czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:115/223)

WAFLE ANDRUTY Z MASĄ KAKAOWĄ (WAFLE PRZEKŁADANE JAK Z PRL - U) 176

szklanki mleka 2 szklanki mleka pełnego w proszku 1 opakowanie wafli (użyłam kwadratowych, 6 szt., 26 x 26 cm) kilka łyżek ulubionego dżemu (polecam truskawkowy albo z czarnej porzeczki) WYKONANIE: 1. Do garnuszka wrzuć masło, cukier, cukier wanilinowy, mleko oraz kakao. Podgrzewaj aż do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników.  2. Następnie zdejmij garnek z palnika i dosyp

Słodko-Słony Świat Ilony
tort z koroną na cieście ucieranym 114

składniki na krem: 250 ml mleka 15 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2-3 łyżki cukru (do smaku) 100 -150 g masła, o temperaturze pokojowej dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki wykonanie: 1/2 część mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy i gotujemy

Domowy Smak Jedzenia
Tort migdałowo-czekoladowy 98

granoli) Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone, esencję migdałową i cukier puder i składniki miksuję. Do kremu dodaję siekane migdały i delikatnie mieszam. Dodatkowo: 100 g dżemu z czarnej porzeczki Teraz składam tort. Pierwszy blat nasączam 1/3 wody z sokami, smaruję dżemem i wykładam krem czekoladowy. Krem przykrywam drugim blatem, który nasączam i wykładam krem migdałowy, który przykrywam

Słodki sentyment
Pijana kostka 95

wody 3 łyżki likieru amaretto krem ajerkoniakowy: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 250 g białej czekolady 200 ml likieru advocat dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (280g) mini bezy i płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i olej. Potem

Bon appetit mon amie
Ciasto kruche z połówkami jabłek 118

mąki pszennej 100 g masła 2 żółtka 100 g serka śmietankowego pół szklanki cukru drobnego pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 średnie winne jabłka 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki (lub innej kwaskowej) łyżeczka cynamonu pół łyżeczki kardamonu 2 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki rodzynek Czas przygotowania 60 minut Liczba porcji 8 Wartości odżywcze w porcji: Kalorie

Analiza Smaku
PUSZYSTE CIASTO Z KASZĄ MANNĄ I OWOCAMI 157

torebka proszku budyniowego śmietankowego (o wadze 40g) 2/3 szkl kaszy manny (suchej) szczypta soli (do białek) skórka otarta z 1 sparzonej cytryny dodatkowo : dowolne owoce - u mnie czarna porzeczka Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie kolejne składniki ubijając na wolnych obrotach miksera. Masę wyłożyć na podpieczony wcześniej spód. Wyrównać, na masę

Walijskie Pichcenie
Proste Pesto poleca niedoceniony owoc: dzika róża 89

stylu! Dlaczego zatem warto jej zaufać i co dobrego wniesie w nasze życie? Owoc zdrowia Dzika róża to przede wszystkim bogactwo witaminy C, ma jej więcej nawet niż czarna porzeczka, około 10x więcej, zatem szybko zapełnia dzienne zapotrzebowanie. O jej zbawiennych właściwościach można by się długo rozpisywać. Owoce bogate są też w kwercetynę. Ta substancja, mimo że mało znana

ProstePesto.pl
Naturalne sposoby na odporność organizmu 107

wirusowe, warto zamienić kolejną herbatę lub kawę na herbatki owocowe. Bardzo dobrym działaniem wspierającym odporność i pomagającym w walce z infekcjami jest malina (zarówno owoc, jak i liście), czarna porzeczka, hibiskus czy dzika róża. Można dodać do nich kawałek korzenia imbiru, szczyptę cynamonu, kilka goździków lub gałązkę rozmarynu. Dostarczymy w ten sposób organizmowi witamin

ProstePesto.pl
Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki? 185

organizm. W szklance soku znajdziemy wiele witamin (oczywiście są one uzależnione od tego co dodany do naszej wyciskarki), i tak dla przykładu: witamina C (cytrusy, natka pietruszki lub czarna porzeczka), witamina E (żurawina lub marchewka), witamina K (banan, pomidor, winogrona itd), kwas foliowy (burak lub pomarańcza). Zarówno owoce, jak i warzywa są też źródłem przeciwutleniaczy oraz błonnika

Słodkie okruszki
Mazurek kajmakowo – czekoladowy na kokosowym spodzie 137

cukru 200g zimnego masła 1 łyżka śmietany 1 jajko 4 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli gotowa masa kajmakowa 200g ciemnej czekolady 100g masła do polewy czekoladowej powidła np. czarna porzeczka, śliwka Przepis: Do miski przesiać mąkę, dodać zimne posiekane masło, cukier, śmietanę, sól i wiórki kokosowe.Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki, Formę

tyfranbox
Ciasto Biskup / Layer 'Bishop' Cake 2139

procesie był za rzadki, wstawcie go na chwilę do lodówki, tam stężeje). W tradycyjnym przepisie na Ciasto Biskup   przygotowujemy też ciemną galaretkę z dżemem z czarnej porzeczki. Wybierzcie ulubiony kwaskowaty dżem, który dobrze przełamie słodycz kremu i bezy. Ja przygotowałam galaretki cytrynowe na domowym kompocie wiśniowym zamiast wody i dodałam do niego domowy dżem. Ciasto Biskup

Lekcje w kuchni
Sok z tych owoców i warzyw poprawi Twoją odporność! 120

wolnoobrotowej? Warzywa i owoce bogate w witaminę C oraz betakaroten to te, które w głównej mierze wspomagają naszą odporność. Jakie owoce warto wyciskać w wyciskarce wolnoobrotowej? czarne porzeczki - doskonałe źródło witaminy C (nie lubię ich zjadać, ale sok wypiję z przyjemnością), jest on bardzo kwaśny w smaku dlatego warto dodać jabłko lub marchew truskawki - doskonałe źródło witaminy

MamaOskarka
MURZYNEK Z BAKALIAMI 91

łaciate ciasto kakaowe z morwą białą Murzynek z bakaliami Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 350 g maki pszennej 120 g masła 220 g dżemu ciemnego, np. wiśniowego, z czarnej porzeczki, jagodowego, z owoców leśnych 2 jajka 250 ml mleka ¾ szklanki cukru (ok. 160 g) 2 łyżki cukru z wanilią 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli

Zasmakuj Kuchni
Pleśniak 552

Zapraszam po tradycyjne ciasto pleśniak w mojej ulubionej wersji, czyli z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. Przepis jest bardzo prosty i składa się tylko z kilku najważniejszych składników. Pyszny pleśniak! - ciasto na każdą okazję - idealnie kruche i z wysoką bezą - można użyć też świeżych owoców

AniaGotuje.pl
Marcepanowy tort z żelką 152

krem: 200 g marcepanu 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżeczki żelatyny płaskie 1 łyżka cukru pudru przełożenie: 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki poncz: 125 ml wina białego 1 cytryna 50 ml wody polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietany kremówki 30 % 1/3 łyżeczki żelatyny żelka wiśniowa: 250 g wiśni mrożonych

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania