dania chińskie - 1156 przepisów (strona:64/78)

Orientalna zupa krem z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowa i aromatyczna. Post dr Dąbrowskiej. 165

szkodliwe produkty przemiany materii. Większa ilość kminu zalecana jest w przypadku osób ze słabym łaknieniem oraz kobiet, które skarżą się na nieregularne miesiączki. ( www.zdrowie.wp.pl ) Kurkuma wykorzystywana jest w medycynie chińskiej oraz ajurwedyjskiej. Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina, j eden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciw-bakteryjnym, oczyszczającym. Kurkuma charakteryzuje się działaniem antynowotworowym, antyzapalnym. Kurkumina hamuje proces(...)mielonym pieprzem. Podajemy posypane kawałkami upieczonej dyni oraz posypane świeżym tymiankiem lub kolendrą. Smacznego! Ja lubię zupę bardzo wyraźną w smaku, ale polecam eksperymentować ze smakami. Lepiej na początku dać mniej jakiegoś składnika, bo później raczej będzie trudno zmniejszyć jego ilość.   Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

Naturalna Kuchnia
Kurczak słodko-kwaśny z makaronem chow mein 530

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z makaronem chow mein Najczęściej kurczak w sosie słodko-kwaśnym podawany jest z ryżem, ale ja wybrałam opcję z 3 minutowym

Pełny talerz
Faworki z mascarpone 179

Tłusty czwartek jeszcze nie nadszedł, a faworki zdążyłam w tym roku zrobić już dwa razy. Klasyczne, bardzo kruche – według najbardziej ulubionego przepisu . Dzisiaj kolejny przepis na

Karo in the Kitchen
Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 193

pudrem. I okruszki moich faworków na futrzastej piersi. Zżarł wszystko. Ani przez chwilę nie żałował. Za każdym razem, gdy zrobię faworki chowam je najwyżej lub najgłębiej jak tylko się da…   Faworki to kruche ciasto. Wszystkie składniki powinny być zimne i wyjęte prosto z lodówki. Jeśli w Waszej kuchni jest bardzo ciepło, możecie schłodzić też mąkę. 450g mąki przesiewamy(...)tłuszczu – próbujemy na jednym małym faworku czy frytura już jest na pewno ok. Faworek powinien się dość szybko napuszyć i zrumienić. Na drugą stronę przekładamy go długim patykiem, np. chińską pałeczką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli ciasto zaczyna się palić zmniejszamy płomień pod garnkiem żeby utrzymać optymalną temperaturę. Faworki wkładamy partiami, wkładając po kilka na gorący tłuszcz, tak żeby mogły

Karo in the Kitchen
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 196

jest w pełni wegetariański, a gdy nie dodamy jajka to nawet wegański. Jeśli jednak chcecie dorzucić trochę mięsiwa, to nie bójcie się. Będzie jeszcze bardziej treściwy. W przygotowaniu tego dania z ogromną pomocą przyszły mi produkty z internetowego sklepu FRISCO.PL , który zaopatrzył mnie w wymagane specjały kuchni japońskiej: grzyby shiitake, pastę miso, sos sojowy, gony watakame, warzywny bulion(...)Ogórka pokrój w plastry (razem ze skórą), a szczypiorek posiekaj. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Możesz wykorzystać klasyczny pszenny makaron do ramenu lub dowolny inny w japońskim, lub chińskim stylu, np. undon lub soba. Podanie W okrągłej miseczce umieść makaron, a następnie wszystkie dodatki. Ich ułożenie to już kwestia Twojej inwencji. Następnie zalej wszystko gorącym wywarem i gotowe! Pamiętaj

Food Square
Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu 197

Danie restauracyjne. Idealne na niedzielny wykwintny obiad lub jako potrwa świąteczna. Wymaga większej uwagi, rozplanowania pracy i szybkości działania, ale odwdzięczy się wszystkim tym, co w nim najlepsze – nieziemską konsystencją i różnorodnym bukietem smaków. Surówka z fenkułu i pomarańczy Fenkuł obieramy z zewnętrznych uszkodzonych liści, obcinamy odstające gałązki, drobno je siekamy. Bulwę kroimy na pół, w poprzek. Połówki drobno(...)Skóra + 6 Piekarnik Na talerzach rozkładam centralnie purée z ziemniaków, podlewam je naokoło gorącym sosem, na wierzchu ląduje kaczka – pokrojona ostrym nożem. Kaczka pięciu smaków to klasyka kuchni chińskiej – a że jak wiemy kaczka lubi sos śliwkowy i pomarańcze, wszystko razem smakuje niesamowicie. Purée jest kremowe i maślane, sos słodko-alkoholowy z wyczuwalną nutą imbiru, a surówka anyżkowa, cytrusowa

Karo in the Kitchen
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 205

słodko-pikantne a la mexicana Diabelna Zielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI(...)blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana WYTRAWNY SOS ŚLIWKA-BRZOSKWINIA autorka: vegemania | blog: vegemaniablog Frużelina wiśniowa autorka: Lena | blog: Lena-gotuje Wiśnie w syropie autorka: paulina_1111 | blog: Proste Dania bezglutenowe i nie tylko Wiśnie w soku własnym autorka: am.art | blog: am.art kolor i smak Wiśnie w słoiku autorka: kasiuniak86  | blog: Wśród kuchennych marzeń DŻEM WIŚNIA-PAPIERÓWKA-LAWENDA

Weekendy w domu i ogrodzie
Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen 271

bezmleczne - ciasto czekoladowo-migdałowe, waniliowy biszkopt czy marchewkowe babeczki. Do każdego przepisu są podane podstawowe informacje - jakie są nam potrzebne przybory, w jaki sposób ciasto możemy przechowywać, jak możemy dane ciasto zmodyfikować oraz zawsze mamy podane jakieś dodatkowe wskazówki - np. jeśli pieczesz babeczki z tego przepisu przygotuj tyle ciasta ile możesz upiec za jednym razem, ponieważ środek spulchniający zacznie działać(...)każdy najmniejszy szczegół zachwyca! Krok po kroku zobaczymy jak uformować i ciało mamy, jak uformować niemowlaka i zadbać o każdy szczegół.  Znajdziecie też niesamowity tort z dużą chińską piwonią, która dosłownie wygląda jak żywa!  Następnie dochodzimy do ostatniego działu - ciast i tortów na zamówienie! Są tu informacje o tym jak zwiększyć swoje szanse na rozwój firmy - jakie mamy

Plate of Joy
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 519

Kaczka jest pyszna i jeśli ktoś jej jeszcze nie spróbował musi koniecznie to nadrobić. Dzięki przyprawom i dodatkom nadamy jej charakter, ale samo upieczenie kaczki to

Sztuka gotowania w/g Samiry