upały? Czas przygotowania: 5 minut + czas zamrażania Ilość porcji: 10 Składniki: (na pojemniki 100 ml) 500 ml naturalnego soku z grejpfruta 500 ml naturalnego soku z czarnej porzeczki kawałeczki owoców lub listki mięty (opcjonalnie) Przygotowanie lodów wodnych z soku: Sokiem napełnić pojemniczki do mrożenia lodów i wstawić na co najmniej 4 godziny do zamrażarki, a najlepiej na całą
Kuchcik gotujejest wszystko, co lubię. Słodkie ciasteczko z nutą kwaśnego dżemu. Pycha! Składniki: * 1 opakowanie ciasteczek owsianych * 1 i 1/3 kostki masła * 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 200 ml * 1 puszka brzoskwiń albo 1 szklanka soku z brzoskwiń * 2 budynie waniliowe * 3/4 szklanki wody * 4 żółtka * 3 - 4 łyżki cukru * 1 duże opakowanie herbatników kakaowych * 1 małe
Pieprzyć z Fantazjąblaszki : 40x25cm Temp. pieczenia 180C, 190C Czas pieczenia; ok. 50-60 minut + ok. 45 minut Składniki Na piernik: 3 szklanki mąki słoik dżemu z czarnej porzeczki (390g) 2 łyżki kakao 125g masła 1,5 szklanki mleka łyżka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru Na ciasto ptysiowe: 125g masła
Różne smaki w kuchniblaszki : 40x25cm Temp. pieczenia 180C, 190C Czas pieczenia; ok. 50-60 minut + ok. 45 minut Składniki Na piernik: 3 szklanki mąki słoik dżemu z czarnej porzeczki (390g) 2 łyżki kakao 125g masła 1,5 szklanki mleka łyżka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru Na ciasto ptysiowe: 125g masła
Różne smaki w kuchnitakiej sytuacji polecam pyszną owsiankę na zimno, prosto z lodówki. Owsianka jest orzeźwiająca i gęsta, wzbogacona o nasiona chia i świeże maliny. Dodałam też do niej kilka czarnych porzeczek, dlatego ma bardziej intensywny kolor. Taką owsiankę można zrobić z większością owoców lata, doskonale sprawdzą się na pewno borówki lub jeżyny. Wykonanie jest szybkie i proste, gotową owsiankę umieszczamy
Healthy food explorercukru pudru Składniki na polewę czekoladową: 150 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka masła + dżem do przełożenia, nalepiej dosyć kwaśny – idealnie czarna porzeczka lub śliwka (choć ja tym razem zaszalałam i zrobiłam z domowym jagodowym :), 150 ml kremówki na dekorację, wiśnie na dekorację, wiśniówka lub herbata owocowa (w wariancie dla dzieci
Ciastkozercykiszona kapusta strzeliła tak, że sąsiad myślał, że wojnę mu wypowiedziałam i rozpoczynam ostrzał jego posesji. W tym roku postawiłam na dżemy. Wyprodukowałam już dżem z czarnej porzeczki, malin, wiśni, moreli, brzoskwiń i trwam w amoku nadal. Chciałam wam napisać przepis idealny, taki wiecie – 3,5 g cukru i 27 owocków i 5:49 gotowania, ale się
ladykitchenZnamy konfitury z brzoskwiń , wiśni, truskawek, czarnej porzeczki, śliwek z gruszkami , fig ..., a kto zna konfiturę z ogorków? Przeglądając książki ze swojej biblioteczki, trafiłam na przepis „ konfitura z ogórków ” w książce Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku. Troszkę go przerobiłam i odsłodziłam. Podaję proporcje na 1,5 kg obranych i pokrojonych ogórków !! (trzeba kupić około
królestwo garówSezon porzeczkowy w tym roku nastąpił bardzo szybko. Zebrałam właśnie z ogrodu już wszystkie czarne porzeczki, a dziś zaczęłam też powoli zrywać także porzeczki czerwone. Stąd pomysł na szybkie małe ciasto z porzeczkami. Tak powstało serce/ ciasto maślankowe z czerwoną porzeczką. Składniki: ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1 mały cukier waniliowy
Kuchnia co dniasię w tej roli doskonale. Do ukiszenia ogórków na zimę potrzebne będą także: -koper z gniazdami nasiennymi (czyli prościej mówiąc ten już kwitnący) -liście dębu -liście czarnej porzeczki -czosnek (tylko polski, nie chiński!) -chrzan – najlepiej świeży korzeń (utrzymuje twardość ogórków), choć niektórzy zamiast korzenia dodają liście chrzanu -sól kamienna (nie jodowana) – opcjonalnie dodać można po kilka
Arbuziakiłyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny Ponadto: około 40 okrągłych biszkoptów około 20 łyżeczek dżemu/konfitury (płaskich; u mnie czarna porzeczka) 2 galaretki cytrynowe Galaretki przygotować według opisu z opakowania, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko stężały. Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić
Di gotujeosączonymi rodzynkami. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło ubić na puszysty krem, dodać budyń, kakao oraz wódkę. Ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Nasączony spód biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć ½ masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu. Na wierzch wyłożyć masę budyniową a na to wystudzoną masę rodzynkową. Smacznego
Słodki Zakątekporzeczkowym. Ciasto nie wymaga pieczenia i jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Polecam! Składniki: ok 50 sztuk kakaowych herbatników 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 3 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3 szklanki mleka 1 kostka miękkiego masła (200g) 3 łyżki cukru pudru 300g chałwy waniliowej Do dekoracji: sezamki
Blog z Apetytemfolię spożywczą. Brzeg ciasta, który był zwinięty w środku do końca nie rozwijamy. Smarujemy w miarę równo kremem, / mnie to tak idealnie nie wyszło:) /, dowolne owoce, maliny, czarna porzeczka, układamy blisko brzegu ciasta i delikatnie zwijamy ciasto ponownie, pomagając sobie folią. Może się zdarzyć, że ciasto odrobinę popęka, ale kiedy zwiniemy ciasto razem z kremem i owocami
Leśny Zakątekwaniliowego Składniki na masę jogurtową: 1000g jogurtu greckiego 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g szczypta soli 200g dżemu z czarnej porzeczki *** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Masło (lub margarynę) kroimy na kosteczki, dodajemy do reszty i wyrabiamy gładkie ciasto
Blog z Apetytem