dania chińskie - 1156 przepisów (strona:41/78)

Stir fry z kaczką i mango 122

Kaczka z mango, marchewką i porem w sosie śliwkowym. Doprawiona imbirem, czosnkiem oraz limonką. Pomysł na wykorzystanie pieczonej kaczki.  Danie przygotowuje się bardzo szybko

Moja Galeria Smaku
Czerwone curry z kurczakiem i kalafiorem 285

się także kalafior. ;)  I takim sposobem zdobyłam bazę do stworzenia pysznego dania! Mięso można zamarynować dzień wcześniej, ale 1 godzina przed smażeniem również wystarczy. :) Jako dodatek użyłam kaszy jaglanej (bo ona nawet z curry smakuje świetnie!), ale doskonale będzie pasować także ryż czy chiński makaron.  Składniki (na 2-3 porcje) :  pierś z kurczaka 1/2 kalafiora

Kuchnia Ellie
Azjatycka zupa pak choi 150

choi (bok choy / kapusta chińska) – może nie wydawać się tak popularna, jak zwykła kapusta spotykana na rynku, jednak to gwiazda wśród zdrowej żywności. Ma potencjał, aby chronić przed nowotworami, obniżać ciśnienie krwi, a nawet wiele więcej”. Dania azjatyckie charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które

mojewypiekiinietylko
Char Siu, czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem 191

Bardzo długo zastanawiałam się nad kupnem książki   „Kuchnia chińska według Goka” . W końcu dostałam wymarzony egzemplarz na urodziny od moich przyjaciół. Książka jest naprawdę pięknie wydana, każdy miłośnik kuchni azjatyckiej znajdzie w niej wiele inspiracji. Ja zaczynam swoja przygodę z daniami Goka, będę na bieżąco zamieszczać przepisy, który uda mi się przyrządzić. Na pierwszy ogień poszedł przepis

Mania Gotowania
Kurczak w czerwonym curry 150

jest bardzo ostra i jeśli dacie jej zbyt dużo danie może być zbyt ostre i cały jego smak zniknie :) Kurczak w czerwonym curry – składnik (na 3-4 porcje) torebka ryżu np. brązowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 puszka ananasów 300g filetu z kurczaka 200g mieszanki chińskiej (możecie użyć świeżych warzyw) 400 ml mleczka kokosowego mała cebula olej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. 881

mogłam się oprzeć, przyrządziłam więc ją pierwszy raz. Potem, drugi, trzeci, piąty, dziesiąty... Stała się podstawowym podpunktem w menu dla gości, podczas rodzinnych spotkań, imprez, ale też jako danie kolacyjne w dni powszednie. Zasmakowała mnie i mojej rodzinie. Stanowi też świetny sposób, na pozbycie się z lodówki resztek lub pojedynczych porcji, np. mięsa, których nikt już nie chce zjeść(...)dłuższą zabierają jajka. Za każdym razem smakuje inaczej, każdorazowo dodaję inną wędlinę, mięso, czy to, co akurat w lodówce jest na zbyciu. SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. /zbyt popularna, by była autorska;/ 4 zupki chińskie 5 jajek puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego 1/2 słoika marchewki konserwowej szklanka posiekanych konserwowych pieczarek 200g wędliny lub mięsa 1 biała część pora pęczek

W kuchni Karmel-itki
Kuchnia azjatycka w restauracji – łatwiej niż myślisz 124

krajów dalekowschodniej Azji, gdzie mogą spróbować oryginalnych potraw, które smakują im na tyle, że chcą jeść je również po powrocie. Wpływa na to też coraz lepsza jakość i różnorodność dań w polskich restauracjach serwujących kuchnię azjatycką. Te badania to również wskazówka dla restauratorów i szefów kuchni. Skoro aż tylu potencjalnych klientów ceni sobie kuchnię azjatycką, może warto choć(...)Popularna jest również kuchnia wietnamska, hinduska czy chińska – choć trzeba pamiętać, że ta ostatnia jest bardzo niejednorodna i właściwie trzeba uznać, że w zależności od prowincji znacznie się między sobą różni. Wszystko to sprawia, że szef kuchni układający menu, ma dużą swobodę w jego konstruowaniu. Z jednej strony, można wybrać najbardziej typowe dania z wielu różnych kuchni

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Granola z migdałami 187

Śniadanie jest uważane przez dietetyków za posiłek najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu – ma dostarczać energii, co po nocnej przerwie jest bardzo istotne. Chińskie przysłowie, na poparcie tej tezy, mówi: Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Fakt spożywania śniadania wpływa na wydajność fizyczną i psychiczną w ciągu dnia. Granola jest mieszaniną różnego rodzaju(...)błyskawicznych) - 250 g całych migdałów - 120 g pestek słonecznika - 120 g ziaren sezamu - 2 jabłka golden delicious - 2 łyżeczki zmielonego cynamonu - 1 łyżeczka zmielonego imbiru - 200g płynnego miodu (dałam malinowy) - 2 łyżki brązowego cukru (light muscovado) - 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej - 2 łyżki oleju rzepakowego - 200 g rodzynków - 100 g suszonej żurawiny - garść suszonych moreli - 120 g suszonych wiśni

mojewypiekiinietylko
Menu na tydzień: Mało czasu, mało składników 152

przepisów podajemy składniki na na cztery porcje – jeśli to dla Was za dużo, to zmniejszcie ilość składników, ale najlepiej zamroźcie nadwyżkę – będzie jak znalazł na później. Wszystkie dania z tego menu są idealne do mrożenia i odgrzewania w pracy. Przy przepisach znajdziecie wskazówki jak je mrozić i rozmrażać. Całe menu na tydzień – mało czasu, mało(...)Czerwona zupa z soczewicy Piątek – Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami Pobierz menu na tydzień Niedziela – Diabelski kurczak w 15 minut Poniedziałek – Domowy kebab z kurczaka Wtorek – Ratatouille z piekarnika w dwóch krokach Środa – Penne z pesto z jarmużu (4 składniki) Czwartek – Czerwona zupa z soczewicy Piątek – Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami Jak gotowaliśmy

Niedzielny kucharz
'Eat Well for Less' Jo Scarratt-Jones, przedmowa: Gregg Wallace i Chris Bavin 149

plus. :)  I prawdę mówiac nie żałuję. Znalazłam cała kolekcję szybkich, prostych dań z ogólnie dostępnych składników, bardzo często obliczonymi tak, by pozostała dodatkowa porcja, idealna do zamrożenia na następna okazję. Na pewno skorzystam z pomysłów na zapiekanki, wegetariańskie i mięsne bolognese, owsiane cookies, czy chińskie kluski z kurczakiem. A dodatkowo kilka (naście) dobrych rad w kwestii planowania zakupów

Lejdi of the house
Stek wołowy po filipińsku z laurową cebulą i sosem z limonki 135

liśćmi laurowymi (najlepiej świeżymi, także ze względu na kolor i estetykę dania) nabiera niezwykłego aromatu, które wieńczy szybko zgrillowane mięso. Stek wołowy po filipińsku jest dodatkowo okraszony sosem z soku limonki i sosu sojowego. Kuchnia filipińska jako taka na tle innych kuchni azjatyckich (tajskiej, chińskiej, wietnamskiej etc.) wydaje się dość uboga. W większości potraw, opartych na owocach morza

Pociąg Do Kuchni
Chińszczyzna 126

niej wspomnieć:). Przepis jest bardzo fajny szybki a danie smakuje wybornie. Jak wszystko co proponuje Maryjka :). Potrzebne składniki:   3 cebule   6 papryk 1 bambus w puszce  1 opakowanie grzybków mun kiełki na patelnię 3 cm  startego świeżego imbiru 1 łyżka  przyprawy chińskiej   3 łyżki oleju sojowego 100 g ryżu jaśminowego garść sezamu

Łycha smaków
Zapiekanka z makaronem i białą kiełbasą 186

   Inna wersja zapiekanki makaronowej, tym razem wykorzystamy drobny makaron i białą kiełbasę.     Składniki: -4 białe kiełbasy -10 dkg makaronu "chińskiego" ( 3

Maminek kulinarny
Pieczony kurczak w maśle – Poulet Rôti au Beurre 273

Francuzi ukochali sobie drób ponad wszelkie inne mięsa – znajdziecie więcej przepisów na przyrządzenie kurczaka po francusku niż po chińsku, tego jestem pewna! Ten kurczak pieczony w maśle jest genialnym świadectwem prostoty francuskiej kuchni – tylko kilka podstawowych składników, odpowiedni sposób obróbki i kurczak zamienia się w prawdziwą gwiazdę na stole. Każdy kęs to poezja – masło, czosnek, pietruszka. Moje ulubione trio! Piekarnik(...)odwracamy i tak samo luzujemy skórkę na udach i wkładamy pod nią kawałki masła, następnie nogi i uda kurczaka masujemy aż masło utworzy pod skórką cienką, równą warstwę. Nie da się tego zrobić łatwo i czysto – ja za każdym razem jestem upaprana w maśle po łokcie, a kurczak malowniczo ślizga się po blacie.   Pod skórkę na udach i piersiach

Karo in the Kitchen
5 dań z resztek jedzenia, które wyglądają jak z restauracji 151

Wyglądają fantastycznie – jak dania, za które w restauracji trzeba by sporo zapłacić – i tak też smakują. W rzeczywistości są pyszne, ale tanie jak barszcz – bo powstały z resztek jedzenia w domowej kuchni. Poznajcie i zacznijcie gotować – pięć dań z resztek, których nie powstydziłby się żaden szef kuchni. 1. Zupa z pierożkami(...)Niezwykle smakowite pierożki won ton z nadzieniem z posiekanego gotowanego kurczaka i krewetek. Wszystko w otulinie z bardzo delikatnego ciasta, podane w aromatycznym chińskim sosie. Wykwintny sposób na resztki jedzenia – a konkretnie mięso z gotowanego kurczaka, które normalnie je się za karę, albo wcale. Zobacz przepis. 2. Zupa pho z… Ta zupa pho to dowód

Niedzielny kucharz