mozna sie oprzec czekoladzie ? :) ja tego nie potrafię ;) i żeby podniesc endorfiny - hormon szczęścia w organizmie zrobiłam blok czekoladowy :DPrzepis pochodzi z Moje smaki zyciaSkładniki:1 szkl. wody1 szkl. cukru250 g masła4 łyzki kakao2 łyżki kawy rozpuszczalnej500 g mleka w proszku1 szkl. pokruszonych herbatników1 szkl. rodzynek( mozna dodac orzechy)Wykonanie: W garnku zagotuj wodę z cukrem , masłem , kakao
Słodkości i nie tylkowodnej. W misce ucieramy masło, mieszamy je z żółtkiem utartymi z cukrem , olejem, ostudzoną czekoladą i aromatem waniliowym. Ubijamy z białek sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z utartym kremem czekoladowym. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy do miski z kremem. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, porządnie mieszamy. Nabieramy łyżeczką czubate porcje ciasta i kładziemy w odstępach
Słodkości i nie tylkoMega pyszne, dla miłośników czekolady. Mocno czekoladowe , biała czekolada przełamuje troszeczkę smak , dodając słodkości muffinkom. Aby mieć czekoladę białą płynną , to polecam zagrzać muffinki w mikrofalówce, pod warunkiem , że nie mają polewy.Temp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 25 - 30 minut źródło : "Moje smaki życia " Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Słodkości i nie tylkoJakiś sernik znów za mną łaził. Łaził aż się wyłaził. Nakruszyłam, rozpuściłam, zamieszałam i po chwili był już w piekarniku. Tym razem mocno czekoladowy i jakiś taki zebrowaty bo w paski. Mam nadzieję, że Wam się spodoba taka wersja :) Do popołudniowej kawy czy herbaty będzie w sam raz. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawielkanocnym stole nie może zabraknąć baby. Może w tym roku będzie to babka czekoladowa ? Jest pyszna i będzie wszystkim smakowała a dodatkowo duża ilość czekolady poprawi nastrój :)Dla tradycjonalistów mam przepis na babkę drożdżową . A może ktoś skusi się na babkę kawowo - orzechową ? Babka musi być ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTradycyjny jabłecznik w nowoczesnym wydaniu :)Składniki:- 3 szklanki mąki tortowej- 5 jajek- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru- 250g margaryny- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 opakowania budyniu czekoladowego- 1 kg jabłek- 100 g wiórków kokosowychPrzygotowanie:Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy ciasto z żółtek, 1 szklanki cukru pudru, margaryny oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół i obie
Zainspirowana w kuchniuwagi na na dodatek bananów, ciasto charakteryzuje się ciemną, lekko przypieczoną skórką, choć sam jego smak nic na tym nie traci. Ale ze względów estetycznych najlepiej ciasto oblać polewą czekoladową (przepis na idealną polewę tu). Zaszczyt mnie kopnął :) Moje ciasto bananowe zostało wklejone przez Smakera na główną stronę portalu Interia :) Pięknie dziękuje za wyróżnienie :) Poniżej zrzut ekranu z dnia
Grunt to przepis!pyszne ciasteczka, które często goszczą na naszym stole. Nie lubimy pierników więc te ciasteczka doskonale nam je zastępują. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować - posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową i posypać mielonymi migdałami czy wiórkami kokosowymi lub udekorować pisakami cukrowymi. Zamiast migdałów możemy dodać orzechy lub też słonecznik. składniki:150 g margaryny340 g mąki pszennej110 g czekolady gorzkiej2 jajka2
Monia miesza i gotujePyszny czekoladowy deserek na szybko, dla dużego i małego:) Deserek pyszny w takiej wersji jak podałam ale można go również wzbogacić ulubionymi owocami.składniki:250 g serka mascarpone100 g gorzkiej czekolady200 ml śmietanki 30 %przyprawa do dań słodkich Kamis lub 4 kostki czekoladyCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (ja używam gorzkiej z biedronki 60 % ale można użyć innej- deserowej czy mlecznej
Monia miesza i gotujedałam 18% 2 łyżki kakao Pół szklanki cukru Krem kokosowy: 200-250g wiórek kokosowych 500ml kremówki 2 łyżki masła lub margaryny Pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: Polewa czekoladowa (u mnie deserowa) Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki
Fabryka pomysłówPączki z czekoladową polewą i mocno czekoladowym kremem budyniowym to propozycja dla idealna dla wielbicieli czekolad owych łakoci . Te domowe pączki są proste w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczne o przepysznym nadzieniu i aromatycznej, błyszczącej kuwertur ze co nadaje całości jeszcze bardziej czekoladowego , wyjątkowego smaku. Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) - Składniki: (ok. 12 pączków(...)tortowej (ok. 500 g) + 2 łyżki na zaczyn 5 żółtek 1 jajko opak. cukru waniliowego 80 g masła łyżka wódki /spirytusu/ octu 1/3 łyżeczki soli olej do smażenia Nadzienie Czekoladowe: 100 g czekolady mlecznej (lub pół na pół z gorzką) budyń czekoladowy 50 g masła 550 ml mleka ok. 3 łyżki cukru Polewa Czekoladowa: 150 g dobrej jakości czekolady
Słodka StronaCześć dziś ciasto kawowe z delikatnym posmakiem czekolady. Biszkopt jest lekko namoczony ponczem kawowym i przełożony kremem cappuccino z serkiem mascarpone. Składniki na ciasto: 70 g
Panda i jej światZasługują na szczególną uwagę! Delikatne, chrupiące z wilgotnym i ciągnącym środkiem. Pyszne! Robi się je bardzo szybko, a zjada się jeszcze szybciej. SKŁADNIKI 70 g masła
zabawa smakiemNastał czwartek! przybył z taką histerią o ubieranie się, że dwie dorosłe osoby nie dawały sobie z Synciem rady. W końcu jakoś poszło, zostałam chwilowo sama
Dzieje kuchennej WiewióryCzeko czeko czekolada!Dziś mam przepis , który wielbiciele czekoladowych słodkości koniecznie powinni spróbować!Delikatne biszkopty tworzące wzór szachownicy … przełożone przepysznym czekoladowym kremem.Ciasto jest aż potrójnie czekoladowe … bo czekoladowy jest biszkopt …. czekoladowy jest krem … i czekoladowy jest wierzch składający się z przepysznego czekoladowego kremu i chrupiącej czekoladowej posypki.Ciacho wbrew temu co pewnie myślicie jest niesamowicie łatwe!Doskonałe(...)pieczenia – 1 łyżeczkaBISZKOPT CIEMNY :* jajko – 2 szt* cukier – 4 łyżki* mąka pszenna – 3 pełne łyżki* kakao – 1 łyżka* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaKREM CZEKOLADOWY :* masło – 200 g* cukier puder – 80 g* czekolada mleczna – 250 g* śmietana 36% – 300 ml* kakao – 1 łyżkaDODATKOWO :* posiekana czekolada deserowa* czekoladowa posypka SPOSÓB
Ostra na Słodko