Intensywnie czekoladowe z delikatnie ostrą nutką chilli. Najbardziej smakują mi z kubkiem ciepłego kakao :-) Przygotowując je wykorzystałam przepis podstawowy na muffiny, dorzuciłam tylko parę dodatków. Składniki: * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao łyżeczka płatków chilli * mokre: szklanka mleka 2 jajka 100 g roztopionego masła * dodatki: pół
Kulinarny PamiętnikPachnąca, rozgrzewająca i sycąca. Czekoladowo-śliwkowa owsianka to znakomita propozycja na słodkie i pożywne śniadanie. Tę wersję, podobnie jak owsiankę codzienną, przygotowujemy wieczorem, tak aby rano pozostało nam tylko podgrzanie. Składniki: 3 łyżki płatków owsianych (górskich) łyżka siemienia lnianego 5 suszonych śliwek pokrojonych na kawałeczki łyżeczka kakao łyżeczka miodu filiżanka mleka łyżeczka ziaren słonecznika szczypta cynamonu 1 duża świeża śliwka
Kulinarny Pamiętnikjest taki fantazyjny hehe ^^ . Po mimo ich ciekawego kształtu jestem z nich dumna , gdyż właśnie nimi zaczęłam przygodę w słodkim świecie wypieków :) Od samego patrzenia człowiekowi cukier skacze :) *** Muffiny czekoladowe *** 150 g masła • 150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, białej lub gorzkiej ) • 300 g mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2 łyżki kakao • 1 szklanka
ciemna strona patelnipołączyłam sernik z białą i gorzką czekoladą i tak powstał delikatny i puszysty serniczek na zimno .... Masy mają konsystencję ptasiego mleczka, a prosto z lodówki smakuje jak lody :)***Sernik czekoladowy *** Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa: 1000g serka kremowego waniliowego (użyłam Vitello z naturalną wanilią) 1000ml śmietanki kremowej
ciemna strona patelniprzygotować wcześniej i przechowywać w pojemniku. Zdecydowanie jeszcze nie raz je zrobię, tym bardziej, że moja mama dodała je do twojego TOP 3 ulubionych wypieków:) Gorąco polecam!!! CIASTKA CZEKOLADOWO-BAKALIOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI Składniki: 1,5 szklanka mąki łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki brązowego cukru (można dać więcej jeśli ktoś lubi słodsze wypieki) pół łyżeczki cynamonu 200 g masła
Mania Gotowaniawarstwa rozpuszczonej mlecznej czekolady, na to wyłożyłam truskawki pokrojone w kosteczkę, truskawki polałam dodatkowo odrobiną czekolady, a na koniec masa serowa i dekoracja, czyli wystarczy truskawka i trochę wiórków czekoladowych. Jeden z serniczków polałam musem z jagód kamczackich. Tylko jeden, bo moje dziecko protestowało i tak jak widzicie trzy serniczki bez musu i jeden mój z musem. Jak smakowało
Blondynka Gotujetakże kosmetyki. Jej zapach i smak wpływa korzystnie na nasz nastój, poprawia humor i dodaje energii. Jednak - umiar potrzebny !Przygotowałam się na Dzień Czekolady i naprodukowałam domowych trufli czekoladowych. Rodzinka zachwycona - szczególnie siostra i mama. No tak, kobiety i czekolada lubią się wzajemnie :D Składniki ( na około 20 sztuk )150 g ciemnej czekolady ( ja użyłam 100 g czekolady Lindt
kolorowotorcikowodużo. Mam nadzieję, że takie argumenty do Was trafiają i że może właśnie ktoś z Was skusi się i moje orzechowe ciasto przygotuje na te wyjątkowe Święta. Ciasto orzechowo-czekoladowe Składniki: 120 g mielonych orzechów 100 g drobno posiekanej czekolady 100 g cukru 5 jajek 2 łyżki mąki 2 łyżki Amaretto Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka
Przysmaki Karolkidrożdżowy wieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest prosty w wykonaniu, mocno czekoladowy, lekko chrupiący i zaspokaja każdy głód,a ze szklanka mleka lub kakao smakuje wybornie. Kawałek tego drożdżowego wieńca wybornie smakuje jako idealne zakończenie dnia. Polecam. Przepis z książeczki
Bernika - moj kulinarny pamietnikTrufle te powstały z pozostałego ze świątecznych tortów biszkopta.Mocno czekoladowe w 3 smakach. 100g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)3 łyżki masłaok 12o ml śmietany kremówkiszczypta soliPokruszony suchy biszkopt ( najlepiej z domowego wypieku)Dodatkowo:kieliszek wódki , winiaku lub brandy , kakaoskórka otarta z 2 pomarańczykawa espresso ok 50 ml + kawa sypka w proszku (nie w granulkach) Czekoladę pokruszyć do małego garnka , dodać
Malinowa KawiarenkaTakie święto trzeba uczcić i bez czekolady nie wypada dzisiaj funkcjonować. Jak każdy wie, czekolada poprawia nastrój i daje solidnego kopa. Dlatego i u mnie dzisiaj coś czekoladowego. Tym razem i na pikantnie. Jesteście ciekawi? Zapraszam po przepis! Składniki :* tabliczka mlecznej czekolady* 200 ml kremówki* jajko* cukier waniliowy * szczypta chili* 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie :Jajko ubić
Magiczne Życie Martyżyczy ciocia Marta i wujek Sławek Dzisiaj co prawda propozycja tortu na zbliżający się Dzień Mamy, a różowy torcik dla tej małej księżniczki zobaczycie za tydzień. Tort z kremem czekoladowym i bananami to dla mnie połączenie idealne. Choć słodki to zjecie na pewno więcej niż jeden trójkącik. Zapraszam nie tylko mamy! Składniki : Jasny biszkopt : * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru
Magiczne Życie MartyCześć!Jak pewnie wiecie 12 kwietnia obchodziliśmy światowy dzień czekolady.Z tek okazji Krakowska Manufaktura Czekolady postanowiła zaprosić kilkanaście krakowskich blogerek, aby wspólnie świętować ten bardzo słodki, czekoladowy dzień. Fot. Best Dressed Poland Wśród nich między innymi znalazłam się i ja, która czekoladę uwielbia i trudno się jej pohamować przed spałaszowanej całej tabliczki (a nawet i więcej!) na raz!Czytaj więcej
Pora coś zjeśćdużą dowolność w dekorowaniu, gdyż na spód z ciasta (zazwyczaj kruchego) możemy tak naprawdę położyć wszystko, na co mamy ochotę.Pierwszy mazurek, jaki chcę Wam zaproponować, to mazurek czekoladowy, powstały z połączenia ciasta kruchego i dwóch rodzajów czekolad - białej i deserowej, udekorowany truskawkami i płatkami z migdałów.Ciasto do mazurka jest bardzo kruche i przez to dość delikatne, dlatego najlepiej
Smakołyki BerenikiBiscotti czekoladowe wśród dzieciaków zrobiły furrorę. Chrupały, aż im się uszy trzęsły. Ja z przyjaciółką maczałyśmy je w kawie i również nam smakowały. Szybka, dosyć czysta robota. Ciasto trochę lepiło się do rąk, jednak po zanurzeniu dłoni w mące było już tylko lepiej:)Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Blondynka Gotuje