czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:129/223)

Ciasto imieninowe 2 135

rozpuść w 2 szklankach gorącej wody i odstaw do przestygnięcia. Serek twarogowy zmiksuj z zimną galaretką i ubijaj aż do uzyskania jednolitego koloru. Wykończenie: Dżem z czarnej porzeczki Biszkopty okrągłe Jasny biszkopt przełóż na blachę do pieczenia. Posmaruj go dokładnie dżemem porzeczkowym, a na to wyłóż połowę masy twarogowej. Następnie ułóż na niej biszkopty i przykryj je drugą

365 dni dookoła kuchni
Ciasto z porzeczkami 91

Uwielbiam lato za owoce, świeże prosto z krzaczka.  Dziś na talerzu czarna porzeczka i zwykłe ciasto kręcone. Składniki: 3 jajka 200 g margaryny 2 szklanki mąki szklanka cukru  1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka owoce Masło rozpuść dodaj mleka. Jajka utrzyj z cukrem na pianę, dodaj proszek do pieczenia. Miksując dodaj mąkę, dolej masło

Kurnikowo
Pani Walewska 466

łyżka 1 pełna łyżka mąki pszennej 2 żółtka 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru kostka masła (200 gr) Dodatkowo: 1 słoik 410-450gr dżemu z czarnej porzeczki cukier puder Forma : 25x36 cm Przygotowanie: Spód: Wszystkie suche składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy. Dodajemy żółtka oraz miękką margarynę i wyrabiamy z nich ciasto. Gotowe ciasto dzielimy

Mechanik w kuchni
Sałatka z grillowanego kurczaka, awokado i grejpfruta oraz cytrusowy napój kawowy 130

pochodzące z Afryki, na przykład dzisiejsza bohaterka, kawa  Starbucks Kenya . Średniopalona kawa Kenya ma egzotyczny smak i urzeka owocową nutą. Wyczuwam w niej grejpfruta i czarną porzeczkę, a także pomarańczę i rodzynki. Jest zbilansowana i delikatna, dlatego pasuje zarówno do deserów (np. ciasta cytrynowego, jagodowych muffinek), jak i dań wytrawnych, szczególnie jeśli wykorzystamy do nich cytrusy

Chilli Czosnek i Oliwa
Ptysie z kruszonką kakaową 161

tradycyjnego ciasta przygotowałam ciasto z margaryną Palma firmy Bielmar. Pojawiły się obawy, co z tego wyjdzie. Jak się okazało ptysie z kruszonką z dodatkiem musu z czarnej porzeczki wyszły piękne, czasami warto poeksperymentować. Składniki 260g mąki typ 450 140g margaryny Palma firmy Bielmar, 300g mleka 6 jajek

Kulinarne pyszności Molki
ciasteczka kruche z budyniem czekoladowym 200

zdecydowanie nie!!! Kruchutkie pyszne ciasteczka z dodatkiem budyniu czekoladowego na bazie margaryny Palma firmy Bielmar. Ciasteczka wyszły bardzo kruche o czekoladowym smaku z lekką nutą musu czarnej porzeczki. Ciasto: 1½ szklanki mąki 3 torebki budyniu czekoladowego czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 200 g margatyny 2 jajka

Kulinarne pyszności Molki
Najlepsze lody o smaku kremówki 116

podczas kolejnego etapu konkursu Gelato Festival World Masters w 2020 we Włoszech Polskę będą reprezentować: • Paweł Bodziacki i Paweł Petrykowaki – smak: Paolo Fruits Chocolate - Gdańsk • Peter Bertoti – smak: Czarna porzeczka - Pruszków • Piotr i Adam Lubocki – smak: Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką - Szczecin • Szymon Musialski – smak: Biała czekolada z granatem i pistacjami - Ostrow Wielkopolski • Tomasz Szypuła – smak

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PLACKI Z SERKA WIEJSKIEGO 118

składniki i wszystko dobrze wymieszać. Na suchej, rozgrzanej patelni nakładać po jednej łyżce ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Placki podałam polane  konfiturą z czarnych porzeczek   Stovit . Jej lekko kwaskowaty posmak idealnie wkomponował się w słodki smak placków

Zrób to smacznie
pleśniak 151

jednej dodałam kakao. Moim zwyczajem wsadziłam do zamrażalki  nie lodówki na 1 godzinkę. Pierwszą część jasną rozwałkowałam i wyłożyłam do blaszki. Posmarowałam wierzch dżemem z czarnej porzeczki tak dość grubo i starłam na to ciemną część ciasta. Podpiekłam 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. W tym czasie ubiłam białka ze szklanką cukru na koniec dodając

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto Cycki mulatki 358

murzynki. Ciasto Cycki mulatki można przygotować w wersji skróconej, tylko na blacie kokosowo-makowym. Zachęcam jednak do zrobienia pełnej, gdyż biszkopt posmarowany lekko kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, przyjemnie łączy się z pozostałymi warstwami. Do ciasta proponuję użyć małych biszkopcików, wtedy ciasto można pokroić na mniejsze kawałki, ja niestety małych nie miałam. Jeśli ciasto będą jadły dzieci, alkoholu

Kuchcik gotuje
Łaciatek kawowy z pianką śmietanowo truskawkową 445

tortów o smaku tiramisu z kawą Delecty 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki przegotowanej wody 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki blaszka 24/38cm Wykonanie :   Do garnka wlewamy wodę, olej, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao, zagotowujemy. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i ciągle

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto bananowiec 349

śmietankowy -1 łyżka mąki pszennej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 op. cukru wanilinowego -250 g masła (miękkiego) -pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: -pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki -1 kg bananów -sok z 1/2 cytryny -3 łyżki gorzkiego kakao -500 ml śmietanki kremówki 30 % (b. zimnej) -250 g serka mascarpone -2-3 łyżki cukru pudru

Marta Gotuje
Tarta z kremem kokosowym 135

keksówkę o długości 16 cm 300 g mąki pszennej 200 g masła szczypta soli jajko 50 ml zimnej wody + puszka mleczka kokosowego + domowy dżem z czarnej porzeczki + serek mascarpone + wiórki kokosowe Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, masło pokrojone na kawałki, śmietanę i jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30 min do lodówki

365 dni dookoła kuchni
BABKA ŁACIATA PRZEKŁADANA 103

margaryny 1 - 2 łyżeczek kakao 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 słoik ulubionego dżemu np. powidła jabłkowe, dżem wiśniowy, dżem z czarnej porzeczki Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać

Ciastka - domowe słodkości
Kremowa kostka z gruszkami 166

soli 750 ml mleka +3 łyżki 2 budynie waniliowe 100 g masła sok z 1  cytryny+2 łyzeczki 2 tabliczki  białej czekolady 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 4-5 gruszki 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Białka ubić ,dalej miksując dodawać  szkl. cukru i po jednym żółtku i olej.W misce zmieszać obie mąki ,proszek do pieczenia, sól

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania