choinkę. Co prawda nasze cukierki karmelki nie rozpuszczają się jak w oryginalnym przepisie, ale też nie są takie twarde po upieczeniu, wręcz ich chrupkość fajnie harmonizuje z miękkim czekoladowym ciastkiem. Źródło.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmoże być bardzo świąteczny. Poza tym ciacha są naprawdę świetne - robi się je błyskawicznie i bardzo łatwo, i choć nie wyglądają powalająco, zaskakują bogatym smakiem. Do puszki jak znalazł!Czekoladowo-pomarańczowe całuski z nutą kardamonuSkładniki:(na 25-30 sztuk)125 g ciemnej czekolady (70%)100 g masła100 g cukru1 jajko200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku dopieczenia1 łyżeczka kardamonu1 łyżka kakaoskórka
Pożeraczka, czyli raz adobrzePogoda szaleje. Jednego dnia jest przyjemnie i cieplutko, następnego leje nieprzerwanie. Jakiekolwiek aktywności poza domem muszą być spontaniczne, troszkę na zasadzie: Nie pada już dziesięć minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMałymi kroczkami zbliża się jesień. W mim ogródku nadal kwitnie lawenda, stąd pomysł na pyszne, czekoladowo-lawendowe naleśniki w nowej odsłonie, proste w wykonaniu. Z powodzeniem mogą zastąpić wykwintne i czasochłonne desery. Ciasto naleśnikowe:• ½ szkl. mąki pszennej,• 2 czubate łyżki kakao,• 1 szkl. Prosecco,• 1łyżka oleju kokosowego,• 2 łyżeczki cukru,• Szczypta soli.Nadzienie i zabajone:• 150 g śmietankowego serka Almette
SzczyptaSmaQbezalkoholowej zamiast wina można dodać sok z pomarańczy, syrop z kwiatów czarnego bzu lub dowolny, jasny syropu smakowy (np. agrestowy).Ugotowane gruszki polać kilkoma warstwami lekko wystudzonego ciemnego sosu czekoladowego. Warstwy wylane w odstępach minutowych dekoracyjnie zastygną na gruszkach. Czas przygotowania:25 minutPorcje: 4 Składniki:4 twarde gruszki,1 butelka białego wina półsłodkiego,skórka
SzczyptaSmaQmniejsza zawartość cholesterolu.Walory smakowe również przemawiają za tym, żeby dziczyznę wprowadzić do naszego menu, tym bardziej, że jest coraz łatwiej dostępna w dość przystępnych cenach.Jeleń w sosie czekoladowy cassis to gulasz z udźca w bardzo oryginalnym i aromatycznym wydaniu. Smak gorzkiej czekolady idealnie łączy się z czarną porzeczką z likieru. Do sosu użyłam domowego cassisa oraz porzeczek
SzczyptaSmaQByły już naleśniki z szampanem i piwem, teraz pora na kwas chlebowy, który całkowicie odmienia naleśniki przygotowywane z "cięższych" mąk.W cieście czekoladowym, gryczano-orkiszowym sprawdził się doskonale. Naleśniki są lekkie i puszyste, znakomicie się komponując z kwaskowatością cytrusów i wiejskim serkiem. W sprzedaży dostępne są smakowe kwasy chlebowe, np. z żurawiną lub śliwką, którymi można wzbogacić nasze naleśniki
SzczyptaSmaQpiernika nie opuszcza mnie w tym czasie:) Jak już wspomniałam w poprzednim poście, że czas "piernikowoania" rozpoczęty a nie samym ciasteczkiem człowiek żyję to powstały " żeberka piernikowe z sosem czekoladowo- chili" Czy dla takich osób jak ja "mięsożerców" :) może być coś lepszego niż połączenie mięsa z czekoladą i aby nie było tak słodko dodane moc chili. Myślę, że nie :) połączenie
Basia w kuchniCiasteczka, które są niezwykle szybkie i proste w wykonaniu. Idealna propozycja na słodką ale jednocześnie zdrową przekąskę. Polecam!!Ciastka owsiane bananowo-czekoladoweSkładniki:2 szklanki płatków
Mania GotowaniaChocolate cheesecake coldSkładniki.Spód.20 dag pierników korzennych2 łyżki powideł śliwkowych1 łyżka spirytusuMasa serowa.20 dag czekolady gorzkiej25 dag serka homogenizowanego waniliowego200 ml śmietany kremówki1 opakowanie Śmietan
Kulinarny karnet ChristopheraDruga warstwa: czekoladę połamać na kawałki, roztopić ją z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Lekko przestudź i wymieszć z mąką. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć z masą czekoladową. Przelać masę do tortownicy na wierzch pierwszej warstwy .Piekarnik rozgrzać do 175 stopni i piec ok. 25 minut. Gotowe ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić na 2 godziny do ostygnięcia
pieprzny smaczekpołamaną czekoladę i ewentualnie 1 łyżkę cukru, ja lubię bez cukru. Gotować jeszcze parę chwil, do całkowitego rozpuszczenia czekolady.Podawać z gruszką i konfiturą z czarnej porzeczki. Czekoladowe risotto ,to bardzo smaczny deser
Kulinarny karnet Christopherajednoporcjowe Brownie z batatem podane z twarożkiem i bananem inspiracja Chyba bardziej czekoladowo się już nie dało I gdyby nie to, że wczoraj ukradli mi 100zł, rano uciekł mi pociąg, a wracając ze szkoły na dworze panowała jakaś nawałnica było by idealnie. Ale co tam, złość z czasem przeszła, a na twarzy pojawił się uśmiech, mamy weekend, za rogiem
More food, love and dreamscukiniowe brownie placki z sosem czekoladowym i bananem Czuję zimę, bo czekolada, dużo czekolady. Musze zrobić zapasy. Ale jednak skoro sos, to z mlecznej czekolady gorzka jest dobra, ale sos musi być z mlecznej! Przepis:60g mąkiłyżka kakaa(ok.15-20g)100g cukinii startej na drobnych oczkach jajko1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaok.40ml mlekaszczypta cynamonucukier/miód do smakuew
More food, love and dreamsCzekoladowa owsianka* podana z pomarańczą, ricottą i czekoladą*z kakao i czekoladąAaaa, to było cudowne. Coś mi się dzieje z myszkę/komputerem, zaraz mnie szlak trafi -,-Składniki:ok.1/2 szklanki mieszanki płatków na owsiankę(u mnie w większości owsiane, ale są jeszcze otręby owsiane, żytnie, pszenne, płatki ryżowe, jęczmienne, kasza manna i kukurydziana)łyżka kakao (nie wiem. ok.10g?)ok.1/4 tabliczki czekolady
More food, love and dreams