Kaczka z mango, marchewką i porem w sosie śliwkowym. Doprawiona imbirem, czosnkiem oraz limonką. Pomysł na wykorzystanie pieczonej kaczki. Danie przygotowuje się bardzo szybko
Moja Galeria Smakusię także kalafior. ;) I takim sposobem zdobyłam bazę do stworzenia pysznego dania! Mięso można zamarynować dzień wcześniej, ale 1 godzina przed smażeniem również wystarczy. :) Jako dodatek użyłam kaszy jaglanej (bo ona nawet z curry smakuje świetnie!), ale doskonale będzie pasować także ryż czy chiński makaron. Składniki (na 2-3 porcje) : pierś z kurczaka 1/2 kalafiora
Kuchnia Elliechoi (bok choy / kapusta chińska) – może nie wydawać się tak popularna, jak zwykła kapusta spotykana na rynku, jednak to gwiazda wśród zdrowej żywności. Ma potencjał, aby chronić przed nowotworami, obniżać ciśnienie krwi, a nawet wiele więcej”. Dania azjatyckie charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które
mojewypiekiinietylkoBardzo długo zastanawiałam się nad kupnem książki „Kuchnia chińska według Goka” . W końcu dostałam wymarzony egzemplarz na urodziny od moich przyjaciół. Książka jest naprawdę pięknie wydana, każdy miłośnik kuchni azjatyckiej znajdzie w niej wiele inspiracji. Ja zaczynam swoja przygodę z daniami Goka, będę na bieżąco zamieszczać przepisy, który uda mi się przyrządzić. Na pierwszy ogień poszedł przepis
Mania Gotowaniajest bardzo ostra i jeśli dacie jej zbyt dużo danie może być zbyt ostre i cały jego smak zniknie :) Kurczak w czerwonym curry – składnik (na 3-4 porcje) torebka ryżu np. brązowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 puszka ananasów 300g filetu z kurczaka 200g mieszanki chińskiej (możecie użyć świeżych warzyw) 400 ml mleczka kokosowego mała cebula olej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mogłam się oprzeć, przyrządziłam więc ją pierwszy raz. Potem, drugi, trzeci, piąty, dziesiąty... Stała się podstawowym podpunktem w menu dla gości, podczas rodzinnych spotkań, imprez, ale też jako danie kolacyjne w dni powszednie. Zasmakowała mnie i mojej rodzinie. Stanowi też świetny sposób, na pozbycie się z lodówki resztek lub pojedynczych porcji, np. mięsa, których nikt już nie chce zjeść(...)dłuższą zabierają jajka. Za każdym razem smakuje inaczej, każdorazowo dodaję inną wędlinę, mięso, czy to, co akurat w lodówce jest na zbyciu. SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. /zbyt popularna, by była autorska;/ 4 zupki chińskie 5 jajek puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego 1/2 słoika marchewki konserwowej szklanka posiekanych konserwowych pieczarek 200g wędliny lub mięsa 1 biała część pora pęczek
W kuchni Karmel-itkikrajów dalekowschodniej Azji, gdzie mogą spróbować oryginalnych potraw, które smakują im na tyle, że chcą jeść je również po powrocie. Wpływa na to też coraz lepsza jakość i różnorodność dań w polskich restauracjach serwujących kuchnię azjatycką. Te badania to również wskazówka dla restauratorów i szefów kuchni. Skoro aż tylu potencjalnych klientów ceni sobie kuchnię azjatycką, może warto choć(...)Popularna jest również kuchnia wietnamska, hinduska czy chińska – choć trzeba pamiętać, że ta ostatnia jest bardzo niejednorodna i właściwie trzeba uznać, że w zależności od prowincji znacznie się między sobą różni. Wszystko to sprawia, że szef kuchni układający menu, ma dużą swobodę w jego konstruowaniu. Z jednej strony, można wybrać najbardziej typowe dania z wielu różnych kuchni
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneŚniadanie jest uważane przez dietetyków za posiłek najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu – ma dostarczać energii, co po nocnej przerwie jest bardzo istotne. Chińskie przysłowie, na poparcie tej tezy, mówi: Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Fakt spożywania śniadania wpływa na wydajność fizyczną i psychiczną w ciągu dnia. Granola jest mieszaniną różnego rodzaju(...)błyskawicznych) - 250 g całych migdałów - 120 g pestek słonecznika - 120 g ziaren sezamu - 2 jabłka golden delicious - 2 łyżeczki zmielonego cynamonu - 1 łyżeczka zmielonego imbiru - 200g płynnego miodu (dałam malinowy) - 2 łyżki brązowego cukru (light muscovado) - 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej - 2 łyżki oleju rzepakowego - 200 g rodzynków - 100 g suszonej żurawiny - garść suszonych moreli - 120 g suszonych wiśni
mojewypiekiinietylkoprzepisów podajemy składniki na na cztery porcje – jeśli to dla Was za dużo, to zmniejszcie ilość składników, ale najlepiej zamroźcie nadwyżkę – będzie jak znalazł na później. Wszystkie dania z tego menu są idealne do mrożenia i odgrzewania w pracy. Przy przepisach znajdziecie wskazówki jak je mrozić i rozmrażać. Całe menu na tydzień – mało czasu, mało(...)Czerwona zupa z soczewicy Piątek – Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami Pobierz menu na tydzień Niedziela – Diabelski kurczak w 15 minut Poniedziałek – Domowy kebab z kurczaka Wtorek – Ratatouille z piekarnika w dwóch krokach Środa – Penne z pesto z jarmużu (4 składniki) Czwartek – Czerwona zupa z soczewicy Piątek – Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami Jak gotowaliśmy
Niedzielny kucharzplus. :) I prawdę mówiac nie żałuję. Znalazłam cała kolekcję szybkich, prostych dań z ogólnie dostępnych składników, bardzo często obliczonymi tak, by pozostała dodatkowa porcja, idealna do zamrożenia na następna okazję. Na pewno skorzystam z pomysłów na zapiekanki, wegetariańskie i mięsne bolognese, owsiane cookies, czy chińskie kluski z kurczakiem. A dodatkowo kilka (naście) dobrych rad w kwestii planowania zakupów
Lejdi of the houseliśćmi laurowymi (najlepiej świeżymi, także ze względu na kolor i estetykę dania) nabiera niezwykłego aromatu, które wieńczy szybko zgrillowane mięso. Stek wołowy po filipińsku jest dodatkowo okraszony sosem z soku limonki i sosu sojowego. Kuchnia filipińska jako taka na tle innych kuchni azjatyckich (tajskiej, chińskiej, wietnamskiej etc.) wydaje się dość uboga. W większości potraw, opartych na owocach morza
Pociąg Do Kuchniniej wspomnieć:). Przepis jest bardzo fajny szybki a danie smakuje wybornie. Jak wszystko co proponuje Maryjka :). Potrzebne składniki: 3 cebule 6 papryk 1 bambus w puszce 1 opakowanie grzybków mun kiełki na patelnię 3 cm startego świeżego imbiru 1 łyżka przyprawy chińskiej 3 łyżki oleju sojowego 100 g ryżu jaśminowego garść sezamu
Łycha smakówInna wersja zapiekanki makaronowej, tym razem wykorzystamy drobny makaron i białą kiełbasę. Składniki: -4 białe kiełbasy -10 dkg makaronu "chińskiego" ( 3
Maminek kulinarnyFrancuzi ukochali sobie drób ponad wszelkie inne mięsa – znajdziecie więcej przepisów na przyrządzenie kurczaka po francusku niż po chińsku, tego jestem pewna! Ten kurczak pieczony w maśle jest genialnym świadectwem prostoty francuskiej kuchni – tylko kilka podstawowych składników, odpowiedni sposób obróbki i kurczak zamienia się w prawdziwą gwiazdę na stole. Każdy kęs to poezja – masło, czosnek, pietruszka. Moje ulubione trio! Piekarnik(...)odwracamy i tak samo luzujemy skórkę na udach i wkładamy pod nią kawałki masła, następnie nogi i uda kurczaka masujemy aż masło utworzy pod skórką cienką, równą warstwę. Nie da się tego zrobić łatwo i czysto – ja za każdym razem jestem upaprana w maśle po łokcie, a kurczak malowniczo ślizga się po blacie. Pod skórkę na udach i piersiach
Karo in the KitchenWyglądają fantastycznie – jak dania, za które w restauracji trzeba by sporo zapłacić – i tak też smakują. W rzeczywistości są pyszne, ale tanie jak barszcz – bo powstały z resztek jedzenia w domowej kuchni. Poznajcie i zacznijcie gotować – pięć dań z resztek, których nie powstydziłby się żaden szef kuchni. 1. Zupa z pierożkami(...)Niezwykle smakowite pierożki won ton z nadzieniem z posiekanego gotowanego kurczaka i krewetek. Wszystko w otulinie z bardzo delikatnego ciasta, podane w aromatycznym chińskim sosie. Wykwintny sposób na resztki jedzenia – a konkretnie mięso z gotowanego kurczaka, które normalnie je się za karę, albo wcale. Zobacz przepis. 2. Zupa pho z… Ta zupa pho to dowód
Niedzielny kucharz