Niestety w Polsce przyjęło się, że makaron z sosem pomidorowym musi być przygotowany koniecznie z dodatkiem mięsa mielonego. Jest to bardzo błędne podejście, bowiem klasyczny włoski
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cóż tu dużo mówić. Oto prosty przepis na obiad. Znajdziesz w nim i mięsko i warzywo i makaron. Słowem - dla każdego coś miłego. Receptura Teściowej, którą
Kuchnia po mojemupropozycji kulinarnych. Ciasteczka z wróżbą. Ciasteczka z wróżbą, aforyzmem czy" złotą" myślą mogą uatrakcyjnić każde towarzyskie spotkanie. Bawią (ucząc)się dzieci i dorośli. Nie są to typowe chińskie ciasteczka. Moje robi się sprawniej. Wcześniej należy przygotować odpowiedni tekst. Najlepiej wydrukować i pociąć na paski 10cmX2cm. 30 dag mąki tortowej 8 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka(...)rogalika około 35 sztuk. Piec w temp.180 stop.15 min. Papier nie przykleja się do ciasta i druk się nie rozmywa. Niestety ciasteczka są troszeczkę twardawe, ale łamią się i dadzą się zjeść. Akurat w tym wypadku nie o jedzenie idzie. Jak zabawa, to zabawa. Młotek nie będzie potrzebny. Teksty możemy przedrukować z internetu, ale ciekawsze będą fraszki ze wskazaniem
Kulinarny karnet Christopherapapieru ryżowego z kurczakiem i warzywami. Bardzo podobne sakiewki, tylko, że warzywne dostałem w zgłoszeniu na mój wiosenny konkurs od Karoliny, jednej z moich czytelniczek. Zrobiła trzy dania w parowarze i była zaraz za nagrodzonymi przepisami. Z wszystkich odrzuconych przepisów, najbardziej było mi jej szkoda, ale jak pamiętacie i tak kilka nagród dokupiłem :) Z trzech jej przepisów(...)papryczki pikantne 1/2 marchewki 5 łyżek zielonego groszek gotowanego na parze szczypiorek 10 szt papieru ryżowego Przyprawy : papryka wędzona pieprz czosnkowy curry chińskie ( kardamon, kmin rzymski, gorczyca, kurkuma, kolendra, pieprz cayenne ) Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Na małe kawałki kroimy pierś kurczaka. Polewamy je sosem sojowym i dokładnie obtaczamy w nim mięso
Parowar Facetabrokuła, groszku, marchewki oraz dyni. Dzięki warzywnemu dodatkowi, makaron świetnie smakuje, a dodatkowo pięknie prezentuje się w daniach na ciepło i zimno, jak zapiekanki czy sałatki oraz klasyczne dania makaronowe z sosem. Jeśli szukacie szybkiej, lekkiej i smacznej przekąski z warzywami i makaronem, zróbcie spring rolls . To świetny wybór na lekką kolację, a nawet obiad. Sprawdzają się(...)makaronu mini rurki z warzywami Lubella 1 nieduża marchewka 1/2 młodej cukinii 5-7 podłużnych rzodkiewek kilka liści sałaty około 7 arkuszy papieru ryżowego 1 łyżeczka ostrego sosu chińskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól Przygotowanie spring rolls: W lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienkie paseczki
kolorowotorcikowoSzybki obiad pracy – popularny chińczyk? A może by tak przygotować swoją wersję tej potrawy. Nic trudnego… bo oprócz tego, że będzie smaczna to jeszcze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Okres grudniowo-styczniowy jest skupiskiem zarazków. Od początku grudnia ratuje się na wszelkie możliwe sposoby, a z pomocą przychodzi rosół. Dobry na choroby i.. kaca
Czarnawisienkapowierzchni masła jest zjawiskiem naturalnym. Źrodło tekstu: http://www.primavika.pl/maslo-orzechowe-bez-soli-i-cukru/ http://www.primavika.pl/maslo-orzechowe-bez-soli-i-cukru/ Lokowanie produktu. Dostaję czasaem od czytelników pytania "Po jaką cholerę wstawiasz zdjęcia z danym produktem", "jesteś głupia i tak nie przyniesie to Tobie sławy". Pozostawię to bez komentarza, szkoda na to mojego czasu. Każdy prowadzi swojego bloga na swój własny sposób. Ja prowadzę po swojemu(...)przemyślany. Zaczęłam zwracac uwagę na etykiety, zwłaszcza jeśli chodzi o jedzenie dla dziecka. Bo ja nie pogardzę i nie odmówię sobie czasem zjedzenia tej cholernie nafaszerowanej największym syfem zupki chińskiej. Cóż najwyżej będę świecić w nocy. Jem to już na swoją odpowiedzialność. SKARB Moim najwiekszyn, nacenniejszym skarbek dla mnie jest moje dziecko. Zrobię wszystko aby zadbac o to by jadło
ClauditteMissCookingmożliwe i zanurzyć w lodowatej wodzie. Powstałymi cebulowymi pędzelkami smarujemy placki sosem. Placki z kaczką po pekińsku jada się palcami. Sos śliwkowy. Sos sporządzany z solonych chińskich śliwek i moreli ma słodko-kwaśny smak. Macza się w nim pieczone ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę. W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki(...)wyparzonych słoiczków ,zakręcić i niech czeka na swoją kolej ,oczywiście wtedy ,jeżeli nie podajemy go od razu. Placki mandaryńskie. Placki obok ryżu są ulubionym dodatkiem do dań w Chinach Północnych .Są one prawie zawsze dodawane do pokrojonego w paski mięsa i ryby. A do kaczki po pekińsku po prostu nie może ich zabraknąć. Składniki
Kulinarny karnet ChristopheraTakie szybkie dania inspirowane kuchnią azjatycką są idealne na szybki i smaczny obiad. Do oryginalnego sosu teriyaki używa się Mirin czyli rodzaj ryżowego wina ale niestety zapomniałam kupić będąc ostatnio w azjatyckim markecie. Ale znalazłam inny przepis na sos Teriyaki który smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu wychodzi trochę więcej sosu niż potrzeba na to danie, ale można(...)przechowywać w lodówce do około dwóch tygodni. Pamiętajmy aby nie przesadzić z jego ilością podczas przygotowywania dań, bo jest dość intensywny. Kurczak w sosie Teriyaki składniki: 500 g piersi z kurczaka 100 g kiełków 1 słodka czerwona papryka (ta podłużna) 100 g pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 pora Sos: łyżeczka sproszkowanego czosnku łyżeczka imbiru łyżeczka miodu 1/4 szklanki
Delusional TrineGulasz mięsny to obowiązkowe danie u nas przynajmniej raz w tygodniu. Gulasz mięsny czyli mięso w sosie jest smaczny i można go przyrządzić na wiele sposobów. Już choćby dodanie pak choi czy różnych ziół zmienia jego smak. W ten sposób powstaje nowa wersja gulaszu, a domownikom potrawa raczej nie ma prawa się znudzić. Nieważne jakie mięso użyjemy gulasz mięsny(...)Jeszcze kilka lat temu raczej bym się nie podpisała pod jakąkolwiek kaszą. Obecnie smakują mi wszystkie rodzaje kasz zwłaszcza, kiedy podaję je razem z gulaszem. Znacie pak choi? To chińska kapusta o ciemnozielonych i mięsistych białych łodygach zebranych w rozetach. Pak choi stosuję często w mojej kuchni zamiast białej kapusty. Jest o wiele delikatniejszy w smaku, a i szybko
codojedzeniaszpinaku liście olej do smażenia 2 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" ząbek czosnku 8 jaj kilka łyżek sosu sojowego makaron ryżowy chiński kiełki pora do dekoracji kilka kropel oleju sezamowego sezam wykałaczki Rozmroź szpinak. Jaja rozkłóć dokładnie widelcem,dodaj 2 łyżki sojowego. Na małej patelni, na rozgrzanym oleju usmaż małe, cienkie omleciki(...)minut. Na drugiej patelni na rozgrzany olej wrzuć ząbek czosnku , dodaj szpinak i bardzo krótko smaż, dodaj kilka krople oleju sezamowego i 1 łyżkę sosu sojowego. Odstaw. Teraz komponuj danie. Na środek omletu ułóż ok 2 łyżek warzyw . Złóż dłońmi sakiewkę i zepnij na skos 2 wykałaczkami. Ułóż na talerzu po 3 sztuki na osobę. W innej miseczce nałóż
AZgotuj!wieku i zawiera sporo ciekawych przepisów na dania kuchni polskiej. Nigdy nie kopiuję przepisu. Wprowadzam zmiany, tak aby potrawa była bliższa moim preferencjom smakowym. W oryginalnym przepisie zamiast pieczarek występują kurki, a roladki duszone są w sosie własnym. Dodatek śmietany, pieczarek i zielonego pieprzu to już mój pomysł na to danie. Składniki 70 dkg schabu bez kości(...)Roladki obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Dodajemy pieczarki, a po 3 minutach wlewamy śmietanę. Wsypujemy zielony pieprz, całość dusimy do zredukowania śmietany. Gotowe danie doprawiamy do smaku solą i posypujemy natką pietruszki. Lubię czytać. Książki towarzyszyły mi od zawsze i nie wyobrażam sobie życia bez nich. W swojej biblioteczce mam książki o rożnej
Kasia i jej kobiecy światpekińska to świetna baza do wielu potraw. Jeszcze nie próbowałam kapusty pekińskiej w wersji duszonej, ale wszystko przede mną. Świetnie komponuje się w mojej wersji naleśników, z nadzieniem po chińsku. Wróćmy do naszej kapusty pekińskiej. Do poszatkowanej kapusty dorzuciłam dla odmiany ogórek kiszony, kilka pomidorków koktajlowych, kukurydzę. W sumie pasowałoby dodać tutaj jeszcze cebulę czerwoną, jajka na twardo czy tuńczyka(...)Warzywa siekamy, Przygotowujemy sos. Polewamy sosem warzywa. Mieszamy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-kapusty-pekinskiej-kukurydza-ogorkiem-kiszonym/ MieszamWGarnku Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, ogórkiem kiszonym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukremem cytrynowym, jabłkowo- marchewkowe, z masłem orzechowym i dżemem, jabłkowe z solonym karmelem i kilka innych propozycji. W kolejnym rozdziale znajdziemy suszone mięso: paski suszonej wołowiny, suszona wieprzowina po chińsku, krewetki, łosoś, dorsz Rozdział szósty to orzechy i pestki: orzechu nerkowca z limonką i papryczką chipotle, orzechy laskowe w czekoladowo - waniliowej skorupce, migdały w czekoladowo - cynamonowej skorupce. Rozdział siódmy(...)naleśniki. Rozdział dziesiąty to przystawki: mini klopsiki warzywne, tortille, pizza Rozdział jedenasty to desery: słodkie przepisy na zdrowe i pyszne ciasteczka, czy batoniki :-) Rozdział dwunasty to dania główne: sos do makaronu czy warzywne curry. Rozdział trzynasty to smakołyki dla naszych pupili: smakołyki z batatów, udka kurczaka, skórki z łososia. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego, nawet zwierzaki
kruche babeczki