papieru ryżowego z kurczakiem i warzywami. Bardzo podobne sakiewki, tylko, że warzywne dostałem w zgłoszeniu na mój wiosenny konkurs od Karoliny, jednej z moich czytelniczek. Zrobiła trzy dania w parowarze i była zaraz za nagrodzonymi przepisami. Z wszystkich odrzuconych przepisów, najbardziej było mi jej szkoda, ale jak pamiętacie i tak kilka nagród dokupiłem :) Z trzech jej przepisów(...)papryczki pikantne 1/2 marchewki 5 łyżek zielonego groszek gotowanego na parze szczypiorek 10 szt papieru ryżowego Przyprawy : papryka wędzona pieprz czosnkowy curry chińskie ( kardamon, kmin rzymski, gorczyca, kurkuma, kolendra, pieprz cayenne ) Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Na małe kawałki kroimy pierś kurczaka. Polewamy je sosem sojowym i dokładnie obtaczamy w nim mięso
Parowar Facetabrokuła, groszku, marchewki oraz dyni. Dzięki warzywnemu dodatkowi, makaron świetnie smakuje, a dodatkowo pięknie prezentuje się w daniach na ciepło i zimno, jak zapiekanki czy sałatki oraz klasyczne dania makaronowe z sosem. Jeśli szukacie szybkiej, lekkiej i smacznej przekąski z warzywami i makaronem, zróbcie spring rolls . To świetny wybór na lekką kolację, a nawet obiad. Sprawdzają się(...)makaronu mini rurki z warzywami Lubella 1 nieduża marchewka 1/2 młodej cukinii 5-7 podłużnych rzodkiewek kilka liści sałaty około 7 arkuszy papieru ryżowego 1 łyżeczka ostrego sosu chińskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól Przygotowanie spring rolls: W lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienkie paseczki
kolorowotorcikowoSzybki obiad pracy – popularny chińczyk? A może by tak przygotować swoją wersję tej potrawy. Nic trudnego… bo oprócz tego, że będzie smaczna to jeszcze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Okres grudniowo-styczniowy jest skupiskiem zarazków. Od początku grudnia ratuje się na wszelkie możliwe sposoby, a z pomocą przychodzi rosół. Dobry na choroby i.. kaca
Czarnawisienkapowierzchni masła jest zjawiskiem naturalnym. Źrodło tekstu: http://www.primavika.pl/maslo-orzechowe-bez-soli-i-cukru/ http://www.primavika.pl/maslo-orzechowe-bez-soli-i-cukru/ Lokowanie produktu. Dostaję czasaem od czytelników pytania "Po jaką cholerę wstawiasz zdjęcia z danym produktem", "jesteś głupia i tak nie przyniesie to Tobie sławy". Pozostawię to bez komentarza, szkoda na to mojego czasu. Każdy prowadzi swojego bloga na swój własny sposób. Ja prowadzę po swojemu(...)przemyślany. Zaczęłam zwracac uwagę na etykiety, zwłaszcza jeśli chodzi o jedzenie dla dziecka. Bo ja nie pogardzę i nie odmówię sobie czasem zjedzenia tej cholernie nafaszerowanej największym syfem zupki chińskiej. Cóż najwyżej będę świecić w nocy. Jem to już na swoją odpowiedzialność. SKARB Moim najwiekszyn, nacenniejszym skarbek dla mnie jest moje dziecko. Zrobię wszystko aby zadbac o to by jadło
ClauditteMissCookingmożliwe i zanurzyć w lodowatej wodzie. Powstałymi cebulowymi pędzelkami smarujemy placki sosem. Placki z kaczką po pekińsku jada się palcami. Sos śliwkowy. Sos sporządzany z solonych chińskich śliwek i moreli ma słodko-kwaśny smak. Macza się w nim pieczone ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę. W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki(...)wyparzonych słoiczków ,zakręcić i niech czeka na swoją kolej ,oczywiście wtedy ,jeżeli nie podajemy go od razu. Placki mandaryńskie. Placki obok ryżu są ulubionym dodatkiem do dań w Chinach Północnych .Są one prawie zawsze dodawane do pokrojonego w paski mięsa i ryby. A do kaczki po pekińsku po prostu nie może ich zabraknąć. Składniki
Kulinarny karnet ChristopheraTakie szybkie dania inspirowane kuchnią azjatycką są idealne na szybki i smaczny obiad. Do oryginalnego sosu teriyaki używa się Mirin czyli rodzaj ryżowego wina ale niestety zapomniałam kupić będąc ostatnio w azjatyckim markecie. Ale znalazłam inny przepis na sos Teriyaki który smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu wychodzi trochę więcej sosu niż potrzeba na to danie, ale można(...)przechowywać w lodówce do około dwóch tygodni. Pamiętajmy aby nie przesadzić z jego ilością podczas przygotowywania dań, bo jest dość intensywny. Kurczak w sosie Teriyaki składniki: 500 g piersi z kurczaka 100 g kiełków 1 słodka czerwona papryka (ta podłużna) 100 g pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 pora Sos: łyżeczka sproszkowanego czosnku łyżeczka imbiru łyżeczka miodu 1/4 szklanki
Delusional TrineGulasz mięsny to obowiązkowe danie u nas przynajmniej raz w tygodniu. Gulasz mięsny czyli mięso w sosie jest smaczny i można go przyrządzić na wiele sposobów. Już choćby dodanie pak choi czy różnych ziół zmienia jego smak. W ten sposób powstaje nowa wersja gulaszu, a domownikom potrawa raczej nie ma prawa się znudzić. Nieważne jakie mięso użyjemy gulasz mięsny(...)Jeszcze kilka lat temu raczej bym się nie podpisała pod jakąkolwiek kaszą. Obecnie smakują mi wszystkie rodzaje kasz zwłaszcza, kiedy podaję je razem z gulaszem. Znacie pak choi? To chińska kapusta o ciemnozielonych i mięsistych białych łodygach zebranych w rozetach. Pak choi stosuję często w mojej kuchni zamiast białej kapusty. Jest o wiele delikatniejszy w smaku, a i szybko
codojedzeniaszpinaku liście olej do smażenia 2 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" ząbek czosnku 8 jaj kilka łyżek sosu sojowego makaron ryżowy chiński kiełki pora do dekoracji kilka kropel oleju sezamowego sezam wykałaczki Rozmroź szpinak. Jaja rozkłóć dokładnie widelcem,dodaj 2 łyżki sojowego. Na małej patelni, na rozgrzanym oleju usmaż małe, cienkie omleciki(...)minut. Na drugiej patelni na rozgrzany olej wrzuć ząbek czosnku , dodaj szpinak i bardzo krótko smaż, dodaj kilka krople oleju sezamowego i 1 łyżkę sosu sojowego. Odstaw. Teraz komponuj danie. Na środek omletu ułóż ok 2 łyżek warzyw . Złóż dłońmi sakiewkę i zepnij na skos 2 wykałaczkami. Ułóż na talerzu po 3 sztuki na osobę. W innej miseczce nałóż
AZgotuj!pekińska to świetna baza do wielu potraw. Jeszcze nie próbowałam kapusty pekińskiej w wersji duszonej, ale wszystko przede mną. Świetnie komponuje się w mojej wersji naleśników, z nadzieniem po chińsku. Wróćmy do naszej kapusty pekińskiej. Do poszatkowanej kapusty dorzuciłam dla odmiany ogórek kiszony, kilka pomidorków koktajlowych, kukurydzę. W sumie pasowałoby dodać tutaj jeszcze cebulę czerwoną, jajka na twardo czy tuńczyka(...)Warzywa siekamy, Przygotowujemy sos. Polewamy sosem warzywa. Mieszamy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-kapusty-pekinskiej-kukurydza-ogorkiem-kiszonym/ MieszamWGarnku Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, ogórkiem kiszonym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukremem cytrynowym, jabłkowo- marchewkowe, z masłem orzechowym i dżemem, jabłkowe z solonym karmelem i kilka innych propozycji. W kolejnym rozdziale znajdziemy suszone mięso: paski suszonej wołowiny, suszona wieprzowina po chińsku, krewetki, łosoś, dorsz Rozdział szósty to orzechy i pestki: orzechu nerkowca z limonką i papryczką chipotle, orzechy laskowe w czekoladowo - waniliowej skorupce, migdały w czekoladowo - cynamonowej skorupce. Rozdział siódmy(...)naleśniki. Rozdział dziesiąty to przystawki: mini klopsiki warzywne, tortille, pizza Rozdział jedenasty to desery: słodkie przepisy na zdrowe i pyszne ciasteczka, czy batoniki :-) Rozdział dwunasty to dania główne: sos do makaronu czy warzywne curry. Rozdział trzynasty to smakołyki dla naszych pupili: smakołyki z batatów, udka kurczaka, skórki z łososia. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego, nawet zwierzaki
kruche babeczkisię bardzo szybko, i w 20min.mamy gotowy obiad.Dziś był taki dzień kiedy zależało mi na czasie bo przyjechałam zmęczona i głodna, a w garnkach pustki.I wyszło smaczne orientalne danie .Zapraszam do jego zrobienia.Sos jest aksamitny,mięso miękkie,a smaki łagodne przechodzą w w ostrzejsze,ale bez mocniejszych doznań ostrości. 80dag.łopatki 1 puszka mleczka kokosowego(...)kostkę,zrumienić w woku na dużym ogniu i 4 łyżkach oleju.Posolić do smaku.Dokładamy czosnek,chili,imbir.Krótko smażymy na ostrym ogniu,ciągle mieszając.Posypujemy kurkumą.Dodajemy warzywa chińskie,mleczko kokosowe i bulion,oraz pastę curry.Zagotować aż potrawa zawrze,zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem( nie musowo,trudno u mnie o tak dużą pokrywkę).Dusimy ok.5
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkispróbowałam azjatyckiego sosu z orzeszków ziemnych, zakochałam się od pierwszej chwili. Podany był wtedy z malutkimi grillowanymi szaszłyczkami z piersi kurczaka i zieloną sałatą. Nie było to w chińskiej knajpce, a w niemieckiej restauracji hotelowej w jakimś malutkim, przyautostradowym miasteczku. Chcieliśmy coś zjeść, ale było późno i po drodze od 200-tu km nie było nawet kanapek na stacjach(...)była też stosownie do tych czasów ubrana, jakkolwiek była bardzo sympatyczna) byliśmy jedynymi osobami w hotelowej restauracji. Ale nic, weszliśmy dalej odważnie, usiedliśmy. Potwornie głodni, zamówiliśmy dania z karty, mimo słusznych naszym zdaniem obaw, czy aby nie podadzą nam tu czegoś, co również święciło swą świeżość przed 30-tu laty.:) Zanim pani recepcjonistka, i jak się okazało się
Kuchnia Prezydentowejsamodzielnie przygotować chińskie noodle w 15-20 minut . Kiedy mam na nie ochotę, zamiast zamawiać jedzenie z knajpki, błyskawicznie robię je sama. Wychodzi i szybciej, i taniej. Co oprócz sosu? Zanim podam przepisy, pozwolę sobie jeszcze na kilka zdań o tym, co trzeba mieć pod ręką, by w każdej chwili być gotowym na przygotowanie domowego chińskiego fast-foodu(...)zużywamy jej dużo. Jeden 250g stek wystarczy na 4 porcje. Jeśli robimy danie dla 2 osób, przekrójmy mięso na pół i zamróźmy jeden kawałek do następnego gotowania. Warzywa - marchewka, czerwona cebula, papryka, brokuły to popularne warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Jeśli przygotowanie dania planujemy wcześniej, możemy poszukać w sklepie kiełków fasoli mung lub grzybów shitake. Warto
W kuchni wieczoremmięso szarpiemy zgodnie z kierunkiem włókien. Sos pieczeniowy, który odlaliśmy z rondla, miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Możemy go wykorzystać do dania lub zamrozić w formie kostek. Przyda się on do innych dań. Sos BBQ Sos również dobrze jest przygotować sobie wcześniej. W tym celu drobno siekamy cebulę, czosnek oraz wędzone śliwki. W garnku(...)pociętego papieru do pieczenia. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Na górę umieszczamy gazę i związujemy ją dookoła garnka lub drobną metalową siateczkę do gotowania na parze. Oczywiście najlepiej użyć chińskich bambusowych koszyczków do gotowania na parze, ale gdy ich nie mamy, to trzeba sobie jakoś poradzić. Gdy woda się zagotuje, gasimy ogień i układamy na gazie lub siateczce część bułeczek
Food Square