Jaja miksuję z cukrami i mlekiem. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i roztopione masło. I zostało tylko robienie gofrów. Wspomnę, że do dekoracji użyłam swojej roboty syropu z porzeczki czarnej. Jak nadejdzie sezon na owoce, pokażę krok po kroku jak zrobić taki. W sklepie trzeba wydać sporo pieniędzy na syrop. Ten mam po kosztach. Smacznego! Lidka Artykuł Gofry
Pieprzyć z Fantazjąlodówki na 1 godzinkę. W lodówce chłodziłoby się dłużej. Pierwszą część jasną ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam do blaszki 21×24 cm. Posmarowałam wierzch dżemem z czarnej porzeczki – dość grubo i starłam na tarce o dużych oczkach na to ciemną część ciasta. Podpiekłam 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. W tym czasie ubiłam białka
Pieprzyć z Fantazjąjest wszystko, co lubię. Słodkie ciasteczko z nutą kwaśnego dżemu. Pycha! Składniki: * 1 opakowanie ciasteczek owsianych * 1 i 1/3 kostki masła * 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 200 ml * 1 szklanka soku z brzoskwiń * 2 budynie waniliowe * 3/4 szklanki wody * 4 żółtka * 3 – 4 łyżki cukru * 1 duże opakowanie herbatników kakaowych * 1 małe opakowanie herbatników jasnych
Pieprzyć z Fantazjąszklanki oleju rzepakowego 3 jajka klasy M powidła śliwkowe lub ulubione dżem (ja dziś użyłam powidła śliwkowe 170 g, często używam też dżem z czarnej porzeczki do 200 g)* 1 łyżeczka sody *dżem lub powidła od 170 g do 200 g Na polewę czekoladową: 100 g masła 200 g czekoladowy – u mnie pół na pół mleczna
Słodkie okruszkipudru 1 budyń wiśniowy (40 g) 1 budyń waniliowy (40 g) 1 słoiczek malin w syropie Domowa Spiżarnia Moryń 1/4 szklanki oleju 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia ciasta przed podaniem Przygotowanie: Pierniki rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Spód blaszki (u mnie tortownica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia
Słodkie okruszkicytryny 50ml wódki Polewa: 100g białej czekolady 200g śmietany 30% 50g miodu 2 łyżeczki żelatyny namoczonej w 80ml wody 2 łyżka masła Dodatkowo: 450g konfitury z czarnej porzeczki wiórki kokosowe gwiazdki z masy cukrowej Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Nasączenie, pozostałe: 1 torebka zielonej herbaty opcjonalnie 1 kieliszek wódki 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 80 ml mleka 3,2% 40 g masła 60 g cukru 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego WYKONANIE Biszkopt
Passions hobbies lifemasła w temperaturze pokojowej 150 180 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g czarnej porzeczki kandyzowanej Helio 20 g aronii kandyzowanej Helio 160 g mieszanki suszonych owoców, orzechów, pokrojonych w kostkę ok. 150 ml gorącej wody opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wykonanie: Owoce kandyzowane mieszamy
Domowy Smak Jedzeniakażdym razem otrzymamy inne nuty smakowe. Polecamy się z nim pobawić 😍 Składniki: -200g powideł śliwkowych -500g soku (u nas z czarnej porzeczki) -40g oleju rzepakowego -60g białka roślinnego (u nas Sunwarrior kakaowe słodzone stewią) -60g kakao -30-40g mąki kokosowej -2 łyżki mielonego lnu Dodatkowo do ozdoby -gorzka
Candy Pandasserka mascarpone (w temp pokojowej) / 200 g dobrej, gorzkiej czekolady / 500 g śmietanki 36% dobrze schłodzonej / 3 łyżki cukru pudru mus porzeczkowy 150 g mrożonych czarnych porzeczek / mały słoiczek konfitury porzeczkowej / kieliszek wiśniówki / ponadto 1 łyżeczka cynamonu / kieliszek rumu / 1/2 szklanki herbaty earl grey / cukrowe ozdoby do dekoracji Wykonanie biszkopt Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka przełożyć
Raj dla Podniebieniamoja teściowa. Przygotowywała je ona ze świeżymi owocami, na przykład śliwkami lub agrestem. Moja wersja jest z powidłami śliwkowymi, ale można je zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub z wiśni. Ciasto „Pleśniak” jest bardzo proste do przygotowania i na pewno wam zasmakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 22×22 cm. Składniki: Ciasto
Danka PichciWystarczy ułożyć połówki na cieście i przykryć drugą warstwą ciasta. W miejsca powstałe po wydrążeniu gniazd nasiennych, możemy włożyć ulubioną konfiturę (np. powidła lub dżem z czarnej porzeczki) albo rodzynki i żurawinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 20×32 cm. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła 150 g serka homogenizowanego 1 jajko
Danka Pichciłyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie granulowanego mleka w proszku mała paczka zwykłych herbatników opakowanie orzechów laskowych prażonych od Helio opakowanie kandyzowanej czarnej porzeczki od Helio Przygotowanie: W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło,dodajemy cukier, kakao i 1/2 szklanki wody. Mieszamy i podgrzewamy aż masa będzie płynna i jednolita, a cukier dokładnie rozpuści
Życie zaczyna się w kuchniporcję rozwałkowujemy, przekładamy do dwóch jednakowych foremek (ok. 22x33cm, wyłożonych papierem do pieczenia) i schładzamy w lodówce przez ok. 20 min. dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 80 g orzechów włoskich, posiekanych 1 kisiel np. wiśniowy 6 białek 100 g cukru pudru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy stopniowo cukier. Na końcu wsypujemy kisiel
Domowy Smak Jedzenia