam do Polski (w końcu!) i od razu dodam jakiś przepis na bloga. Mam bardzo długą listę nowych dań do zrobienia, więc będę je stopniowo zamieszczać. W końcu będę miała normalne warunki do gotowania, bo tutaj mam z tym problem. Praktycznie całe dnie spędzam na mieście(...)przeznaczonego na rekreację. Jest jedna rzecz, która mnie zaskoczyła. Spacerując po jednej z najzamożniejszych dzielnic Nowego Jorku - Upper East Side, trafiłam na jarmark! Dokładnie taki jak w Polsce, z chińskimi ciuchami, akcesoriami kuchennymi, domowymi i innymi bzdetami. No i oczywiście pełno bud z jedzeniem: popcorn, lemoniady, waty cukrowe, kiełbaski z grilla, burrito czy np. grillowana kukurydza, na którą się skusiłam

Zgrabne Gotowanie
Wszystko w nim jest poezją. Shrikhand - jogurt, szafran, kardamon, pistacje.. 149

kory i nasion, te flaszeczki z tajemniczymi płynami, skrzynie ze żmijami oraz obecność milczącej rodziny sprzedawcy - wszyscy chudzi, śniadzi o ogromnych zachwyconych oczach, prześlizgujący się po wnętrzu pomieszczenia niczym chińskie cienie - rekompensuje w pełni podróż do miasta i trud szukania tego sklepiku w wąskich uliczkach.  Z przyjemnością i wyraźnym szacunkiem właściciel sypie przyprawy drewnianą łyżką do plastikowych torebek(...)przybierają nazwę orientalnego deseru.  Shrikhand . Gęsty, aksamity jogurt zmieszany z przyprawami nabiera wyrafinowanego smaku. Dobrze schłodzony smakuje jak wykwintny lodowy deser.  Wszystko w nim jest poezją.  Dajcie się porwać przyprawom, nauczcie się tego wiersza na pamięć.  Shrikhand .  Jaka jest Wasza ulubiona przyprawa?  SHRIKHAND  Tradycyjny indyjski deser przygotowywany na bazie gęstego jogurtu z cukrem

KUCHARNIA
Rodzaje mąk bezglutenowych 162

teraz wędrówka po sklepie zajmuje mi trochę czasu... Zazwyczaj odbywa się z kartką w dłoni jakich składników muszę unikać o ile producent nie był łaskaw napisać wielkimi literami że dany produkt nie zawiera glutenu.... Nawiązałam kontakt z kilkoma firmami, by ułatwić sobie poruszanie się w świecie bez glutenu...Okazało się że niektóre moje ulubione zarówno firmy jak i produkty będę(...)jest lekkie i aromatyczne.  Mąka kukurydziana wykorzystywana jest w cukiernictwie i piekarnictwie. Dodaje się ją do ciast, ciasteczek, pieczywa oraz placków. Służy do zagęszczania sosów, zup i potraw chińskich.  Powszechnie używana jest w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli, nachos, tacos

NaKońcuJęzyka
Wegańskie ciasto z gruszkami 2.0, Praga (1) 206

niewarto, Muzeum Komunizmu i Wieżę Telewizyjną - ok, ale o tym w oddzielnym poście). Poza tym można tu zjeść to, na co ma się ochotę, jest mnóstwo knajpek i restauracji z daniami z wielu zakątków świata i cenami na każdą kieszeń. Jest bardzo mało centrów handlowych (galerii) - popieram. Są za to liczne małe sklepy i punkty usługowe. W mniejszych miastach(...)dlaczego... przy metronomie można pojeździć na deskorolce lub rolkach typowa czeska obiadokolacja w ... chińskiej restauracji, Czesi jedzą mało warzyw, a lokalna kuchnia jakoś mnie nie powaliła na kolana, nastawiłam się raczej na próbowanie kuchni wegetariańskiej w różnych wydaniach (o tym w kolejnych postach) na koniec chińskie wino coś na deser: pyszne i pożywne batony owsiane  Flapjack (nieczeskie) Vegan

Qlinarnie i Qlinarnie
SATAY Z KURCZAKA W SOSIE CURRY + test patelni WOLL SZAFIR INDUKCJA 145

Tajemnicą nie jest, że uwielbiam kuchnię orientalną , ani to, że chili najchętniej dawałabym do wszystkiego ;) To właśnie podczas przygotowywania potraw kuchni indyjskiej, tajskiej i chińskiej czuję się najpewniej i z wielką przyjemnością zajadam to, co wyczaruję w moich garach! Dziś zabieram Was w kierunku Indonezji, gdzie kusić będę mięsnymi szaszłykami zwanymi Satay, podanymi z obłędnym, ale zarazem ostrym sosem(...)przypadku patelnia spisała się na medal! Ci z Was, którzy mieli styczność z pastą curry doskonale wiedzą, że lubi ona pryskać i szybko „farbuje” naczynia. Idealna do dań z jej użyciem okazała się właśnie głęboka patelnia, która zapobiegła pryskaniu, ale też sprawiła, że sos absolutnie nie przywierał do dna, mięso, nawet pozostawione dłużej z jednej strony absolutnie

Ostra na Słodko
Kulinarne historie w podcastach 165

Julie&Julia . Brownie Lady Jesteś gotowy zasmakować podcastu z brownie w tle? Poznaj historię Meridy Volz, która by utrzymać swoją rodzinę zajęła się pieczeniem ciasta z dodatkiem marihuany . Daj się ponieść jej głosowi i przenieś się do lat 1969, kiedy opuszcza rodzinne Milwaukee i przeprowadza się do San Francisco. Prowadząc małą cukiernię, dzięki jej wypiekom z ekstra dodatkiem, udało(...)jest podcast, ale musiałam umieścić American Kids Try . Jak jeszcze nie jest Ci to znane, koniecznie obejrzyj. Polecam szczególnie odcinek, w którym mali bohaterowie próbują kuchni chińskiej . Co tylko przypominam to sobie, niemal płaczę ze śmiechu. Zwłaszcza jak podana zostaje głowa kaczki, po prostu uwielbiam moment zeskoczenia na ich twarzach. Obiecuję, że Ci się to spodoba. Czy któraś z tych

Pink Envelope
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 147

tego menu na tydzień (a przecież konkurencja była bardzo ostra i po niedzielnym obiedzie i zachwytach nad pieczoną rzodkiewką nie sądziliśmy, że kolejne dania przebiją bogactwo weekendowego stołu. A jednak). Pomysł na to danie wzięliśmy od brytyjskich sióstr Hemsley+Hemaley. Ale jak zwykle są też nasze modyfikacje – do kalafiorowego pure dodaliśmy ugotowaną pietruszkę. Rezultat do końca(...)ramieniu włożyliśmy całość do piekarnika. Nasze obawy okazały się niepotrzebne, bo zapiekanka po przestygnięciu i odpoczynku, który wydobył z niej wszystkie smaki, stała się niezwykle smacznym, pożywnym i lekkim daniem. Klasyczny s heperd’s pie jest dużo cięższy. Warstwa zapiekanego kalafiora zastygła w dającą się zgrabnie pokroić zwartą masę, a po podgrzaniu stała się lekka jak pudding

Niedzielny kucharz
Kurczak słodko-kwaśny z makaronem chow mein 534

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z makaronem chow mein Najczęściej kurczak w sosie słodko-kwaśnym podawany jest z ryżem, ale ja wybrałam opcję z 3 minutowym

Pełny talerz
Faworki z mascarpone 188

Tłusty czwartek jeszcze nie nadszedł, a faworki zdążyłam w tym roku zrobić już dwa razy. Klasyczne, bardzo kruche – według najbardziej ulubionego przepisu . Dzisiaj kolejny przepis na

Karo in the Kitchen
Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 202

pudrem. I okruszki moich faworków na futrzastej piersi. Zżarł wszystko. Ani przez chwilę nie żałował. Za każdym razem, gdy zrobię faworki chowam je najwyżej lub najgłębiej jak tylko się da…   Faworki to kruche ciasto. Wszystkie składniki powinny być zimne i wyjęte prosto z lodówki. Jeśli w Waszej kuchni jest bardzo ciepło, możecie schłodzić też mąkę. 450g mąki przesiewamy(...)tłuszczu – próbujemy na jednym małym faworku czy frytura już jest na pewno ok. Faworek powinien się dość szybko napuszyć i zrumienić. Na drugą stronę przekładamy go długim patykiem, np. chińską pałeczką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli ciasto zaczyna się palić zmniejszamy płomień pod garnkiem żeby utrzymać optymalną temperaturę. Faworki wkładamy partiami, wkładając po kilka na gorący tłuszcz, tak żeby mogły

Karo in the Kitchen
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 202

jest w pełni wegetariański, a gdy nie dodamy jajka to nawet wegański. Jeśli jednak chcecie dorzucić trochę mięsiwa, to nie bójcie się. Będzie jeszcze bardziej treściwy. W przygotowaniu tego dania z ogromną pomocą przyszły mi produkty z internetowego sklepu FRISCO.PL , który zaopatrzył mnie w wymagane specjały kuchni japońskiej: grzyby shiitake, pastę miso, sos sojowy, gony watakame, warzywny bulion(...)Ogórka pokrój w plastry (razem ze skórą), a szczypiorek posiekaj. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Możesz wykorzystać klasyczny pszenny makaron do ramenu lub dowolny inny w japońskim, lub chińskim stylu, np. undon lub soba. Podanie W okrągłej miseczce umieść makaron, a następnie wszystkie dodatki. Ich ułożenie to już kwestia Twojej inwencji. Następnie zalej wszystko gorącym wywarem i gotowe! Pamiętaj

Food Square
Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu 214

Danie restauracyjne. Idealne na niedzielny wykwintny obiad lub jako potrwa świąteczna. Wymaga większej uwagi, rozplanowania pracy i szybkości działania, ale odwdzięczy się wszystkim tym, co w nim najlepsze – nieziemską konsystencją i różnorodnym bukietem smaków. Surówka z fenkułu i pomarańczy Fenkuł obieramy z zewnętrznych uszkodzonych liści, obcinamy odstające gałązki, drobno je siekamy. Bulwę kroimy na pół, w poprzek. Połówki drobno(...)Skóra + 6 Piekarnik Na talerzach rozkładam centralnie purée z ziemniaków, podlewam je naokoło gorącym sosem, na wierzchu ląduje kaczka – pokrojona ostrym nożem. Kaczka pięciu smaków to klasyka kuchni chińskiej – a że jak wiemy kaczka lubi sos śliwkowy i pomarańcze, wszystko razem smakuje niesamowicie. Purée jest kremowe i maślane, sos słodko-alkoholowy z wyczuwalną nutą imbiru, a surówka anyżkowa, cytrusowa

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania