czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:107/223)

Kompot z wiśni bez drylowania do słoików na zimę 66

przed snem. Kompot z wiśni – dodatki smakowe. Kompot z wiśni możemy urozmaicić o dodatki smakowe. Listki mięty ubogacają smak i poprawiają wartości zdrowotne. Osobiście bardzo lubię dodatek czarnej porzeczki lub malin do kompotu. Dla osób lubiących eksperymenty w kuchni, polecam dodatek korzennych przypraw. Mam na myśli przede wszystkim: goździki, kardamon, cynamon oraz imbir. Świetnie komponuje się także

Ania gotuje
Kompot porzeczkowo-wiśniowy- szybka metoda 63

Składniki: ok.1 kg wiśni 1 i 1/2 kg czarnych porzeczek cukier, woda Przygotowanie: Owoce umyć Do garnka wlać ok. 6 l. wody, wsypać cukier- u mnie 1 kg Wsypać owoce, zamieszać Gotować ok. 5 min. po wypłynięciu owoców na wierzch, zdjąć garnek z ognia Do umytych słojów nalewać bardzo ostrożnie esencjonalny kompot Brzegi słojów wycierać jeśli polaliśmy kompotem, przykrywać

Proste Potrawy
Kremowa czekoladka 79

masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), a następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy do połączenia. Dodatkowo: słoik kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki) herbatniki 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 3-4 łyżki mleka Złożenie ciasta: Biszkopt przekrawamy na pół. Na jednej połowie rozsmarowujemy dżem, na dżem dajemy 2/3 kremu budyniowego

Cynamonowe szczęście
Tarta mus czekoladowy z czarną porzeczką na orzechach tygrysich 65

Post Tarta mus czekoladowy z czarną porzeczką na orzechach tygrysich pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara

Codogara
Śmietankowe cappuccino 91

kremem cappuccino ) ale to, które zrobiłam ostatnio na wilgotnym kawowym spodzie nieco przypominającym brownie z kremem budyniowym o smaku cappuccino i warstwą śmietankową, przełamane odrobiną kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki jest po prostu genialne. Dobrze się kroi, wygląda efektownie, a smak zachwyci najbardziej wybrednych fanów ciast warstwowych.  Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 120 g masła

Cynamonowe szczęście
Waniliowe naleśniki z miodowym serkiem (naleśniki bez jajek) 65

znajdziecie również pyszne kremowe miody smakowe, które uwielbiam dosłownie wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka i tworzyć z nimi pyszne przepisy. Miód z cynamonem, kakao, truskawką, pomarańczą, maliną czy czarną porzeczką. Cudne! A kropką nad “i” są pyszne miody z dodatkami, np. miód z orzechami czy miód z żurawiną. Polecam Wam zajrzeć do Spiżarni Smaku i odkryć

Słodkie okruszki
Merlot, Buhac, 2019, Chorwacja 48

intensywności i pomimo, że wino jest bez wady, nie każdemu może przypaść do gustu. Biorąc pod uwagę charakterystykę aromatów, znajdziemy tutaj dużo ciemnych owoców leśnych, takich jak jeżyny, czarne porzeczki i borówki. W pierwszym nosie wyjątkowo intensywne są aromaty ziemiste, ściółki leśnej, grzybów oraz mokrych liści, które po dłuższej chwili kontaktu z powietrzem zdecydowanie łagodnieją i pojawiają się

Kate's Kitchen
Przekąski i wino 85

też pikantnych serów oraz delikatnych wędlin lub aksamitnych pasztetów do smarowania z kolei doskonale pasują konfitury owocowe czy warzywne (np. słodka konfitura z pomarańczy, wytrawna konfitura z czarnej porzeczki lub czerwonej cebuli). A miód? Miód to doskonały kompan dla pikantnych serów z niebieską pleśnią oraz słodkich, esencjonalnych słodkich win. W kolejnym wpisie dowiecie się, jak to wszystko

Kate's Kitchen
Lody śmietankowo-owocowe 103

lody śmietankowo-owocowe gotowe. Kto się skusi? Składniki: 500 ml śmietanki 36% (zimna) 250-300 g mleka zagęszczonego słodzonego 2 pełne łyżki pasty owocowej Lauretta – u mnie czarna porzeczka (ale może być inna) Przygotowanie: W wysokiej misce umieszczamy całą śmietankę i mleko zagęszczone słodzone. Miksujemy składniki na puch (nie na sztywno). Pół masy przelewamy do pojemnika z pokrywką

Słodkie okruszki
Łabędzi puch - Ciasto kokosowe 85

Masło 200 g Kokosowa posypka: Wiórki kokosowe 1 i 1/2 szklanki Masło łyżka Cukier 1/2 szklanki Dodatkowo: Woda 1/2 szklanki wody + łyżka soku z cytryny Dżem z czarnej porzeczki Przygotowanie: Przygotowanie kremu: Kajzerki namoczyć w 500 ml mleka i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie rozdrobnić widelcem. Dodać wiórki kokosowe i całość wymieszać. Pozostałe mleko zagotować

Kulinarne przygody
Chlebek rabarbarowy 67

Chlebek rabarbarowy to drożdżowe ciasto zawijane z rabarbarem i upieczone w formie chlebka. Kolor bladego rabarbaru wzmocniłam dodatkiem czarnej porzeczki. Nadzienie jest pyszne, winne i bardzo wyraziste w smaku. Chlebek jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednym kawałku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjny pleśniak na dużą blachę 617

Poznaj sprawdzony przepis na tradycyjny pleśniak na dużą blachę, znany także jako Skubaniec. Wyśmienite ciasto na kruchym spodzie przełożone dżemem z czarnej porzeczki, pianką z białek oraz chrupiąca kruszonką. Idealne przełamanie słodko-kwaśnego smaku. Szukasz inspiracji na warstwowe ciasto na dużą blachę, ale nie chcesz się napracować? Jeśli tak, to przepis na pleśniaka, który czytasz jest właśnie

Ania gotuje
Tort kawowy z kajmakiem 68

mascarpone 200 ml śmietanki 30% Śmietankę ubijam, dodaję do niej kajmak i mascarpone i delikatnie miksuję na małych obrotach do połączenia się składników. Dodatkowo – 220 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru Teraz przystępuję do złożenia tortu. Ciasto kroję na trzy równe blaty. Nasączam pierwszy blat 1/3 kawy, wykładam dżem, na dżem krem czekoladowy. Przykrywam drugim blatem, blat

Słodki sentyment
Ciasto 3 BIT z dżemem porzeczkowym 207

się do popołudniowej kawy, ale także na wiele innych okazji. Domowe ciasto 3 bit składa się z herbatników, pysznej masy budyniowej i bitej śmietany. Dzięki dżemowi z czarnej porzeczki ciasto jest dobrze wyważone i nie za słodkie. Jeśli uwielbiasz ciasta bez pieczenia, a do tego lubisz robić proste desery inspirowane znanymi słodkościami, to polecam koniecznie wypróbować

Alle Dobre!