drożdży 250ml ciepłego mleka 6 łyżek cukru 1 łyżka spirytusu szczypta soli 100 g masła 250 g konfitury różanej lub z czarnej porzeczki 1 kg smalcu do smażenia cukier puder do posypania lub lukier Lukier: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2-4 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Przygotowujemy zaczyn z 5 łyżek
Mała Cukierenkajagodami i popcornem Składniki: - 500g chudego twarogu - 2 miarki (60g) odżywki białkowej u nas smak ciasteczka - 2 płaskie łyżki kakao - mrożone jagody lub dżem jagodowy/z czarnej porzeczki - ok. 6 łyżek mąki kokosowej 1. Odżywkę białkową dokładnie rozpuść w pół szklanki wody. Wlej ją do miski z twarogiem i dokładnie wymieszaj lub zblenduj. 2. Podziel masę na trzy części
Candy Pandassmakuje z filiżanką kawy lub kubkiem mleka. Polecam upiec :) Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 jajka 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 1 łyżka mielonego cynamonu Wykonanie pysznego ciasta z dżemem: 1. Ciasto: Jajka miksujemy
Izabelawkuchnicukru 250 g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii poncz: 1/2 szklanki wody sok z połówki cytryny 1 łyżeczka cukru pudru ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki 150 g posiekanych orzechów włoskich płatki czekoladowe gwiazdki z czekolady biszkopt makowy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier,następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypać
Kolorowa kuchnia Elkisię do rękawa. Po użyciu należy ponownie zakręcić rękaw cukierniczy i włożyć do lodówki. Jeśli chodzi o smaki to wybór jest dość spory, np waniliowy, adwokat, truskawka, malina, czarna porzeczka, czekoladowy i inne. Polecam wszystkim wypróbowanie takiego rękawa, bo to naprawdę doskonałe rozwiązanie
Zrób to smaczniekrople ekstraktu lub aromatu migdałowego 2 żółtka 250 g miękkiego masła Dodatkowo: ok. 500-600 g herbatników kakaowych 1 słoik dżemu śliwkowego lub z czarnej porzeczki (ok. 250 g) 1 szklanka zaparzonej kawy zbożowej Inki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (bez dodatku mąki) wiórki kokosowe lub płatki migdałowe Przygotowujemy budyń: z litra mleka odlewamy
Poezja smakułyżce budyniu i miksujemy aż się połączy. Galaretka porzeczkowa: 2 galaretki o smaku owoców leśnych (chyba, że znajdziecie gdzieś porzeczkowe) 1 słoiczek (250g) dżemu z czarnej porzeczki (użyłam konfitury Stovit) Galaretki rozpuszczamy w pół litra goracej wody a gdy przestygną mieszamy z dżemem. Polewa: 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka) 2-3 łyżki
Cynamonowe szczęściełyżeczka szczypta soli Krem z kaszy manny: mleko - 3 szkl masło - 1 kost kaszy manny - 10 łyżek 150 g cukru Dodatkowo : frużeliny z czarnej porzeczki - 200 g słoiczek - frużeliny malinowej - 200 g Przygotowanie: ciasto: Mąkę przesiać z sodą do miski, dodać pokrojone zimne masło, posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić
Kuchnia Danusijednego ciasta upieczemy kruche gwiazdki ze słonecznikiem oraz ciastka z chrupiaca orzechowa beza i dżemem. Najlepiej jest wybrać dość kwasny dzem, może być np. z czarnej porzeczki, ponieważ ciastka sa dość słodkie. Gwiazdki w smaku przypominaja mi przepyszny sekacz, może dlatego, ze ciasto zrobione jest na samych
dolcevitainmykitchenlukrem oraz keks z mieszanką keksową HELIO . SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 5 jaj 1 szklanka mieszanki suszonych owoców posiekanych – u mnie morele, kandyzowana czarna porzeczka, suszone jabłka, suszone śliwki, daktyle 1/2 szklanki orzechów laskowych posiekanych na 2 lub 4 kawałki 1/2 szklanki lekko rozgniecionych w ręku płatków migdałów łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/2 łyżeczki cynamonu
Zasmakuj Kuchnitrzeba mu poświęcić. Do przygotowania dania należy użyć dobrego, czerwonego wina, takiego które potem będzie nam też towarzyszyło przy konsumpcji. Ja użyłam wina własnej produkcji z czarnej porzeczki, pół wytrawnego. Użyłam także bio makaronu penne rigate razowego. Zapraszam do gotowania. Makaron po umbryjsku gotowany w czerwonym winie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieHELIO , ulubioną polewą czekoladową, no polecam na święta jak nic! SKŁADNIKI: 320 g mąki 200 g cukru 3 jajka 2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czarnej porzeczki 250 ml mleka 125 ml oleju 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo do przygotowania polewy mlecznej: 100 g czekolady
Zasmakuj Kuchnijajka klasy M 3 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżki naturalnego kakao (niesłodzonego) 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 1 łyżeczka sody *zamiennie dżem z czarnej porzeczki Dodatkowo: foremka aluminiowa do pieczenia wyłożona w środku silikonowanym papierem do pieczenia Stella Rozmiar: 31 cm x 22 cm x 4,5 cm Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
Słodkie okruszkiwiórków kokosowych 200 g miękkiego masła Posypka, poncz: 1 łyżka masła 4 łyżki cukru 100 g wiórków kokosowych 300 g kwaskowatego dżemu (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, malinowego) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu; gdy ciasto jest dla dzieci, pomijamy) Biszkopt: Dno blaszki o wymiarach ok. 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym
Poezja smakuSmażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Odsączam na papierowym ręczniku, gotowe obsypuję cukrem pudrem. Te zjedzone w domu podałam z konfiturą i kandyzowaną czarną porzeczką, te na wynos – z cukrem pudrem
Zasmakuj Kuchni