czarna porzeczka - 3341 przepisów (strona:104/223)

Miodownik za śmietaną 93

proszku do pieczenia     Składniki masy do przełożenia: -600 ml słodkiej śmietany 30% -2/3 szklanki cukru -łyżeczka cukru wanilinowego -sok z cytryny -dżem z czarnej porzeczki Do śmietany dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Mąkę, cukier puder, miękką margarynę i masło ścieramy palcami. Mieszamy jajka z miodem. Dodajemy śmietanę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Wlewamy

Maminek kulinarny
Domowe i naturalne soki ze Spiżarni Baby Jagi dostępne przez cały rok 74

ofercie Spiżarni Baby Jagi mają się pojawić produkty bezcukrowe , które idealne sprawdzą się w przypadku diabetyków. Aktualnie do nabycia są następujące smaki:   aronia brzoskwinia czarny bez czarna porzeczka czerwona porzeczka gruszka mirabelka śliwka węgierka wiśnia Soki znajdują się w uroczo ozdobionych butelkach o pojemności 500 ml . Koszt 1 sztuki to 12 zł niezależnie od smaku. Wysyłka kurierem wynosi

Di gotuje
Tort z kremem czekoladowym. Drip z mlecznej czekolady 124

czekolady (ok. 50 % masy kakaowej) Dodatkowo: słoiczek konfitury wiśniowej ok. 300 g płyn do nasączania (może być osłodzona herbata z dodatkiem alkoholu lub sok z wiśni, czarnej porzeczki) Drip: 100 g mlecznej czekolady 50 g śmietanki 30 % * Proporcje składników na tortownice o różnej wielkości: Wykonanie: Biszkopt: Wymieszaj mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia. Żółtka oddziel od białek

Słodki Blog
Herbatnikowa delicja 108

przenikną. Ciężko odmówić sobie dokładki. Krem lotus*podany w przepisie kupicie  tutaj Blaszka 24/24 cm Składniki: 30 dag herbatników maślanych 1 słoiczek gęstego dżemu z czarnej porzeczki Ciasteczkowy krem: 20 dag masła 82% 3 pełne łyżki kremu lotus 2 budynie śmietankowe po 40g 2 żółtka 600 ml mleka 3 łyżki cukru Dodatkowo: ½ szklanki prażonych wiórek kokosowych

Wanilia i Kardamon
Chałwowiec bez pieczenia 103

cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 200g masła 82% 300g chałwy waniliowej+ ok 50g do posypania po wierzchu 1 malutki słoiczek konfitury z czarnej porzeczki Sposób przygotowania: ¾l mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka oraz obie mąki. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i energicznie, cały czas mieszamy, by nie powstały grudki

Kuchnia w czekoladzie
PIERNIKOWY OBŁOCZEK 124

łyżeczki proszku do pieczenia i octu KREM: szklanka zimnego mleka 2 śmietany ,,Śnieżki'' śmietana 18 % (330 ml) galaretka pomarańczowa ORAZ: 0,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (lub innego kwaśnego ) pierniczki w glazurze ok. 15-20 dag  WYKONANIE: BISZKOPT: Jajka rozdzielamy,  białka  ubijamy na sztywno , dosypujemy partiami cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem. Wlewamy

Pani na deser
Naleśniki budyniowe 70

zrumieni. Do smażenia użyłam masła. Do przełożenia miałam  waniliowy ser w wiaderku i własnej roboty dżemik truskawkowy oraz bitą śmietanę. Do osłodzenia polałam syropem z czarnej porzeczki też własnej roboty Składniki: * mleko 2 szklanki * 1 jajko * pół łyżeczki sody * mąki…tyle, żeby ciasto było lejące i kleiste * cukier wanilinowy pół opakowania * sól, cukier * 1 budyń waniliowy

Pieprzyć z Fantazją
Gofry 46

Jaja miksuję z cukrami i mlekiem. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i roztopione masło. I zostało tylko robienie gofrów. Wspomnę, że do dekoracji użyłam swojej roboty syropu z porzeczki czarnej. Jak nadejdzie sezon na owoce, pokażę krok po kroku jak zrobić taki. W sklepie trzeba wydać sporo pieniędzy na syrop. Ten mam po kosztach. Smacznego! Lidka Artykuł Gofry

Pieprzyć z Fantazją
Pleśniak 49

lodówki na 1 godzinkę. W lodówce chłodziłoby się dłużej. Pierwszą część jasną ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam do blaszki 21×24 cm. Posmarowałam wierzch dżemem z czarnej porzeczki – dość grubo i starłam na tarce o dużych oczkach na to ciemną część ciasta. Podpiekłam 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. W tym czasie ubiłam białka

Pieprzyć z Fantazją
Porzeczkowiec kajmakowo – brzoskwiniowy 69

jest wszystko, co lubię. Słodkie ciasteczko z nutą kwaśnego dżemu. Pycha! Składniki: * 1 opakowanie ciasteczek owsianych * 1 i 1/3 kostki masła * 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 200 ml * 1 szklanka soku z brzoskwiń * 2 budynie waniliowe * 3/4 szklanki wody * 4 żółtka * 3 – 4 łyżki cukru * 1 duże opakowanie herbatników kakaowych * 1 małe opakowanie herbatników jasnych

Pieprzyć z Fantazją
Najłatwiejsze ciasto murzynek 141

szklanki oleju rzepakowego 3 jajka klasy M powidła śliwkowe lub ulubione dżem (ja dziś użyłam powidła śliwkowe 170 g, często używam też dżem z czarnej porzeczki do 200 g)* 1 łyżeczka sody *dżem lub powidła od 170 g do 200 g Na polewę czekoladową: 100 g masła 200 g czekoladowy – u mnie pół na pół mleczna

Słodkie okruszki
Ciasto różowa pychotka 122

pudru 1 budyń wiśniowy (40 g) 1 budyń waniliowy (40 g) 1 słoiczek malin w syropie Domowa Spiżarnia Moryń 1/4 szklanki oleju 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia ciasta przed podaniem Przygotowanie: Pierniki rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Spód blaszki (u mnie tortownica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia

Słodkie okruszki
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą 94

cytryny 50ml wódki Polewa: 100g białej czekolady 200g śmietany 30% 50g miodu 2 łyżeczki żelatyny namoczonej w 80ml wody 2 łyżka masła Dodatkowo: 450g konfitury z czarnej porzeczki wiórki kokosowe gwiazdki z masy cukrowej Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki

Szalona Kuchnia Eweliny
Rolada czekoladowa leśne polano 102

łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Nasączenie, pozostałe: 1 torebka zielonej herbaty opcjonalnie 1 kieliszek wódki 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 80 ml mleka 3,2% 40 g masła 60 g cukru 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego WYKONANIE Biszkopt

Passions hobbies life
keks z kandyzowanymi i suszonymi owocami 112

masła w temperaturze pokojowej 150 180 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g czarnej porzeczki kandyzowanej Helio 20 g aronii kandyzowanej Helio 160 g mieszanki suszonych owoców, orzechów, pokrojonych w kostkę ok. 150 ml gorącej wody opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wykonanie: Owoce kandyzowane mieszamy

Domowy Smak Jedzenia