dania chińskie - 1156 przepisów (strona:28/78)

Sajgonki 226

komponować z ogromnej ilości dodatków, może być zarówno mięsny jak i warzywny, według waszych indywidualnych upodobań. Do sajgonek często dodawany jest również chiński makaron. Sajgonki najlepiej podajemy z sosem   sos słodko-kwaśny. Nazwa tego dania znana na całym świecie to spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wywodzi się od nazwy miasta Sajgon , z którego pochodzi wielu imigrantów wietnamskich(...)wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 5 cm kawałek cebulki dymki 50 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 4 suszone grzyby mun 1 jajko 30 g pędów bambusa 1-2 liście kapusty pekińskiej Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego (2x50g

Mania Gotowania
Miso ramen z cykorią, czosnkiem i imbirem 199

Wiosna i lato to pora lekkich zup – ramen też da się zrobić delikatnie i łagodnie, w odchudzonej i mniej zawiesistej wersji. Rezygnując z długo gotowanego i

Karo in the Kitchen
Wołowina stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami 157

Wołowina stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami to oczywiście wariant kuchni orientalnej, czyli znów jesteśmy w Chinach :) Choć jarmuż nie jest takim oczywistym dodatkiem w kuchni chińskiej, tutaj pasuje idealnie. Od razu podpowiadam, że jeśli za nim nie przepadacie (czy to możliwe?), można go zamienić z powodzeniem na liście szpinaku. Wołowina stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami doskonale(...)wołowiny przez przepyszny sos imbirowy. Przygotowanie takiej wołowiny stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami trwa jakieś 30 minut (i to z czasem marynowania!), więc jest świetnym i pysznym daniem na szybki obiad czy obiadokolację. Składniki: ok. 50 dkg wołowiny – najlepiej stek z antrykotu, rostbefu lub krzyżowej – pocięty na cienkie plasterki w poprzek włókien 3 ząbki czosnku

Pociąg Do Kuchni
Ryż po kantońsku (bezglutenowy + wersja wegańska) 144

Dziś przepis na naszą ulubioną wersję dania ryżowego, oczywiście bezglutenowego. W sieci jest wiele przepisów na ryż po kantońsku, mój pochodzi z programu kulinarnego

Kawa z mlekiem
PIECZONY KALAFIOR Z FIOLETOWYMI ZIEMNIAKAMI I CZOSNKIEM 164

Składniki połowa kalafiora ok 6 fioletowych ziemniaków ("chińskich trufli") 5-6 ząbków czosnku posiekana natka pietruszki dobry olej/oliwa dobra sól, swieżo zmielony pieprz, płatki chilli Przygotowanie

OliveandThyme
Zapiekanka z zupek chińskich 6086

Dziś pora na zapiekankę z zupek chińskich, jeżeli mieliście styczność z sałatką to już pewnie domyślacie się smaku zapiekanki. Jak dla mnie jest całkiem dobra, przede

Pychotkaaa
Kac morderca tnieeee najtwardesze sercaa.Instrukcja obsługi skacowanego organizmu wg. bloggerów 300

realnie-era 18.tek minęła tak jak rodzicielska opieka..na rosołek mamy średnie szanse chyba,że go ugotujemy sami/mamy cudownych współlokatorów) o ile się da - zjeść: jajecznice,pieczywo posmarowane masłem,ogórek kiszony bułkę z boczkiem zupkę chińską(najlepiej pomidorowa albo rosół) a najlepiej to normalną lekką domową zupę,ale... rosołek (wy)pić: kefirek sok pomidorowy/pomarańczowy napój izotoniczny/woda z miodem

Fiolka w kuchni
Makaron chow mein z kaczką po azjatycku 187

danie powstało pod wpływem sprzątania zamrażalki. Zobaczyłam w niej paczkę mrożonych warzyw chińskich oraz część kaczki (kupuję w całości i porcjuję). W szafce znalazła się paczka makaronu, a resztę dobrałam już pod kątem przypraw, które lubię. Dodatek orzeszków, powoduje, że mamy co chrupać jedząc. Dla mnie rewelacja! Składniki na 3 porcje: 1 podwójny filet z kaczki 250 g makaronu

Fabryka pomysłów
Sajgonki z krewetkami 144

wyszło, po moczeniu 2 minutowym nadal był twardy.. sprawdziłam w internecie i jedyne co znalazłam :): http://kuchniawietnamska.blogspot.com/2008/09/ryowe-krakersy-sezamowe-banh-trang-me.html Danie skończyłam na papierze standardowym SKŁADNIKI: 250g krewetek w czosnku mrożone warzywa chińskie 8 listków papieru ryżowego pomidory krojone sos sojowy sól, pieprz, papryka chilli, kolendra, kurkuma, suszona pietruszka, olej  Najpierw należy przygotować farsz

MarciochaKucharzy
Wołowina w sosie słodko-pikantnym TaoTao 171

zielona papryczka pepperoni pokrojona w cienkie krążki 400-500 g mięsa wołowego rostbef - pokroić w kosteczkę  POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO WYKONANIA DANIA: 100 g grzybków mun TaoTao 400-500 g mrożonej mieszanki warzywnej chińskiej 150 g kiełków fasoli mung 1 płaska łyżka rozbitego pieprzu syczuańskiego 150 g fasolki szparagowej PRZYGOTOWANIE: Do rozgrzanej głębokiej patelni przekładamy stopniowo

ClauditteMissCooking
MAKARON MIE Z GZRYBAMI MUNG, GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. 151

czarnych włosach biegają po wiosce, mężczyźni w swych bambusowych kapeluszach ciągną osły i bydło. Gwar, pędzące riksze, a wszędzie ten charakterystyczny zapach chińskiej kuchni. Dziś i ja przenoszę się do Azji, serwując iście azjatyckie danie. Delikatne spolszczone, ale starałam się zachować maksimum orientalności. MAKARON MIE Z GRZYBAMI  MUNG,  GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. /własny

W kuchni Karmel-itki
Xinxim - tradycyjna potrawa brazylijska z kurczakiem i krewetkami 193

danie z krewetkami. Dzisiaj przepis na tradycyjne danie kuchni brazylijskiej z regionu Bahia czyli xinxim. Uznawane podobnie jak moqueca za danie oferowane bogom w religii candomble . Tak więc niech Was nie zmyli ta lekko chińska nazwa. Xinxim to potrawka z kawałków kurczaka oraz krewetek zarówno suszonych jak i świeżych z orzeszkami solonymi a wszystko w mleku kokosowym(...)naszej pary). Składniki:  kurczak cały 300 gram krewetek świeżych dużych 100 gram krewetek suszonych (wiemy że ciężko je zakupić więc informujemy że bez nich xinxim też da się zjeść:-))  puszka mleka kokosowego (330 ml) kolendra świeża cebula czerwona lub biała 3 łyżki kuminu sok z 2 cytryn sól papryka zielona  3 ząbki czosnku wyciśniętego 5 łyżek oleju

Smaki Brazylii
RYŻ Z MIESZANKĄ CHIŃSKĄ I CZERWONĄ FASOLĄ 223

Oczywiście można podsmażyć warzywka bez ryżu np. z kurczakiem, i podać ryż na sypko osobno, ale ja lubię dania jednogarnkowe, więc wymieszałam wszystko w jednym garze :))  Szybko, prosto i smacznie :)) i wyjątkowo ... bezmięsnie ;-) Składniki: 2 op. mrożonej mieszanki chińskiej Hortex 1 puszka czerwonej fasoli 200g ryżu 200g pieczarek 2 łyżki przecieru pomidorowego ostra i słodka papryka sól

Walijskie Pichcenie
Japonia instant. Ramen 157

właśnie w czasie studiów zaczęłam swoją przygodę z gotowaniem i dziwnym trafem sława i niesława „zupek chińskich” jakoś mnie ominęła. A dzisiaj chętnie po nie sięgam, przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar mięsny lub rybny i makaron. Dzisiaj ramen(...)Światowej Japonię dosłownie zalał import taniej mąki pszennej ze Stanów Zjednoczonych. Jednocześnie z Chin i Azji Kontynentalnej zaczęli powracać japońscy żołnierze- wielu z nich, zaznajomionych z kuchnią chińską, otwierało w całej Japonii chińskie knajpki i restauracje. Ramen stał się bardzo popularnym pożywieniem, a taniej mąki na makaron nie mogło zabraknąć.   Zupy z makaronem instant w takiej postaci

Karo in the Kitchen
Kurczak glazurowany w miodzie z warzywami po chińsku 173

smaku. Warzywa ugotowane al dente, do tego brązowy ryż i kawałki piersi obsmażone w miodzie i przyprawie chińskiej to doskonały pomysł na obiad. Jeśli lubicie delikatne, słodko-ostre smaki to ten kurczak będzie idealny dla Was. Nam bardzo posmakowało to danie, polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1 podwójna pierś z kurczaka(...)łyżki miodu przyprawa chińska 5 smaków oliwa 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli 1 puszka ananasów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki wody 2 torebki brązowego ryżu sól pieprz natka pietruszki chili w płatkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka przekroić na pół, natrzeć przyprawą chińską 5 smaków z obu stron oraz

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie