dania chińskie - 1156 przepisów (strona:34/78)

Steki z ligawy cielęcej z kapustą pac choi z grilla 174

Takie szybkie, mega szybkie danie dziś przedstawiam. Steki z ligawy cielęcej to bardzo delikatne mięso i szybko się grilluje a do nich równie przepyszna chińska kapusta pac choi z wyśmienitym sosem. Całość to pyszny, treściwy obiad. Spróbujcie razem ze mną? Steki z ligawy cielęcej z kapustą pac choi z grilla. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zielona sałatka z botwinki. 195

Improwizowana sałatka z surowych liści botwiny oraz chińskiej kapusty pak choi. Pomyślałam, że będzie do niej pasował sos słodko-kwaśny i na szczęście nie pomyliłam się. Danie jest lekkie, świeże i takie orzeźwiające. W końcu nadszedł czas, kiedy pogoda jest dla nas łaskawsza, a na straganach mamy coraz większy wybór produktów sezonowych. Korzystajmy z tego ile się

zadanie-gotowanie
Kaczka imbirowo-sojowoł (W tłumaczeniu dziś nie poszaleję ;) ) 178

Dzisiej po chałpach 1 to sie jy 2 przeważnie yno kury i świnie, niyrołz 3 ftojś sie narychtuje 4 hańdyka 5 , a przeca 6 we sklepach

Chop w kuchni
Drobiowy filet faszerowany warzywami i serem 136

Dziś mam taki filecik nadziany mieszanką chińską i żółtym serem. Do tego ziemniaczki lub frytki oraz ulubiona surówka i mamy super obiad na każdą okazję. Takie danie poprawi nam humor tym bardziej, że u mnie strasznie dziś wieje i ciągle miga prąd i na dodatek woda z kranu kapie a nie leci.' Dawno takiej pogody nie było, wczoraj

Ewa w kuchni
Makaron z fistaszkami (wegańskie) 156

Orzeszki arachidowe wraz z olejem arachidowym nadają temu daniu niepowtarzalny smak. Składniki   (3 duże porcje): 3/4 szklanki fistaszków  solonych prażonych 1/2 - 3/4 gotowanego brokuła 180 g makaronu  najlepiej chińskiego  chow mein 90 g pędów bambusa (ja używam takich w zalewie z Lidla) 90 g kiełków fasoli mung (ja używam takich

Pora na pora i pomidora
Przyprawa „5 smaków” 140

Przyprawa pięciu smaków używana jest przede wszystkim w kuchni chińskiej, ale znana jest także w innych krajach azjatyckich. Składa się z pięciu składników, które odpowiadają za

Oryginalny smak
Kurczak z makaronem chińskim i cukinią 194

zioła, wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy i wszystko mieszamy. Makaron chiński zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 3 minutach odcedzamy. Po wyłączeniu parowaru sos z miseczki przekładamy na talerz i na nim układamy mięso. Cukinie łączymy z makaronem i dodajemy mikro liście rzodkiewki. Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Dajcie znać jak wypróbujecie przepis, jak Wam się udało i czy smakowało

Parowar Faceta
Smażony ryż z krewetkami, młodą kapustą i omletem 161

krewetki. Istnieją jednak pewne klasyczne składniki, których należy się trzymać chcąc zachować charakter dania, należą do nich chilli, szalotki, sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec, pasty curry, kolendra, bazylia, jest jeszcze wiele innych klasycznych dodatków, które dodadzą tajskiego charakteru tj. pasta krewetkowa, galangal, chińskie grzyby, tajska fasola, trawa cytrynowa itp. jeśli uda Wam się je zdobyć to nie wahajcie(...)czasu na dopieczeni mięsa lub zmiękczenie warzyw. Doprawiajcie ryż do smaku, ma byś słodko-kwaśno-słono-pikantny. W rezultacie otrzymacie aromatyczny, szybki posiłek, udekorowany omletem, kolendrą i cząstkami limonki, danie, które zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia.  Składniki na 2-3 porcji Czas przygotowania: 30 min 1 szklanka długoziarnistego, jaśminowego ryżu* 250 g obranych krewetek (mogą być mrożone

Słodki Kompromis
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 233

Często dodawane do dań smażonych, wielu sałatek, stanowią również element dekoracyjny wielu dań kuchni azjatyckiej, nie tylko tajskich. KOLENDRA-  W Azji wykorzystuje się każdą część tej rośliny: korzeni i łodyg używa się do przygotowywania past, np. „magicznej pasty”, liści – do zup, dań smażonych i do ozdoby, zaś nasion – do dań z curry. Niestety, tylko kolendra(...)znacznie gęstszy od sosu rybnego czy sojowego ale za to jaśniejszy. Ma delikatny smak bez posmaku ryb czy owoców morza. Sos ostrygowy świetnie nadaje się do dań mięsnych, makaronów i dań wegetariańskich. Dostępna jest wersja sosu właśnie dla wegetarian, wytwarzana z grzybów zamiast ostryg. Sosu ostrygowego można tylko dodawać do potraw, nie nadaje się on jako

ClauditteMissCooking
‚Klejący kurczak’ – pałki z kurczaka bardzo po chińsku 281

Chińczycy uwielbiają ciemne, głębokie w kolorze i aromacie glazury. Mięso poddawane jest szybkiej obróbce cieplnej, zostaje upieczone idealnie, ale jest przede wszystkim soczyste, miękkie i bardzo

Karo in the Kitchen
Surówka z białej kapusty, jak u chińczyka 6012

zestawie zamawiając czasami jedzenie u znanego od lat "chińczyka". Jest stałym dodatkiem do wielu serwowanych tam dań a nam bardzo przypadł do gustu jej smak więc postanowiłam odtworzyć ją w domu. Jestem pewna, że z prawdziwą kuchnią chińską nie ma nic, albo bardzo niewiele, wspólnego, ale jakie to ma znaczenie? Ważne, że nam smakuje i już. Jest

Smaczna Pyza
Chińczyk z orzeszkami z nerkowca! 254

oryginalny smak potrawy trzeba uzbroić swoją kuchnię w typowe przyprawy i sosy do kuchni chińskiej. Ja osobiście kuchnię chińską uwielbiam i mam ich całą masę. Jeżeli to Wasza pierwsza przygoda z kuchnią dalekiego wschodu zapewniam, że nie będzie ostatnia. Danie jest boskie! SKŁADNIKI : - 1/2 mięsa z udźca z indyka - olej rzepakowy - 4 łyżki posiekanych orzeszków z nerkowca - posiekana natka

SMYKWKUCHNI
Restauracja Shivaz / Tydzień Restauracji Groupon 146

indyjskim serem w łagodnym sosie. Jako dodatek ryż basmanti. Już z daleka poczułyśmy zapach naszych potraw, a ich prezentacja wpasowała się w kanon restauracji. Dania zostały podane w atrakcyjnych czarkach, danie wegetariańskie było słodszą opcją obiadową, natomiast kurczak był bardziej tradycyjny w smaku. Jedynym minusem był zbyt dosolony sos szpinakowy. Natomiast ryż zasługuje na pochwałę, gdyż był(...)doradzić oraz taktowanie zażartować, zawsze w uśmiechem na twarzy. + kolejny plus to krótki czas oczekiwania na potrawy. Pomiędzy daniem głównym, a deser poprosiłyśmy nawet o  odczekanie chwili. + menu utrzymane w stylu indyjskim ( bo czyż nie dziwna jest restauracja np. chińska ze schabowym w menu?) + ciekawy i sympatyczny wygląd lokalu + możliwość zabrania jedzenia na wynos Jeśli ktoś miałby chęć

Kolizje Smaków
Shots from USA: Las Vegas & L.A. 197

Wśród nich bardzo luksusowy hotel Bellagio ze swoją słynną fontanną. Właśnie tam się zatrzymaliśmy na pyszną kolację. Wybraliśmy restaurację chińską, gdzie zamówiłam sobie makaron noodle z wołowiną w sosie słodko-ostrym. Pycha! Na pewno będę próbować odtworzyć to wspaniałe danie :) Oczywiście nie obeszło się bez odwiedzenia kasyna :) A poniżej widać hotel i fontannę Bellagio. Po 3 dniach spędzonych

Zgrabne Gotowanie
Fasolka szparagowa z masłem, czosnkiem i koperkiem 170

naszykowana, zapieczona w maśle z czosnkiem i koperkiem fasolka szparagowa, sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie obiadowe ale też jako dodatek – do piersi z kurczaka czy do ryb. W ten sam sposób można podać zielone i białe szparagi, fasolnik chiński, zapiec ładne, wąskie młode pory, salsefię, skorzonerę oraz… bób! Poza sezonem warto wybrać warzywa mrożone – i fasolka, i bób(...)momentu aż białka się zetną, a żółtka dalej pozostaną płynne – około 5-6 minut. Podajemy fasolkę od razu po wyjęciu z piekarnika, gorącą. Dla mnie całość to pełne danie. Naszykowane z tej ilości składników, z dwoma jajkami na osobę – spokojnie wystarczy na obiad dla dwóch dorosłych osób. Możecie wykorzystać je też jako dodatek – wtedy to 4-5 porcji . SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Ryż smażony po chińsku z wołowiną, jajkiem i warzywami 310

Pysznie, szybko i do pełna! Chińska kuchnia jest szybka pod jednym warunkiem – wcześniej trzeba poświęcić dłuższą chwilę czasu na odmierzenie, odważenie, naszykowanie i pokrojenie wszystkich składników. A trochę tu ich jest. Odpowiednio przygotowane, pokrojone i w odpowiedniej chwili dodane do woka elementy budują konsystencję i niesamowicie przyjemny smak tego naprawdę prostego dania. MIĘSO Na liście składników wszystko

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania